Terry Pratchet i jego płaski świat Dysku |
Wersja do druku |
Pan B
hmm....
Dołączył: 16 Gru 2007 Skąd: ehhhh...szkoda gadać Status: offline
|
Wysłany: 10-09-2008, 21:20
|
|
|
A niech mnie już? A dzisiaj 10 ...no tak. To trzeba wygrzebać 30 zł i jechać kupić. Pewnie będzie to następna książka której akcja rozgrywa się w Ankh-Morpork. Na pewno pojawi się straż oraz Vetinari. Co do reszty to trza przeczytać.
Ktoś wspomniał o adaptacji filmowej. Osobiście obejrzałem 'Hogfather' - film , czyli adaptacja 'Wiedźmikołaja' oraz animowany film na podstawie 'Muzyka duszy'. Całkiem całkiem, w filmie dobrze dobrali aktorów. Najbardziej podobały mi się postaci Nobbsa i Wizytuja, aktorzy pasowali jak ulał. Jednak te produkcje nie mają przebicia i są tylko niewielkim dodatkiem. |
_________________ Życie to takie czary-mary. Rzadziej czary częściej mary. |
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 10-09-2008, 21:24
|
|
|
Pan B napisał/a: | A niech mnie już? A dzisiaj 10 ...no tak. To trzeba wygrzebać 30 zł i jechać kupić. Pewnie będzie to następna książka której akcja rozgrywa się w Ankh-Morpork. Na pewno pojawi się straż oraz Vetinari.
|
Tudzież po raz pierwszy żeńska krzyżówka Severusa Snape'a i popielniczki. Lubię babkę, mam nadzieję, że będzie się dalej pojawiała. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-09-2008, 21:34
|
|
|
@Pan B - Going Postal jest pierwszą częścią trylogii o Moistcie (Moist. Jak to się odmienia?) von Lipwigu, jeśli dobrze zapamiętałem jego dane personalne. Ogólnie powiew świeżości wnosi do serii i dobrze się czyta. Na razie wyszły 2 tomy - Going Postal i Making Money, ale ponoć Pratchett szykuje trzeci, o podatkach (tak twierdzi wiki). |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Pan B
hmm....
|
Wysłany: 10-09-2008, 22:02
|
|
|
Hmmmm.... czy podobny powiew świeżości był w 'Potworny regiment' albo 'Piąty elefant' gdzie Pratchet wprowadził całkiem nowe krainy/kraje ?
Czy może jest to nowy styl układania fabuły? A może po prostu nowe postaci w starych miejscach? Huh? Ale po co się pytam.... przeczytam to sam sobie odpowiem....
Co do nowej "układanki" (trylogi) brzmi bardzo ciekawie. mam nadzieję że będzie happy-end.... hehehe jak zwykle z resztą. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 10-09-2008, 22:06
|
|
|
Obie z wymienionych przez Ciebie książek są w moim rankingu Świata Dysku na dole, bardzo mi się nie podobały. Tu raczej chodzi o rozszerzenie samego Ankh Morpork, dodanie do niego nowych powiązań itp. |
|
|
|
|
|
Pan B
hmm....
|
Wysłany: 10-09-2008, 22:15
|
|
|
Hmmm... mi się podobały.... ale każdy ma inne gusta. Ja to głównie na humor zwracam uwagę i na postaci. A rozszerzanie Ankh-morpork jest mi dobrze znane. Ankh-morpork z 'kolory magi' (gdzie spłonęło) nie przypomina tego samego Ankh już np. z 'Prawda' (mimo paru głównych aspektów). Nic dziwnego że Ankh-morpork to największe miasto dysku skoro Pratchet ciągle je "powiększa". |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 20-04-2009, 14:23
|
|
|
Pragnę napisać, że nowy tom Świata Dysku ukaże się 19 maja i będzie zatytułowany Łups. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 20-08-2009, 15:24
|
|
|
Dziś (20 sierpnia) wyszedł kolejny tom Discworld zatytułowany Świat Finansjery (ang. Making Money) |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 20-08-2009, 19:20
|
|
|
Książka w oryginale była całkiem niezła, chociaż jak to w częściach z Lipwigiem
- Spoiler: pokaż / ukryj
- było dość dużo sytuacji deus ex machina, nawet więcej niż w Piekle Pocztowym
Następna będzie ostatnia część trylogii o Moiście o ile dobrze pamiętam. |
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 20-08-2009, 20:18
|
|
|
Keii napisał/a: |
Następna będzie ostatnia część trylogii o Moiście o ile dobrze pamiętam. |
Nye, autor chyba coś o NU pisze? Czy już skończył? |
_________________ Kiedy rozum śpi, mnożą się kurczaki. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 20-08-2009, 20:24
|
|
|
A racja - pomyliło mi się, bo wcześniejsze plotki/niepotwierdzone informacji mówiły właśnie o trzeciej powieści z Moistem. Następni faktycznie będą czarodzieje. Całkiem niedługo zresztą. |
|
|
|
|
|
|