FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 12, 13, 14  Następny
  Tanuki.pl - Linki
Wersja do druku
Mizuumi Płeć:Kobieta
translator

Status: offline
PostWysłany: 29-05-2005, 18:44   

a tak btw - HCP (Human Co...costam Project) - zmienilo adres :) - a u nas w bazie est stary *ide jeszcze pomyszkowac*

When the truth seems so farway
Buddha loves you and Jesus saves
You need answers for your dismay
Ask yourself Ask your mom Ask DNA
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1862753
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 29-05-2005, 19:04   

fixed - zle wkleilam, dzieki
Powrót do góry
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 30-05-2005, 11:18   

Pousuwałam linki ze środka recenzji wa-totema - powinno być dobrze.

Mam pomysł racjonalizatorski. Skoro jest coś takiego jak Malinki i jest dobre, to może tym seriom, które mają u nich oddzielne kategorie, dać link do malinek?

Np. Chobits: http://www.malinki.net/filtr/katalog/77,1,strony-tematyczne-serie-anime-mang-c-chobits.html

Trzeba by ich tylko grzecznie zapytać, czy nie planują np. zmian, bo jak się naraz posypią linki we wszystkich malinkowych seriach, to bedziemy biedni z poprawianiem.

Mizuumi Płeć:Kobieta
translator

PostWysłany: 30-05-2005, 17:27   

Avellana napisał/a:
Mam pomysł racjonalizatorski. Skoro jest coś takiego jak Malinki i jest dobre, to może tym seriom, które mają u nich oddzielne kategorie, dać link do malinek?

WOW .... no , to by bylo cos. Av, Ty wiesz co ;) - "ja lubie duze przedsiewziecia" - generaln jestem za. Np. Toba, tuz tuz, jakbym byla na gwalt potrzebna.

When the truth seems so farway
Buddha loves you and Jesus saves
You need answers for your dismay
Ask yourself Ask your mom Ask DNA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1862753
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 30-05-2005, 17:34   

list do MAlinek (MALinkow) raz, wyslany
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 01-06-2005, 14:04   

Ok, to ponizej fragment pewnej romozwy:

MALinki (14:57)
tzn jak widzicie wymiane kontentu? chcecie po prostu do swojej bnazy wklejac od nas picy i linki czy chodzi wam o jakis automat?
Ja (14:58)
prosciej automat
my ze swojej strony mozemy zaoferowac nowe linki
(nowo wychodzace serie itp)
MALinki (14:58)
no wlasnie cos takiego chcialem zaproponowac
oraz, jesli was to zainteresuje, linki bezposrednio do recenzji
MALinki (14:59)
z recenzjami do was to mozemy zrobic box-liste z ostatnimi lub losowymi recencjami z linkiem do was
MALinki (15:02)
to trzeba przemyslec jakby to rozwiazac - na poczatek proponuje ze u nas pojawialyby sie ostatnie recenzje w bocznym boksie
MALinki (15:03)
co do linki od nas - przygotuje mechanizm taki jak chce zrobic i jak zrobie to sie do was zglosze i razem potestujemy

Tilk - wielka prosba do Ciebie, zainteresowalbys sie? ;) Kod mamy, wiec nic nie stoi na przeszkodzie.
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 04-06-2005, 08:30   

Post będzie roszczeniowy. Chciałbym bowiem mieć następujące rzeczy:

1) Komplet Buttonów z napisem Tanuki a nie Wszechcbiblia / Wanime. Najlepiej by były to zmienione wersje starych, które są fajne, ale .
2) Takie uprawnienia w modyfikowaniu działu Linki jak ma Bianca. Ułatwi mi to robotę w kolejnej akcji reklamowej. Przydałaby mi się też instrukcja obsługi do tego.
3) Dział Wymiana Linków (może być w linkach), w którym byłyby wzory naszych buttonów i zasady ich wymiany.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 10:34   menu, linki oraz inne

Tilk - czy daloby sie zrobic dwupoziomowe menu?
Powrót do góry
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-06-2005, 11:09   

Mam zgadywać, o co ci chodzi, czy jak? Szczegóły.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 11:10   

dzial "o nas", poddzialy: "wspolpraca, redakcja" - zeby sie wyswietlalo na 2 poziomach menu. Odezwij sie do mnie na gg jak mozesz, numer masz na privie
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-06-2005, 11:54   

Jak się nie da, da się - pytanie tylko, jak to ma wyglądać? To nie jest aby czasem pytanie do grafika?

Bianca wyskoczyła na GG z Trzema Pytaniami - których z nieznanych mi przyczyn nie można było zadać na forum. Brzmiały one tak:

Bianca napisał/a:
1) jak trudne jest zrobienie rotacji buttonow (bo moze sie ich zrobic za duzo) i czy warto sie w to bawic czy szukac innych rozwiazan
2) czy daje sie dac ww. buttony do bazy, zeby je dodac do listy linkow (i jak wyzej, czy warte jak sie oceni koszta)
3) jak trudne jest wstawienie na glowna (powiedzmy ze zamiast wprowadzenia, ale to jest tylko pytanie) czegos, co znajduje sie na podstronie

1) Są dwie możliwości rotacji: statyczna (wybór przy wyświetleniu strony) i dynamiczna (to, co mamy teraz z bannerami). Rotacja dynamiczna ma tę cechę, że przy dłuższym wyświetlaniu jednej podstrony użytkownik pobierze wszystkie buttony, co przy rotacji statycznej miałoby miejsce dopiero po wyświetleniu wielu podstron; koszt transferu jest trudny do oceny, bo zależy on od tego, ile osób wyświetla tylko jedną czy dwie podstrony, a ile zostaje na dłużej. Oczywiście, poza buttonami w rotacji może być wydzielona grupa zawsze wyświetlanych buttonów.

2) Dodanie buttonów (czy nawet bannerów) do bazy, razem z tabelą linków, to nie jest głupi pomysł. Należałoby jednak podzielić buttony na dwie kategorie ("wąskie" i "szerokie") i dodać dodatkowe flagi dotyczące uczestnictwa w rotacji.

3) Niezwykle tajemnicze pytanie. Odpowiedziano mi, że:

Bianca napisał/a:
nie tajemnicza, po prostu nie jest wiadome gdzie i co, bo jest jeszcze do ustalenia, a ten tekst poleci do "o nas" na bank, natomiast czy i co by sie dalo tam to jest do uzgodnienia (na razie z zegiem rozwazamy mozliwosci, a potrzebujemy danych technicznych by wiedziec co mozemy miec a czego nie)

Innymi słowy, sami nie wiedzą, czego dokładnie chcą, a ja mam niby powiedzieć co można - ale przecież, jasny gwint, ilość możliwości jest nieskończona! Mam się bawić w jasnowidza?

Offtopując... czy ludzie stracili już zdolność komunikacji większymi pakietami informacji, niż zdanie czy dwa? Komunikacja natychmiastowa jest naprawdę wrednym medium - wymaga jednoczesnej obecności obu stron, odciąga uwagę, powoduje długie okresy bezczynnego patrzenia w ekran podczas pisania odpowiedzi przez drugą stronę. Wszystkich tych wad nie posiada forum i e-mail, więc w sytuacjach, gdy krótki czas reakcji nie jest potrzebny (spokojnie ponad 90% przypadków), preferowałbym te właśnie formy komunikacji.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 13:18   

ad 3) "czegos co znajduje sie na podstronie" - tekstu, obrazka, kawalka bazy danych - po przeniesieniu informacji ze wstepniaka do "o nas" trzeba zajac miejsce - najlepszy kandydat to poszukiwany/poszukiwana, ale to na razie jest B. wstepne i pytania byly o mozliwosc techniczna.

ad offtop) trudno jest komunikowac sie wiekszymi pakietami informacji gdy ew. dalsze pytania zaleza od odpowiedzin na pierwsze.

natomiast do tematu podstawowego:

linki sie rozrastaja. o ile strony "tematyczne" bedziemy linkowac raczej z Malinek (bo po co dublowac), o ile "grupowe" warto chyba jednak miec u siebie. czesc z tych stron jest sporo warta, i warto jest wymienic sie z nimi buttonami. ilosc buttonow rosnie - wiec wyswietlanie wszystkich na glownej jednym ciurkiem doprowadzi do braku czytelnosci. stad propozycja, ograniczyc ilosc i wprowadzic czesciowa rotacje (kasumi, czy azunime na stale, a reste rotowac). a zeby miec dostep do wszystkich buttonow, dac je do tabelki z linkami

3) dotyczy przeredagowania dzialow wspolpraca/o nas itp, ale to najpierw nalezy dopracowac koncept a potem dawac posta
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-06-2005, 13:35   

Bianca napisał/a:
ad 3) "czegos co znajduje sie na podstronie" - tekstu, obrazka, kawalka bazy danych - po przeniesieniu informacji ze wstepniaka do "o nas" trzeba zajac miejsce - najlepszy kandydat to poszukiwany/poszukiwana, ale to na razie jest B. wstepne i pytania byly o mozliwosc techniczna.

Na podstronach są wszelkie rodzaje treści - od surowego, statycznego tekstu (współpraca) po złożone wyciąganie informacji z bazy (indeks). Możliwość techniczna zależy od tego, O CO właściwie chodzi.

Bianca napisał/a:
(...)a zeby miec dostep do wszystkich buttonow, dac je do tabelki z linkami

Czy to na pewno nie zepsuje czytelności tabelki?

Bianca napisał/a:
3) dotyczy przeredagowania dzialow wspolpraca/o nas itp, ale to najpierw nalezy dopracowac koncept a potem dawac posta

Przypominam, że wciąż jest do uzgodnienia jakaś forma FAQ...

Bianca napisał/a:
ad offtop) trudno jest komunikowac sie wiekszymi pakietami informacji gdy ew. dalsze pytania zaleza od odpowiedzin na pierwsze.

Jeśli zależą, to odpowiedź może być w kolejnym mailu/poście. Dlaczego nie? Nie ma wszak wymogu krótkiego czasu reakcji, nie ma żadnej różnicy, czy odpowiem za pięć sekund czy kilka godzin. Tym bardziej, że twoje Trzy Pytania nadają się wprost idealnie do prowadzenia dyskusji wielowątkowej.

Masz dziwne przesądy dotyczące komunikacji natychmiastowej. Naprawdę w większości przypadków jest zbędna. Wyobraź sobie, że komunikacja wewnątrz zespołu większości dużych otwartych projektów oprogramowania odbywa się poprzez dyskusje na listach mailingowych i w systemach śledzenia błędów, a nie poprzez IM.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-06-2005, 13:54   

tilk napisał/a:
Na podstronach są wszelkie rodzaje treści - od surowego, statycznego tekstu (współpraca) po złożone wyciąganie informacji z bazy (indeks). Możliwość techniczna zależy od tego, O CO właściwie chodzi.

pytanie mialo wyjasnic, CO jest mozliwe (bo w zasadzie innych opcji niz copy/paste, tresc statyczna ze strony albo dynamiczna z bazy nie widze)

tilk napisał/a:
Czy to na pewno nie zepsuje czytelności tabelki?

jesli dac na poczatek (przy nazwie) to tak, w przeciwnym wypadku chyba nie powinno

tilk napisał/a:
Przypominam, że wciąż jest do uzgodnienia jakaś forma FAQ...

Ok, postaram(y) sie pamietac.

tilk napisał/a:
Jeśli zależą, to odpowiedź może być w kolejnym mailu/poście. Dlaczego nie? Nie ma wszak wymogu krótkiego czasu reakcji, nie ma żadnej różnicy, czy odpowiem za pięć sekund czy kilka godzin. Tym bardziej, że twoje Trzy Pytania nadają się wprost idealnie do prowadzenia dyskusji wielowątkowej.

Masz dziwne przesądy dotyczące komunikacji natychmiastowej. Naprawdę w większości przypadków jest zbędna. Wyobraź sobie, że komunikacja wewnątrz zespołu większości dużych otwartych projektów oprogramowania odbywa się poprzez dyskusje na listach mailingowych i w systemach śledzenia błędów, a nie poprzez IM.

to ty masz dziwne zalozenia - nie chodzi mi o natychmiastowosc, tylko o tryb dyskusyjny. Dyskusja wielopietrowa na forum staje sie nieczytelna po pierwszej stronie. wyobraz sobie, nie ty jeden bierzesz udzial w projektach programistycznych. Moje doswiadczenia sa takie, ze na etapie analizy/tworzenia koncepcji, dluzsza dyskusja w trybie forum jest najlepszym sposobem zgubienia polowy watkow/sprowadzenia ich donikad. Forum ma sens kiedy jest juz w miare jasny koncept, i nalezy go tylko dopracowac.
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-06-2005, 14:21   

Bianca napisał/a:
pytanie mialo wyjasnic, CO jest mozliwe (bo w zasadzie innych opcji niz copy/paste, tresc statyczna ze strony albo dynamiczna z bazy nie widze)

I jakiej oczekiwałaś odpowiedzi? Listy z kilkuset punktami?

Bianca napisał/a:
Dyskusja wielopietrowa na forum staje sie nieczytelna po pierwszej stronie.

A równoważna dyskusja wielopiętrowa przez IM może nie? Zobacz do archiwum GG i przyjrzyj się, jaka ładna, bezładna sieczka się zrobiła.

Bianca napisał/a:
Forum ma sens kiedy jest juz w miare jasny koncept, i nalezy go tylko dopracowac.

Jeśli nie masz żadnego konceptu, to dyskusja przez IM też niczego nie zmieni. Patrz chociażby twój punkt 3. Chcesz wstawić COŚ, ale do końca nie wiesz, o jakie COŚ chodzi - i dyskusja prowadzi donikąd.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Strona 3 z 14 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 12, 13, 14  Następny
Odpowiedz do tematu