Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wielka Księga Pomysłów Idiotycznych |
Wersja do druku |
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 12-09-2006, 17:33
|
|
|
Teukros napisał/a: | To absolutny wyjątek, superbohater rodem z komiksów. |
Ale to nadal człowiek (w BG np. nie zauważam jakoś dystansu pomiędzy główną postacią i resztą pomimo że główny zabijaka jest synem Baala). Wychodzę z założenia że każda rasa ma jakiś górny limit możliwości którego w normalnych warunkach przekroczyć się nie da.
Nie chodzi mi o hiperrealizm. Chodzi mi o podanie logicznego wyjasnienia. Choćby w taki sposób że wojownik po osiągnięciu limitu swojej rasy zyskuje możliwość transformacji w nadwojownika i tym się tłumaczy jego wyjątkową siłę, szybkość i takie tam duperele. |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 14-09-2006, 09:18
|
|
|
Teraz rozumiem. Teoretycznie wyjaśnienie, o którym piszesz, powinno znajdować się w odpowiednim settingu. Przykładowo, Eberron powinien zawierać informację o tym, jak zostać epickim Artificerem.
Praktrycznie rzecz biorąc, nikt się tym nie przejmuje, pozostawiając sprawę do uznania MG. Twoje nawiązanie do BG jest bardzo trafne - D&D w dużej mierze posługują slę logiką gry komputerowej, w której nikogo nie razi, że postać w ciągu 10 dni czasu świata gry awansuje o 20 poziomów.
Jak wyżej pisałem, D&D są systemem nierealistycznym; nie każdemu musi się to podobać. Wydaje się, że najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie przejście na systemy w rodzaju Zew Cthulhu lub Ars Magica, w których te kwestie traktowane są zupełnie inaczej. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-01-2007, 13:27
|
|
|
Cytat: | Ja tutaj myslałem o takich twórcach, którzy się poświęcali dla literatury i pisali sztukę, ale nie zajeżdżającą nudą a coś ponadczasowego. Np. Lovercraft, Howard. |
Z Poltergeista, dyskusji pod listem polemicznym Pilipiuka. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 15-02-2007, 09:42
|
|
|
Savage Species i opisana w nim broń: Scisor Sword czyli Miecz Nożyczkowy... Wygląda jak metrowej wielkości nożyczki. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 23-02-2007, 11:19
|
|
|
Mag: Wstąpienie, dodatek Dead Magic.
Za okrótną i podstępną magie eskimosów. Drżyjcie przed magami eskimosów. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 24-02-2007, 14:57
|
|
|
Monastyr. Kolczuga zupełnie nie chroni przed mieczem albo toporem, ale jest doskonałą ochroną przed... bronią palną. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 25-07-2007, 11:49
|
|
|
Book of Erotic Fantasy czyli pewien dodatek do D20. W całości poświecony tematyce seksu. Nawiasem mówiąc jeden z wielu (np. jak Karnal Book of Unlawfull Knowenge lub Arcane Encyclopedia: Nymfomancy), wyróżniający się z tłumu tym, że jest całkiem niezły. Za zasady zachodzenia w ciąże, ciąży, porodu i przedewszystkim orgazmu oraz klasę podstawową Tantric Master będącą wariacją na temat Mnicha.
Co ciekawe podręcznik jest udany i dość przydatny w grze. Zawiera sporo ciekawych atutów (np. Sterility) oraz parę fajnych (niekiedy dość śmiesznych) czarów (np. coś takiego z pierwszego poziomu, co ściąga niemagiczne ubrania i zbroje z jednego celu / 2 poziomy), przedmiotów i innych takich. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 25-07-2007, 12:11
|
|
|
Zeg, dlaczego uważasz to za idiotyczne? Jak dla mnie, idiotycznym było to, że przez całe lata seks był tematem tabu w erpegach. Dopiero jakieś 10 lat temu mentalność się zmieniła. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 25-07-2007, 12:25
|
|
|
Teukros napisał/a: | Zeg, dlaczego uważasz to za idiotyczne? |
Wiesz, bardziej uważam to za lekko śmieszne i przez to warte wzmianki. Nie chciałem jednak dla tego podręcznika zakładać nowego wątku. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|