Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime widzieliście?/Widziałem (...) co polecicie? 1 |
Wersja do druku |
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 22-12-2008, 10:38
|
|
|
Z tego co wiem, będąc Gundamolaikiem, nie ma żadnych przeszkód. Sam oglądałem na razie tylko 00 i bez znajomości innych bawiłem się doskonale, za SEEDa zamierzam się zabrać wkrótce ;) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 22-12-2008, 11:53
|
|
|
Można oglądać bez przeszkód, bo akcja nie odbywa się w oryginalnym uniwersum (spora część gundamów z oryginałem nie ma zbyt wiele wspólnego). |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 22-12-2008, 12:09
|
|
|
Shizuku napisał/a: | Od dłuższgo czasu zastanawiam się nad Gundamami. Nie żebym jakoś specjalnie przepadała za mechami, ale słyszałam, że Gundam Seed jest naprawdę dobrą serią. Czy mogłabym zacząć oglądać jeśli wcześniej nie widziałam, żadnych Gundamów? | Daburuoł, tak samo jak SEED, ma swoje własne "kontinuum fabularne" i znajomość innych serii nie jest do niczego konieczna.
Zasadniczo, poza samymi mechami (jako takimi), wspólny motyw to kwestia wojny oraz obecność "genetycznie ulepszonych". W SEEDzie Koordynatorów, w Daburuoł - Innowatorów.
Oglądaj spokojnie. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:02
|
|
|
Potrzebna mi produkcja wyróżniająca się jak najlepszymi projektami postaci. Ilość nieograniczona, co wam przychodzi do głowy? |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:10
|
|
|
Toshokan Sensou, Legend of the Galactic Heroes, Arslan Senki, ale najlepsze projekty postaci widziałem w Oniisama E...
Więcej grzechów nie pamiętam. Powyższe tytuły mają świetne projekty postaci pod względem psychologicznym. Jeśli chodziło Ci o graficzny, to nie kojarzę nic takiego w tym momencie (pomijając fakt, że we wszystkich tych produkcjach - może oprócz Arslan Senki, bo tutaj widać 'zestarzenie się' serii - grafika stoi na wysokim poziome). |
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:11
|
|
|
Zależy jakie projekty postaci uważasz za najlepsze? Jeśli chodzi o orginalność, zgodność anatomiczną, piękno? |
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:17
|
|
|
Chodzi mi o projekt graficzny. I o ogólnie rozumiane właśnie piękno. Że każdy widzi je trochę inaczej, to po prostu proszę o te produkcje, których postaci wy tak oceniacie. Coś z tego na pewno się nada. |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:32
|
|
|
Zapytam jeszcze czy chodzi o jakość grafiki, czy wrodzone piękno samych postaci. Bo np. we wspomnianym przeze mnie Oniisama E... mamy bardzo dobrą (w moim własnym odczuciu) grafikę i pięknie narysowane postacie. Natomiast postacie same w sobie oszałamiającymi pięknościami nie są. Myślę, że coś mógłbyś znaleźć w tym temacie. Fakt, że sama płeć piękna. Co do bizonów, to nie bardzo się orientuję - kojarzę tylko, że w Utenie było ich sporo - sama zaś grafika jest conajwyżej ponadprzeciętna. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:35
|
|
|
No to wchodzisz na kwestię diabelnie subiektywną, bo nie istnieje tu jeden, ogólnie przyjęty kanon mangowego piękna. Graficznie bardzo wysoko oceniam tak odważne i mało mainstreamowe, nawiązujące do niekoniecznie realistycznych nurtów sztuki produkcje jak Utena lub Belladonna of Sadness ale i choćby urocze w prostocie realizmu Maria Sama ga Miteru Bardzo dobre wrażenie jeśli chodzi o grafikę robi Magnetic Rose a trudno odmówić zapierającej dech w piersiach jakości graficznej takiemu Final Fantasy VII: Advent Children Ile ludzi, tyle głosów. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:37
|
|
|
Costly napisał/a: | Potrzebna mi produkcja wyróżniająca się jak najlepszymi projektami postaci. |
Wybacz ale to bardzo subiektywna kwestia.
Co to znaczy "dobry"? I czy oceniamy sam wygląd czy "kompletną" postać z charakterem itp itd?
W projektach postaci generalnie celuje Kyoto Animation, w ich produkcjach animacja postaci jest też nieprzeciętnie staranna. A zatem Clannad/Kanon 2k6, ale tu wielu widzom przeszkadzają WIELKIE oczy.
Przemyślane i staranne są też projekty postaci w takim DABURUOŁ, czy SEED, choć te ostatnie już się zdążyły nieco postarzeć po stronie graficznej - bo od strony psychologicznej Lacus wciąż nie ma w nowszych produkcjach konkurentki.
Dobre były też projekty do produkcji którym trudno przypisać jakąś metkę, jak Ookami to Koushinryou czy Kuro no Keiyakusha.
A jeżeli bardziej ma to iść w artyzm, to szukałbym raczej produkcji Makoto Shinkaia, albo niektórych głośnych kinówek - jak Toki wo Kakeru Shoujo. Jeżeli zaś szukasz bardziej archetypicznych postaci, uznanych przez fandom, to lepszym przykładem będą filmy z serii Kara no Kyoukai - co Type-Moon, to Type-Moon (Shikiii~ *__*)
No i może też być kwestia wrażenia - wśród absolutnych nowości staranną animacją i "urokiem osobistym" niewątpliwie wyróżniają się postaci w Kannagi. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:44
|
|
|
Właśnie o takie opinie mi chodziło, subiektywność jak najbardziej wskazana. Nie chce oczywiście zaczynać dyskusji, tylko zebrać pewną ilość tytułów, dzięki za pomoc.
Jak komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy, to będę wdzięczny, potrzebuje jak najwięcej wartościowego materiału. |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 22-12-2008, 21:26
|
|
|
Wiem że to zabrzmi dziwnie ale w anime o grze komputerowej jakim jest ./hack przynajmniej w 4 pierwszych moim zdaniem występuje duża dbałość o szczegóły strojów. Możliwe że się mylę ale nie pamiętam żeby guziki znikały czy coś zmieniało kolor bez powodu :P
O ile dobrze pamiętam Asatte no Houkou ubrania są dość szczegółowe i zmieniają się. Poza tym szczegółowość polega tam również na odwzorowaniu zachowań np wyrzucenie nieudanej pieczeni :P
Figure 17 w każdym odcinku inne ubranka zmiana pór roku dużo detali.
Zastanawia mnie czy istnieje dużo anim w których ubrania są rzeczywiście przedmiotowe a nie ogólnikowe. Czyli kilka różnych kompletów ubrań które się faktycznie niszczą plamią i wycierają (jak w haibane renmei) a nie jak w "komediach szkolnych" istnienie ubrania ogranicza się do jednego na stale określonego mundurka.
Znacie coś to polećcie chętnie zobaczę po świętach :P |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Ayufan200
|
Wysłany: 23-12-2008, 13:00 Jakie anime obejrzeć?
|
|
|
Witajcie!
Fakt faktem anime sie interesuję od ok. miesiąca ale to szczegół. Oglądałem już "Shakugan no Shana" oraz "Sola", więc chciałbym Was prosić o tytuły podobne do podanych.
Z góry dziękuję |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 23-12-2008, 13:56
|
|
|
To akurat dość ciężka sprawa, bo Sola i Shana różnią się niemal wszystkim. A na dodatek Sola jest jednym z niewiele tytułów, przy których serio nie jest łatwo wskazać coś bardzo podobnego. No ale, mogę coś polecić rozbijając to:
Podobne do Shakugan no Shana: Zero no Tsukaima, Vandread, Chrno Crusade
A do Soli: Kanon (choć akcja tu przewija się śladowo), Ef - A Tale of Memories (a tu nie ma jej prawie wcale), Toshokan Sensou (tu z kolei bardziej na wesoło i bez mistycyzmu). Wszystko to od Soli się różni, ale ma podobny nastrój (może poza ostatnim tytułem). |
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 23-12-2008, 14:57
|
|
|
Jakie znacie anime od typemoon? Szukam wszelkich TV, movie, OVA. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|