Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Rok 1984 |
Wersja do druku |
Zegis Black Priest
Szary Wędrowiec
Dołączył: 04 Lut 2003 Skąd: z swoich opowiadań... Status: offline
|
Wysłany: 23-08-2006, 16:43
|
|
|
Przeczytałem cały temat i przyznam, że utwierdziłęm się w przekonaniu, iż rok 1948 czy inne książki o totalitaryźmie możnaby swobodnie wyrzucić z listy lektur szkolnych... dlaczego?
Cóż, jak pewna grupa osób wie, jestem jeszcze mały szczylek, dopiero 2 LO będzie w tym roku, z książek wymienionych przez Ysena "szkolnie" czytałem Folwark Zwierzęcy i Dżumę. I powiem tylko tyle, że gdybym zadowolił się tym co mam na lekcjach np. polskiego to dzięki bardzo szczegółowej analizie tekstów literackich, połączonej z opowieścią "jak to było" wziąłbym Folwark Zwierzęcy za pesymistyczne fantasy nie związane realnie z żadnym ustrojem, ani niczym realnym...
Bez sensu kazać czytać takie książki osobą które nie mają żadnej wiedzy jak to było, ba nie mają nawet pojęcia dokładnie CO to było... a niestety są szkoły (np. moje kochane byłe gimnazjum), gdzie zmuszają do takich rzeczy. Krótko mówiąc jestem produktem dzisiejszych szkół, który czytał i, w moim wypadku prawie, wziął to za "dobre fantasy" nie wierząc, że do takich, albo podobnych paranoi dochodziło.
A co do ustroju Equilibrium to jak sądze jedyne co miałby wspólnego z totalitaryzmem sowieckim, to tyle, że twórcy i jednego i drugiego "chcieli dobrze"... |
_________________ Wróciłem, nie cieszycie się? :]
"Do not fear in the face of your enemies, speak the truth always, even if it leads to your death, save helpless and do no wrong..." |
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 24-08-2006, 22:29
|
|
|
Cytat: | Uporzadkowanie obywateli to nic wspolnego? |
Nie wydaje Ci się że jedno "wyraźne" podobieństwo to zdecydowanie za mało - bo w posługując sie tym schematem każdą książke/film/serial którego akcję umieszcza się w przyszłości a główną jego problematyką jest walka z totalitaryzmem trzeba automatycznie uznać za coś podobnego do książki Orwella.
Zegis Black Priest napisał/a: | książek wymienionych przez Ysena "szkolnie" czytałem Folwark Zwierzęcy i Dżumę. I powiem tylko tyle, że gdybym zadowolił się tym co mam na lekcjach np. polskiego to dzięki bardzo szczegółowej analizie tekstów literackich, połączonej z opowieścią "jak to było" wziąłbym Folwark Zwierzęcy za pesymistyczne fantasy nie związane realnie z żadnym ustrojem, ani niczym realnym...
|
I nie wiem czy jest to zła interpretacja - przecież każdy ma prawo do swojej własnej - a Folwark Zwierzęcy jest taką nie dużą książką która w sposób filozoficzny i uniwersalny podchodzi do zjawiska władzy, jej zdobywania utrzymywania wkóncu jej dorażnego wykorzystywania - chodzi przcież tylko o to by zrozumieć mechanizm jaki jest przedstwaiony w tej książce - np. wykorzystywanie przez świnie szumnie brzmiących ideałów do zdobycia władzy, by je zdradzić w imię swojego własnego dobra itd. - ta książka ma właśnie to unaocznić (między innymi oczywiście) nikt nie wymaga od Ciebie żebyś znał historię powszechną na poziomie uniwersyteckim.
Zegis Black Priest napisał/a: | Bez sensu kazać czytać takie książki osobą które nie mają żadnej wiedzy jak to było, ba nie mają nawet pojęcia dokładnie CO to było... a niestety są szkoły (np. moje kochane byłe gimnazjum), gdzie zmuszają do takich rzeczy. Krótko mówiąc jestem produktem dzisiejszych szkół, który czytał i, w moim wypadku prawie, wziął to za "dobre fantasy" nie wierząc, że do takich, albo podobnych paranoi dochodziło. |
Hmm... wg. mnie nie ma co zwalac winy za barki na szkołę i słabo opłacanych nauczycieli, trzeba wykazać się samodzielnością i samozaparciem by sie czegoś nauczyć w polskiej szkole - przez chwilę pomyślałem co to by sie stało gdybym sam siebie zakwalifikował jako typowe dziecko blokowiska na którym mieszkam albo szkoły średniej na którą się skazałem najprawdopodobniej w wyniku chwilowego postradania zmysłów ;) |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|