Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Pytania do redakcji |
Wersja do druku |
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 25-10-2008, 20:59
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | To jaką miał wstawić? |
Pomyślmy... skoro tytuł dostał ogólną ocenę 1 lub 2, to wtedy grafika nie może przekroczyć 3. Natomiast jeśli ogólna ocena jest mniejsza bądź równa 5, to za grafikę więcej niż 7 jest karygodnym błędem. Dopiero gdy ogólna ocena jest wyższa od 5, wtedy można wstawić ocenę za grafikę do końca skali. Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuję? Zapewne nie. A jakiej odpowiedzi oczekiwałeś? Bo moją odpowiedzią jest „zgodna z samym sobą, bez nacisku innych". Cóż, może sedno sprawy jest zbyt abstrakcyjne, ale ja chciałem jedynie przedstawić swój indywidualny i subiektywny punkt widzenia.
„Bezimienny”, ja dostrzegam inne aspekty tego problemu, niż sama różnica zdań. Jednak jestem łaskawy i wybaczam Ci to. W końcu jak już wspomniałem. Miało to jedynie na celu przedstawienie mojej opinii. Jednak przykro mi trochę, że nie widzisz moich argumentów. |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 25-10-2008, 21:46
|
|
|
...i na przykładzie tej dyskusji pięknie widzimy, dlaczego precyzowanie regulaminu nie jest nikomu potrzebne: bo dla każdego i tak decydujący jest argument "ja tak uważam, i tyle".
Z jednej strony kic - na siłę próbujący znaleźć dziurę w całym. Nie rozumiem tylko, dlaczego zaczynasz od kwestii AMV, która w konstytucji jest przecież dokładnie określona. Regulamin nie pozwala na linki do materiałów naruszających prawa autorskie, a ponieważ AMV można (ale są wątpliwości) za takowe uznać, trzeba doprecyzować że nie są one zabronione. Nie jest to sprzeczne tak samo, jak nie jest sprzeczny znak "zakaz wjazdu" z tabliczką "za wyjątkiem...".
Z drugiej strony, Bezimienny - równie usilnie próbujący przekonać, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. A niekoniecznie jest, bo "równanie" ocen to problem jak najbardziej realny, choć oczywiście, łatwo zasłonić się "różnicą zdań" - ale zdrowy rozsądek podpowiada, że jednak w wielu przypadkach oceny za grafikę czy muzykę zależą tylko i wyłącznie od tego, czy seria ogólnie spodobała się recenzentowi (co zwykle jest związane raczej z fabułą i postaciami). |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 25-10-2008, 21:52
|
|
|
kic napisał/a: | Pomyślmy... skoro tytuł dostał ogólną ocenę 1 lub 2, to wtedy grafika nie może przekroczyć 3. Natomiast jeśli ogólna ocena jest mniejsza bądź równa 5, to za grafikę więcej niż 7 jest karygodnym błędem. Dopiero gdy ogólna ocena jest wyższa od 5, wtedy można wstawić ocenę za grafikę do końca skali. | Odniosę się tylko do tego aspektu.
Wiele osób sądzi, że ocena końcowa, wystawiana przez recenzenta jest średnią ocen cząstkowych (grafiki, muzyki, fabuły i bohaterów). Nie jest tak i nigdy nie było. Oczywiście, może się zdarzyć, że po zliczeniu średniej, ta zgadza się z oceną ogólną, ale każdy aspekt jest oceniany oddzielnie, a dopiero na końcu recenzent (a przynajmniej ja, oraz przynajmniej kilkanaście znanych mi osób) wystawia ocenę za całokształt, w tym za tzw. "miodność", czy też może bardziej "przyjemność z oglądania".
Kolejną sprawą jest też fakt, że ocena za grafikę to nie tylko ocena za obrazki. Składa się na nią np. sposób rysowania postaci pierwszego planu i planów dalszych, szczegółowość postaci i teł, sposób prowadzenia walk, wykorzystanie technik "lazy animation", wykorzystanie komputera, sposób animacji osób/zwierząt/pojazdów/mechów/efektów specjalnych/etc. A często także pomysłowość w radzeniu sobie z ograniczonymi funduszami przez twórców (plansze w Gokudo enyłan?). Dopiero na to może się nakładać subiektywna ocena cząstkowa całości grafiki przez recenzenta, który stwierdza, na jakim poziomie mu się ta grafika podoba, biorąc pod uwagę swoje własne odczucia.
Służę kilkoma przykładami serii, które mają grafikę prześliczną, ale ogólna ocenę dostały bardzo złą, lub odwrotnie, są świetne jako całość, ale grafikę mają kiepską:
- Arjuna - ogólna 2, grafika 7 http://anime.tanuki.pl/strony/anime/2-arjuna-corka-ziemi/rec/2
- Soul Taker - ogólna 3, grafika 10 http://anime.tanuki.pl/strony/anime/117-soul-taker/rec/117
- Higurashi - ogólna 9, grafika 4 http://anime.tanuki.pl/strony/anime/823-higurashi-no-naku-koro-ni/rec/840
- Hakkenden - ogólna 10 , grafika 6 http://anime.tanuki.pl/strony/anime/185-hakkenden-legend-of-the-dog-warriors/rec/182
- Angelique ~Shiroi Tsubasa no Memoire~ - ogólna 1, grafika 9 http://anime.tanuki.pl/strony/anime/269-angelique-shiroi-tsubasa-no-memoire/rec/265
czy też serie GONZO, które grafikę mają prześliczną i dopracowana, ale jako całość plasują się w stanach średnich wyższych.
- Gravion - ogólna 4, grafika 7 http://anime.tanuki.pl/strony/anime/1161-gravion/rec/1196
- Romeo & Juliet - ogólna 4, grafika 7 http://anime.tanuki.pl/strony/anime/946-romeo-x-juliet/rec/969
- Vandread - ogólna 5, grafika 8 http://anime.tanuki.pl/strony/anime/160-vandread-taidouhen/rec/160
Jeszcze raz przypominam, że ocena ogólna nie jest średnią z ocen cząstkowych, a recenzent oglądany tytuł ocenia przez pryzmat już widzianych serii i swoich własnych odczuć. Nie wymyśla oceny, która ma się spodobać fanowi danego typu kreski/animacji. A to, że na przykład fanowi wielkookich pań w mundurkach/różowych mechów/kreski CLAMP/zwiewnych biszonenów/kreski eksperymentalnej nie podoba się ocena recenzenta, to jest tylko i wyłącznie, także subiektywny punkt widzenia fana. A zadaniem recenzenta jest nie pisanie "pod publiczkę", tylko o swoich własnych odczuciach, cytując "zgodnie z samym sobą, bez żadnych nacisków". A czytelnik powinien i przeczytać recenzję, i zerknąć na oceny. Jego problem, że tego nie robi.
Jeżeli natomiast ktoś jest bardzo niezadowolony z danej recenzji, zawsze może napisać własną, alternatywną, zgodną z zasadami pisania recenzji, znajdującymi się na stronie, i wystawić własne oceny. |
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 25-10-2008, 22:44
|
|
|
Ciekawie wnioskujesz JJ. Precyzowanie regulaminu nie ma sensu bo i tak decyduje argument "ja tak uważam, i tyle" - mówisz. Paradoksalna sprawa, bo właśnie precyzyjny regulamin ma ładnie "kosić" takich egoistów. W końcu jasny regulamin daje jasne argumenty, kiedy moderator ma wkroczyć do akcji.
Ja na siłę nic nie robię. Ta dziura po prostu zbyt rzuca się w oczy by ją zignorować. Raz piszę, że nie wolno podawać adresów stron z treścią naruszającą prawa autorskie, a tuż pod nim mamy wzmiankę, że jednak można. Chyba to za bardzo ze sobą kontrastuje. AMV łamią prawa autorskie. Dowód? Wystarczy spojrzeć na YouTube. Od niedawna różne koncerny muzyczne i producenci filmowi nakładają nacisk na YT, aby usuwali wszelkie takie klipy, a w tym również AMV, co z resztą YT musi czynić.
IKa, ładnie to przedstawiłaś, ale dodałbym jeszcze, że podczas oceny grafiki powinno się jeszcze brać pod uwagę rok wydania danego tytułu. Gdyby wszyscy kurczowo trzymaliby się tych zasad, to byłoby miło. I dobrze, że można znaleźć aż tyle tytułów, które są poprawnie ocenione. Nie zmienia to faktu, że są też takie, które mogą wywołać mieszane uczucia. Ale żeby nie być gołosłowny, to i ja podam kilka przykładów tytułów, które cierpią przez ogólną ocenę:
- Amaenaide yo!
- Amaenaide yo! Katsu!!
Tutaj obie serię mają na łeb na szyję bardzo niskie oceny grafiki. Do tego jeszcze jakimś cudem druga seria dostała ogólną ocenę lepszą, ale po za nią nagle skoczyła również ocena za grafikę. Brawo za bystre oko, bo ja nie dostrzegłem aż takich zmian w kresce.
- Dragon Ball Z Movie 11: Bio-Broly
- Fushigi Yuugi Eikoden |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 26-10-2008, 00:07
|
|
|
kic napisał/a: | Ciekawie wnioskujesz JJ. Precyzowanie regulaminu nie ma sensu bo i tak decyduje argument "ja tak uważam, i tyle" - mówisz. Paradoksalna sprawa, bo właśnie precyzyjny regulamin ma ładnie "kosić" takich egoistów. W końcu jasny regulamin daje jasne argumenty, kiedy moderator ma wkroczyć do akcji. | Raczej odwrotnie, daje argumenty trollom "a tego przecież w regulaminie nie było, co z tego że byłem x razy ostrzegany" - jak już mówiłem, jasnego i precyzyjnego regulaminu przewidującego wszelkie okoliczności się nie napisze - wróżkami nie jesteśmy. Środki do radzenia sobie z kłopotami zresztą już i tak mamy w wystarczającej ilości.
kic napisał/a: | Ja na siłę nic nie robię. Ta dziura po prostu zbyt rzuca się w oczy by ją zignorować. Raz piszę, że nie wolno podawać adresów stron z treścią naruszającą prawa autorskie, a tuż pod nim mamy wzmiankę, że jednak można. | Sugeruję sprawdzenie definicji słowa "wyjątek". Tak, AMV w większości naruszają prawa autorskie, ale ze względu na to, że uznajemy je za ciekawą, oddzielną formę twórczości artystycznej, zrobiliśmy dla nich wyjątek (podobnie jak kilka innych stron o podobnej polityce, z ACP na czele), stąd specjalny punkt informujący o tym w regulaminie.
kic napisał/a: | IKa, ładnie to przedstawiłaś, ale dodałbym jeszcze, że podczas oceny grafiki powinno się jeszcze brać pod uwagę rok wydania danego tytułu. | A niby dlaczego?
To że oceniane anime miało sensowną grafikę w chwili produkcji nie oznacza wcale, że będzie się nadawało do oglądania 20-30 lat później. Wysoka ocena w takiej sytuacji byłaby tylko myląca dla przeciętnego czytelnika. Można co najwyżej wspomnieć o tym w tekście samej recenzji, ale na samą ocenę wpływu to mieć nie powinno.
kic napisał/a: | Gdyby wszyscy kurczowo trzymaliby się tych zasad, to byłoby miło. I dobrze, że można znaleźć aż tyle tytułów, które są poprawnie ocenione. Nie zmienia to faktu, że są też takie, które mogą wywołać mieszane uczucia. | Niewątpliwie, w gronie 1200+ recenzji jakie mamy na stronie znajdują się i lepsze i gorsze. Oczywiście, nie da się ukryć, że przypadki w których ocena całości wpływa na oceny cząstkowe również się zdarzają. na szczęście większość tych przypadków dotyczy recenzji starych, powstałych w początkowej fazie tworzenia portalu (gdy i zasady potrafiły być łagodniejsze). Recenzje takie są sukcesywnie poprawiane i/lub wymieniane na lepsze przy każdej okazji. Tak się jednak dziwnie składa, że większość "problematycznych" recenzji dotyczy serii których nikt zdrowy na ciele i umyśle nie chciałby recenzować nawet jakby mu zapłacono (innymi słowy - kompletnych chłamów). Dodatkowo, sprawa nie jest taka oczywista jak mogłoby się wydawać - w przypadku niektórych recenzji taka niby "zaniżona" ocena za grafikę jest zupełnie usprawiedliwiona. Na przykład ja również widziałem Amaenaide Yo i choć nie oceniłbym tej grafiki aż tak surowo jak Totem, nadal nie dałbym jej ponad 1-2 punkty więcej. Była ona również w mojej opinii naprawdę zła (szkoda tylko, że większość tego typu problemów nie jest widoczna na screenach - ale tak to już bywa z animacją).
Problem więc oczywiście istnieje (choć według mnie nie jest on aż tak istotny ani tak rozpowszechniony jak zdajesz się sugerować). Co z tego wynika? Niestety niewiele. Nadal nie widzę lepszego sposobu oceniania takich elementów jak grafika i muzyka. Sugerujesz wprowadzenie jakiejś arbitralnej i jasno określonej, przejrzystej skali ocen... w jaki sposób niby? Zdajesz sobie sprawę, że mówisz o ocenianiu formy artystycznej nie mającej jasno sprecyzowanych reguł? Ostatecznie każda ocena sztuki i tak zostanie sprowadzona do odczuć subiektywnych, których zweryfikować nie jesteśmy w stanie.
Pozostaje jeszcze jedna sprawa - może się zdarzyć sytuacja w której recenzja mówi jedno, a ocena drugie - bywały takie przypadki (wynikały z przeoczonego błędu w przepisywaniu ocen na którymś z etapów wstawiania recenzji). W takiej sytuacji oczywiście prosimy o informację.
Podsumowując:
Oceny (w tym cząstkowe) są, bo ludzie je lubią.
Oceny te są subiektywne, bo nie widzimy sensowniejszego sposobu.
Niektóre oceny są bardziej subiektywne niż inne. Jesteśmy tego świadomi, ale nie widzimy sposobu by to wyeliminować.
Jeśli masz jakiś konkretny i działający sposób na poprawienie sytuacji (tzn logiczny i precyzyjny sposób oceny grafiki/muzyki, który będzie jednocześnie
a) łatwy w zastosowaniu dla recenzenta
b) łatwy w weryfikacji przez redakcję
c) łatwy w zrozumieniu dla czytelnika
d) zawierający się w jednej ocenie na kategorię, bez dzielenia na dodatkowe podoceny
to proszę, chętnie podyskutujemy. Jeśli jedynym twoim pomysłem na "poprawę" jest stwierdzanie "robicie to źle, zróbcie coś z tym" bez konkretnych rozwiązań, to niestety nie mówisz nam nic nowego, i dalsza dyskusja nie ma sensu.
PS: rozwiązanie "to zdejmijcie" się nie liczy. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 26-10-2008, 08:42
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Raczej odwrotnie, daje argumenty trollom "a tego przecież w regulaminie nie było, co z tego że byłem x razy ostrzegany" |
Obiecuję, że nie będę śmiał się, głośno. :) Nie chce być bezczelny, ale stek bzdur mi tu zaserwowałeś. Regulamin to nie spis czynności od A do Z których wykonać nie wolno, ale określone zachowania, które nie będą tolerowane. Czytałem wiele regulaminów i jeszcze nigdy nie znalazłam takiego, w którym pisało:
1. Korzystając z forum nie można:
- używać wulgaryzmów
- korzystać tzn. pseudomowy
- uprawiać tzn. trollingu
- tworzyć spam
- rozpoczynać kłótni
- nadmiernie dyskutować z administracją
- (...)
No to raczej byłoby bezsensowne, czyż nie? Łatwiej byłoby to wszystko zapisać w punkcie: "Forum Tanuki może być wykorzystany zgodnie z obowiązującym prawem i ogólnie przyjętymi zasadami etyki.(...)". Oczywiście to tylko początek punktu, ale jak łatwo upraszcza i podsumowuje czego można, a czego nie.
AMV jest wyjątkiem? A kto dał Tobie, czy komukolwiek z administracji prawo do tworzenia wyjątków? A może jest to wyjątek typu "według mnie powinno być to wyjątkiem". Ja odnoszę się do prawa, a nie do czyjś przekonań, że tak powinno być. Dla mnie te 2 punkty po prostu są sprzeczne, bo pierwszy grozi przed łamaniem praw autorskich, a drugi na nie zezwala. Póki jest to zaprezentowane w takiej formie, póty będzie budził to we mnie dwuznaczność.
Natomiast, jeśli chodzi o kreskę, muszę przyznać, tu mnie zaskoczyłeś. Skoro masz takie poglądy, to mam szczerą nadzieję, że na 10 lecie Tanuki uregulujecie oceny tak, aby były zgodne z przyszłymi wymaganiami. W końcu za te kilka lat grafika na pewno coś się zmieni i wtedy dzisiejsze tytuły będą raczej mniej szczegółowe.
Dla ocen grafiki/muzyki sugeruje jedynie stanowcze podkreślanie recenzentom na czym powinni się skupić i czego powinni unikać. Takie uwagi mogą mieć później pozytywny wpływ na ocenę. Poruszenie tego tematu również miało na celu uświadomienie obecnych i przyszłych autorów na podstawę tego problemu. W końcu ludzka psychika i świadomość potrafi być zaskakująca.
Niestety nie mam innych pomysłów na rozwiązanie tego problemu, po za systematycznym przypominaniu o jego istnieniu. Ja tam jedynie chciałem zwrócić uwagę na problem i przedyskutować go z administracją. Skąd miałem wiedzieć, że temat jest w dyskusji? A i taka forumowa dyskusja raczej nikomu nie zaszkodzi.
P.S. Było to jedno z podstawowych rozwiązań. Jeżeli coś nie spełnia oczekiwań, to pozbyć się tego. Ale to oczywiście wiąże się z niezgodą czytelników. Sytuacja patowa, pomiędzy oczekiwaniami ludzi, a marginesowym błędem. Trzeba na coś postawić, a jak widzę stanowisko jest dość solidne. |
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-10-2008, 09:20
|
|
|
Odnosząc się tylko do tego fragmentu...
kic napisał/a: | AMV jest wyjątkiem? A kto dał Tobie, czy komukolwiek z administracji prawo do tworzenia wyjątków? |
Prawo administracja ma z tytułu posiadania miejsca na serwerze/serwera na którym znajduje się tanuki.pl. Tyle. Żyjemy w państwie w którym istnieje prawo własności - jeśli coś należy do mnie, to ja ustalam reguły korzystania z tego. Serwis tanuki.pl należy do jego administracji, więc administracja ustala reguły korzystania z niego - może, ale nie musi wziąść pod uwagę opinię użytkowników. AMV - jak wykazał Teukros - nie są jednoznacznie nielegalne, więc administracja zdecydowała się na pozwolenie umieszczania linków do tychże, uznając że nie stoi to w sprzeczności z prawem RP. Nie rozumiem o co ci jeszcze chodzi. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-10-2008, 09:42
|
|
|
Cytat: | Ja odnoszę się do prawa, a nie do czyjś przekonań, że tak powinno być. |
Teukros wyłożył Ci prawną stronę problemu już na samym początku, przeszedłeś nad tym do porządku dziennego i dalej wracasz do swoich tez. A przecież sprawa jest dziecinnie prosta - kwestia AMV nie jest dostatecznie jednoznaczna, by ze 100% pewnością uznać wszystkie AMV-ki za ex definitione niezgodne z prawem i dopóki nie zmieni się stan prawny, albo nie zażądają tego użytkownicy forum, administracja nie zamierza zmieniać polityki. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-10-2008, 10:04
|
|
|
kic napisał/a: | AMV jest wyjątkiem? A kto dał Tobie, czy komukolwiek z administracji prawo do tworzenia wyjątków? A może jest to wyjątek typu "według mnie powinno być to wyjątkiem". Ja odnoszę się do prawa, a nie do czyjś przekonań, że tak powinno być. Dla mnie te 2 punkty po prostu są sprzeczne, bo pierwszy grozi przed łamaniem praw autorskich, a drugi na nie zezwala. Póki jest to zaprezentowane w takiej formie, póty będzie budził to we mnie dwuznaczność. |
Konsultowaliśmy ten zapis z adwokatem, dodatkowo udział w dyskusji brały także dwie osoby codziennie mające kontakt z prawem. Dopóki sąd najwyższy nie postanowi inaczej nie masz racji. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 26-10-2008, 10:42
|
|
|
Czytałem przedstawione przez "Teukros" urywek wpisu prawnego. On sam jednak stwierdził, że istota tkwi w skali tego procederu. Jeżeli jest to mała część utworu, bądź urywek to nie ma problemu. Nie jestem prawnikiem, ale oglądam AMV i widzę co zawierają. Prawie zawsze jest w nich pełna piosenka jakiegoś autora. Dlatego jego argument mnie nie przekonał. Oczywiście AMV nie musi być nielegalny. Przecież hipotetycznie ktoś może uzyskać zgodę od autora i może tworzyć AMV bez ograniczeń. Ale rzeczywistość jest inna i 95% wszystkich AMV łamią prawa autorskie. Jest to dość dziwny wpis w regulaminie, bo opiera on się na tak niepewnym gruncie.
Prawda. AMV nie są nielegalne (mój błąd), ale większość z nich stoi w konflikcie z prawem. |
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-10-2008, 11:11
|
|
|
Toteż jeśli ktoś zażąda, by usunąć linki do którejś stojącej w konflikcie z prawem, to linki zostaną usunięte. Nie ma jednak najmniejszego sensu wrzucać wszystkich do jednego wora i zakazywać ich w regulaminie - równie dobrze można zakazać pisania o zabawkach, bo część z nich to przecież nielegalne chińskie podróbki z trujących materiałów. Tak, to jest dokładnie tak samo głupie. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 26-10-2008, 14:22
|
|
|
Gdyby odwrócić stosunek niebezpiecznych zabawek z bezpiecznymi, to wtedy byłoby tak samo jak z AMV. Ale skoro mamy już się bawić w porównania, to obecną formę regulaminu jest jak zakazywanie ściągania gier, a później przypominanie, że można kupić gry w sklepie.
Tak sobie myślałem i czy nie można byłoby zmienić formę 2 punktu na:
Cytat: | Linki do stron oferujących ściąganie lub odtwarzanie pirackich plików (muzycznych, filmowych lub graficznych), nielegalnych AMV, gier i programów, a także linki do stron z crackami i pirackich serwerów będą kasowane. |
W taki sposób wilk syty i owca cała. Skoro AMV jest legalne, to po co napominać, że można je udostępniać? Wystarczyło zakazać nielegalnych AMV. |
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-10-2008, 14:53
|
|
|
kic napisał/a: | Ale skoro mamy już się bawić w porównania, to obecną formę regulaminu jest jak zakazywanie ściągania gier, a później przypominanie, że można kupić gry w sklepie. |
Naprawdę nie widzę analogii - AMV w przeciwieństwie to ściąganych gier SĄ pewną formą własnej twórczości.
kic napisał/a: | Tak sobie myślałem i czy nie można byłoby zmienić formę 2 punktu na:
Cytat: | Linki do stron oferujących ściąganie lub odtwarzanie pirackich plików (muzycznych, filmowych lub graficznych), nielegalnych AMV, gier i programów, a także linki do stron z crackami i pirackich serwerów będą kasowane. |
W taki sposób wilk syty i owca cała. Skoro AMV jest legalne, to po co napominać, że można je udostępniać? Wystarczyło zakazać nielegalnych AMV. |
Można, tylko po co? Jest to dla mnie oczywiste - i powinno być dla każdego - że prawo RP ma pierwszeństwo przed regulaminem forum. Równie dobrze możemy mówić, że 2x2=4. Jeśli jakiś sąd orzeknie, że rozpowszechnianie danego AMV jest niezgodne z prawem, to wątpię, żeby administracja danego linku nie usunęła. Poza tym - z tego co się orientuję - za treści umieszczane na forum odpowiadają użytkownicy, a nie administracja, więc regulamin ma charakter czysto porządkowy. Naprawdę szukasz dziury w całym. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-10-2008, 15:10
|
|
|
Obecnie konstytucja mówi:
Cytat: | Linki do stron oferujących ściąganie lub odtwarzanie pirackich plików (muzycznych, filmowych lub graficznych), gier i programów, a także linki do stron z crackami i pirackich serwerów będą kasowane. |
Tłumacząc dla waści: AMV to filmowy i zarazem muzyczny plik. Pirackie AMV są więc zakazane, legalne nie. Linki do pirackich oczywiście są kasowane.
Jednakże większość AMV publikowana jest na legalnie działających serwisach w rodzaju Youtube, które samodzielnie dbają o to, by ich zawartość była zgodna z prawem. Nie mamy więc powodów, by podejrzewać, że są one piratami. Chciałbym także zauważyć, że w Polsce obowiązuje zasada domniemania niewinności. Nie mamy więc podstaw, by kasować AMV, których pirackość nie jest jednoznacznie dowiedziona. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 26-10-2008, 15:32
|
|
|
"Morg", analogia jest banalnie prosta. W pierwszym punkcie napisane jest, że zabrania się nielegalnych AMV, a w następnym że dozwolone są legalne AMV.
Zegarmistrzu, dziękuję za błyskotliwą dedukcję. A więc skoro w 2 punkcie jest to tak wyraziście napisane, to po co istnieje 3 punkt? W jednym piszę czego nie można, a już w następnym co można. Przecież wszystko pięknie wynika z kontekstu... |
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|