FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Wielki flamewar ocenowy
Wersja do druku
kic Płeć:Mężczyzna
Nieporozumienie.

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 00:02   

Crack napisał/a:
Zanim zaczniesz pouczać o obliczaniu średniej zapoznaj się z naszym rozwiązaniem. Jeśli zastosowany wzór matematyczny jest dla ciebie za trudny do zrozumienia to przepraszam, ale nie widzę sensu dalszego ciągnięcia tej dyskusji.

Niewiedza jest powodem ignorowania innych?
Pouczać? Ja tylko precyzuję swoją opinię. Moim zdaniem korzystanie z takich wzorów tylko utrudnia odczytanie ocen. Przecież są one zmniejszone/zwiększone od oryginału.

Nawet jeśli estymator Bayesowski jest "prostą" matematyką, to jednak nie jest on tak jasny i przejrzysty dla większości, jak znana wszystkim śr. art. Przy niskich próbach i owszem, czyste równanie średniej arytmetycznej może się nie sprawdzać, ale gdy próba jest wysoka, to działanie estymatora nie jest już tak widoczne i konieczne. Choć są to zmiany powierzchowne, to jednak wywołać mogą mieszane uczucia, a śr. art. jest bliższa i czytelniejsza forumowiczom.

Skoro wprowadzenie kilku kalkulacji, tak jak robi to ANN, jest zbyt trudne, dlatego zaproponowałem własne rozwiązania. Małą próbę ignorować, a większą zostawić w spokoju, a gdy dojdzie do takiej możliwość, wprowadzić nowy sposób liczenia.

BOReK, przeczytaj początek mojego postu. Bezczelność jest większym grzechem niż niewiedza. Braki w wiedzy można łatwo uzupełnić, a w zachowaniu nie tak łatwo.

Zegarmistrz, ja reprezentuję grupę ludzi żądnych sprawiedliwości, szczerych i dobrodusznych. Sam nie stanowię wielkiej siły, ale mojej opinii nie jest ona potrzebna, ponieważ jeden mądry głos jest wartościowszy niż tysiąc głupich. Nie waż opinii, bo ich zważyć się nie da. Szanuj każde z nich, tak jakbyś chciał, aby szanowano Twoje. Dlatego za bezczelny sarkam skierowałbym Cię akapit wyżej, do dopisku przeznaczonego również dla BORKa.

Co do wywodów z końca Twojego postu, to nie rozumiem w czym tkwi rzecz? Jeżeli nowa seria z mniejszą liczbą głosów znajdzie się na czele, to znajdą się i tacy, którzy ładnie pokażą gdzie jest jej miejsce i tak powili będzie musiała odbudowywać ocenę. I wierz mi. Stare, dobre i klasyczne serie zachowają swoje pozycje. Natomiast, gdyby zignorować mniejsze próby, to problem podany w punkcie „a” by nie istniał.

Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Norrc Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 00:09   

Crack, chodziło mi tylko o ten próg.

A skoro już jesteśmy dla siebie tacy grzeczni... to dlaczego nie odpowiesz na powtarzane już od kilku postów pytanie, dlaczego redakcja ma liczoną ocenę średnią arytmetyczną?

Numer Gadu-Gadu
1498253
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-11-2008, 00:15   

kic napisał/a:
Pouczać? Ja tylko precyzuję swoją opinię. Moim zdaniem korzystanie z takich wzorów tylko utrudnia odczytanie ocen. Przecież są one zmniejszone/zwiększone od oryginału.

Czym jest ocena? Opinią wyrażoną w sposób nominalny. My staramy się ustawiać ranking tak by obserwacje odstające go nie zaburzały.

Średnia arytmetyczna wcale nie jest tak intuicyjna, nawet jeśli potrafi się ją liczyć. Liczy się pozycja w rankingu. Na dobrą sprawę mogli byśmy zrezygnować ze średniej i wprowadzić coś takiego. Usuwamy zbędne szczegóły, zwiększamy czytelność.

O ignorowaniu już pisałem, jak to sortować? Jedna ocena znacznie zwiększa szanse na pojawienie się kolejnych i to się sprawdza w praktyce. Zmiana sposobu liczenia gdzieś w środku jest bez sensu, jeden wzór załatwia nam całą sprawę i nie potrzeba żadnych funkcji skokowych Heaviside'a i innych dziwactw.

kic napisał/a:
Co do wywodów z końca Twojego postu, to nie rozumiem w czym tkwi rzecz? Jeżeli nowa seria z mniejszą liczbą głosów znajdzie się na czele, to znajdą się i tacy, którzy ładnie pokażą gdzie jest jej miejsce i tak powili będzie musiała odbudowywać ocenę.

Chcemy uniknąć pojawiania się różnej maści profanów i wandali. Jeszcze bardziej zaburzają dane.

Norrc napisał/a:
dlaczego nie odpowiesz na powtarzane już od kilku postów pytanie, dlaczego redakcja ma liczoną ocenę średnią arytmetyczną?

Rating liczymy estymatorem Bayesowskim głównie z jednego powodu: wandale i profani zaburzający dane.

"Były gołe panienki! Dam 10!",
"Nie podobają mi sie zrzutki! 1!"

Członkowie redakcji i recenzenci z pewnym dorobkiem (bo oni też mogą oceniać jako "redakcja") nie oceniają w ten sposób i wandalizm można wyeliminować. Starają się być obiektywni (na tyle na ile można być obiektywnym oceniając) i z punktu widzenia systemu stanowią znacznie lepszą próbę losową.

Ostatnio zmieniony przez Crack dnia 06-11-2008, 00:26, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 06-11-2008, 00:19   

kic napisał/a:
Bezczelność jest większym grzechem niż niewiedza. Braki w wiedzy można łatwo uzupełnić, a w zachowaniu nie tak łatwo.

Normalnie mnie rozłożyłeś, człowieku... Poważnie byłem bezczelny? Przecież ja tylko dałem dobrą i rzeczowa radę - bez przygotowania nie należy wszak stawać do żadnego konfliktu, a dyskusja niewątpliwie pewną jego formą jest. Chcę tylko pomóc, ustrzec tu obecnych przed niepotrzebnym zacietrzewieniem prowadzącym do równie niepotrzebnych jałowych dyskusji. Powiedz, czy widzisz jakieś inne rozwiązanie?

kic napisał/a:
Nawet jeśli estymator Bayesowski jest "prostą" matematyką, to jednak nie jest on tak jasny i przejrzysty dla większości, jak znana wszystkim śr. art.

Nie musi być, niestety. Czy kupując samochód też będziesz wnikliwie badał zasady działania jego mechanizmów, czy też będziesz go po prostu używał?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-11-2008, 00:23   

kic napisał/a:

Jeżeli niewiedza dotyczy nieznajomości krytykowanego rozwiązania, to trudno traktować taką krytykę w pełni poważnie, skoro polega na błędnej interpretacji...

kic napisał/a:
Nawet jeśli estymator Bayesowski jest "prostą" matematyką, to jednak nie jest ona tak jasna i przejrzysta dla większości, jak znana wszystkim śr. art. Przy niskich próbach i owszem, czyste równanie średniej arytmetycznej może się nie sprawdzać, ale gdy próba jest wysoka, to działanie estymatora nie jest już tak widoczne i konieczne. Choć są to zmiany powierzchowne, to jednak wywołać mogą mieszane uczucia, a śr. art. jest bliższa i czytelniejsza.

Stosowanie rozwiązania gorszego tylko dlatego, że matematyka za nim stojąca jest prostsza do zrozumienia to chyba nie najlepszy pomysł...

kic napisał/a:
egarmistrz, ja reprezentuję grupę ludzi żądnych sprawiedliwości, szczerych i dobrodusznych.

Dopóki nie przedstawisz pełnomocnictwa od owej grupy, reprezentujesz tylko i wyłącznie siebie samego. Ocenę tego, do jakiej grupy się zaliczasz pozostaw może innym i pozwól swoim słowom mówić za Ciebie?

kic napisał/a:
ponieważ jeden mądry głos jest wartościowszy niż tysiąc głupich. Nie waż opinii, bo ich zważyć się nie da.

To w końcu jak, wartościowszy, czy nie ważyć?

kic napisał/a:
Dlatego za bezczelny sarkam skierowałbym Cię akapit wyżej, do dopisku przeznaczonego również dla BORKa.

Nie wydaje Ci się, że za bardzo szafujesz tą 'bezczelnością'? Czy aby to, co robisz nie jest właśnie bezczelne?

kic napisał/a:
Co do wywodów z końca Twojego postu, to nie rozumiem w czym tkwi rzecz? Jeżeli nowa seria z mniejszą liczbą głosów znajdzie się na czele, to znajdą się i tacy, którzy ładnie pokażą gdzie jest jej miejsce i tak powili będzie musiała odbudowywać ocenę. I wierz mi. Stare, dobre i klasyczne serie zachowają swoje pozycje. Natomiast, gdyby zignorować mniejsze próby, to problem podany w punkcie a by nie istniał.

Problem polega na tym, że popadasz ze skrajności w skrajność. Z jednej strony radzisz zdać się na czystą matematykę i proponujesz średnią arytmetyczną, która się zwyczajnie nie sprawdza (choćby z powodów widocznych w przykładzie podanym przez Zegarmistrza) a z drugiej strony nie chcesz zawierzyć obecnie stosowanej, matematycznej metodzie i proponujesz naprawienie jej za pomocą sztucznej, arbitralnej ingerencji we wzór...

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 06-11-2008, 00:27   

kic napisał/a:

Zegarmistrz, ja reprezentuję grupę ludzi żądnych sprawiedliwości, szczerych i dobrodusznych. Sam nie stanowię wielkiej siły, ale mojej opinii nie jest ona potrzebna, ponieważ jeden mądry głos jest wartościowszy niż tysiąc głupich. Nie waż opinii, bo ich zważyć się nie da. Szanuj każde z nich, tak jakbyś chciał, aby szanowano Twoje. Dlatego za bezczelny sarkam skierowałbym Cię akapit wyżej, do dopisku przeznaczonego również dla BORKa.

Kic dla twej wiadomości: nie wydaje mi się, żeby głos twojego, jednoosobowego klubu ludzi szczerych, sprawiedliwych i dobrodusznych był na tyle mądry, żeby wypadało go jakoś specjalnie wyróżniać.
Szanuje opinię innych w tym stopniu, w jakim chciałbym, żeby inni szanowali moją. Właśnie z powodu tego szacunku nie pozwolę Ci ani komukolwiek innemu postawić na swoim i wynieść twojego szczerego, sprawiedliwego, dobrodusznego i mądrego głosu ponad któregokolwiek z 80 437 innych posiadaczy takowych, którzy odwiedzili w zeszłym miesiącu stronę.

Numer Gadu-Gadu
1271088

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 00:32   

Crack napisał/a:
Rating liczymy estymatorem Bayesowskim głównie z jednego powodu: wandale i profani zaburzający dane.

Czyli jak komuś się seria nie podobała i daje 1, to jest wandalem tak?
A taki Pottero, wystawiając Lucky Star'owi ocenę 3, gdy reszta redakcji strzelała w okolice 8, 9, 10, nie jest jednym z nich?

Rozumiem takim głupim ludziom jak my, nie można oddać praw do głosowania zgodnie z naszymi upodobaniami. Z nadmiaru wolności uderzy nam woda sodowa do głowy i zaczniemy sypać jedynkami i dziesiątakmi bez powodu? Redaktorzy rozporządzają wielką mądrościa, a zwykly czytelnik (musi się nie znać i oglądać tylko moje ulubione ecchi-pantsu-mordobicie) nie potrafi ocenić serii?

Mówisz, że system ten ma zapobiec ludziom "zaburzającym dane"? No to tak jak z wyborami na Białorusi, tam tez jest system który uniemożliwia "niszczenie jedynego, sprawiedliwego porządku" przez "wandali i profanów" (opozycję). Oni też mają (zdaniem ich władz) demokrację...

Numer Gadu-Gadu
1498253
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 06-11-2008, 00:37   

Norrc: niezależnie od porównań do dyktatorów redakcja nie wprowadzi systemu, który - olewając opinię 80 437 użytkowników odwiedzających stronę Tanuki.pl - wyliczy, że Rozen Maiden jest lepszą serią, niż Dead Note.

Numer Gadu-Gadu
1271088

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-11-2008, 00:42   

Norrc napisał/a:
A taki Pottero, wystawiając Lucky Star'owi ocenę 3, gdy reszta redakcji strzelała w okolice 8, 9, 10, nie jest jednym z nich?

Takie przypadki się zdarzają, ale nie jest to kilku oburzonych fanów. I dla nas Pottero jest jednak bardziej wiarygodny niż anonimowy użytkownik o którym nic nie wiemy.

Norrc napisał/a:
Rozumiem takim głupim ludziom jak my, nie można oddać praw do głosowania zgodnie z naszymi upodobaniami. Z nadmiaru wolności uderzy nam woda sodowa do głowy i zaczniemy sypać jedynkami i dziesiątakmi bez powodu? Redaktorzy rozporządzają wielką mądrościa, a zwykly czytelnik (musi się nie znać i oglądać tylko moje ulubione ecchi-pantsu-mordobicie) nie potrafi ocenić serii?

Masz trochę racji, ale problem w tym że najaktywniejsi są zawsze krzykacze. Nie jesteśmy w stanie ich wyeliminować więc staramy się minimalizować "straty".

Norrc napisał/a:
Mówisz, że system ten ma zapobiec ludziom "zaburzającym dane"? No to tak jak z wyborami na Białorusi, tam tez jest system który uniemożliwia "niszczenie jedynego, sprawiedliwego porządku" przez "wandali i profanów" (opozycję). Oni też mają (zdaniem ich władz) demokrację...

Nie zrozumiałeś mnie, w aksjomatyce statystyki zaburzenie danych (outlier) to obserwacja odstająca od normy, często pomijana ze względu na to że często to pomyłka albo celowe złośliwe działanie.

Ostatnio zmieniony przez Crack dnia 06-11-2008, 00:44, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 06-11-2008, 00:42   

Norrc napisał/a:

Azaliż nie widzisz, że za takie "prostowanie" wyników zgarniamy ciężką forsę? Czy jest na sali ktoś, kto pomijając kwestie czysto techniczne wskaże mi jakikolwiek cel, dla którego należałoby bawić się w takie rzeczy jak manipulacja wynikami ocen? Co, poszczególni producenci nam za to płacą czy jak?

Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-11-2008, 00:46   

Norrc napisał/a:

Norrc, za wandali w tym przypadku uważa się ludzi, którzy wystawiają ocenę BEZ znajomości anime. Podkreślam, NIE dlatego, że od serii odpadli, albo zachwycili się jednym odcinkiem i stracili zainteresowanie, ale 10 postanowili zostawić, tylko po prostu na podstawie zrzutek / sprawdzając, co się stanie jak klikną "to śmieszne pół czerwonej gwiazdki" albo z jakiegokolwiek innego, nie mającego wiele wspólnego z opinią o anime, powodu...

Poza tym muszę Cię niestety zmartwić, w krajach demokratycznych (nie pseudodemokratycznych) wybory nie są rozstrzygane za pomocą średniej arytmetycznej ze wszystkich, zebranych do kupy głosów...

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 06-11-2008, 00:47   

Norrc napisał/a:
A taki Pottero, wystawiając Lucky Star'owi ocenę 3, gdy reszta redakcji strzelała w okolice 8, 9, 10, nie jest aktem wandalizmu i profanacji?

W takim razie jakim cudem, każda recenzja, która jest recenzja pozycji shonen-ai/jaoi, zawiera na zrzutkach biszonenów, lub nie ma typowo mangowej kreski, tylko eksperymentalną, lub zbliżoną do europejskiej/amerykańskiej, kilka chwil po umieszczeniu na stronie otrzymuje na wejściu kilka jedynek. Szczytem było pojawienie się kilku jedynek w godzinę po wstawieniu Gakuen Heaven, czy Ourana. Tylko dlatego, że na zrzutkach były bisze.

Jeśli tego nie uważasz za wandalizm i akt złej woli, to ja nie wiem, co nim jest. Mononoke dostało też sporo jedynek za samą kreskę, tak samo jak Windy Tales. Że nie wspomne o pojawiających się komentarzach "wstawiłem 1/10 bo nienawidzę p*/ postacie na zrzutkach mi się nie podobają bo mają za długie nosy/ itp", które musimy usuwać.

Co do Lucky Star - przepraszam, czy my żyjemy w Korei, i jest odgórny nakaz, że ma się każde anime podobać każdemu, pod karą śmierci? Skoro Pottero stwierdził, że na tyle zasługuje, jego sprawa i jego subiektywna ocena. Najwidoczniej NIE podobało mu się na tyle, żeby zasługiwało na 8,9,10. Sugerowanie, że to jest "profanacja" i "wandalizm" jest sporym i w dodatku wyjątkowo obraźliwym nadużyciem w stosunku nie tylko do Pottero, ale także do całej redakcji Tanuki.

Nota odmoderatorska.

Proszę się pohamować. Inaczej posypią się osty. A co poniektórym osobom radziłabym, by DOKŁADNIE czytali posty.

IKa
Zua Biurokratka
Powrót do góry

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-11-2008, 00:48   

Naprawdę proponuję koniec tej dyskusji. Wychodzi na to że kilka osób rozumie stosowaną przez redakcję politykę i się z nią zgadza a reszta protestuje na podstawie posiadanych przez siebie błędnych informacji, wynikających z nieznajomości zagadnienia.

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 00:49   

Łaskawie zwróciłem uwagę.

1. Pytam dlaczego noty redakcji są liczone średnia arytmetyczną. Przytoczony przez Ciebie fragment Twojego wspaniałego postu, zawierającego wiele cennych uwag i przydatnych informacji nijak się ma do postawionego przeze mnie pytania.

Co tu zrobić z jednym Zegarmistrzem który "wyraźnie przecenił daną serię". Koniec świata. Przy ilości prób do 50 jest to zrozumiałe. Ale gdy zostaje przekroczony pewien próg, staje się to niepotrzebne. Rozumiem, oceny wystawione przez 100 000 000 użytkowników nie są wystarczjące, żeby policzyć z nich średnią arytmetyczną?

Numer Gadu-Gadu
1498253
kic Płeć:Mężczyzna
Nieporozumienie.

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 00:51   

Crack napisał/a:
Czym jest ocena? Opinią wyrażoną w sposób nominalny. My staramy się ustawiać ranking tak by obserwacje odstające go nie zaburzały.

Czy ja piszę niezrozumiałym językiem? Moja opinia wyrażona była do sposobu liczenia ocen, a nie jako opinia wyrażona w sposób nominalny. Jest różnica? No ja myślę...

Mam kilka dobrych argumentów dlaczego powinna być śr. art. a nie obecna funkcja:
1. Nie tworzyłyby się opinie, które nie zgadzają się z odmianą liczenia ocen.
2. Różnica w ocenach pomiędzy obydwoma sposobami jest minimalna.
3. Wprowadzenie estymatorów nie sprawiłoby tak wielu kłopotów.
4. Można byłoby w przyszłości wprowadzić taki sposób liczenia głosów, jako alternatywny i w ten sposób uciąć temat niezadowoleniu innych.
5. Nawet jeśli oba te sposoby liczenia ocen maja swoich zwolenników, to jednak śr. art. znana jest każdemu i nie wzbudza wątpliwości.
6. Nawet ANN postanowił dać alternatywę w ocenach, co podkreśla tylko to, że śr. art. jest również istotna dla wielu czytelników.

BOReK, ja bym nie nazwał tego radą, ale próbą uciszenia bliźniego swego. Natomiast odpowiedź o "prostocie" matematyki była skierowana do Cracka. Wszak to on kontynuował ten wątek.

Vodh, nie trzeba znać wzorów od podszewki by rozumieć ich działanie. Jak więc widzisz niewiedza tej "prostej" matematyki nie jest niezbędna do wyciągania wniosków.
Bądźmy poważni z tym "pełnomocnictwem". Należę do pewnych grup ludzi czy tego chcę czy nie. Dlatego reprezentuję grupę ludzi choćby posiadających PC. Niestety jestem zbyt egoistyczny i pozwalam sobie samemu przydzielać swoje miejsce.
Jak można oceniać opinie innych skoro sami jesteśmy skrajnie subiektywni? Nie zmienia to jednak rzeczy, że różnica wartości istnieć może.
Masz prawo myśleć, że zachowuję się bezczelnie tak samo, jak ja mam prawo myśleć, że zachowałeś się bezczelnie. Równowaga jest najważniejsza.
Mi skrajności nie obce i w nich odnaleźć się potrafię. Ja nie ingeruje ale przedstawiam istniejące już sposobności, z którymi spotkałem się już na innych stronach. Ograniczenie natomiast jest profilaktyczne i proste do wyjaśnienia. Dlatego preferuję ten sposób. Wszakże nie wszyscy muszą rozumieć tą "prostą" matematykę.

Zegarmistrz, niezmiernie cieszę się, że szanujesz cudze opinie tak jak powinieneś. Napawa mnie również radością informacja, że rozumiesz moje głębokie uczucia. Piękną rzeczą jest również fakt, że cenisz mnie na równi z innymi. Skoro tak już czynisz, to bądź w tym konsekwentny. Pamiętaj jednak, że każdy może się wypowiedzieć, rozwijać i argumentować swoją opinię. Zdanie takiego osobnika może być przyjęte przez resztę i wdrążone w życie i wtedy Twoja zgoda nie będzie już tak bardzo konieczna.

Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Strona 2 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu