Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Funkcjonalność związana z kontami |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-09-2009, 16:10
|
|
|
Złapany bug: kiedy ze strony potwierdzenia dodania tytułu kliknęłam "Wyloguj", wyrzuciło mi 404. Musiałam przejść do swojego profilu i tam się wylogować.
Dalej lecąc po kolei: ogryzek powinien mieć dwa statusy - ogryzek oczekujący i ogryzek opublikowany (niekoniecznie tak nazwane, pewnie trzeba by to skrócić). Chodzi o to, żeby nawet zatwierdzone ogryzki funkcjonowały na trochę innej zasadzie niż opublikowane recenzje - na przykład dawały się łatwo wyłowić z listy, nie plątały w obecnym spisie "recenzje" (niezależnie od dodatkowych oznaczeń, przy większej ilości ogryzków utrudnimy czytelnikom znalezienie recenzji), w panelu administracyjnym nawet po publikacji nie właziły między tytuły z recenzjami, inaczej reagowały na wyszukiwanie i tak dalej. W tej chwili jedynym kryterium odróżniającym ogryzki od pełnych rekordów jest wypełnienie pola "recenzja" - to mi się wydaje dość zawodne i chyba lepiej to rozwiązać statusami.
Pola do wypełnienia są dobrze pomyślane (masz świętą rację z tymi różnymi długościami, też się zastanawiałam, jak to rozwiązać, żeby użytkownicy wiedzieli, jak to wypełnić), chociaż pewnie będą potrzebne do nich jakieś objaśnienia albo inaczej opisane linki, bo trzeba by dopiero na żywym organizmie jakiegoś jenota przetestować, czy się domyśli, jak to wypełnić i jak na przykład dodać tytuły.
Z konkretów: wprowadziłam Toaru Kagaku no Railgun jako użytkowniczka knautia (tak, mam schizofrenię...). Podałam dwa tytuły, rok wydania i typ, podałam też długość odcinków, natomiast nie wypełniłam ich liczby, ponieważ nie znam jej w tej chwili, bo seria jest "bieżąca" (OK, jeszcze nienadawana, ale wiadomo, o co chodzi). Następnie przelogowałam się jako Avellana i popatrzyłam od strony panelu administracyjnego. Okazało się, że automatycznie wstawiło mi, że jest to "1*24" - wydaje mi się, że jednak powinno pole puste interpretować jako właśnie pole puste, a przy recenzji/ogryzku (to w sumie dotyczy także tego, co już mamy) pokazywać np. "?*24" lub - w widoku recenzji/ogryzka od strony użytkownika - "?x24 min".
W kwestii bajerów: należałoby się zastanowić, czy byłoby dobrym pomysłem (nie jestem w pełni przekonana) pozwolenie użytkownikowi na opcjonalne wprowadzenie gatunków/wyróżników. Wydaje mi się, że to by trzeba po prostu przetestować w praktyce. O ile technikalia to na pewno zły pomysł, o tyle to może nie być takie głupie, ale tak naprawdę dopiero kiedy prawdziwi użytkownicy zaczną się tym bawić, będzie wiadomo, czy to ma sens. Natomiast na pewno dałabym im możliwość opcjonalnego dodania jednego obrazu (o wymiarach elastycznych, ale maksymalnie 250x250, żeby jakiejś tapety ktoś nie wrzucił) i ewentualnie to dodatkowe nowe pole "opis", mające zastosowanie tylko w ogryzkach. Jak mówię - obawiam się, że za cholerę nie przewidzimy, czy to się przyda, dopóki kędyś w przyszłości nie przetestujemy w praktyce, ale próbować zawsze można.
Jak rozumiem, do dodania w panelu jest cała sekcja zarządzania ogryzkiem, czyli akceptacji, odrzucania i tak dalej - może od razu powiem, że powinien (tak na wszelki wypadek) być jakiś podgląd, kto i kiedy ten ogryzek dodał (data dodania się przyda, żeby coś nie zostało zapomniane).
Jeśli chodzi o powiadomienia, to byłabym raczej za wmontowaniem jakiegoś mechanizmu wewnętrznego, bo maile to jednak rzecz zawodna. A jeśli planujemy portalowo-społecznie, to i tak jakiś sposób na przesyłanie wewnętrznych wiadomości będzie nam niezbędny. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 26-09-2009, 16:50
|
|
|
Widzę, że możliwość dodawania nowych tytułów będą mieć także użytkownicy niezalogowani. Zakładam tym samym, że przynajmniej część z nich będzie miało niewielkie pojęcie zarówno o funkcjonowaniu naszej strony, jak i o terminach u nas używanych. Wydaje się wobec tego zasadne, aby na stronie dodawania znajdowały się krótkie objaśnienia do każdej pozycji, jaką można wprowadzić.
Poza tym, obecnie panel pozwala na dodanie tylko anime; w jaki sposób będzie rozwiązane dodawanie nowych mang?
Abstrahując od wyżej poruszonych kwestii, wydaje się, że należałoby już zacząć myśleć o jakimś graficznym ułożeniu wszystkich tych portalowych nowości. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-09-2009, 16:54
|
|
|
Teukros - nie, na pewno tylko zalogowani. Jak sądzę, po prostu chwilo mechanizm działa w celach testowych. Tak samo, jak sądzę, rzecz ma się z dodawaniem mang - do tej pory zwykle tak jest, że najpierw dopracowuje się różne rzeczy dla Anime, a potem implementuje także na Mangach... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 26-09-2009, 18:13
|
|
|
Avellana napisał/a: | W tej chwili jedynym kryterium odróżniającym ogryzki od pełnych rekordów jest wypełnienie pola "recenzja" - to mi się wydaje dość zawodne i chyba lepiej to rozwiązać statusami. |
Prawda jest dokładnie odwrotna - właśnie wprowadzenie dodatkowego statusu spowoduje większe zamieszanie, na przykład umożliwi istnienie ogryzków z recenzją. Do sprawnego oddzielenia tytułów z recenzjami i bez nich wcale nie są potrzebne statusy, więc to też nie jest dobry argument. Zaś problem tego, gdzie wyświetlać ogryzki, a gdzie nie, wymaga dodatkowego zastanowienia. Na przykład, co z wyszukiwarką - wydaje mi się, że w wynikach wyszukiwania ogryzki jak najbardziej być powinny.
Avellana napisał/a: | Okazało się, że automatycznie wstawiło mi, że jest to "1*24" - wydaje mi się, że jednak powinno pole puste interpretować jako właśnie pole puste |
Będę musiał rozszerzyć format zapisu informacji o czasie trwania, bo na chwilę obecną nie ma w nim możliwości zaznaczenia braku informacji w jakikolwiek sposób, ale to powinno dać się zrobić.
Avellana napisał/a: | Jeśli chodzi o powiadomienia, to byłabym raczej za wmontowaniem jakiegoś mechanizmu wewnętrznego, bo maile to jednak rzecz zawodna. A jeśli planujemy portalowo-społecznie, to i tak jakiś sposób na przesyłanie wewnętrznych wiadomości będzie nam niezbędny. |
Czeka mnie więc rozmowa z Crackiem, rośnie mi bowiem liczba rzeczy, które dotyczą kont bezpośrednio i w związku z tym powinny raczej znaleźć się na głównej, niż na Anime i Mandze.
Edit:
Teukros napisał/a: | Poza tym, obecnie panel pozwala na dodanie tylko anime; w jaki sposób będzie rozwiązane dodawanie nowych mang? |
Musisz przemyśleć, jakie pola powinny się znaleźć w odpowiednim formularzu dla Mang, wtedy dopiero takowy powstanie.
Odnośnie tego, czy użytkownicy niezalogowani będą mogli dodawać ogryzki, trzeba się jeszcze zastanowić. Prawdę mówiąc, nie widzę żadnego praktycznego powodu, dla którego należy wymagać rejestracji, poza być może ochroną przed spamowaniem formularza. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 26-09-2009, 18:32
|
|
|
Oto lista pól do formularza dla Mang: Tytuły, Rodzaj, Ilość tomików, Rok rozpoczęcia, Rok zakończenia. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-09-2009, 19:05
|
|
|
Ze statusem - ok, przyznaję, że tu się znam - skoro tak będzie lepiej, to nie ma sprawy. Ale tak czy inaczej trzeba jakoś odróżniać ogryzki od opublikowanych recenzji, także w panelu administracyjnym. Jeśli chodzi o wyszukiwanie - owszem, powinny się pojawiać, chodziło mi tylko wyraźne danie opcji "wyszukuj tylko tytuły z recenzją". Jak mówię - problem polega na tym, że jeśli to wszystko wypali, docelowo liczba ogryzków przewyższy liczbę recenzji i chodzi o to, żeby użytkownicy mieli sprawny dostęp do listy recenzji właśnie. Z tego samego powodu istotny się zrobi sposób zapisu dla serii nieskończonych - w tej chwili to jest absolutny margines, ale w ogryzkach będą wchodzić nowości każdego sezonu.
Co do logowania w celu dodawania ogryzków: ja bym się przy tym upierała. Poza kwestiami czysto spamowymi mam wrażenie, że to jest właśnie jedna z tych rzeczy, które powinny być "bonusem" dla zalogowanych użytkowników, a poza tym mamy pewne plany odnośnie rang etc., wiązanych m.in. z dodawaniem ogryzków. Innymi słowy, z powodów politycznych raczej by mi na tym zależało. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-09-2009, 18:13
|
|
|
Swoją drogą właśnie sobie przypomniałam, co powinno być w związku z kontami zrobione - możliwość dodania komentarzy napisanych pod wybranym nickiem do wybranego konta. W tej chwili można już wyszukiwać komentarze po nickach, przydałaby się więc jakaś zbiorcza opcja "powiąż wybrane/powiąż wszystkie z wybranym kontem". Przy czym uwaga: obecnie wyszukuje wszystkie komentarze - "zalogowane" i "niezalogowane", podczas gdy część osób z redakcji w tej chwili pisze sobie czasem zalogowana, a czasem niezalogowana. Dobrze, żeby to jakoś odsiać, bo podejrzewam, że próba dodania do konta już przypisanych do niego komentarzy źle się skończy.
Dalej, w powiązaniu z tą samą funkcją: przy komentarzach zalogowanego użytkownika powinna być dla moderacji opcja "odłącz od konta" - nie usuwająca, ale właśnie przypisująca wybrane komentarze jako komentarze osoby niezalogowanej. Chodzi o możliwość odczepienia komentarzy, które ktoś inny napisał pod takim samym nickiem, a które zostały zbiorczo przypisane do konta - oczywiście na wniosek samego użytkownika. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-09-2009, 23:24
|
|
|
A na razie dodałem wstępny panelik dla ogryzków. Oprócz publikacji/usunięcia ogryzka zapisuje on komunikat w bazie, który potem jest wysyłany zbiorczym mailem - a kiedyś będzie się ładnie wyświetlał w panelu użytkownika. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 02-10-2009, 23:39
|
|
|
Chyba skończyłem obsługę ogryzków na Mangach.
Swoją drogą, dobrze by było, gdyby graficy zaczęli się przyglądać temu, co się dzieje. A nazbierało się już tego trochę: oceny użytkowników, wyróżnienia i flagi komentarzy, ogryzki... Na razie graficznie jest tam prowizorka na prowizorce, a wypadałoby, żeby te elementy powoli zaczęły nabierać ostatecznego kształtu. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 03-10-2009, 10:25
|
|
|
Ja też bym chciała owych grafików (GoNik?) zmobilizować do działania. Ta cała Manganima w tej chwili nie jest poważna (i pewnie długo nie będzie), ale jeśli uda im się uruchomić coś, co faktycznie działa, wcześniej od nas (a właśnie ich admin mi na GTalku pręży pawi ogonek Co To Oni Nie Planują), będziemy w sytuacji trochę niekorzystnej. Po pierwsze, wyjdzie trochę jakbyśmy kopiowali cudzy pomysł (to, że prace nad tym trwały od dawna, to abstrakcja dla zwykłego użytkownika), po drugie jednak trzeba będzie odciągać od nich użytkowników. Owszem, mamy przewagę wynikającą z zawartości strony, i pewnie damy sobie radę, ale przyznam, że byłabym spokojniejsza, gdyby te konta wreszcie wystartowały.
Część z tych rzeczy wiemy chyba, jak mają wyglądać.
- Tagi komentarzy: literka R dla komentarzy do recenzji (w wersji kolorystycznej dla Anime i Mang); literka A (dla Anime) i M (dla Mang) dla komentarzy do tytułu oraz "Pl" (w wersji dla Anime i Mang) dla komentarzy do polskiego wydania.
- Wyróżnienie komentarzy - proponuję dobrać ciut ciemniejszy/inny kolor tła i nagłówka i tyle.
- Oceny - w zasadzie nie wyglądają źle, może po prostu dopieścić listę?
- Ogryzki - Na razie wystarczy po prostu ładnie rozplanować panel.
Innymi słowy, to wszystko drobiazgi, ale drobiazgi pilne. W następnej kolejności priorytetowe jest stworzenie publicznego profilu użytkownika - to chyba bardzo pilne. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 03-10-2009, 14:23
|
|
|
Jakoś nie podzielam twojego optymizmu... W tym biznesie niestety bardzo liczy się czas i jeśli wystartujemy za późno, to jesteśmy bardzo, bardzo martwi. Zalecam skończyć minimalny możliwy pakiet funkcjonalności kont i wystartować tak szybko, jak tylko jest to możliwe.
Z powyższych rzeczy, na razie przygotowałem wstępną wersję wyróżnień i flag.
Z potrzebnych rzeczy są jeszcze tekst do maila z powiadomieniami i może jakieś wyjaśnienie do wprowadzarki ogryzków, goły panel jakoś tak łyso wygląda. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 03-10-2009, 14:29
|
|
|
OK, tekstami postaram się zająć dzisiaj wieczorem - jestem zakopana w zleceniu, ale powinnam znaleźć trochę czasu, takie teksty to w tej chwili moja specjalność. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 03-10-2009, 14:57
|
|
|
Pewnie wykonam nie tylko double, ale i triple posta...
Mail do użytkowników:
Cytat: |
Temat: Twoja aktywność w portalu Tanuki.pl
Witamy,
Poniżej znajdziesz informacje podsumowujące Twoją aktywność w portalu Tanuki.pl w dniu {wstaw automatycznie datę, najlepiej w formacie "25 lutego 2012" - jeśli się nie da, to po prostu DD.MM.YYYY}. Jeśli nie chcesz otrzymywać takich wiadomości w przyszłości, odwiedź stronę {link, można go nazwać "Ustawienia konta"} i zmień odpowiednie ustawienia.
Aktywność związana z ogryzkami:
Dodane ogryzki: {liczba - ogryzki dodane przez użytkownika w raportowanym dniu, np. 8}
Zatwierdzone/odrzucone ogryzki: {liczba - ogryzki zatwierdzone/odrzucone przez załogę}, w tym:
{tu lista z maila ze szczegółami - taka jak w prototypowym mailu}
Wystawione oceny: {liczba}
{tu można dać listę tytuł-ocena (albo godzina-tytuł-ocena) dla ocen wystawionych w danym dniu}
Dodane komentarze: {liczba}
{jw., można dać listę godzina-tytuł}
Zapraszmy ponownie na Tanuki.pl!
pozdrawiamy,
Redakcja Tanuki.pl |
Uwaga: nie upieram się, że trzeba koniecznie generować wszystkie te dane, jeśli będzie to zbytnio obciążać bazę. Istotne są tak naprawdę głównie te kawałki związane z ogryzkami, oceny i komentarze użytkownik może śledzić we własnym profilu (przynajmniej sądzę, że będzie mogł), więc wstawiłam je tu głównie na zasadzie "żeby coś było". |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 03-10-2009, 15:18
|
|
|
Proponuję zaprzestać już stosowania roboczej nazwy "ogryzek" (a już na pewno nie stosować jej w oficjalnej korespondencji), i wprowadzać w to miejsce określenie "zalążek", bądź też inne, już na stałe przyjęte. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 03-10-2009, 15:32
|
|
|
Właśnie miałam nadzieję je zatrzymać... Ale ok, można zamienić na "zalążek", chociaż nie jestem pewna, czy stosowanie na Wikipedii liczy się jako "przyjęte" - obstawiam, że wie o tym niewiele osób. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|