FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny
  Tanuki.pl - Linki
Wersja do druku
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 07-05-2005, 19:24   Tanuki.pl - Linki

dobra, poniewaz zapowiedzialam ze zamierzam porzadkowac linki, a Zeg sie zgodzil, to here's the idea:

poniewaz linkow troche jest (jednak net biedny nie jest), to nalezy je trzymac w jakim-takim porzadku. Ogolnie wydzielic mozna 2 typy linkow: ogolne, i zwiazane z konkretnymi seriami (chociazby strony domowe, ktore np. zawszepodaje w recce wa-totem). Stad moj postulat: przerobic baze w ten sposob, by mozna bylo do konkretnej serii przywiazac jeden badz kilka linkow. Konieczne informacje: nazwa, adres, jezyk.

zainteresowanych tematem (w szczegolnosci Tilka) prosilabym o pare slow komentarza ;)
Przejdź na dół
tilk Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-05-2005, 15:13   

Linki łączone z konkretnym anime? Sensowne, tylko trzeba się zdecydować, jakie informacje powinny się tam znaleźć. Na pewno powiązane anime (może dla stron o kilku anime powiązanie wiele-do-jednego?), nazwa, typ (oficjalna, wydanie zagraniczne, nieoficjalna), język (polski, angielski, japoński), URL.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-05-2005, 15:18   

hmm, truth is, ze do linkow trzeba jeszcze dac "zglos martwy" - chyba zeby zrobic robota co by sie sam w to bawil i martwych nie pokazywac, czyli jeszcze boola na "dead"........

a oprocz tego to chyba komplet wyliczyles.... nie wiem nawet czy "wydanie zagraniczne" jest komukolwiek do czegokolwiek potrzebne...........
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-05-2005, 15:25   

Bianca napisał/a:
hmm, truth is, ze do linkow trzeba jeszcze dac "zglos martwy" - chyba zeby zrobic robota co by sie sam w to bawil i martwych nie pokazywac, czyli jeszcze boola na "dead"........

Na upartego mamy na serwerze dostęp do crona, więc można ustawić robota, który raz na powiedzmy tydzień przeczesywałby bazę linków i oznaczał odpowiednio strony, które: a) nie posiadają już właściwego wpisu w DNS, b) zwracają 404 czy inny "twardy" kod błędu.

Bianca napisał/a:
nie wiem nawet czy "wydanie zagraniczne" jest komukolwiek do czegokolwiek potrzebne...........

Jest. Strona wydania japońskiego może być (niespodzianka!) tylko po japońsku, a strona wydania angielskiego/amerykańskiego będzie bardziej czytelna dla ludzi.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-05-2005, 15:30   

no to sie da kilka stron flagowanych "oficjalna" z roznymi flagami jezykowymi.

notabene, trzeba pamietac, ze jezyk moze byc multi (akurat w przypadku oficjlanych do popularnych serii albo cos) - plus, jezykow moze byc wiecej (bo jednak sporo ludzi korzysta tez z francuskich i niemieckich zasobow)
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-05-2005, 15:50   

Bianca napisał/a:
no to sie da kilka stron flagowanych "oficjalna" z roznymi flagami jezykowymi.

Może być.

Bianca napisał/a:
notabene, trzeba pamietac, ze jezyk moze byc multi (akurat w przypadku oficjlanych do popularnych serii albo cos)

OK, tylko jeden z nich powinien być wybrany jako "główny" - tzn. ten, który się zobaczy jako pierwszy poo wejściu na stronę.

Bianca napisał/a:
- plus, jezykow moze byc wiecej (bo jednak sporo ludzi korzysta tez z francuskich i niemieckich zasobow)

Języki i tak wewnętrznie są oznaczane za pomocą dwuliterowych kodów, więc można użyć ich więcej. Zresztą do tytułów anime również (np. "Elfen Lied" jest ewidentnie tytułem w języku niemieckim).

[notabene: oznaczenie języka tytułu anime w bazie jest używane do oznaczania języka w kodzie, co mogą wykorzystywać np. syntezatory mowy, aby wymawiać tytuły prawidłowo]

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-05-2005, 16:07   

agreed
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 11-05-2005, 09:47   

ok, to uznajmy ze to jest zamkniete i odlozone az Tilk bedzie mial troche czasu na zajecie sie.

teraz "linki jako linki" (czyli dzial) i moj pomysl na jego reogranizacje - w momencie gdy sie rozrastamy musimy jednak miec cos wiekszego i lepiej zorganizowanego niz w tej chwili, a jednak nie chcemy sie zmieniac w MALinki (bo i po co). W zwiazku z tym moj pomysl, i prosze o komentarze/dodatki

1) z ponizszych wylatuja linki do stron "stricte o seriach" (czyli nawet jesli strona ma dzialy o jakims anime, to info o tym ktore to sa jest przy recenzjach)

2) linki musza dostac "date ostatniej aktualizacji" (widoczna chyba tylko w administracyjnym, bo po co) - bo strony sie jednak zmieniaja, i trzeba conajmniej raz na 3 miesiace sprawdzac (taka jest prawda) - zeby nie bylo, skoro sie juz bawie w linki to sie tego podejme

teraz ogolnie:

1) powinnismy linkowac strony zarowno polskie jak i zagraniczne ze wskazaniem jezyka (najwieksze portale sa jednak po anielsku)

2) nie linkujemy torrentowni, chociaz czesc z nich ma tez bardzo rozwinieta czesc informacyjna, z tych samych powodow nie linkujemy osloskopow

3) strony sortujemy alfabetycznie, w tabelce, podajac:

nazwe, adres, i info o dostepnosci: "newsy, katalog, manga, anime, recenzje, zasoby (tapety itp), fanfiki (chyba ze jest jakas inna nazwa, wlaczajaca obrazki itp), dzialy dedykowane, encyklopedia, sklep, forum".
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 21-05-2005, 15:18   

Ukończone na testowym.

Wewnętrznie zorganizowane jest to tak, że wszystkie linki (zarówno te widoczne w Linkach, jak i w recenzjach) znajdują się we wspólnej tabeli w bazie. Możliwe jest oznaczenie, które z linków mają być wyświetlane w Linkach, a które przy wybranych anime. Można więc wyświetlać ten sam link przy wielu anime (np. w przypadku powiązanych tytułów albo stron dotyczących wielu tytułów), nic nie broni również wyświetlać jakiś link jednocześnie przy recenzji, jak i w Linkach.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 21-05-2005, 15:23   

tak bedzie, on bedzie mial ustawione "dedykowane".

teraz, poniewaz to jest moja zabawka (Chyba ze ktos inny pala wielka wewnetrzna potrzeba odstawienia tego calego copy/paste), czy moge prosic o ustalenie/nadanie mi uprawnien do modyfikacji linkow?
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 21-05-2005, 15:59   

Przeniosłem twoje konto na testowy. Możesz już pobawić się linkami. Można będzie później przenieść zapisane linki na bazę danych głównego serwera. Listy linków powiązanych z recenzją raczej przenosić nie warto, lepiej je wstawić już na głównym po aktualizacji.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 21-05-2005, 16:01   

Bianca - o ile widziałam, Tilk nadał Ci takie uprawnienia na testowym. Obejrzałam, moim zdaniem w tej chwili to bartdzo dobrze jest zorganizowane, od strony panelu znaczy - wygląda na to, że wszelkie możliwe potrzeby zostały uwzględnione.

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 21-05-2005, 16:11   

hmm, mi brakuje, mozliwosci ustawienia powiazan do serii od razu przy wprowadzaniu linkow (a nie edycji serii), to chyba ma wiecej sensu, bo czesc stron ma kilka dzialow dedykowanych (albo dzial dedykowany a do tego caly zbior zasobow)

znaczy, nie bede sie upierac, ale skoro ja to moge dodac przy linkach, po co potem ktos musi jeszcze poprawiac w technikaliach
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 21-05-2005, 16:21   

jeszcze note: chyba trzeba zmienic tryb sortowania, poniewaz aktualnie najpierw jest po duzych literach, a potem po malych - w wyniku czego ucierpia strony typu anime.com.pl ktore (przynajmniej wg. mnie) skoro sa od-linkowe, to sie nazywaja z malej litery (poprawcie mnie, jesli sie myle)

one more, chyba trzeba dodac jeszcze flage "wydawca" na rozne strony wydawcow (Zarowno anime jak i mang)
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 21-05-2005, 16:29   

Hmm..... 3 post w kolejnosci, czyzbym stawala sie spamerem?

natomiast jeszcze flaga "artykuly"

(tak, wychodzi mi w momencie katalogowania stron ze nie wszystko co na nich jest uwzgledniamy, a pewne rzeczy warto)
Powrót do góry
Strona 1 z 14 Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny
Odpowiedz do tematu