Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Hellsing... |
Wersja do druku |
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 03-05-2005, 20:12
|
|
|
Na temat mangi nie będę się wypowiadać, bo nie czytałam (acz po waszej dyskusji chyba nadrobię zaległości, ta zakonnica mnie szczególnie zaciekawiła :D) ale anime mi przypadło do gustu. Zanim je obejrzełam wyczytałam gdzieś, że "tego anime nie można traktować poważnie" i teraz stwierdzam, że ten, kto to napisał miał całkowitą rację. Hellsing to taka radosna masakra przy której z uśmiechem na ustach można liczyć, ile to już razy nasz drogi Alucard rozpadł się na kawałeczki i powrócił nietknięty do życia po życiu. Fakt, niezbyt ambitne, ale ujmę to tak: 100 razy bardziej wolę produkcję, której twórcy dają do zrozumienia "nie szukajcie w tym głębi, bo jej tam po porstu NIE MA" niż taką, którą reklamują jako "ambitny film z przesłaniem i odpowiedziami na filozoficzne pytania o życie i śmierć" a potem się okazuje, że płytkie toto i bełkotliwe jak diabli.
I tak jak np. etykietka najlepszego i najgłębszego anime moim zdaniem szkodzi Evangelionowi (powiedzmy, że narobiłam sobie nadziei, a końcówka serii mnie lekko rozczarowała - może zmienię zdanie po filmach), tak nalepka "krwawa jatka z krucyfiksem w tle, nie zmusza do myślenia" Hellsingowi pomaga. Odpowiednio nastraja potencjalnych odbiorców :D |
_________________ "The tiny spark you give,
Also set my heart aflame...
That all the songs you hear me sing,
Are echoes of your name."
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
Totalizator
I Think I Can
|
Wysłany: 03-05-2005, 20:19
|
|
|
Hellsing (anime) to nie tylko jatka. Ma też własny, specyficzny, troche psychodeliczny klimat (to lubię:) ), gdzieniegdzie trochę humoru, gdzieniegdzie trochę dylematów moralno-psychologicznych, ale ogólnie wszysko jest wyważone strawne i fajnie się ogląda.
I znaczek recyclingu jest wzorowany na Yin-Yang? Pierwsze słyszę. |
_________________ Podążaj za białym kurwikiem... |
|
|
|
|
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 03-05-2005, 20:51
|
|
|
Totalizator napisał/a: | Hellsing (anime) to nie tylko jatka. Ma też własny, specyficzny, troche psychodeliczny klimat (to lubię:) ), gdzieniegdzie trochę humoru, gdzieniegdzie trochę dylematów moralno-psychologicznych, ale ogólnie wszysko jest wyważone strawne i fajnie się ogląda. |
Wiem, zdążyłam zauważyć :P
Chodziło mi o to, że jeśli podchodzi się do niego z nastawieniem na akcję, to można właśnie przeżyć miłe zaskoczenie: a to mamy ładnie narysowane niebo w czerwonych kolorkach, a to fajna, psychodeliczna muzyczka leci, a to jakaś zabawna kwestia się trafi.
Chociaż z tymi dylematami moralno-psychologicznymi to bym nie przesadzała, Victoria coś tam marudzi, że nie chce być krwiopijcą ale wątek się w pewnym momencie jakby urywa (chociaż coś mi świta taka scena, jak przy szturmie na kwaterę bodajże nasza policjantka wpada w tryb berserk i urządza takie przyjęcie, że się nawet Walterowi nieswojo robi - może to miał być ten moment przełamania się?) Jeśli chodzi o wampiry z problemami to książki Anne Rice polecam, ewentualnie film "Wywiad z Wampirem" - tam to dopiero każdy ma od cholery problemów natury egzystencjonalnej. :) |
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
Leluna_Lei
Pogromca wampirów
Dołączyła: 01 Maj 2005 Skąd: spod Krwawego Księżyca Status: offline
|
Wysłany: 05-05-2005, 17:22
|
|
|
Nie żongluje. Czy my żonglujemy religijnością, umieszczając na śmietnikach symbol recyklingu, ewidentnie wzorowany na symbolu yin-yang?[/quote]
No nie wiem...ale jeżeli bawić się w skojarzenia to równie dobrze króliczek Playboya może być wzorowany na zanku "Victory" ://///. Takich podobieństw mozna szukać bez liku. Nie sądzę, żeby ludzie od ochorny środowiska obrali za insiprację chiński znak, choć oczywiście-może się mylę. Pozdro |
_________________ Wilki nucą już nokturn
Noc opada na świat
Tańczą już wampiry
A wraz z nimi ja |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-05-2005, 16:19
|
|
|
Cytat: | I znaczek recyclingu jest wzorowany na Yin-Yang? Pierwsze słyszę. |
To się przyjrzyj tej wersji, która składa się z dwóch strzałek tworzących razem koło. Dla mnie to oczywiste nawiazanie:).
Cytat: |
ale jeżeli bawić się w skojarzenia to równie dobrze króliczek Playboya może być wzorowany na zanku "Victory" |
No i? Czy Playboy obraża uczucia religijne wyznawców Winstona Churchilla;P? Po prostu dla Japończyków krzyż jest zwykłym motywem dekoracyjnym, którego symbolicznego znaczenia zupełnie zazwyczaj nie rozumieją, więc jest dla nich neutralny. Po prostu nikt się nie obrazi.
Cytat: | Nie sądzę, żeby ludzie od ochrony środowiska obrali za insiprację chiński znak, choć oczywiście-może się mylę. |
Yin-yang oznacza równowagę, więc jak najbardziej pasuje do tej roli. Być może to ja się mylę, gdyż wszystko to jest moją dedukcją, ale raczej wątpię. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 07-05-2005, 19:48
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Cytat: | I znaczek recyclingu jest wzorowany na Yin-Yang? Pierwsze słyszę. |
To się przyjrzyj tej wersji, która składa się z dwóch strzałek tworzących razem koło. Dla mnie to oczywiste nawiazanie:). |
Standartowy znaczek recyclingu składa się z 3 strzałek ustawionych w trójkąt, i zupełnie nie przypomina symbolu Yin-Yang. Wszelkie inne wersje to 'jednostrzały' - jednorazowe i niezbyt rozpowszechnione 'podróbki' (z kilku wersji 'dwustrzałkowych' które widziałem, tylko jedna przypominała Yin-yang).
Ysengrinn napisał/a: | Cytat: | Nie sądzę, żeby ludzie od ochrony środowiska obrali za insiprację chiński znak, choć oczywiście-może się mylę. |
Yin-yang oznacza równowagę, więc jak najbardziej pasuje do tej roli. Być może to ja się mylę, gdyż wszystko to jest moją dedukcją, ale raczej wątpię. |
Wszystkie 'nieoficjalne' wersje symbolu recyclingu są wymysłami poszczególnych firm i nie mają związku z żadnymi 'ludźmi z ochrony środowiska' - wręcz przeciwnie, z reguły są używane wtedy, gdy opakowanie nie spełnia norm potwierdzanych przez znaczek oficjalny. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 07-05-2005, 20:06
|
|
|
Cytat: | (z kilku wersji 'dwustrzałkowych' które widziałem, tylko jedna przypominała Yin-yang). |
No to pewnie właśnie o tej mówię:P. Cóż, pewnie znalazłby się jakiś inny, lepszy przykład, to była pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy. |
|
|
|
|
|
Leluna_Lei
Pogromca wampirów
|
Wysłany: 16-05-2005, 07:58 Hellsing tom VII...
|
|
|
Hmm...Od czego by tu zacząć...Może najpierw od ukłonu w stronę autora-Hirano jaki jest, taki jest (chodzi mi tu o przypisy na obwolutach i niektóre "kąciki Yan'a i Luke'a"), ale cierpliwości i wytrwałosci nie można mu odmówić.Podziwiam go za poprawne (choc czasami robi błędy w skrótach perspektywicznych) narysowanie tylu kadrów, z których krew wylewa sie hektolitrami (trzeba tu dodać, że czerwone potoki ukazane są niekiedy dość ciekawie).
Scena która najbardziej mnie "dotknęła"? Cytat: | Chyba ta, kiedy Zorin pozbywa Victorię oczu. |
[Edit = Serika] Spoiler zamaskowany. Dzięki za uwagę, Grisznak :) |
Noc opada na świat
Tańczą już wampiry
A wraz z nimi ja |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-05-2005, 13:39 Re: Hellsing tom VII...
|
|
|
Leluna_Lei napisał/a: | Scena która najbardziej mnie "dotknęła"? Chyba ta, kiedy Zorin pozbywa Victorię oczu. |
Bez spoilerów !!!! Taki problem pomniejszyć czcionkę ? |
|
|
|
|
|
Leluna_Lei
Pogromca wampirów
|
Wysłany: 18-05-2005, 18:28 VII na celowniku
|
|
|
Fakt,przyznaję sie bez bicia,lae pisałam to w dniu,kiedy VII własnie ukazała sie w sklepach a tym samym na mojej półce. Zakładałam, że większość ludzi będzie miała juz ten tom, więc się wypowiedziałam. Ale prawdą jest, że mogłam bardziej uważać :/ Tym, którym zepsułam przyjemność czytania - Tych przepraszam. |
Noc opada na świat
Tańczą już wampiry
A wraz z nimi ja |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 24-05-2005, 08:34
|
|
|
Nazwijcie mne czerwonym, komunistycznym wampirem numa cwaj, ale wczoraj coś mnie napadło. Czy tylko mi Major vel Następca, czyli ten szef hitlerowskich wampirów w Hellsingu, przypomina, khem... pewnego polityka;>? A nawet - pewnych dwóch politykówXD? |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-05-2005, 09:36
|
|
|
Pod względem wizualnym...mały, gyby w okularach, niech no ja pomyślę. Chodzi ci o ministra Kalisza ? |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 24-05-2005, 10:50
|
|
|
Nie. Bez okularów:P. Dodam, że ideologię ma niepokojąco podobną do Następcy:P. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-05-2005, 13:17
|
|
|
Poza Andrew Lepperem nikt mi do łba nie przychodzi, a nie obrażałbym Majora porównywaniem go do tego buraka. |
|
|
|
|
|
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 24-05-2005, 15:53
|
|
|
Heh, ja mangi na oczy nie widziałam i nie mam pojęcia, kto to jest Major i jakie ma poglądy, ale zaryzykuję stwierdzenie, że jak dwóch, bez okularów i z niepokojącymi poglądami to bracia co kiedyś zakosili księżyc, a teraz by tylko prawo i sprawiedliwość szerzyli.
Zgadłam? :) |
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|