Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wszechbiblia Anime - domena |
Wersja do druku |
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-04-2005, 15:17
|
|
|
Tak, to prawda, że powinniśmy Was o tym powiadomić. Ale z drugiej strony - naprawdę nie przeszyło nam do głowy, że to jakiś wielki problem... A woleliśmy się "zabezpieczyć". Przed czym?
Spójrz prawdzie w oczy, od dosyć dawna nie zrobiliście absolutnie nic w kwestii serwisu: nie zaglądacie na forum, nie interesujecie się stroną (a przynajmniej my nic o tym nie wiemy), Wasze oekaki (owszem, bardzo fajne i żywe) już dawno miało mieć wprowadzony bardziej zaawansowany program rysujący, który zresztą podobno "działał w wersji testowej", poza tym działalności adminki na nim zupełnie nie widać (jestem ciekawa, jakie jest prawdopodobieństwo, ze stanie się z nim kiedyś to, co kiedyś z forum - sytuacja, kiedy moment interwencji admina, przez większość osób praktycznie nieznanego, traktowany był jak coś w rodzaju klęski żywiołowej: pojawia sie w niespodziewanym momencie i znika). Nie postawiliście nawet Wszechbibli Slayers, która przecież byłą gotową stroną, a do tego stroną naprawdę świetną... O ile wiem, serwer mieliście.
Krótko mówiąc: ja rozumiem, że mogło Was się znudzić, straciliście zainteresowanie czy po prostu nie mieliście czasu. Ale gdyby coś sie posypało w kwestiach technicznych, my zostalibyśmy z adresem wanime.pro24 - nieszczególnie rzucającym się w oczy i nie mielibyśmy żadnej gwarancji, że ktoś się tym zajmie. A z tego, co napisał Tilk jak dla mnie jasno wynikało, że domeny nie da sie podpisać jednocześnie na dwóch serwerach tak, żeby dla obu była ona "prawdziwym" adresem. Z tego co napisałeś wynika, że z Tilkiem sie po prostu nie dogadaliśmy, bo źle zrozumieliśmy jego wyjaśnienia. Ale tak czy inaczej jedynym powodem wykupienia drugiej domeny była kwastia "zabezpieczenia się" na wypadek jakiejś awarii. I naprawdę nie przyszło nam do głowy, ze może to spowodować tego typu zawirowania, bo odrywanie się od wb.net w żadnym momencie nie było naszym celem.
A co do admiństwa - moim zdaniem Avellana ma rację. Posiadanie tego typu uprawnień przez osobę, która na forum nie bywa (albo bywa raz na miesiąc) to nie jest dobry pomysł. Choćby dlatego, że żeby forum moderować, należy znać ludzi, którzy się po tym forum kręcą (niekoniecznie prywatnie - po prostu wiedzieć mniej-więcej, czego się po nich spodziewać). Inaczej moderacja może przynieść wiecej szkody, niż pożytku - tym bardziej, że reszta modów/adminów tutaj uzgadnia ze sobą, w którą stronę tę moderację prowadzić. Sytuacja, w której ktoś z zewnątrz wpadłby na forum na chwilę i stwierdził, że "o, ten to sobie na za dużo pozwala" byłaby nam bardzo, naprawdę bardzo nie na rękę - i nie sugeruję tutaj złej woli, po prostu nieznajomość realiów. Natomiast że nie było powiadomienia - tak, to nie było moim zdaniem fair... |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-04-2005, 15:45
|
|
|
/Pomijając wszystko inne: proszę osoby należące do Redakcji o pojawienie się wieczorem w BH. Do tego czasu wolałabym się nie wypowiadać "w imieniu serwisu"./ |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-04-2005, 18:04
|
|
|
coz.... ja sie nie bede wypowiadac w gestii wspolpracy czy komunikacji, poniewaz
1) nie jestem w WB na tyle dawno by miec cokolwiek do powiedzenia
2) nie uznaje sie za osobe kompetentna
natomiast, chcialabym skomentowac wypowiedz Martina jako admin:
posiadanie wspolnego adresu z kims jest fajne, celowe i ma sens, ale pod kilkoma warunkami. Mianowicie:
- pomiedzy stronami musi istniec przynajmniej podstawowa komunikacja - czlonkowie roznych zespolow interesuja sie tym co robia inni, i/lub pomagaja. Poniewaz do obgadywania tego typu projektow sluzy m. in. forum, a jako Twoich postow tu nie zauwazylam.... chociazby temat domeny na forum byl walkowany przez dobre pare miesiecy - nikt z tego tajemnicy nie robil! to ze uznajesz rzecz za zagranie z zaskoczenia i bez uprzedzenia jest w tej sytuacji conajmniej... dziwne? Wybacz, ale chyba raczej to ty sie nie interesowales dzialalnoscia forum czy WB:A na tyle, by czytac przynajmniej kluczowe informacje
- "podstawowe" zasoby (serwer, domena) podlegaja wspolnej kontroli, by w razie jakiegos wypadku nie okazalo sie nagle, ze lezy wszystko - a cos mi sie obilo o uszy ze forum zmienilo "wlasciciela" gdy okazalo sie, ze administrator, ktorego nie bede wskazywac palcem, nie mial backupow... i nie potrafil zdobyc
- partnerzy powinni byc rownorzedni, przynajmniej pod wzgledem wkladanej pracy (tak, oczywiscie, w przeliczeniu na zespol, z uwzglednieniem warunkow itp). NIE DA SIE miec stosunkow partnerskich z serwisem, na ktorym NIC sie nie dzieje - z tej prostej przyczyny, ze jesli on nagle padnie (razem z domena) - bo administrator wlasnie uznal, ze mu sie znudzilo - to cierpimy rowniez my
podsumowujac, dla istnienia "wspolnego" serwisu potrzeba 2 stron zainteresowanych jego istnieniem. Przy czym "zainteresowanie" to ma byc stale a nie raz-na-dwa-czy-trzy-lata
a twoje, Martinie, dzialania daja sie podsumowac nastepujaco:
1) sprawe olewalem az ktos mi powiedzial (sam zauwazylem?) ze wszechbblia anime ma wlasna domene
2) jak sie dowiedzialem to mnie krew zalala, i uznalem, ze jak ich odepne, to przyleca z placzem. Nie przylecieli
3) jak nie przylecieli, to po paru dniach polecialem do nich na forum i wlepilem dlugasnego i lzawego posta o tym jacy to sa paskudni - zeby teraz to juz mnie na pewno ktos zauwazyl, przeprosil i dal buzi na zgode
pytanie: kto tu jest niepowazny? I tak, rzecz odbieralaby sie zupelnie inaczej, gdyby pozycje 2 i 3 mialy zmieniona kolejnosc.... a jeszcze lepiej, 3 nastapilo w komunikacji prywatnej.
w gestii tego konta administratora... Serika, nawet nie o to chodzi. W sytuacji, gdy na forum istnieje tego typu konto, nie uzywane od miesiecy conajmniej, a z jego wlascicielem nie ma kontaktu, to jest to dziura w bezpieczenstwie. i tak, myslenie paranoika, ale lepiej jest zapobiegac niz potem radzic sobie z konsekwencjami. Prawda jest taka, ze tego typu konto jest wlasciwie "free to take" - mozna sobie wejsc (tak, wymaga to troche zachodu, ale nie tak duzo jesli ktos sie chce bawic) - i NIKT z dzialajacej administracji nie bedzie mial ZADNEJ mozliwosci powiedzenia, czy osoba ktora sie jako Agit zalogowala/wypowiada/uzywa funkcji admina jest Agit czy nie. Poniewaz 90% forum jej NIE ZNA, i nawet jakby chciala, to nie zweryfikuje. |
|
|
|
|
|
Martin
Wszechbiblia.Net Admin
|
Wysłany: 20-04-2005, 18:46
|
|
|
Co do tzw. "braku zainteresowania WBA" pragnę wyjaśnić że od momentu przekazania przeze mnie bazy danych recenzji anime wraz z kodem strony Tilkowi, kończąc na rozmowach z redakcja WBA odbytych na czacie - zapowiedziałem że nie będę wtrącał się w sprawy związane z WBA, bo byłoby to wielce prawdopodobne że znając nastawienie co niektórych osób, czego doskonałym przykładem jest wypowiedź Xenipha, moje zdanie na temat strony WBA napewno odebrane byłoby jako czepianie się itp. kiedy to przykładowo bym uważał że coś jest zrobione źle, albo beznadziejnie, lub proponowałbym inne rozwiązania. Uznałem że najlepiej będzie jak się nie będę wtrącał w budowę WBA i jak widać i tak źle i tak nie dobrze. Rozwój strony przez dość długi początkowy okres pilnie śledziłem, ale jako że oświadczyłem że wypowiadać się nie będe, stąd nie było mnie widać.
Na forum już dawno miałem za mału czasu by nie zaglądać i uczestniczyć w dyskusjach w związku z tym z czasem rozbudowana została obsada moderatorsko administracyjna która doskonale nadzorowała forum i moja tu obecność nie była już tak potrzebna. Stąd też nie widziałem tego wątku o domenie.. cóź moja wina? Ale chyba nie mam obowiązku tu zaglądać, a o czyms takim to wypadało by jednak powiadomić.
W sprawie konta adminitracyjnego już nie wnikam bo uważam sprawę za wyjaśnioną i przyznaję rację że należało by takie konto zdezaktywować, ale podtrzymuje że jego właściciel powinien być o tym skutecznie poinformowany. A tak już co do konta z uprawnieniami administratora wiedząc o tym że nie będe miał czasu by tu zaglądać osobiście wystąpiłem o usunięcie mi uprawnień administratora do Cracka, więc wcale się nie dziwcie że mnie tu nie było.. bo mnie poprostu miało tu nie być.
Do Xenipha.
Jeśli tak uważasz no to cóż, masz prawo do swojego zdania i to szanuje. Co jak co to już dawno Wszystkich przeprosiłem i chce żebyś wiedział ze naprawdę wtedy bardzo dużo pracy, pieniędzy i czasu poświęciłem na budowę tej strony, choć pewnie i tak to dla Ciebie nie ma żadnego znaczenia i będziesz tak do końca świata uważał że „dałem dupy” na całej linii – to proszę bardzo. Dziwie się jeszcze że nie wywalczyłeś usunięcia zapisu w dziale redakcja na WBA "Martin - twórca serwisu Wszechbiblia.net, konsultant Wszechbiblii Anime"...
Wybaczcie ale na resztę odpiszę potem jak tylko wrócę z pracy. |
_________________ http://www.wszechbiblia.net |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 20-04-2005, 19:03
|
|
|
Martin napisał/a: | (...)byłoby to wielce prawdopodobne że znając nastawienie co niektórych osób, czego doskonałym przykładem jest wypowiedź Xenipha, moje zdanie na temat strony WBA napewno odebrane byłoby jako czepianie się itp. kiedy to przykładowo bym uważał że coś jest zrobione źle, albo beznadziejnie, lub proponowałbym inne rozwiązania. |
Wszechbiblia Anime budowana jest w sposób otwarty. Każda nowa funkcjonalność jest poddawana dyskusji na forum, gdzie każdy może dorzucić swoje trzy grosze. Konstruktywne propozycje czy konstruktywna krytyka jest zawsze mile widziana. (konstruktywne jest wskazanie sposobu, jak coś zrobić, natomiast nie jest konstruktywne samo tylko krzyczenie, że coś jest złe albo beznadziejne) |
|
|
|
|
|
Martin
Wszechbiblia.Net Admin
|
Wysłany: 20-04-2005, 19:32
|
|
|
tilk napisał/a: |
Wszechbiblia Anime budowana jest w sposób otwarty. Każda nowa funkcjonalność jest poddawana dyskusji na forum, gdzie każdy może dorzucić swoje trzy grosze. Konstruktywne propozycje czy konstruktywna krytyka jest zawsze mile widziana. (konstruktywne jest wskazanie sposobu, jak coś zrobić, natomiast nie jest konstruktywne samo tylko krzyczenie, że coś jest złe albo beznadziejne) |
No tak, o ile się nie ma negatywnego nastawienia i jak to było powiedziane.. a już mam "braku zaufania" do osoby która takie opinie wyraża. A to troche inna sytuacja. |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-04-2005, 19:59
|
|
|
Cytat: | Co do tzw. "braku zainteresowania WBA" pragnę wyjaśnić że od momentu przekazania przeze mnie bazy danych recenzji anime wraz z kodem strony Tilkowi, kończąc na rozmowach z redakcja WBA odbytych na czacie - zapowiedziałem że nie będę wtrącał się w sprawy związane z WBA , bo byłoby to wielce prawdopodobne że znając nastawienie co niektórych osób, czego doskonałym przykładem jest wypowiedź Xenipha, moje zdanie na temat strony WBA napewno odebrane byłoby jako czepianie się itp. kiedy to przykładowo bym uważał że coś jest zrobione źle, albo beznadziejnie, lub proponowałbym inne rozwiązania. |
Martin... Zachowujesz się, jakbyśmy wtedy uznali, ze nie chcemy, żebyś miał z nami cokolwiek współnego. A to jest bzdura na resorach. Owszem, po wielokrotnych prośbach o to, zebyś coś wreszcie zrobił przekazaliśmy sprawy techniczne Tilkowi, ale:
1. to Ty uznałeś, ze skoro tak, to ty już się wtrącać nie będziesz, bo Cię nie doceniamy
2. kiedy zasugerowalismy, ze sprawy techniczne ma Tilk, ale Ty mógłbyś się zająć na przykład layem - odmówiłeś obrażony, ze Ty nam laya robić nie będziesz... A lay w końcu mamy dzięki bardzo miłej osobie z "konkurencyjnej" strony!
I kto tu wykazywał, do licha cieżkiego, brak dobrej woli?
(Poza tym z Twojego postu wynika, że uznajesz Wszechbiblię Anime jako podrzędną część swojego znakomicie rozwijającego się serwisu. Wybacz, ale zajrzyj na stronę, popatrz na temat o statystykach, popatrz na forum, a następnie porównaj "swoją" część...) |
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-04-2005, 20:04
|
|
|
Martin napisał/a: | No tak, o ile się nie ma negatywnego nastawienia i jak to było powiedziane.. a już mam "braku zaufania" do osoby która takie opinie wyraża. A to troche inna sytuacja. |
Nie wiem, jak Ty, ale ja oceniam pomysły po tym, jakie są dobre, a nie po tym, kto je napisał. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-04-2005, 20:19
|
|
|
Poniższe słowa są jedynie moją prywatną opinią
Ja osobiście uważam, że dobrze się stało tak, jak się stało. W powstawanie Wanime również włożyłem czas, prace, pieniądze i ogromne ilości emocji, także (o czym zapewne niektórzy mi nigdy nie zapomną) tych bardzo negatywnych. Chcę, by zostały one spożytkowane najlepiej, jak to możliwe.
W zamian wymagam, by zostały one umieszczone na sprawnie działającej stronie, na ktorej panuje jasny podział ról i wiadomo, kto jaką pracę wykonuje...
Nie uważam, że osoba, ktora nie logowała się na Forum od miesięcy w roli admina i druga, która sama przyznaje się, że nie ma czasu nawet czytać Forum w roli admina technicznego były w stanie ten wymóg spełnić.
Co się stanie, jeśli zdarzy się jakiś wypadek lub awaria? Gdy będą potrzebne aktualizacje? Albo szybka interwencja?
Stanie się to, o czym uczy nas historia: sami będziemy musieli wykonać prace tego rodzaju osób. Tak, jak Sami po rocznej zwłoce stworzyliśmy stronę i jak Sami uratowaliśmy Forum.
Szanuje wasz wkład w historię i przyznaje, że bez Wszechbibli Slayers nie powstałaby ani ta społeczność, ani ta strona. Nie mniej jednak jednocześnie uważam, że stanowiska powierza się jedynie tym osobą, które wypełnią związaną z nimi funkcję. Jeśli one tego nie zrobią, to powinny stanowisko złożyć.
Amen. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-04-2005, 20:21
|
|
|
Poniżej zamieszczam uzgodnione właśnie stanowisko Redakcji Wszechbiblii Anime.
Szanujemy Wszechbiblię Slayers jako swoisty początek wszystkiego i szanujemy osoby, które ją stworzyły. Niemniej w tej chwili nie podszywamy się pod jej renomę. W ciągu kilku miesięcy wypracowaliśmy własny, rozpoznawalny serwis, który jest efektem naszej wspólnej pracy i tylko do nas należy.
Chcemy zostać przy domenie wszechbiblia.info i rozwijać dalej serwis Wszechbiblia Anime.
Chętnie pozostaniemy w obrębie luźnej grupy "Wszechbiblia" - stron połączonych tematyką i linkami. Ale na własnych prawach i jako oddzielna i całkowicie autonomiczna część.
Zapis o Martinie w Redakcji faktycznie wydaje się w tej chwili nie na miejscu. Zamiast niego powinniśmy umieścić notkę, tłumaczącą, czym jest dla nas Wszechbiblia Slayers i jakie były początki Forum Wszechbiblii, i wymieniającą jej twórców. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Martin
Wszechbiblia.Net Admin
|
Wysłany: 21-04-2005, 09:24
|
|
|
Odpowiedź dla Seriki:
Na forum żadko ostatnio zaglądam i przyznaje tu rację, może powinienem częściej. Oekaki z dodatkowym narzędziem rysującym jest jak najbardziej działające, ale z pewnych przycznym wymiany nie przeprowadziłem. Działalności adminiki nie widać, bo właśnie wszystko dzieje się tam sprawnie i wszystkie niestosowne rysunki, komentarze i zachowania są sprawnie usuwane i oekaki jest cały czas pod pełną kontrolą. Ponowne uruchomienie WB Slayers wstrzymałem ze względu na chęć zgrania ponownego startu tej strony z paroma innymi serwisami WB. Serwer jak nabardziej posiadamy. Domeny głównej się nie da, natomiast subdomeny jak najbardziej da. Co do awarii to nie sądze by jakaś nastąpiła bo od kiedy domena wszechbiblia.net funkcjonuje takiej awarii nie było, a działa już przeszło rok, i jej egzystencja jest zapewniona na pare najbliższych lat. Kwestie uprawnień Agit uważam za wyjaśnioną i przyznaje rację że konto z takimi uprawnieniami to zagrożenia, ale powiadomienie o zdjęciu takich uprawnień powinno być, i fakt że to nie nastąpiło uważam za bardzo nie wporządku.
Odpowiedź dla Bianki
WBA nie zajmowałem się z pewnych przyczyn, a główna była taka, że uznałem że lepiej będzie jak nie będę się wtrącał w sprawy tej strony, co pewnie części tamtejszej redakcji odpowiadało że nie będę się w to mieszał i że tak powiem zniknę im z oczu (pozdrowienia dla Xenipha) po tym jak zawaliłem sprawę w postaci dużego opóźnienia w uruchamianiu WBA w okresie kiedy ja zajmowałem się projektem od strony technicznej, czego nie zaprzeczam i przyznaje się do winy, i już dawno wszystkich przeprosiłem za to.
Może i nie w tajemnicy, ale przecież nie muszę i nie mam takiego obowiązku zaglądać na forum i przeglądać tematy, bo a może coś jest, o czym powinienem wiedzieć. Jak pisałem wiedziałem że na forum nie będę się pojawiał i dlatego poprosiłem o wyłączenie mi uprawnień administracyjnych.. i jak widać dobrze bo sama widzisz co się dzieje kiedy leży takie nieużywane konto.
"Podstawowe zasoby" czyli serwery, bazy danych i całą resztę mamy oddzielne więc tu nie ma problemu. Co do zmiany właściciela forum. to widzę że jakąś ciekawą wersje wydarzeń znasz, ale nie będę w to wnikać.
Domena na pewno nie padnie bo jak powiedziałem jest choćby zarejestrowana na ładnych parę lat do przodu, i nie wiem czy kiedykolwiek przy mojej już kilkuletniej pracy z Wszechbiblią dałem jakiś wyraz tego że jak mi się znudzi usuwam wszystko? Kiedyś tylko chciałem zrezygnować w prowadzeniu strony, i przekazać tą czynność komuś innemu.. a nie jak myślisz że usunąłbym wszystko z serwera i miał wszystko gdzieś.
Do mnie też nikt nie przyszedł i nie powiedział o zmianach, że jest nowa domena. Odpinając wcale nie chodziło o to byście "przylecieli z płaczem". Nadal uważam że w zaistniałych okolicznościach postąpiłem właściwie wyłączając te adresy. Sprawa domeny mogła być dawno uregulowana jak to sugerował Tilk, i z którym wcześniej rozmawiałem. Nie było żadnego problemu by anime.wszechbiblia.net był realna domeną... ale jak widać nikt od Was poza Tilkiem się tym nie zainteresował, a przecież to odrazu rozwiązywało problem. Potem tylko pomysł z rejestracją domeny wszechbiblia.info, wielka radość bo już nie mamy tego brzydkiego "przekierowania". Nikt o tym nie powiedział i co ciekawe nawet cześć osób z samej redakcji WBA dowiaduje się o tym po fakcie, więc jeśli nawet sami u siebie nie wiecie o zarejestrowaniu domeny, to jak można wymagać tego odemnie? Już nie mówiąc o tym że uważam że w ten czy inny sposób niezależnie od tego czy czytam forum czy nie taką informację powinienem otrzymać tym bardziej że jestem na sieci prawie codziennie przez 12-15 godzin, i wcale nie ma takiego problemu by mnie złapać GG/Tlen/E-mail. Mógłbym teraz tylko powiedzieć „Więc jak kto jest niepoważny?”. To nie ja zrobiłem pierwszy krok tylko wy, na każda akcje jest reakcja, i tak też się stało że adresy anime.wszechbiblia.net i forum.wszechbiblia.net zostały wyłączone z wiadomych powodów.
Odpowiedź do Tilka.
W otwartą budowę WBA wcale nie wątpię i znając Ciebie to było do przewidzenia, i takie rozwiązanie uważam za jak najbardziej słuszne i prawidłowe – bardzo się to chwali. Nie udzielałem się bo nie czułem się tam mile widziany. Jak widać co niektórzy nadal żywią wielką urazę, więc dalece się nie pomyliłem.
Odpowiedź do Zegarmistrza
Nie wątpię w to że włożyłeś w rozwój WBA dużo pracy i nakładów, chodziło mi tylko o to że wbrew temu co poniektórzy uważają też tworząc WBA dużo środków w to zaangażowałem, mój błąd był taki że chciałem za dużo zrobić od razu, a to mi bardzo bokiem wyszło, i jak widać odbija się do teraz. W kwestiach technicznych i mojej dostępności to już wcześniej odpisałem że jestem na Internecie prawie że codziennie codziennie przez około 12-15 godzin, dostępny przez E-mail/GG/Tlen (co do komunikatorów w 99% na statusie ukryty, więc temu pewnie mnie nie widać ;).
A tak no jasne, po awarii xcomu zupełnie nic nie zrobiłem by forum znów działało…
[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2005 ]
Odpowiedź dla Avellany i Zespołu Redakcyjnego WBA
Ja również szanuję dokonania Redakcji WBA i gratuluje udanego i fajnego serwisu. W to, że serwis jest tylko wasz nie wątpię i nigdy tego nie podważałem ani nie ingerowałem w jego rozwój… i jak widać też źle bo z jednej strony chcecie być niezależni i autonomiczni bym się w to nie mieszał, a z drugiej bardzo źle że administrator Wszechmili.net zupełnie się wami nie interesuje. W kwestii domeny wszechbiblia.info nie do końca mi się to rozwiązanie podoba.. ale niech raczej tak już zostanie.
Nasuwają mi się natomiast następujące pytania w związku z tą autonomicznością, jaką chcecie mieć.
1. Co z forum, jest wasze czy wspólne? Niebawem uruchamiam ponownie WB Slayers i coś innego. Mam ludzi tu kierować ?Masa ludzi, która jest na forum za czasów WB Slayers. Czy przykładowo administratora dostanę tu ponownie? A może mam postawić własne forum (pewnie tak :D)?
2. Jak będzie z kwestią reklamy na innych stronach mangowych. Bo będzie że są dwie wszechbiblie... ta NETowa i ta INFOowa. Mam wrażenie że się mogą te strony mylić, a jak rozumiem powiązanie między nimi będzie bardzo luźne opierające się na wymianie linków do siebie, stron o tematyce manga & anime pod wspólną etykietką „wszechbilia”. Jak widzicie tą kwestie? Bo wychodzi ze jedni nie odpowiadają za drugich i każdy ma własne podwórko, jednak to tak jakby były dwie firmy o tej samej nazwie działające w tej samej branży. Jak będą te strony identyfikowane, przez nas samych i użytkowników?
3. Co będzie, jeśli komuś z którejś z Wszechbibli przyjdzie do głowy pomysł zrobienia działu o tej samej tematyce? Czyli inaczej mówiąc, jeśli okaże się ze pojawia sie dwa o tej samej tematyce serwisy, pod ta sama nazwa i tematyce? Aktualnie mamy co innego i pewnie tak będzie, ale teoretyzując co by było gdyby.. dobrze pomyśleć zawczasu, żeby potem nie wynikły jakieś nieprzyjemności. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 21-04-2005, 09:58
|
|
|
Ludzie nie są aż tacy głupi i zorientują się, że występuje kilka serwisów pod podobną nazwą, robionych przez odrębne załogi. Generalnie może to być dla nas wszystkich kożystne - pod warunkiem, że marka Wszechbiblia będzie kojarzona będzie z solidnością i wysokim poziomem.
Nie mniej jednak, jeśli któraś z tych stron popadnie w tarapaty, albo zacznie gromadzić nielegalne materiały (np. scanlacje, torrenty, hentaje) może to się odbić czkawką dla pozostałych.
W takim wypadku pozostanie nam albo odciąć się od tego rodzaju serwisu, albo zmienić nazwę.
Co do Forum - tak uważam je za naszą własność, lecz nie widze powodów, by podzielić się nim, pod warunkiem że pozostawiona zostanie nam całkowita autonomia. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 21-04-2005, 10:10
|
|
|
W kwestii pierwszej - ja popierałbym wspólne forum, ponieważ w takim przypadku zarówno będzie bardziej popularne, jak i uniknie się duplikacji tematów i użytkowników, jaka na pewno by nastąpiła przy osobnych forach.
Jeśli chodzi o punkt drugi - widziałeś kiedyś takie miejsce, jak gery.pl? Przez pewien czas tworzyłem tam pewien serwis (obecnie nie jest rozwijany). Ten "portal" funkcjonuje właśnie jak luźny zbiór serwisów pod jedną marką. Każda strona ma własnych autorów i za treść każdej strony w portalu odpowiadają tylko ci autorzy. Forum jest oczywiście wspólne. Całość działa bardzo sprawnie, i nie widzę powodu, dla którego nie można by stosować tego samego pomysłu u nas.
Oczywiście, ostateczna decyzja należy do redakcji. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 23-04-2005, 20:21
|
|
|
Ja nie mam nic przeciwko wspólnemu forum. Jak napisał Tilk, uniknie się w ten sposób duplikacji tematów i popularność też będzie wyższa. Jeśli zechcesz, możesz w każdej chwili dostać uprawnienia administratorskie na Forum.
Punkt drugi - reklama. Według mnie powinno się reklamować każdy serwis osobno, czyli WA Oekaki czy jeszcze inne projekty (nie każdy jest przecież zainteresowany wszystkimi podserwisami WB).
Trzy - nie powinniśmy sobie wchodzić w drogę, czyli jeśli jedna strona robi jakiś projekt, to druga go nie dubluje. Swojego czasu ktoś zaproponował powstanie serwisu fanfikowego, ale że dowiedziałem się że masz coś takiego w planach, pomysł został odrzucony. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 23-04-2005, 21:50
|
|
|
Cytat: | Trzy - nie powinniśmy sobie wchodzić w drogę, czyli jeśli jedna strona robi jakiś projekt, to druga go nie dubluje. |
Trochę za wcześnie jest na tego rodzaju obietnice, ale może okazać się, że żywotnym dla kogoś jest stworzenie działu, który występuje już u innych, np. powiedzmy - biorąc pomysł z powietrza - dokładnego spisu rysowników z życiorysami. Czy znaczy to, że w tym momencie należy zrezygnować z przedsięwzięcia?
Moim zdaniem powinniśmy przestrzegać dwuch regół: nie podkradać materiałó i nie podszywać się jedni pod drugich. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|