Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
cytaty filmowe |
Wersja do druku |
Ari
Livin' la Vida Loca
|
Wysłany: 16-05-2007, 08:59 cytaty filmowe
|
|
|
zapadające w pamięć, najśmieszniejsze, najmądrzejsze, najgłupsze... dla was kultowe, warte zaznaczenia.
wrzucam tu parę od siebie:
-"London? - Yes, London. You know, fish, chips, cup of tea, bad food, worse weather, Mary-fucking-Poppins. London!" - Snatch
ledwo ustałem xD
"-Whose motorcycle is this?
-Zed's
-Who is Zed?
-Zed is dead bejbe, Zed is dead" -Pulp Fiction
to będzie na moim nagrobku :P ten film to przesada
"i want you to hit me as hard as you can" -Fight Club oczywiście, choć to adaptacja książki to musiałem tu coś z niego wkleić
" I'm not going there to die. I'm going to see if I am really alive." -Spike, w Cowboy Bebop, the Real Folk Blues, a potem... 'BANG' |
_________________ http://peacegrenade.wordpress.com/ |
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 16-05-2007, 15:07
|
|
|
Hm, w tym momencie przypominają mi się tylko dwa cytaty z Powrotu do przyszłości, które ja i moi bracia czasami stosujemy w naszych rozmowach.
Gdy trzeba kogoś przekonać/pocieszyć:
Marty, musisz myśleć czterowymiarowo!
Jeśli kogoś ogarnęła pomroczność jasna, albo nie robi tego, co ma robić, można go postukać w głowę i powiedzieć: McFly~~!
:D |
Ostatnio zmieniony przez ghostface dnia 16-05-2007, 17:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Pixa
Bu de bu ai
|
Wysłany: 16-05-2007, 15:32
|
|
|
Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co dostaniesz.
Forrest Gump |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 16-05-2007, 16:01
|
|
|
"Kto jest większym głupcem - głupiec, czy ten co za nim idzie?" - Obi Wan Kenobi z "Nowej Nadziei"
" - Jak jest?
- Tak jak zwykle.
- Aż tak źle?" - dialog Luke'a i chwilowo niewidomego Hana Solo w "Powrocie Jedi" ;)
a z "Powrotu do Przyszłości"...
"Martin: Dlaczego chcesz się z nią umówić?
George: W nocy odwiedził mnie lord Vader z planety Vulcan i groził mi, że wypali mi mózg, jak tego nie zrobię... "
Parę cytatów z filmu "Hackers"...
"Pool on the roof must have a leak" - Dade Murphy do Kate Libby
- Spoiler: pokaż / ukryj
- (Kate nakłamała mu, że w szkole mają na dachu basen. Kiedy wszedł tam zobaczyć, drzwi się zacięły... I burza się zbliżała... W ramach rewanżu ustawił samoistne uruchamianie zraszaczy przecipożarowych XD )
"This is not woodshop class?!" - Emmanuel Goldstein na lekcji angielskiego dla zaawansowanych...
"Mess with the best - die like the rest" - bodajże najbardziej znany cytat z filmu...
"Love, Secret, Sex and... God" - wg filmu 4 najczęściej używane hasła...
"Never fear, I is here" - Eugene Belford, wchodząc do sali głównego komputera występującej w filmie korporacji
oraz parę z Matrixa
"Fallow the white rabbit"
"Do you think you breathe the air?"
'There is no spoon"
"- I know Kung-Fu
- Show me"
"Welcome to the Real World"...
"Why I didn't take the blue pill?" |
Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 28-05-2007, 23:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 16-05-2007, 17:15
|
|
|
korsarz napisał/a: | George: W nocy odwiedził mnie lord Vader z planety Vulcan i groził mi, że wypali mi mózg, jak tego nie zrobię... |
LOL! Też się przydaje w różnych sytuacjach. Uniwersalny powód na każdą okazję ^^'' |
|
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 25-05-2007, 22:52
|
|
|
Dobra Ja postarałem się o spolszczone cytaty z moich ulubionych filmów - w sumie łatwiejsze w odbiorze.
FIGHT CLUB
Cytat: | You are not your job. You are not the money in your bank account. You are not the car you drive. You are not how much money is in your wallet. You are not your fucking khakis. You are the all-singing, all-dancing crap of the world.
|
Cytat: | With a gun barrel between your teeth, you speak only in vowels. |
Cytat: | It's only after you've lost everything that you're free to do anything. |
PSY - film jest absurdalnie denny ale jego wpływ na mowę potoczną jest naprawdę godny odnotowania i niektóre teksty są grube.
Cytat: | "Nazywam się major Bień - i mam stopień majora" |
Cytat: | "- Czy jest Pan gotów stać na straży niepodległej Polski ?
- Bezapelacyjnie, do samego końca. Mojego lub Jej" |
FOREST GUMP
Cytat: | "Stupid is as stupid does." |
Cytat: | "I may not be a smart man, but I know what love is." |
Ten drugi to naprawdę mój ulubiony ;)
PULP FICTION
Cytat: | I'm pretty fuckin' far from okay. |
CZŁOWIEK Z BLIZNĄ
Cytat: | I always tell the truth. Even when I lie. |
DIE HARD
Cytat: | Yippee-ki-yay, motherfucker! |
OJCIEC CHRZESTNY
Cytat: | "I'll make him an offer he can't refuse." |
|
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Bajachikoma
Indywiduaristo
|
Wysłany: 30-05-2007, 13:09
|
|
|
300
"This is madness
THIS IS SPARTA ! ! ! "
W wersji polskiej "Kop na klate i do studni" :)
"-Are you OK?
-No, I'm pretty fuckin' far from being OK." Pulp Fiction
"- Ty Świerzak, skąd jesteś?
- z Mokotowa..
-..a znasz kogoś??
- zależy co masz na myśli
- a ja mam na myśli, że ci zaraz zap......"
Symetria |
_________________ !! !! !! Fruźki wolą optymistów !! !! !!
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 30-05-2007, 14:31
|
|
|
Cytat: | 6. Wulgaryzmy, także w formie zniekształconej lub zamaskowanej, są na Forum Tanuki niedopuszczalne. Ich stałe używanie może spowodować sankcje ze strony moderacji. |
A ja się tak zapytam Szanowne Towarzystwo, czy NAPRAWDĘ nie znają cytatów BEZ wulgaryzmów? Tak trudno znaleźć dobry film w którym się nie przerzucają mięsem? Tak trudno znaleźć dobry cytat, zapadający w pamięć bez słów uważanych za obelżywe i wulgarne?
ZDECYDOWANIE Szanowne Towarzystwo się posuwa za daleko, Panna Shiori właśnie przekroczyła granicę, a moja cierpliwość się WŁAŚNIE skończyła.
Co mam mnie powstrzymać przez wywaleniem tego całego tematu? Chyba nic. Bo jak na razie widzę w nim mało co wartego zachowania. Za to dużo szpanowania.
Macie czas do godziny 17. Jeśli do tej pory się nic nie zmieni, to polecą niektóre posty.
BARDZO ZŁA MODERACJA
Miłego dnia życzę
IKa
EDIT:
Jak obiecałam, jest godzina 17, post Shiori został usunięty.
Na przyszłość proszę się powstrzymać od szpanowania ilością wulgaryzmów. I nie, nie znaczy to, że nie wolno w ogóle ich używać w cytatach - istnieje zasadnicza różnica pomiędzy właściwie użytym wulgaryzmem, a użytym dowolnie bo to jest "takie kul i świadczy o dojrzałości".
Niespodzianka, jakości cytatu nie mierzy się ilością mięsa które w nim lata jako ta jaskółka na wiosnę. Jeśli jaskółki przesłaniają niebo, to należy się liczyć z nadejściem burzy i strzeleniem przez piorun.
IKa
|
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 30-05-2007, 16:19, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-05-2007, 14:34
|
|
|
"Wreszcie Majeczka dowie się, co to jest prawdziwe życie"
- zasłyszane przed chwilą, siostra ogląda jakiś polski serial. |
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 31-05-2007, 08:18
|
|
|
Elizabeth: Whose side is Jack on?
Will Turner: At the moment?
PotC oczywi scie.
I niesmiertelne "Mam zle przeczucia." Han Solo. I reszta rodzinki. |
|
|
|
|
|
robertidaniel
Many tried. Few survived.
Dołączył: 31 Maj 2007 Skąd: społeczność dusz :) Status: offline
|
Wysłany: 31-05-2007, 10:53
|
|
|
Matrix
Morpheus: In this place are rules like in the real world. One can be bend. Others can be broken.
Morpheus: Do you think it's air you are breathing now??
Troja
Achilles: Imagine a king who fight himself.
Boy:The men with who you must fight...he's a giant. I fear him.
Achilles: That's why no one will remember you.
Achilles: Before my time ends i will look down with smile on your corpse.
Chłopaki nie płaczą
Fred: Czy ty wiesz co to jest reinkarnacja?? Słyszałeś w swoim życiu taki długi wyraz??
Polski gangster nie ma luzu. Rusza sie jak wóz z węglem.
Bolec: Zdecydowałem, że otworze niezależną wytwórnię muzyczną
Ojciec Bolca: A może ty sie jeszcze kur... zajmiesz hodowlą jedwabników??
Coś tam jeszcze dorzuce jak mi sie przypomni.
A tak wogóle to witam wszystkich :) |
|
|
|
|
|
ronin
|
Wysłany: 31-05-2007, 22:37
|
|
|
To ja cos od siebie:
Mis:
"Chodzi o to zeby te plusy nie przyslonily wam minusow"
"To jest Mis na miarę naszych możliwości"
Seksmisja:
"To moze Curie-Sklodowska tez byla kobieta?
a wogole to http://filmowo.net/cytaty/seksmisja.html |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 01-06-2007, 07:16
|
|
|
Na razie tylko jeden, nie chce mi się przewietrzać pamięci:
Sami Swoi
Babcia Pawlakowa (wręczając granaty): Sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie!
Cytat: | Troja
Achilles: Imagine a king who fight himself. |
Achilles był królem. Jeden z przykładów głupoty tego filmu. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
robertidaniel
Many tried. Few survived.
Dołączył: 31 Maj 2007 Skąd: społeczność dusz :) Status: offline
|
Wysłany: 01-06-2007, 10:07
|
|
|
Dlaczego zaraz głupoty?? Film z założenia miał być bardziej "uczłowieczoną" i realniejszą wizją wojny trojańskiej. Fakt jest faktem, że sporo elementów mitologicznych zostało wyciętych co i tak uważam wyszło filmowi na dobre. A co do samego powiedzenia Achillesa to jakże pięknie wkomponowuje się ono w czasy współczesne nie?? :)
A i tak dorzucając coś jeszcze:
Full Metal Alchemist
Lesson without pain is one without meaning.
Gladiator
Kommodus: I would slay half of the world just to make you love me!!
Marek Antoniusz: Your failure as a son is my failure as father.
Shadow and dust. We are nothing more.
Ghost in the shell
Kusanagi: You are not a living being.
-Why?? Because i'm a machine??
Nie jestem pewny czu dobrze to przytoczyłem, bo dawno oglądałem Gits. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 01-06-2007, 10:22
|
|
|
Cytat: | Dlaczego zaraz głupoty?? Film z założenia miał być bardziej "uczłowieczoną" i realniejszą wizją wojny trojańskiej. Fakt jest faktem, że sporo elementów mitologicznych zostało wyciętych co i tak uważam wyszło filmowi na dobre. |
Zaiste. Tylko rodzą się dwa pytania: a) czy się udało?
b) po co?
Ad a): nie udało się, wycięto bogów i zrobiono z przepowiedni bełkot kapłana-idioty, za to Achillesa uczyniono antycznym supermenem, nie wiadomo z jakiej racji nadludzko silnego i trudnego do zabicia. Dodatkowo z w sumie dość realistycznych charakterów bohaterów Iliady zrobiono dwuwymiarowe czarnobiałe plansze (dobry krul, zuy krul, ksionże patryjota, ksionże idyota, supermen, mydłkowaty brat ksieńcia patryjoty). No i właśnie Achilles, król Tesalii, z którego wbrew historii uczyniono superduper dowódcę jakichś myrmidonów*, musi antycznogreckich Navy SeALs... Nie wspomnę już o realizmie tysiąca okrętów, 50 tysięcznej armii i monet w tamtych czasach... Gadanie o realniejszej wersji to śmiechu warte kłamstwo reklamowe, nic więcej.
Ad b) Patrz wyżej - wycinamy amoralną i ideologicznie "zdeaktualizowaną" mitologię starożytną, a w jej miejsce wpychamy politycznie poprawną, ueber-pathetyczną i kosmopolityczną mitologię holywoodzką. Realizm wcale od tego nie rośnie, za to żołądek podchodzi do gardła, wypychany z trzewi wciskanym kitem. Po czorta więc? Oczywiście pytanie retoryczne - by można było puścić film na całym świecie i by spodobał się ogólnoświatowemu pospólstwu, musi być to film pozbawiony jakiejkolwiek ikry.
*Oczywiście Myrmidonowie byli poddanymi Achillesa, ale że w filmie nie określa się on jako król, to ni cholery nie wiem kim niby są. Na oko oddziałem przybocznych rambo-fajterów, wspomagających dzielnego Achilles-mana. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|