Pierwszy pRPG |
Wersja do druku |
Distant
Dołączył: 23 Cze 2003 Skąd: Somewhere in the world Status: offline
|
Wysłany: 16-10-2003, 12:02 Pierwszy pRPG
|
|
|
A tak pRPG czyli polishRPG ;)
Na chacie rozgorzała dyskusja pół-żartem pół-serio żeby stworzyć RPGa chodzby na podstawie Questa po Klejnoty.
W koncu mamy programistow (chodzby tilk, ja - na poczatek uzgodnilismy ze pisalibysmy w C++ a engine 3D pod openGlem ;) )
Doskonalych grafikow/rysowników (tu nie będe śmiał nikogo wymieniać bo jest ich na forum tak pełno że bałbym się kogoś pominąć - sporo w WiPie, rysunki Yumegari też są doskonałe itd..)
oraz Specow od akcji i dialogow (chodzby Bambosh) ;)
Na razie z takich szczegolow uzgodnilismy:
-doszlismy ze do walk wzielibysmy system bazujący na FF7/FF8 przyczym druzyna liczyłaby 4 postacie (kompromis miedzy 3 a 5;) )
-A smoki-klejnoty stanowily by odpowiednik summonow
Więc może przeniosę ta dyskusję pol zartem pol serio na forum i zapytam was jakie szczegoliki byscie wy zaproponowali. Jakie elementy znalazlyby sie w waszym wymarzonym RPGu ;)
P.S.pamietajcie dyskusja pół-żartem pół serio. Raczej mało prawdopodobne byśmy przeszli w tryb całkowicie serio... ;] |
_________________ Never surrender, never give up...
http://forum.multiworld.pl - Nothing is impossible here
http://komiks.multiworld.pl - Komiks Multiworld ;3 |
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 16-10-2003, 12:36
|
|
|
Distant-wg mnie to wspaniały pomysł!!i nawet mnie ciekawi co by z tego wyszło^^
Ps.rok w nic nie grałem...potem sie dowiedziałem że Xen robi moda do Diablo(zacząłem grać w Diablo) a teraz to;p
Może to serio będzie uzależnienie??;p |
|
|
|
|
|
Yuby
Kotosmok
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-10-2003, 13:28
|
|
|
O_O Good pomysł!!! A co ja miałbym robić?^^ |
_________________ From the brightest start
Comes the blackest hole
You had so much to offer
Why did you offer your soul? |
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 16-10-2003, 14:46
|
|
|
Heh, zawsze to można zrobić w RPG Makerze ^__- |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 16-10-2003, 14:52
|
|
|
Żartujesz, prawda? RPG maker jest cienki... bardzo cienki, wręcz żałosny... Już lepszy jest RPG toolkit (na jego skryptach nauczyłem się podstaw programowania!), ale też ma spore ograniczenia... Można je wprawdzie ominąć, ale jest to na tyle skomplikowane, że chyba wygodniej jest napisać cały engine od nowa... |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
coyote
prof. zombie killer
|
Wysłany: 16-10-2003, 15:20
|
|
|
Niezły pomysł! :D jestem za! :D niestety,ja to się raczej nie nadaję do współpracy - ale jeśli mogłabym coś zrobić, walcie jak w dym ^^ |
_________________ I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word
Now in the morning I sweep alone
Sweep the streets I used to own |
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 20-10-2003, 08:47
|
|
|
Jasne, że żartuję ^_^
Chociaż widziałam naprawdę dobre gierki w tym programie - w zasadzie przecież i tak wszystko zależy od fabuły, nie? |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-10-2003, 10:04
|
|
|
Jestem za!. Na programowaniu sie nie znam, ale jesli chodzi o fabule, postacie, questy, to nikt nie jest lepszy od doswiadczonego Mistrza Gry z szescioma latami starzu... No moze oprocz Mistrz Gry z siedmioletnim starzem. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 20-10-2003, 11:07
|
|
|
A skoro gra, to się przyda i gracz komputerowy z prawie piętnastoletnim stażem, znający rozrywkę komputerową niemalże od podszewki :P. A i wyobraźnia wraz ze zdolnościami pisarkimi u mnie niebanalna :D.
Swoją drogą, gdyby to była gra 2D, to miałoby prawo to się udać. Tilk w wieku 10 lat napisał kilka gierek w amosie, więc teraz mając dwóch koderów (Tilk i Distant) można byłoby coś takiego napisać. Na sprzedaż by się nie nadało, ale przynajmniej satysfakcja ;P. Grafę pewnie by miała na poziomie takiego FF4, góra FF6. |
|
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 20-10-2003, 14:13
|
|
|
(hehe, zgłasza się MG z siedmioletnim stażem ^__^ Akurat trafiłeś ^__^)
Ja tam w scenariuszach nie za bardzo (zwykle ściągam od kogoś ^^"), ale podobno jestem świetna w wymyślaniu postaci. |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
|
Wysłany: 20-10-2003, 14:17
|
|
|
A propos postaci Irian... cały czas nad nią pracujesz, czy już ci się odwidziało? |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 20-10-2003, 14:20
|
|
|
tego... zapomniałam o czymś? Nad którą? |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
|
Wysłany: 20-10-2003, 14:24
|
|
|
Ekhm... to mi chyba wystarczy za odpowiedź... ok, Ave, możesz kasować offtopa :P |
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 20-10-2003, 14:35
|
|
|
Jak o postaci chodzi to ja mogę przeciwników itp... wymyślać^^
<no wreszcie moja wybujała wyobraźnia się przyda;p>
Tak samo jeśli chodzi o jakieś mapy czy coś w tym stylu...
oczywiście jestem zbyt tępy żeby coś zaprogramować więc ja mogę dawać pomysły i iluzje...mogę powiedzieć jak coś może wyglądać np...
Jeżeli to się uda a mam nadzieję że tak <2 gra zrobiona przez kogoś z WB(1 to mod Xenipha)>To ja mogę sie zgłosić do przetestowania całości i wydania komentarzu... |
|
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 20-10-2003, 16:57
|
|
|
Uuu... to może być ciekawe ^^. Osobiście zgłaszam się na jednego z testerów, poza tym mogę coś robić przy gierce... ale na pewno nie programować- to co Ryu napisał o sobie odnosi się też do mnie ^^. Na kolejnego programistę zgłosiłbym (oczywiście bez jego wiedzy, a jakże >:P) Cracka.
Ja mogę zająć się tworzeniem postaci i ich specjalnych zdolności, statystyk... Tak samo broni, wrogów i niektórych wątków pobocznych. Lubię to, ale muszę mieć czas... którego brakuje... :(
Ryu- ty szukaj jakiś fajnych obrazków smoków, żeby pasowały do opisów tych z W.p.K., wiem że takich stron znasz setki, więc nie powinno być problemu.
Xeniph- co do RPG Makera... mam najnowszą wersję i muszę przyznać, że ma on cholerne ograniczenia i służy raczej do tworzenia prostych projekcików... możemy na nim zrobić co najwyżej demo. ;)
(ty po prostu nie wiesz, do czego połowa opcji tam służy i dlatego mówisz że prymitywny... - dop. Darth Schmelc) |
_________________ Ej cze |
|
|
|
|
|