FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Następny
  Hellsing...
Wersja do druku
Doreen Płeć:Kobieta
Little Lotte

Status: offline
PostWysłany: 03-05-2005, 20:12   

Na temat mangi nie będę się wypowiadać, bo nie czytałam (acz po waszej dyskusji chyba nadrobię zaległości, ta zakonnica mnie szczególnie zaciekawiła :D) ale anime mi przypadło do gustu. Zanim je obejrzełam wyczytałam gdzieś, że "tego anime nie można traktować poważnie" i teraz stwierdzam, że ten, kto to napisał miał całkowitą rację. Hellsing to taka radosna masakra przy której z uśmiechem na ustach można liczyć, ile to już razy nasz drogi Alucard rozpadł się na kawałeczki i powrócił nietknięty do życia po życiu. Fakt, niezbyt ambitne, ale ujmę to tak: 100 razy bardziej wolę produkcję, której twórcy dają do zrozumienia "nie szukajcie w tym głębi, bo jej tam po porstu NIE MA" niż taką, którą reklamują jako "ambitny film z przesłaniem i odpowiedziami na filozoficzne pytania o życie i śmierć" a potem się okazuje, że płytkie toto i bełkotliwe jak diabli.
I tak jak np. etykietka najlepszego i najgłębszego anime moim zdaniem szkodzi Evangelionowi (powiedzmy, że narobiłam sobie nadziei, a końcówka serii mnie lekko rozczarowała - może zmienię zdanie po filmach), tak nalepka "krwawa jatka z krucyfiksem w tle, nie zmusza do myślenia" Hellsingowi pomaga. Odpowiednio nastraja potencjalnych odbiorców :D

Are echoes of your name."

Ikonka stąd
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
3149200
Totalizator Płeć:Mężczyzna
I Think I Can

PostWysłany: 03-05-2005, 20:19   

Hellsing (anime) to nie tylko jatka. Ma też własny, specyficzny, troche psychodeliczny klimat (to lubię:) ), gdzieniegdzie trochę humoru, gdzieniegdzie trochę dylematów moralno-psychologicznych, ale ogólnie wszysko jest wyważone strawne i fajnie się ogląda.

I znaczek recyclingu jest wzorowany na Yin-Yang? Pierwsze słyszę.

Little Lotte

PostWysłany: 03-05-2005, 20:51   

Totalizator napisał/a:
Hellsing (anime) to nie tylko jatka. Ma też własny, specyficzny, troche psychodeliczny klimat (to lubię:) ), gdzieniegdzie trochę humoru, gdzieniegdzie trochę dylematów moralno-psychologicznych, ale ogólnie wszysko jest wyważone strawne i fajnie się ogląda.

Wiem, zdążyłam zauważyć :P
Chodziło mi o to, że jeśli podchodzi się do niego z nastawieniem na akcję, to można właśnie przeżyć miłe zaskoczenie: a to mamy ładnie narysowane niebo w czerwonych kolorkach, a to fajna, psychodeliczna muzyczka leci, a to jakaś zabawna kwestia się trafi.
Chociaż z tymi dylematami moralno-psychologicznymi to bym nie przesadzała, Victoria coś tam marudzi, że nie chce być krwiopijcą ale wątek się w pewnym momencie jakby urywa (chociaż coś mi świta taka scena, jak przy szturmie na kwaterę bodajże nasza policjantka wpada w tryb berserk i urządza takie przyjęcie, że się nawet Walterowi nieswojo robi - może to miał być ten moment przełamania się?) Jeśli chodzi o wampiry z problemami to książki Anne Rice polecam, ewentualnie film "Wywiad z Wampirem" - tam to dopiero każdy ma od cholery problemów natury egzystencjonalnej. :)

Ikonka stąd
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3149200
Leluna_Lei Płeć:Kobieta
Pogromca wampirów

PostWysłany: 05-05-2005, 17:22   

Nie żongluje. Czy my żonglujemy religijnością, umieszczając na śmietnikach symbol recyklingu, ewidentnie wzorowany na symbolu yin-yang?[/quote]

No nie wiem...ale jeżeli bawić się w skojarzenia to równie dobrze króliczek Playboya może być wzorowany na zanku "Victory" ://///. Takich podobieństw mozna szukać bez liku. Nie sądzę, żeby ludzie od ochorny środowiska obrali za insiprację chiński znak, choć oczywiście-może się mylę. Pozdro

A wraz z nimi ja
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
8358400
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 07-05-2005, 16:19   

Cytat:

To się przyjrzyj tej wersji, która składa się z dwóch strzałek tworzących razem koło. Dla mnie to oczywiste nawiazanie:).
Cytat:

ale jeżeli bawić się w skojarzenia to równie dobrze króliczek Playboya może być wzorowany na zanku "Victory"

No i? Czy Playboy obraża uczucia religijne wyznawców Winstona Churchilla;P? Po prostu dla Japończyków krzyż jest zwykłym motywem dekoracyjnym, którego symbolicznego znaczenia zupełnie zazwyczaj nie rozumieją, więc jest dla nich neutralny. Po prostu nikt się nie obrazi.

Cytat:
Nie sądzę, żeby ludzie od ochrony środowiska obrali za insiprację chiński znak, choć oczywiście-może się mylę.

Yin-yang oznacza równowagę, więc jak najbardziej pasuje do tej roli. Być może to ja się mylę, gdyż wszystko to jest moją dedukcją, ale raczej wątpię.

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 07-05-2005, 19:48   

Ysengrinn napisał/a:
Cytat:

To się przyjrzyj tej wersji, która składa się z dwóch strzałek tworzących razem koło. Dla mnie to oczywiste nawiazanie:).

Standartowy znaczek recyclingu składa się z 3 strzałek ustawionych w trójkąt, i zupełnie nie przypomina symbolu Yin-Yang. Wszelkie inne wersje to 'jednostrzały' - jednorazowe i niezbyt rozpowszechnione 'podróbki' (z kilku wersji 'dwustrzałkowych' które widziałem, tylko jedna przypominała Yin-yang).

Ysengrinn napisał/a:
Cytat:
Nie sądzę, żeby ludzie od ochrony środowiska obrali za insiprację chiński znak, choć oczywiście-może się mylę.

Yin-yang oznacza równowagę, więc jak najbardziej pasuje do tej roli. Być może to ja się mylę, gdyż wszystko to jest moją dedukcją, ale raczej wątpię.

Wszystkie 'nieoficjalne' wersje symbolu recyclingu są wymysłami poszczególnych firm i nie mają związku z żadnymi 'ludźmi z ochrony środowiska' - wręcz przeciwnie, z reguły są używane wtedy, gdy opakowanie nie spełnia norm potwierdzanych przez znaczek oficjalny.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 07-05-2005, 20:06   

Cytat:
(z kilku wersji 'dwustrzałkowych' które widziałem, tylko jedna przypominała Yin-yang).

No to pewnie właśnie o tej mówię:P. Cóż, pewnie znalazłby się jakiś inny, lepszy przykład, to była pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy.

Pogromca wampirów

PostWysłany: 16-05-2005, 07:58   Hellsing tom VII...

Hmm...Od czego by tu zacząć...Może najpierw od ukłonu w stronę autora-Hirano jaki jest, taki jest (chodzi mi tu o przypisy na obwolutach i niektóre "kąciki Yan'a i Luke'a"), ale cierpliwości i wytrwałosci nie można mu odmówić.Podziwiam go za poprawne (choc czasami robi błędy w skrótach perspektywicznych) narysowanie tylu kadrów, z których krew wylewa sie hektolitrami (trzeba tu dodać, że czerwone potoki ukazane są niekiedy dość ciekawie).
Scena która najbardziej mnie "dotknęła"?
Cytat:
Chyba ta, kiedy Zorin pozbywa Victorię oczu.

[Edit = Serika] Spoiler zamaskowany. Dzięki za uwagę, Grisznak :)

A wraz z nimi ja
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8358400
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 17-05-2005, 13:39   Re: Hellsing tom VII...

Leluna_Lei napisał/a:
Scena która najbardziej mnie "dotknęła"? Chyba ta, kiedy Zorin pozbywa Victorię oczu.

Bez spoilerów !!!! Taki problem pomniejszyć czcionkę ?
Powrót do góry
Pogromca wampirów

PostWysłany: 18-05-2005, 18:28   VII na celowniku

Fakt,przyznaję sie bez bicia,lae pisałam to w dniu,kiedy VII własnie ukazała sie w sklepach a tym samym na mojej półce. Zakładałam, że większość ludzi będzie miała juz ten tom, więc się wypowiedziałam. Ale prawdą jest, że mogłam bardziej uważać :/ Tym, którym zepsułam przyjemność czytania - Tych przepraszam.

A wraz z nimi ja
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8358400
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-05-2005, 08:34   

Nazwijcie mne czerwonym, komunistycznym wampirem numa cwaj, ale wczoraj coś mnie napadło. Czy tylko mi Major vel Następca, czyli ten szef hitlerowskich wampirów w Hellsingu, przypomina, khem... pewnego polityka;>? A nawet - pewnych dwóch politykówXD?

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 24-05-2005, 09:36   

Pod względem wizualnym...mały, gyby w okularach, niech no ja pomyślę. Chodzi ci o ministra Kalisza ?
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-05-2005, 10:50   

Nie. Bez okularów:P. Dodam, że ideologię ma niepokojąco podobną do Następcy:P.

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 24-05-2005, 13:17   

Poza Andrew Lepperem nikt mi do łba nie przychodzi, a nie obrażałbym Majora porównywaniem go do tego buraka.
Powrót do góry
Little Lotte

PostWysłany: 24-05-2005, 15:53   

Heh, ja mangi na oczy nie widziałam i nie mam pojęcia, kto to jest Major i jakie ma poglądy, ale zaryzykuję stwierdzenie, że jak dwóch, bez okularów i z niepokojącymi poglądami to bracia co kiedyś zakosili księżyc, a teraz by tylko prawo i sprawiedliwość szerzyli.
Zgadłam? :)

Ikonka stąd
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3149200
Strona 9 z 11 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi