Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Pytania do redakcji |
Wersja do druku |
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 24-10-2008, 22:36
|
|
|
Faktycznie, że w dzisiejszych czasach oceny i liczby wypierają tekst i argumenty, a same sondaże mówią, że ludzie wierzą w sondaże jak ogół (paradoks;). Jednak skoro już ktoś podejmuje się oceny skalarnej, to jednak powinien jak najlepiej oddać rzeczywistość, a nie opierać się na guście. Oceny Wam pomagają, a przeciętnym ludziom, którym oceny są niezbędne do życia, tylko szkodzą. No ale rozumiem takie podejście. Dzisiejsza konkurencja jest bardzo ostra i każdy czytelnik się liczy.
Akurat tutaj, czyli część o normach, mam całkowicie odmienne zdanie. Istnieje wiele norm, takie jak prawne, obyczajowe, religijne, czy moralne. Normy sięgają dziedzin życia całkowicie abstrakcyjnych i zależnych od każdego z osoba i jego opinii. Ale są one potrzebne, ponieważ żyjmy w społeczeństwie, a w nim trzeba ustalić pewną sferę granic możliwości. I forum, i recenzje wraz z komentarzmi tworzą takie społeczeństwa. Dlatego uważam za niezbędne ustalenie pewnych norm i obyczajów. Nie określam je jako coś stricto docelowego i jednoznacznego. Ale jako zbiór pewnych "reguł", które z potoku własnych myśli tworzą jasną i przejrzystą opinię, która bezwątpienia kreuje opinię czytających ją internautów. Jak już wspomniałaś, Avellana, posiadacie taki zbiór ogólnych reguł tworzenia recenzji, które może powinno się lekko poszerzyć. Ja chcę kłaść nacisk na samego autora recenzji, a nie na Ciebie jako weryfikatora. Chciałbym jedynie by wzrósł poziom recenzji i ich jakość. A tak przy okazji mogłabyś podać adres strony do tych wytycznych tworzenia recenzji? Ja jestem z natury leniwy, a i taki odnośnik na pewno przydałby się, jako element dyskusji. ;)
I ja podsumuję swoje wywody. Regulamin jak już wspomniano, wcale nie jest regulaminem, a przewodnikiem. Ma on luki, ale da się je sprostować. Mimo to radziłbym skupić się na projekcie, który ma na celu stworzenie pełnoprawnego regulaminu forum. Taki, który będzie prowadził i ostrzegał w przejrzysty i jasny sposób.
Nie przypominam sobie bym pisał, że oceny recenzji nie spełniają moich wymagań. Mi nie trzeba słów skruchy, bo one nic nie dają. Wystarczy mi tylko, albo i aż, poprawienie jakości zarówno forum jak i samych recenzji, bo chyba nam wszystkim o to właśnie chodzi. |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-10-2008, 23:58
|
|
|
kic napisał/a: | Faktycznie, że w dzisiejszych czasach oceny i liczby wypierają tekst i argumenty, a same sondaże mówią, że ludzie wierzą w sondaże jak ogół (paradoks;).
Jednak skoro już ktoś podejmuje się oceny skalarnej, to jednak powinien jak najlepiej oddać rzeczywistość, a nie opierać się na guście. |
Waść popełnia jeden błąd: uważa, że to jest ocena skalarna. Te gwiazdki i cyferki nie są oceną skalarną. W rzeczywistości jest to łatwa, czytelna i działająca na intuicję synteza dwóch czynników:
a) Streszczenia recenzji dla osób, które nie chcą, nie mają czasu lub nie potrafią czytać.
b) Skrótu myślowego mającego oszczędzić recenzentowi pisania elaboratów o tym, czy mu się grafika podobała, czy nie pozwalającego skupić się na rzeczach naprawdę istotnych.
Oceny istnieją po to, żeby czytelnik wchodząc do recenzji na pierwszy rzut oka widział, co autor napisał bez czytania tekstu. Powiedzmy sobie szczerze: recenzje są strasznie długie. Większość ludzi zapewne odpada po pierwszym akapicie, tylko prawdziwi fani z dużą ilością czasu czytają do końca. Oceny ułatwiają im w zgadnięciu, co będzie dalej lub wybraniu interesujących akapitów.
Nie da się też ukryć, że gdyby ktoś miał np. przeczytać 100 recenzji komedii, wybierając 10 tych, które dostały najwyższe noty zwariowałby. Mając oceny może to zrobić bez przebijania się przez 600 stron znormalizowanego tekstu.
Cytat: | Oceny Wam pomagają, a przeciętnym ludziom, którym oceny są niezbędne do życia, tylko szkodzą. No ale rozumiem takie podejście. Dzisiejsza konkurencja jest bardzo ostra i każdy czytelnik się liczy. |
Tanuki.pl nie jest przedsięwzięciem nastawionym na zysk. Nie ineteresuje nas konkurencja ani udział w konkurencji, ani schlebianie gustom.
Cytat: | Akurat tutaj, czyli część o normach, mam całkowicie odmienne zdanie. Istnieje wiele norm, takie jak prawne, obyczajowe, religijne, czy moralne. Normy sięgają dziedzin życia całkowicie abstrakcyjnych i zależnych od każdego z osoba i jego opinii. Ale są one potrzebne, ponieważ żyjmy w społeczeństwie, a w nim trzeba ustalić pewną sferę granic możliwości. I forum, i recenzje wraz z komentarzmi tworzą takie społeczeństwa. Dlatego uważam za niezbędne ustalenie pewnych norm i obyczajów. |
Popełniasz kolejny błąd wychodząc z założenia, że regulamin jest jedynym elementem regulującym życie na forum. Tak nie jest. W rzeczywistości działania społeczne na forum podlegają szeregowi dokumentów takich, jak: Konstytucja RP, Kodeks Karny, Kodeks Cywilny i wiele innych, których potrzeby pisania na nowo nie widzimy. Gdybyśmy nawet widzieli, to nie jesteśmy władni tego dokonać.
kic napisał/a: | Regulamin jak już wspomniano, wcale nie jest regulaminem, a przewodnikiem. |
Cieszę się, że to rozumiesz.
kic napisał/a: | Nie przypominam sobie bym pisał, że oceny recenzji nie spełniają moich wymagań. Mi nie trzeba słów skruchy, bo one nic nie dają. Wystarczy mi tylko, albo i aż, poprawienie jakości zarówno forum jak i samych recenzji, bo chyba nam wszystkim o to właśnie chodzi. |
A mi się podobają. Nie trzeba mi fałszywej skromności i udawanego zawstydzenia, ale droga redakcjo. Ja zwykły user i czytelnik od samego początku muszę powiedzieć wam, że stworzyliście doskonałe forum i najlepszy system ocen, jaki widziałem do tej pory gdziekolwiek! |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-10-2008, 07:14
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Ustrojem forum jest oświecona dyktatura. |
Pytanie w jakim stopniu oświecone, a w jakim dyktatura. Chociaż sam wiem, że to najlepszy system na czas obecny.
W każdym bądź razie ja także czekam na regulamin forum, jakiby nie był. Skoro konstytucja daje tylko zarys zasad panujących na forum, to przydałby się dokument wszystkie nieścisłości precyzujący. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 25-10-2008, 09:08
|
|
|
A to jest zaiste ciekawe. Ocena mieszcząca się w granicy od 1 do 10 punktów, nie zawiera skali? Wybacz ale mnie to nie przekonuje. Taka ocena w ogóle nie mówi nic konkretnego o danej serii, ot subiektywna opinia jakieś osoby. Przecież w żaden sposób nie możemy tego sami porównać/ocenić. Do tego jeszcze nie raz te oceny zdają się być z lekka naciągane. Ja tam jestem szczery i wcale nie twierdzę, że recenzje są za długie. To po prostu ludzie są zbyt leniwi i przez tą leniwość później płacą wybierając serię, która zdawała się im być dobra opierają się jedynie na ocenie i kadrach.
Doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że przez cały czas podlegamy różnym kodeksom i samej konstytucji. Mimo tego wszystkiego regulamin przedstawiane na forach są zbiorem reguł i zasad, które wymaga sam właściciel od innych użytkowników. Trzeba przecież podkreślić, że administrator zastrzega sobie prawo do usuwania wpisów osób, blokowania ich kont, czy nawet adresów IP. Władza strony powinna również podkreślić, że zastrzega sobie prawo do cytowania wpisów w danych mediach. Tak klarowny regulamin może określić dodatkowe wymogi właściciela forum i osoba rejestrująca się, ma jasność czy chce się zgodzić na te warunki, czy też nie.
I ja się cieszę Twoją radością. Mimo wszystko sam doskonale rozumiałem funkcję tego przewodnika, ale wywołało to u mnie mieszane uczucia, gdy tak luźny tekst został podpisany tak podniosłym słowem jak "konstytucja", która kojarzy mi się z czymś nadrzędnym i ważniejszym niż wszystkie kodeksy razem wzięte.
Czegoś to ja tutaj nie rozumiem. "Zegarmistrzu", czy Ty jesteś zwykłym "userem" i czytelnikiem, czy też należysz do administracji skoro znasz politykę wewnętrzną tanuki.pl? Chcąc, czy nie chcąc, moim zdaniem jedno znacząco kłóci się z drugim. |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 25-10-2008, 09:41
|
|
|
kic napisał/a: | A to jest zaiste ciekawe. Ocena mieszcząca się w granicy od 1 do 10 punktów, nie zawiera skali? Wybacz ale mnie to nie przekonuje. Taka ocena w ogóle nie mówi nic konkretnego o danej serii, ot subiektywna opinia jakieś osoby. |
Ależ mówi: Avellana / Zegarmistrz / Wa Totem / Jakiś Inny Ktoś uważa że to gniot / przebój / super seria.
Tak, to jest subiektywna ocena jakiejś osoby. Nigdy nie twierdziliśmy, że jest inaczej, nie przysięgaliśmy być obiektywni ani też nie rezerwowaliśmy sobie prawa do nieomylności.
Cytat: | kic napisał/a: | Przecież w żaden sposób nie możemy tego sami porównać/ocenić. |
|
Porównać można to np. oglądając anime, albo patrząc na Ocenę Redakcji, która służy przekazaniu, co o tej serii myślą inni redaktorzy albo czytając komentarze.
Ocenić także można:
a) Klikając Oceń i wystawiając Ocenę Użytkownika, która służy właśnie do tego, żeby konfrontować opinię Recenzentów i Użytkowników.
b) Pisząc Komentarze
c) Pisząc warsztatowo poprawną recenzję alternatywną
d) Mając kilka recenzji alternatywnych można także wystawiać Oceny Redakcji pod komentarzami innych osób.
kic napisał/a: | Czegoś to ja tutaj nie rozumiem. "Zegarmistrzu", czy Ty jesteś zwykłym "userem" i czytelnikiem, czy też należysz do administracji skoro znasz politykę wewnętrzną tanuki.pl? Chcąc, czy nie chcąc, moim zdaniem jedno znacząco kłóci się z drugim. |
Od dawna jestem zwykłym userem. Polityka Tanuki nie jest szczególnie rozbudowana ani bardzo poufna, jej zasady jej zna masa ludzi. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 25-10-2008, 09:43
|
|
|
Slova napisał/a: | Pytanie w jakim stopniu oświecone, a w jakim dyktatura. |
Niestety chyba za bardzo oświecone, skoro przyjmuje, że użytkownicy sami się domyślą czego powinni unikać, a nie dotąd będą sprawdzać na ile moderacja im pozwoli aż dostaną od tejże moderacji osta.
Kic napisał/a: |
Wybacz ale mnie to nie przekonuje. |
Przykro nam z tego powodu, ale takie są fakty. Jeśli tłumaczenie Ci nie wystarcza będziesz musiał pozostać nieprzekonany. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 25-10-2008, 14:56
|
|
|
kic napisał/a: | Taka ocena w ogóle nie mówi nic konkretnego o danej serii, ot subiektywna opinia jakieś osoby. | Oceny na tanuki.pl stanowią część recenzji. Recenzje, zgodnie z poglądem redakcji i administracji, są tekstami w swej naturze subiektywnymi. Wprowadzenie sztucznego i formalnego kryterium przyznawania ocen byłoby tylko próbą stworzenia fałszywych pozorów obiektywności. Dodatkowo mogłoby prowadzić do absurdów typu wysoka ocena za grafikę w recenzji w której autor tę grafikę właśnie zmieszał z błotem. W efekcie wywołałoby to jeszcze więcej zamieszania.
kic napisał/a: | Trzeba przecież podkreślić, że administrator zastrzega sobie prawo do usuwania wpisów osób, blokowania ich kont, czy nawet adresów IP. Władza strony powinna również podkreślić, że zastrzega sobie prawo do cytowania wpisów w danych mediach. | Tego typu regulamin jest w trakcie opracowania, i powinien pojawić się na stronie w ciągu (powiedzmy) miesiąca
kic napisał/a: | Tak klarowny regulamin może określić dodatkowe wymogi właściciela forum i osoba rejestrująca się, ma jasność czy chce się zgodzić na te warunki, czy też nie. | Klarowność może co najwyżej dotyczyć regulacji prawnych funkcjonowania forum (pomińmy tu fakt, że odpowiednie regulaminy są zwykle "klarowne" jedynie dla prawników). Nie da się niestety w jasny sposób i precyzyjnie opisać zasad mających rządzić zachowaniem forumowiczów - z tego prostego powodu że wszystkiego przewidzieć nie można. Znacznie lepiej jest stworzyć ogólne zasady zachowania, i mieć nadzieję że forumowicze będą pamiętać, że w przeciwieństwie do normalnego systemu prawnego, tu podstawą reguł rządzących nie jest zasada "co nie jest zabronione, jest dozwolone" ale raczej "administracja forum ma zawsze rację" |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Ostatnio zmieniony przez Bezimienny dnia 25-10-2008, 15:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 25-10-2008, 15:00
|
|
|
Wspominałem, że nie mówią nic konkretnego, a nie że nie mówią w ogóle nic. Coś dla jednego gniotem może być dla drugiego perełką, więc to za wiele nie mówi. Oczywiście czasami, choć trochę potwierdzają się oceny z naszym zdaniem, ale jest to zbyt rzadka sytuacja. W skrajną subiektywność recenzentów nie śmiem wątpić, ale wątpię w ich prawdomówność, bo jak już wspomniałem wyżej, nie raz któraś ze składowych ocen zostaje obniżona/podwyższona przez powody całkowicie nie związane z jej cechami.
Z jednej strony piszesz, że oceny końcowe mają cel ogólnikowy i powinien być to pewien sposób selekcji w wyborze jednego z wielu tytułów. Ja natomiast twierdzę, że wiedza płynąca z nich jest zbyt płytka i powierzchowna. Ty mi na to, że można ją zweryfikować przez komentarze, samą recenzje lub przez oglądnięcie danej serii. To ja pytam. Po co są te oceny, skoro ich rola jest zbyt uboga bez zaznajomienia się z tematem?
"Ysengrinn" - Problem leży w tym, że fakty są całkiem inne. I właśnie dlatego chciałbym przedyskutować w czym tkwi szkopuł. Dla mnie nie liczą się sentymenty, a sam efekt.
"Bezimienny" - I właśnie do tego staram się dojść. Powinien powstać taki regulamin i z niecierpliwością go oczekuje.
Zachowanie forumowiczów nie powinno być rozpisane na czynniki pierwsze, a jedyni skupić się na określeniu pewnych granice, za przekroczenie których czekają odpowiednio przedstawione sankcje. Niestety dewiza "administracja forum ma zawsze rację" nie jest zbyt celna. Administracja również może popełniać błędy, a wtedy pokrzywdzony użytkownik powinien móc ubiegać się o swoje prawo. |
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Bezimienny
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 25-10-2008, 15:42
|
|
|
kic napisał/a: | To ja pytam. Po co są te oceny, skoro ich rola jest zbyt uboga bez zaznajomienia się z tematem? | prosta odpowiedź: oceny są po to, bo czytelnicy ich oczekują. To, że każdy czytelnik czyta je na własny sposób, to już osobny problem, którego uniknąć się nie da (nawet jakbyśmy stworzyli bardzo precyzyjny system ocen, to i tak się znajdzie ktoś kto się z nim nie zgodzi, przy okazji pierwszej recki jakiegoś "kultowego" tytułu)
kic napisał/a: | Dla mnie nie liczą się sentymenty, a sam efekt. | Dla nas też liczy się efekt - chwilowo ten który nam się udało osiągnąć nas w zupełności zadowala i jest zgodny z naszą wizją serwisu.
kic napisał/a: | Zachowanie forumowiczów nie powinno być rozpisane na czynniki pierwsze, a jedyni skupić się na określeniu pewnych granice, za przekroczenie których czekają odpowiednio przedstawione sankcje. | Toż właśnie to mówiłem - nie da się zdefiniować tych granic inaczej jak a) zachowania które łamią prawo b) zachowania które administracja uzna za szkodliwe dla społeczności forum c) zachowania które administracja uzna za szkodliwe dla własnych nerwów. Przy czym o ile a) da się zdefiniować precyzyjnie, o tyle b) i (zwłaszcza) c) zawsze pozostaną w konkretnych przypadkach uznaniowe, bo nie da się przewidzieć wszystkiego, co forumowicze mogą wymyślić.
Ogólnie, konstytucja forum służy nam od wielu lat i nie mieliśmy dotąd z nią żadnych większych problemów. Zdecydowana większość forumowiczów nie miała problemów z przyswojeniem, zrozumieniem i akceptacją jej zasad. Wychodząc z założenia że "lepsze jest wrogiem dobrego" nie widzimy powodu by psuć coś, co, wedle nas, działa wystarczająco dobrze. |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 25-10-2008, 16:44
|
|
|
A ja myślałem, że tych liczb nie da się przeczytać w żaden inny sposób. One są najbardziej stałą rzeczą w recenzji jaka może być. Wytyczne ocen nie są po to by podporządkowywać recenzenta do ogółu, ale po to by jego ocena była precyzyjniejsza i nie opierała się na czymś innym niż faktycznie powinna (czytaj: ocena grafiki zaniżona, bo reszta cech jest niska). Skoro istnieją częste niedogodności z tym związane, to nie widzę powodu by takie oceny istniały, bo nie spełniają one swojej roli. No chyba, że weźmie się pod uwagę żądze ludu. W sprawie ocen już zaprezentowałem swoje zdanie. Natomiast cała reszta leży w waszych rękach, droga administracjo.
Bezimienny napisał/a: | Toż właśnie to mówiłem |
A ja to przecież potwierdziłem, a przynajmniej w ogólnym założeniu.
Natomiast pewne uchybienia trzeba poprawiać. Skoro ostatnio nie było żadnych problemów z działaniem forum nie znaczy, że w przyszłości takich nie będzie. Lepiej zapobiegać niż leczyć. |
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 25-10-2008, 17:37
|
|
|
kic napisał/a: | W skrajną subiektywność recenzentów nie śmiem wątpić, ale wątpię w ich prawdomówność, bo jak już wspomniałem wyżej, nie raz któraś ze składowych ocen zostaje obniżona/podwyższona przez powody całkowicie nie związane z jej cechami. |
Czym według ciebie kierują się recenzenci kłamiąc lub manipulując recenzjami? |
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 25-10-2008, 20:19
|
|
|
Ale ja nie mówię, że oni kłamią. Napisałem jedynie, że nie zawsze są prawdomówni. A brak prawdy nie jest równoznaczne z kłamstwem.
Problem w notach polega na tym, że recenzent oceniając części składowe (postaci/fabuła/grafika/dźwięk) robi to w mało przekonywujący sposób. Z jakiś przyczyn tytuł ogólnie oceniony nisko, dostaje również niskie noty dla poszczególnych jego cech, choć nie raz można się zastanowić, czy aby nie jest to przedawkowane. Zaraz pewnie pójdą w ruch argumenty typu: „bo recenzja jest subiektywna” etc. Dobrze. Recenzja jest subiektywna i temu nie przeczę. Ale jak widzę przyzwoitą kreskę, a recenzent wstawia jej niską notę bo ogólnie mu się tytuł nie podobał, to jednak jest coś nie tak. |
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 25-10-2008, 20:25
|
|
|
kic napisał/a: | Recenzja jest subiektywna i temu nie przeczę. Ale jak widzę przyzwoitą kreskę, a recenzent wstawia jej niską notę bo ogólnie mu się tytuł nie podobał, to jednak jest coś nie tak. |
To jaką miał wstawić? |
|
|
|
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 25-10-2008, 20:27
|
|
|
kic napisał/a: | Ale jak widzę przyzwoitą kreskę, a recenzent wstawia jej niską notę bo ogólnie mu się tytuł nie podobał, to jednak jest coś nie tak. | Oznacza to tylko i wyłącznie to, że ocena twoja i recenzenta na temat "przyzwoitości" kreski się różni. To też wbrew pozorom jest kwestia gustu. Wybacz, ale nie będziemy zmieniać zasad oceny recenzji tylko dlatego, że ktoś ocenia grafikę w tytule inaczej od recenzenta. Problem ten był już wielokrotnie u nas dyskutowany i, o ile nie pojawią się jakieś nowe, istotne argumenty (jak na razie się nie pojawiły), nie widzimy powodu by do niego wracać. Cóż, w tym wypadku będziesz chyba musiał pogodzić się z faktem, że redakcja serwisu ma inne zdanie od twojego. |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-10-2008, 20:41
|
|
|
W sumei także odniosłem wrażenie, że wiele tytułów ma grafikę ocenioną około poziomu oceny końcowej, chociaż tak naprawdę zasługuje na lepszą. Czasem nawet odnosze wrażenie, że recenzentowi niezbyt chce się wymyślać oceny składniowe, to równa je do końcowej. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|