Palenie książek & ksiażki kontrowersyjne |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-05-2006, 11:23
|
|
|
Jakiego kościoła ????
Z tego co mi wiadomo, w XX wieku palenie książek masowo uskuteczniali Chińczycy ( rewolucja kulturalna anyone ? ) i Niemcy ( czasy rządów Hitlera ). Może mi powiesz, że jednym i drugim kazał to robić kościół ? |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 26-05-2006, 11:26
|
|
|
Grisznak - bo te odjazdy kościelne są odpowiednio nagłaśniane... Vide Pokemony, Harry Potter czy właśnie Kod... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 26-05-2006, 17:08
|
|
|
Grisznak, racja. A Hitler i komuchy byli o wiele gorsi, zgadzam się |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-05-2006, 18:48
|
|
|
Cytat: | niedługo zaczną ludzi palić za herezję. |
Cieszmy się, cieszmy się! Najwyższy czas. Proponuję zdobyć spis nazwisk Rodziny Radia Maryja, kiedy "niedługo" nadejdzie może się bardzo przydać. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 27-05-2006, 14:59
|
|
|
mnie chodzi o to, że właśnie RM będzie to robić. banda fanatyków |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 27-05-2006, 15:23
|
|
|
Jak wiekszosc heretykow. W piekle maja dla takich osobny kociol. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:02
|
|
|
Nezumi napisał/a: | mnie chodzi o to, że właśnie RM będzie to robić. banda fanatyków |
Ciekawe. Cytaty, nazwiska, godziny emisji prosze. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 10-06-2006, 13:57
|
|
|
Skoro topic dotyczy kontrowersyjnych książek to chciałem przedstawić swoje stanowisko dotyczące "Kodu..." a więc wg. to nie jest tak naprawdę pozycja która zasługujaca na to miano - we mnie nie wzbudziła żadnych emocjonalnych rozterek czy też przemyśleń - to tak naprawdę historia oparta na łatwo przewidywalnych prostych schematach - napisanych w zwiewny sposób - potarfiący wciągnąć - to taki książkowy odpowiednik filmowych adaptacji komiksów Marvel - tak naprawdę wszyscy wiedzą czego sie spodziewać, wciąga i wystarczy...
Nie wiem też po co to całe zamieszanie związane z wątkami religijnymi - chyba u nikogo ta fikcja literacka nie spowoduje odejścia od wiary cz też zmiany światopoglądu.
Dla mnie kontrowersyjnymi ksiązkami(filmami) są te opisujące emocjonalną kondycję człowieka - z książek będzie to dla mnie "Heriona" Tomasza Piątka opisująca istotę szczęścia - i największego ludzkiego dramatu czyli pustki i rozgorycznenia bezsensem swojego zycia - takiej obawy przed uciekającym czasem i rezygnacji rzeczami które udało sie zdobyć życiu - coś w stylu "że to nie tak powinno być". Wynikiem tego podejścia jest ucieczka w heroine - z tej ksiązce zestawiana jest w parze z takimi słowami - jak szczęście, miłość, matka - zastanawiające są też przemyślenia autora który twierdzi że największym dramatem człowieka jest to że może odczuwać szczęście. I to wg mnie jest kontrowersyjna książka. |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 11-06-2006, 10:38
|
|
|
Udai, IMO mianem książki kontrowersyjnej można określić taki tytuł, który zaprzecza ogólnie przyjętym rzeczą i wywołuje (shit!) kontrowersje, a "Kod..." IMO jak najbardziej do tej grupy się zalicza, tak smao zresztą jak np. Harry Potter, etc. Oczywiście, książką kontrowersyjną można również nazwać prawie każde dzieło, które podejmuje trudne tematy i do tej kategorii bez wątpienia zaliczy się tytuł który podałeś ^^.
A pytanie odnośnie "zamieszania związanego z wątkami religijnymi" najlepiej zadać tym którzy te zamieszanie wywołują. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-06-2006, 11:02
|
|
|
Smoczek, eee........ a w czym jest kontrowersyjne jedno i drugie?
znaczy harry potter to fantasy dla dzieci - calkiem zreszta sztampowe. KAZDE fantasy ci bedzie zaprzeczac ogolnie przyjetym rzecza, szczegolnie jak jest osadzone w naszym swiecie. bo np. kazde bedzie twierdzilo ze istnieje magia.
kod... to powiesc sensacyjna z elementami poczerpnietymi z historii religii. o dziwo, nie pierwsza, prawdopodobnie tez nie ostatnia
wg. mnie w jednym i drugim przypadku "kontrowersyjnosc" tytulow jest rozdmuchiwana w celu robienia im reklamy |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 11-06-2006, 20:48
|
|
|
Cytat: | A pytanie odnośnie "zamieszania związanego z wątkami religijnymi" najlepiej zadać tym którzy te zamieszanie wywołują. |
W tym wypadku Ty, bo Ty zakładasz temat. |
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 13-06-2006, 13:24
|
|
|
Ja temat założyłem (co już piszę trzeci raz), aby podjąć dyskusje o książkach kontrowersyjnych, nie koniecznie o "Kodzie...".
Żadnego zamieszania nie wywołuję (przynajmniej sam nie zauważyłem by mój temat spowodował jakiekolwiek zamieszanie na forum, a wątpie by jego treść wyszła gdzieś dalej).
A cytat który dałem na początku, wrzuciłem jako swego rodzaju ciekawostkę i pewne rozwinięcie tematu, bynajmniej nie chciałem by temat koncentrował się na powieści Browna.
Bianca - oczywiście, że jest rozdmuchiwane, ja temu nie przeczę... Jak już wspomniałem, książka kontrowersyjna to według mnie książka wywołująca kontrowersje. Sama w sobie kontrowersyjną być nie musi xP. |
|
|
|
|
|
|