FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Wielki flamewar ocenowy
Wersja do druku
Crack Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-11-2008, 00:53   

Norrc napisał/a:
1. Pytam dlaczego noty redakcji są liczone średnia arytmetyczną. Przytoczony przez Ciebie fragment Twojego wspaniałego postu, zawierającego wiele cennych uwag i przydatnych informacji nijak się ma do postawionego przeze mnie pytania.

Bo są to oceny ludzi bardziej dla nas wiarygodnych, nie reagują tak emocjonalnie i potrafią merytorycznie uzasadnić swoją ocenę.

Norrc napisał/a:
Rozumiem, oceny wystawione przez 100 000 000 użytkowników nie są wystarczjące, żeby policzyć z nich średnią arytmetyczną?

Im większą próbę dasz pod Estymator Bayesowski tym bliżej będziesz średniej arytmetycznej. Jeden wzór załatwia wszystko.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-11-2008, 00:57   

kic napisał/a:
1. Nie tworzyłyby się opinie, które nie zgadzają się z odmianą liczenia ocen.

Co to odmiana liczenia ocen?
kic napisał/a:
2. Różnica w ocenach pomiędzy obydwoma sposobami jest minimalna.

Dla dużych prób, wprowadziliśmy inny sposób by poradzić sobie z małymi.
kic napisał/a:
3. Wprowadzenie estymatorów nie sprawiłoby tak wielu kłopotów.

Mamy estymator - Bayesowski, więcej nie potrzeba. Chyba że chcesz zapłacić nam za pracę. Mamy na głowie jeszcze studia, naukę i pracę (tak, wszystkie trzy)
Pisałem też o nadmiarze parametrów...
kic napisał/a:
5. Nawet jeśli oba te sposoby liczenia ocen maja swoich zwolenników, to jednak śr. art. znana jest każdemu i nie wzbudza wątpliwości.

Błędne rozumowanie. Patrzysz na ranking a nie na sposób liczenia.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 06-11-2008, 00:58   

kic napisał/a:
BOReK, ja bym nie nazwał tego radą, ale próbą uciszenia bliźniego swego.

Więc jednak. Jakbyś miał chwilkę czasu na zastanowienie to niewątpliwie zauważyłbyś (nie oszukujmy się, bystry z ciebie facet) na kim wzoruję swoje wypowiedzi w tym temacie. Jeśli jednak się nie domyślisz to będzie to znaczyło tylko tyle, że nie widzisz swoich postów tak jak tzw. szerokie grono użytkowników, które reprezentuję między innymi ja.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Norrc Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 01:03   

Zegarmistrz napisał/a:
Norrc: niezależnie od porównań do dyktatorów redakcja nie wprowadzi systemu, który - olewając opinię 80 437 użytkowników odwiedzających stronę Tanuki.pl - wyliczy, że Rozen Maiden jest lepszą serią, niż Dead Note.

Nie ma co olewać Twoich ukochanych 80 437 czytelników, taka jest średnia.

Crack napisał/a:
Takie przypadki się zdarzają, ale nie jest to kilku oburzonych fanów. I dla nas Pottero jest jednak bardziej wiarygodny niż anonimowy użytkownik o którym nic nie wiemy.

Tylko, że głos takiego Pottero jest dużo bardziej wiążący dla losowego czytelnika danej recenzji, niż nota "jednego z 80 437"

Cytat:
W takim razie jakim cudem, każda recenzja, która jest recenzja pozycji shonen-ai/jaoi, zawiera na zrzutkach biszonenów, lub nie ma typowo mangowej kreski, tylko eksperymentalną, lub zbliżoną do europejskiej/amerykańskiej, kilka chwil po umieszczeniu na stronie otrzymuje na wejściu kilka jedynek. Szczytem było pojawienie się kilku jedynek w godzinę po wstawieniu Gakuen Heaven, czy Ourana. Tylko dlatego, że na zrzutkach były bisze.

Bo ktoś wcześniej oglądał ta serię? (wiem trudno w to uwierzyć, ale tanuki nie jest prawdą objawioną i czasem oglądamy coś, czego tutaj jeszcze nie zrecenzowano)
Poprostu nie lubi Biszów, gejów, lesbijek i starej kreski? Tacy "ignoranci" nie mają prawa wyrazić swojej opnii?

IKa napisał/a:
Co do Lucky Star - przepraszam, czy my żyjemy w Korei, i jest odgórny nakaz, że ma się każde anime podobać każdemu, pod karą śmierci? Skoro Pottero stwierdził, że na tyle zasługuje, jego sprawa i jego subiektywna ocena. Najwidoczniej NIE podobało mu się na tyle, żeby zasługiwało na 8,9,10. Sugerowanie, że to jest "profanacja" i "wandalizm" jest sporym i w dodatku wyjątkowo obraźliwym nadużyciem w stosunku nie tylko do Pottero, ale także do całej redakcji Tanuki.

Crack również dostanie upomnienie za to, że pośrednio (tak jak ja) oskarżył 80 437 czytelników o bycie wandalami i profanami? Nie wiem czy czytałaś wcześniejsze posty. Jeśli tak, łatwo wywnioskować dlaczego użyłem tego argumentu...

Numer Gadu-Gadu
1498253
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 06-11-2008, 01:06   

Norrc napisał/a:
Co tu zrobić z jednym Zegarmistrzem który "wyraźnie przecenił daną serię". Koniec świata. Przy ilości prób do 50 jest to zrozumiałe. Ale gdy zostaje przekroczony pewien próg, staje się to niepotrzebne. Rozumiem, oceny wystawione przez 100 000 000 użytkowników nie są wystarczjące, żeby policzyć z nich średnią arytmetyczną?

Matematyka pozostanie matematyką. Seria posiadająca 51 ocen 10 ZAWSZE wyląduje wyżej, niż posiadająca 99 999 999 ocen 10 i jedną 9, mimo, że to ta druga zebrała większe noty.

Numer Gadu-Gadu
1271088

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 01:08   

Crack napisał/a:
kic napisał/a:
5. Nawet jeśli oba te sposoby liczenia ocen maja swoich zwolenników, to jednak śr. art. znana jest każdemu i nie wzbudza wątpliwości.

Błędne rozumowanie. Patrzysz na ranking a nie na sposób liczenia.

Możemy zrobić plebiscyt: "Na ile oceniasz dany sposób liczenia średniej ocen" tylko jak my biedni policzymy na ile średnio który system został oceniony? Średnią ważona czy estymatorem?

Crack napisał/a:
Bo są to oceny ludzi bardziej dla nas wiarygodnych, nie reagują tak emocjonalnie i potrafią merytorycznie uzasadnić swoją ocenę.

Czyli cała sprawa sporowadza się do tego, że redakcja jest mądrzejsza od czytelników. Wszystkie Twoje posty jasno no to wskazują, a wyżej przytoczony cytat najlepiej.

Numer Gadu-Gadu
1498253
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 06-11-2008, 01:09   

Norrc napisał/a:
Zegarmistrz napisał/a:
Norrc: niezależnie od porównań do dyktatorów redakcja nie wprowadzi systemu, który - olewając opinię 80 437 użytkowników odwiedzających stronę Tanuki.pl - wyliczy, że Rozen Maiden jest lepszą serią, niż Dead Note.

Nie ma co olewać Twoich ukochanych 80 437 czytelników, taka jest średnia.

Crack napisał/a:
Takie przypadki się zdarzają, ale nie jest to kilku oburzonych fanów. I dla nas Pottero jest jednak bardziej wiarygodny niż anonimowy użytkownik o którym nic nie wiemy.

Tylko, że głos takiego Pottero jest dużo bardziej wiążący dla losowego czytelnika danej recenzji, niż nota "jednego z 80 437"

Cytat:
W takim razie jakim cudem, każda recenzja, która jest recenzja pozycji shonen-ai/jaoi, zawiera na zrzutkach biszonenów, lub nie ma typowo mangowej kreski, tylko eksperymentalną, lub zbliżoną do europejskiej/amerykańskiej, kilka chwil po umieszczeniu na stronie otrzymuje na wejściu kilka jedynek. Szczytem było pojawienie się kilku jedynek w godzinę po wstawieniu Gakuen Heaven, czy Ourana. Tylko dlatego, że na zrzutkach były bisze.

Bo ktoś wcześniej oglądał ta serię? (wiem trudno w to uwierzyć, ale tanuki nie jest prawdą objawioną i czasem oglądamy coś, czego tutaj jeszcze nie zrecenzowano)
Poprostu nie lubi Biszów, gejów, lesbijek i starej kreski? Tacy "ignoranci" nie mają prawa wyrazić swojej opnii?

IKa napisał/a:
Co do Lucky Star - przepraszam, czy my żyjemy w Korei, i jest odgórny nakaz, że ma się każde anime podobać każdemu, pod karą śmierci? Skoro Pottero stwierdził, że na tyle zasługuje, jego sprawa i jego subiektywna ocena. Najwidoczniej NIE podobało mu się na tyle, żeby zasługiwało na 8,9,10. Sugerowanie, że to jest "profanacja" i "wandalizm" jest sporym i w dodatku wyjątkowo obraźliwym nadużyciem w stosunku nie tylko do Pottero, ale także do całej redakcji Tanuki.

Crack również dostanie upomnienie za to, że pośrednio (tak jak ja) oskarżył 80 437 czytelników o bycie wandalami i profanami? Nie wiem czy czytałaś wcześniejsze posty. Jeśli tak, łatwo wywnioskować dlaczego użyłem tego argumentu...

Uważam zacytowany post Norrca za obraźliwy atak osobisty na moją osobę. Prosiłbym moderację o rozstrzygnięcie, czy jest takim faktycznie.

Numer Gadu-Gadu
1271088

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 01:11   

Zegarmistrz napisał/a:
Matematyka pozostanie matematyką. Seria posiadająca 51 ocen 10 ZAWSZE wyląduje wyżej, niż posiadająca 99 999 999 ocen 10 i jedną 9, mimo, że to ta druga zebrała większe noty.

Znaczy to, że seria pierwsza usatysfakcjonowała w pełni KAŻDEGO odbiorce.
Druga zaś, kogoś w pewnym stopniu zawiodła.

Zegarmistrzu, sam grasz w jakieś gierki i próbujesz być zabawny powtarzając w kółko o tych 80 437 użytkownikach. Jak się bawisz zapałkami, to nie dziw się, że kiedyś poparzysz sobie rękę.

Numer Gadu-Gadu
1498253
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 06-11-2008, 01:15   

Norrc napisał/a:
Czyli cała sprawa sporowadza się do tego, że redakcja jest mądrzejsza od czytelników. Wszystkie Twoje posty jasno no to wskazują, a wyżej przytoczony cytat najlepiej.

Przyglądałem się dyskusji i planowałem nie zabierać w niej głosu. Ale na to, co piszesz, już dłużej patrzeć nie potrafię.

Krótko, zwięźle, łatwo do zrozumienia:
1. Ludzie robią sobie "jaja" wstawiając 1 i 10. (Dowód? Chociażby usuwane komentarze, o których pisze IKa: "Nie widziałem serii, ale...").
2. Oceny redakcji nie są anonimowe. Jest prawie pewne, że w redakcji nikt nie postawi 1, bo ma zły dzień. (LS jest kiepskim argumentem, bo to seria z grupy "albo się kocha albo nienawidzi").
Norrc napisał/a:
Znaczy to, że seria pierwsza usatysfakcjonowała w pełni KAŻDEGO odbiorce.
Druga zaś, kogoś w pewnym stopniu zawiodła.

I wszyscy, którzy widzieli serię weszli i zagłosowali na Tanuki? Nie szafowałbym pojęciami absolutnymi, jak "każdy", "wszyscy", bo to bardziej podpada pod zabawę zapałkami.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 01:19   

Keii, Teoretycznie, można wstawić najlepszej serii 1/10 i sensownie to uzasadnić.

Rozumiem, że wszyscy mają cierpieć przez paru idiotów którzy życiowe porażki odbijają sobie wchodzac na tanuka i wstawiając jednyki wszystkiemu co się nawinie?

Cytat:
I wszyscy, którzy widzieli serię weszli i zagłosowali na Tanuki? Nie szafowałbym pojęciami absolutnymi, jak "każdy", "wszyscy", bo to bardziej podpada pod zabawę zapałkami.

Wszyscy którzy weszli na tanuki i oddali głos. To było tak oczywiste, że nie myślałem, iz muszę o tym wspominać...

Ostatnio zmieniony przez Norrc dnia 06-11-2008, 01:21, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
1498253
kic Płeć:Mężczyzna
Nieporozumienie.

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 01:20   

Ad 1. Odmiana dość prosta. X - jest osoba, której estymator obniża ocenę jego ukochanego tytułu, Y - to forum. Iloczyn X i Y daje nam spam, a on kończy się pracą, za którą nikt nikomu nie płaci.
Ad 3. Gdyby była uznana przez wszystkich śr. art. to nie byłoby gorzej. Natomiast w wolnych chwilach i przy modernizacjach można byłoby wprowadzić inny sposób liczenia.
Ad 5. Patrzę na to co chcę i wyciągam z tego swoje wnioski. Ocena zaniżona od śr. art. może wzbudzić mój niesmak. Wtedy może dojść do problemu z punktem 1.

BOReK, wzorować możesz się na każdym, ale powinieneś baczyć z wyborem idola. Dla dobra Twego, radzę Ci wzorować się na wielkich osobowościach, które poprowadzą Cię przez życie takich jak nasz Papież Polak. Natomiast konsekwencja Twoich czynów zrzutuję na Ciebie, a nie na Twojego idola. Dlatego nie chowaj się za wzorami.
P.S. Dziękuję za komplement. ;)

Zegarmistrz, pomijając absurdalność i nieprawdopodobność Twojego przykładu, co rozumiesz pod pojęciem, że ta druga zebrała większe noty? Mam rozumieć, że ktoś ma większe prawo decydować co jest lepsze, a co gorsze?

P.S. Co do Twojego dostrzeżenia "ataku na Twoją osobę" dodam ten cytat:
Zegarmistrz napisał/a:

Norrc napisał/a:

Jestem humanistą,

Teraz zrobiło mi się wstyd, że też jestem humanistą...

Uważam zacytowany post Zegarmistrz za obraźliwy atak na osobę Norrca. Proszę o rozstrzygnięcie sprawy przez moderatorów.

Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 06-11-2008, 01:25   

Norrc napisał/a:
Rozumiem, że wszyscy mają cierpieć przez paru idiotów którzy życiowe porażki odbijają sobie wchodzac na tanuka i wstawiając jednyki wszystkiemu co się nawinie?

"Cierpieć"? Widzisz cierpienie w tym, że anime a (nazwijmy je dla przykładu Death Note) będzie wyżej niż anime b (a tutaj... powiedzmy Rozen Maiden)?
Jeśli to jest dla Ciebie powód do cierpienia, to zazdroszczę problemów. I nie, to nie jest atak osobisty, tylko jedyna reakcja, którą mogę z siebie wykrzesać, widząc tak osobiste i emocjonalne podejście do ocen w recenzji anime. Pal licho, że większość osób i tak zobaczy pierwsze parę odcinków zanim zdecyduje, czy oglądać dalej.
Norrc napisał/a:
Uważam zacytowany post Zegarmistrz jest obraźliwy atak na osobę Norrca. Proszę o rozstrzygnięcie sprawy przez moderatorów.

Ja natomiast uważam, że zasłanianie się pojęciem "humanista", by argumentować brak wiedzy ścisłej jest po prostu głupie.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 01:26   

Keii napisał/a:
Ja natomiast uważam, że zasłanianie się pojęciem "humanista", by argumentować brak wiedzy ścisłej jest po prostu głupie.

Ja uważam, że powtarzanie ciągle magicznej liczby 80 437, żeby uświadomić komuś, że nic nie znaczy, jest po prostu żałosne.

Keii napisał/a:
Jeśli to jest dla Ciebie powód do cierpienia, to zazdroszczę problemów. I nie, to nie jest atak osobisty, tylko jedyna reakcja, którą mogę z siebie wykrzesać, widząc tak osobiste i emocjonalne podejście do ocen w recenzji anime.

Wiem, też nie mogę znieść myśli, że moje życie jest bezproblemowe. Kiedyś się to zmieni i zasmakuję w gorzkiej stronie świata. (Nie)stety, ten czas jeszcze nie nadszedł a moim największym problemem są tej nocy oceny w recenzjach.

Numer Gadu-Gadu
1498253
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 06-11-2008, 01:31   

Norrc napisał/a:
Ja uważam, że powtarzanie ciagle magicznej liczby 80 437, żeby uświadomić komuś, że nic nie znaczy, jest po prostu żałosne.

Nie widzę nic złego w posługiwaniu się statystykami strony, żeby pokazać i wyjaśnić lepiej sprawę.

Grupy:
Lisia Federacja
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-11-2008, 01:34   

A co widzisz złego w moim poście, będącym podobno eeee.... "osobistym atakiem na osbę Zegarmistrza" ?

Z mojej strony to koniec na dziś w tym temacie. Nikogo tutaj nie chciałem urazić, a juz szczególnie Zegarmistrza, bo i gdzie mi do niego.

Wyraziłem tylko moje zdanie, a że atmosfera była momentami gęsta, nie obyło się bez przykrych aluzji. Moim zdaniem z obu stron, waszym tylko z jednej.

Dobranoc

Numer Gadu-Gadu
1498253
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu