FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Bełkot zombiaka w regulaminie
Wersja do druku
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 09-06-2013, 14:30   

alosza napisał/a:
Kierowca nie wyrzuci przez okno autobusu pasażera, argumentując - "bo autobus mojego pracodawcy i on mi na to pozwolił".

Bo pasażer ma bilet, który stanowi potwierdzenie zawarcia umowy na usługę transportową. Niemniej, jeżeli np. pasażer złamie regulamin, który wisi w autobusie, to kierowca ma prawo go wyprosić. I ta sytuacja jest bardziej adekwatna do obecnego stanu forum.

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 09-06-2013, 14:31   

alosza napisał/a:
Ja uważam, że strony są sobie równe.

Możesz tak uważać, ale moderacja może użytkownika wykopać, a użytkownik moderacji nie może. Widzisz teraz nierówność? Dokładnie jak między gospodarzem a gościem domu.

alosza napisał/a:
zachowuje się w sposób sprzeczny względem tego, co było ustalone na początku, to można go wtedy wywalić

No patrz pan, pasuje jak ulał...

Ostatnio zmieniony przez BOReK dnia 09-06-2013, 14:33, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
nervyzombie Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 09-06-2013, 14:32   

BOReK napisał/a:

Możesz tak uważać, ale moderacja może użytkownika wykopać, a użytkownik moderacji nie może. Widzisz teraz nierówność? Dokładnie jak między gospodarzem a gościem domu.

Nie na tym to polega. Równość polega na tym że możemy ze sobą rozmawiać i dopóki nie łamiemy ustalonych dla obu stron zasad wszystko jest na równi.

Stosowanie porównań oznacza że albo uważacie mnie za idiotę, któremu trzeba tłumaczyć rzeczywistość za pomocą porównań, albo sami nie wiecie dokładnie na czym to polega i musicie je stosować bo nie potraficie się wysłowić.
Powrót do góry
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 09-06-2013, 14:35   

nervyzombie napisał/a:

Jakoś nie chcę mi się wierzyć że w moderacji nie ma nikogo postępowego, który nie wyrażałby buntu przeciwko wszechobecnej stagnacji tego forum. Btw. mój sposób ożywiania forum tzn. otworzenie równolegle kilku potyczek w offtopowych tematach forum a w centrum jednej większej to nie jest sposób wcale najgorszy. Ma swoje wady a mianowicie rozbicie forum na dwa obozy i pogorszenie relacji pomiędzy nimi(tak wiem - nazywanie samotnego mnie obozem jest dość hmm pretensjonalne? :D), ale mamy wysyp postów i zaangażowanie moderacji - coś bezcennego. A rosnąca nienawiść? Silniejsza konkurencja wymusza szybszy postęp. Prosta sprawa.

(Czemu Zachód stoi w stagnacji? :D BO NIE MA WOJEN.)

Ale zdajesz sobie sprawę, że na dłuższą metę twój sposób nie ma sensu? Widzisz, dla nas nie ma znaczenia ilość postów (m.in. dlatego nie ma liczników postów ani rang dla użytkowników), ale ich jakość. Jakość Twoich wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia. Co do postępu, zachowując się w ten sposób, nie wymusisz żadnych zmian, a jedynie, jak to ładnie określił Alosza, doprowadzisz do wypowiedzenia Ci umowy.

PS To nie są groźby, a jedynie stwierdzenie faktu.

PostWysłany: 09-06-2013, 14:39   

nervyzombie napisał/a:
Nie na tym to polega. Równość polega na tym że możemy ze sobą rozmawiać

Nie, możliwość komunikacji jest zawsze. Równość polega na tym, że byt jednej strony nie jest zależny od drugiej strony, co w przypadku user vs moderacja oczywiście nie zachodzi. Świadczy o tym nawet punkt mówiący o tym, że decyzje moderacji nie będą dyskutowane ani podważane.

Wchodząc na forum podporządkowałeś się tym zasadom w dość oczywisty sposób. Albo ci to odpowiada i siedzisz tu dalej, albo ci to nie odpowiada i sobie idziesz. Serio, większego wyboru nie masz, a ja pomimo wielkiej ochoty nie ośmielę się doradzać.

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 09-06-2013, 14:49   

moshi_moshi napisał/a:
Ale zdajesz sobie sprawę, że na dłuższą metę twój sposób nie ma sensu?

No to zależy. Ciężko powiedzieć, jaki sposób jest dla danego forum najlepszy - trzeba byłoby od podszewki przeanalizować społeczność. W każdym razie ta, mój sposób można porównać(SIC!) do wojen. Cały czas nie da się ich prowadzić, prowadzi to do całkowitego wyczerpania obu stron konfliktu i załamania się globalnej struktury.
moshi_moshi napisał/a:
Widzisz, dla nas nie ma znaczenia ilość postów (m.in. dlatego nie ma liczników postów ani rang dla użytkowników), ale ich jakość. Jakość Twoich wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia.

Dlaczego jeśli można wiedzieć? Czemu, mimo to że kilkoro uczestników dyskusji wyraźnie kpi sobie z drugiej strony, przyznając się do tego, to ja dostaję ochrzan za to że moje posty są zwyczajnie do kitu? Że są spamem? Ja próbuje tworzyć rozbudowywane wypowiedzi, poprawne językowo i poparte racjonalną argumentacją, bez tanich prowokacji. Gdzie jest tutaj moje przedkładanie ilości nad jakość, szczególnie że wcześniej sam potępiłem jednolinijkowe fora?
moshi_moshi napisał/a:
Co do postępu, zachowując się w ten sposób, nie wymusisz żadnych zmian, a jedynie, jak to ładnie określił Alosza, doprowadzisz do wypowiedzenia Ci umowy.

Będę uważał aby nie przegiąć, za zwykłe niezgadzanie się z wami i głośne manifestowanie tego nie zbanujecie mnie. Btw. ciągle próbuje też z racjonalną argumentacją jakbyś nie zauważyła. Nie wiem, który sposób jest efektywniejszy, jak na razie moje działania przyniosły zasadniczą zmianę w stosunku moderacji do mnie.

BOReK napisał/a:
Nie, możliwość komunikacji jest zawsze. Równość polega na tym, że byt jednej strony nie jest zależny od drugiej strony, co w przypadku user vs moderacja oczywiście nie zachodzi. Świadczy o tym nawet punkt mówiący o tym, że decyzje moderacji nie będą dyskutowane ani podważane.

Dopóki nie przeginam zasad kultury i regulaminu, który teoretycznie obowiązuje także drugą strone rozmawiamy na równych warunkach... A i niby czemu negocjacje nie mogą być prowadzone pomiędzy nierównymi stronami?

Btw co tak słabo tym razem Borek? Tren kazała ci się pohamować?
Powrót do góry
Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 09-06-2013, 14:51   

nervyzombie napisał/a:
No to zależy. Ciężko powiedzieć, jaki sposób jest dla danego forum najlepszy - trzeba byłoby od podszewki przeanalizować społeczność

Pytanie jest inne - czy masz jakiekolwiek poparcie?
Bo może powinieneś rewolucjonizować inne fora, gdzie rzeczywiście ktoś Cię zrozumie i poprze?

PostWysłany: 09-06-2013, 15:02   

nervyzombie napisał/a:
Btw co tak słabo tym razem Borek? Tren kazała ci się pohamować?

Chcę tylko, byś pisał z sensem, a przez łzy mógłbyś mieć problemy z patrzeniem na monitor.

nervyzombie napisał/a:
Dopóki nie przeginam zasad kultury i regulaminu, który teoretycznie obowiązuje także drugą strone rozmawiamy na równych warunkach...

Wykazałem ci czemu się mylisz, czemu więc uparcie twierdzisz że jest inaczej? Użytkownik nie jest równy z moderacją i zawsze będzie jej podporządkowany w razie konieczności, tak jak obywatel w razie konieczności musi podporządkować się policji. Z policją też nie negocjujesz jak dostajesz mandat, co tu nie jest jasne?

nervyzombie napisał/a:
A i niby czemu negocjacje nie mogą być prowadzone pomiędzy nierównymi stronami?

Bo strona silniejsza ma wtedy pozawerbalne środki wystarczające do tego, by spowodować zmianę stanowiska strony słabszej przy jednoczesnym zachowaniu własnego stanowiska. Jest to więc wyjście poza "proces komunikacji", którym są negocjacje.

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 09-06-2013, 15:03   

Slova napisał/a:
Pytanie jest inne - czy masz jakiekolwiek poparcie?

Porównanie( :) ) - Jezus też miał z początku średnie poparcie szczerze powiedziawszy. Tak na serio niezbyt przejmuję się brakiem poparcia, co z tego że go nie mam? To znaczy że nie mogę przeforsować tego co chcę a więc dalej będę próbował je zdobyć. Simple.

Slova napisał/a:
Bo może powinieneś rewolucjonizować inne fora, gdzie rzeczywiście ktoś Cię zrozumie i poprze?

Wyszedłem z takiego wniosku opuszczając pewne forum. Kotatsu jest tym, które mam rewolucjonizować. Ta, jeśli się nie będzie dało nic zrobić to pewnie je opuszczę po pewnym czasie.
Powrót do góry

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 09-06-2013, 15:08   

BOReK napisał/a:
Bo strona silniejsza ma wtedy pozawerbalne środki wystarczające do tego, by spowodować zmianę stanowiska strony słabszej przy jednoczesnym zachowaniu własnego stanowiska. Jest to więc wyjście poza "proces komunikacji", którym są negocjacje.

Przecież niewerbalne wpływanie na stanowisko słabszej strony to też sposób na negocjację, dude. We wszystkim tak jest z resztą, nigdzie nie ma żadnej wyidealizowanej równości.

Edit lolwut nie ma tutaj scalania postów?
Powrót do góry
Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 09-06-2013, 15:13   

nervyzombie napisał/a:
co z tego że go nie mam?

To znaczy, że Twoje postulaty trafiają w próżnię. Jezus Chrystus miał masę słuchaczy i apostołów (nie tylko tych dwunastu najważniejszych), który rozgłaszali jego nauki dalej. Ty się tym nie możesz pochwalić.

nervyzombie napisał/a:
dalej będę próbował je zdobyć.

W takim razie robisz to źle - nie zaskarbiłeś sobie do tej pory niczyjej przychylności.

nervyzombie napisał/a:
Wyszedłem z takiego wniosku opuszczając pewne forum.

"Opuszczając" to dość mocne nagięcie rzeczywistości. Moderacja Sępu szczerze współczuje kolegom z Kotatsu, że to tutaj trafiają wyrzutki z tamtej społeczności.

Cytat:
jeśli się nie będzie dało nic zrobić to pewnie je opuszczę po pewnym czasie.

Nie trać czasu
Spoiler: pokaż / ukryj
nie uda Ci się
.

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 09-06-2013, 15:16   

Slova napisał/a:
To znaczy, że Twoje postulaty trafiają w próżnię. Jezus Chrystus miał masę słuchaczy i apostołów (nie tylko tych dwunastu najważniejszych), który rozgłaszali jego nauki dalej. Ty się tym nie możesz pochwalić.

Oj tutaj to sprawa ostro dyskusyjna nawet jeśli chodzi o samo istnienie Jezusa, nie możemy nawet tego potwierdzić w stu procentach... Btw. miał słuchaczy ale starcie z tamtejszą moderacją średnio mu wyszło. W końcu dostał perma bana.
Slova napisał/a:
W takim razie robisz to źle - nie zaskarbiłeś sobie do tej pory niczyjej przychylności.

Nie zniechęca mnie to.
Slova napisał/a:
"Opuszczając" to dość mocne nagięcie rzeczywistości. Moderacja Sępu szczerze współczuje kolegom z Kotatsu, że to tutaj trafiają wyrzutki z tamtej społeczności.

Dobra na senpuu uprawiałem czysty trolling a nie nawet rewolucjonizowanie... Co to ma do rzeczy?
Slova napisał/a:
Nie trać czasu
Spoiler: pokaż / ukryj
nie uda Ci się

Nie tobie to osądzać.
Powrót do góry

PostWysłany: 09-06-2013, 15:16   

nervyzombie napisał/a:
Przecież niewerbalne wpływanie na stanowisko słabszej strony to też sposób na negocjację, dude

No więc źle to ująłem, bo faktycznie istnieje komunikacja pozawerbalna. Chodzi o sam proces komunikacji. Nie uważasz, że ban, nelson albo strzał w kolano to jednak nie jest forma komunikacji, tylko właśnie wyjście poza rozmowę i wpłynięcie na twoje stanowisko? Na tym polega nierówność i występowanie strony słabszej i silniejszej. Tak, jest to argument siły i jeśli można go zastosować, to to nie są negocjacje. Wmawiając sobie, że "stoisz na równi" źle rozpoznajesz sytuację, a według Sztuki Wojennej to najkrótsza droga do porażki.

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 09-06-2013, 15:20   

BOReK napisał/a:

No więc źle to ująłem, bo faktycznie istnieje komunikacja pozawerbalna. Chodzi o sam proces komunikacji. Nie uważasz, że ban, nelson albo strzał w kolano to jednak nie jest forma komunikacji, tylko właśnie wyjście poza rozmowę i wpłynięcie na twoje stanowisko? Na tym polega nierówność i występowanie strony słabszej i silniejszej. Tak, jest to argument siły i jeśli można go zastosować, to to nie są negocjacje.

Chodzi mi o to że tu są dwie strony ja - moderacja. I nad tymi obiema stronami konfliktu jest regulamin, którego wymienione strony są zobowiązane przestrzegać. Pod tym względem jest równość. Ofc, to moderacja stoi na straży regulaminu i może to wykorzystać, ale dopóki obie strony dyskutują w sposób zgodny z nadrzędnym prawem to moderacja przynajmniej nie powinna wykorzystać tego w żaden sposób i występuje względna równość. Imo to wystarczające do nazwania takiej formy zderzenia interesów negocjacją.

Cytat:
Wmawiając sobie, że "stoisz na równi" źle rozpoznajesz sytuację, a według Sztuki Wojennej to najkrótsza droga do porażki.

E tam, Aleksander Wielki był idiotą z niewyobrażalnym szczęściem. Liczę na to samo.
Powrót do góry
Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 09-06-2013, 15:21   

nervyzombie napisał/a:
Nie zniechęca mnie to.

Ale nas tak.

nervyzombie napisał/a:
Co to ma do rzeczy?

Nic, po prostu nie wybielaj swojego dawnego postępowania.

Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu