Wszechbiblia Anime - domena |
Wersja do druku |
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 02-02-2005, 15:01 Wszechbiblia Anime - domena
|
|
|
Skoro serwis się rozwija, pomyślałem o tym że można by zaopatrzyć go w jakiś bardziej przyjazny (czyt. łatwiejszy do zapamiętania) adres. W ankiecie podałem dwie możliwości, ale jeśli komuś przyjdzie do głowy inna, niech ją wpisze.
Zanim zapytacie, rozwieję podstawową wątpliwość: chodzi mi o adres który byśmy używali zamiast www.wanime.pro24.pl, nie zmienia to nic w kwestii adresu http://anime.wszechbiblia.net który jest tylko przekierowaniem.
Wszelkie opinie mile widziane :) |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Ostatnio zmieniony przez Crack dnia 05-03-2005, 18:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 02-02-2005, 15:03
|
|
|
Nie lepiej po prostu przerobić adres anime.wszechbiblia.net, żeby zamiast przekierowania wskazywał bezpośrednio na stronę? Jedną domenę już mamy, po co przepłacać? |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 02-02-2005, 15:06
|
|
|
Ja wiem, że kompletnie nie znam się na technikaliach... Ale czy nie dałoby się po prostu zrobić tak, żeby zamiat tego "realnego" adresu nie pojawiałoby się po prostu anime.wszechbiblia.net? Bo przynajmniej u mnie jest tak, że bez względu na to, przez jaki adres wchodzę, ostatecznie i tak wyskakuje ten z pro24. Fakt, nie jest najlepszy do zapamiętywania. |
|
|
tilk
|
Wysłany: 02-02-2005, 15:19
|
|
|
Ukrywanie adresu jest głupie - utrudnia chociażby skopiowanie linku do obecnie otwartej podstrony. Ponadto z technicznego punktu widzenia jest to omijanie problemu. Lepiej by było, gdyby anime.wszechbiblia.net STAŁO SIĘ "realnym adresem". Wymagałoby to porozumienia z Martinem (on zarządza wszechbiblia.net, prawda?) i adminem Hostbanku, ale jest jak najbardziej wykonalne. |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 02-02-2005, 19:55
|
|
|
ja popieram to Seriki, najlepszy adres to chyab anime.wszechbiblia.net ,no i najlepiej jakby to on sie stale wyświetlał na stronie (na forum niekoniecznie bo czasem przydaje sie link do danego tematu i wtedy jkest problem, na forum jak już to tylko główną to samo, potem neich sie zmienia) |
|
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 02-02-2005, 20:02
|
|
|
Dla mnie oba te adresy ukazane w ankiecie mogą być, nie robi mi to większej różnicy ;)
Co do stałego wyświetlania się adresu "głównego" i ukrywania adresów podstron- stanowczo jestem przeciw, wyjątkowo niewygodna rzecz- nigdy nie wiadomo, kiedy trzeba będzie skopiować jakiegoś linka. |
_________________ Ej cze |
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 02-02-2005, 20:56
|
|
|
Też jestem przeciwnikiem ukrywania.
Tilk, na pewno ustawienie adresu na anime.wszechbiblia.net jest wykonalne? Domena wszechbiblia.net jest podpięta pod serwer Martina, a on ustawił dla nas przekierowanie. Samej domeny na pewno nie odstąpi, zwłaszcza że będzie jej potrzebował na serwis o fanfikach który niedługo ma zamiar postawić na swoim serwerze. |
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 02-02-2005, 21:03
|
|
|
A... To tak to działa. Chodziło mi takie podpisanie domeny, żeby stanowiła faktyczny adres, nie ukrywanie prawdziwego. Te kwestie techniczne... :) Ale jeśli domenę da sie przypisać (naprawdę) tylko do jednego serwera, to nie jestem pewna, czy jest sens. Chyba szkoda kasy... (chociaż wanime.net wcale nie brzmiałoby źle :D). |
|
|
tilk
|
Wysłany: 02-02-2005, 22:36
|
|
|
Wystarczy ustawić anime.wszechbiblia.net jako CNAME na wanime.pro24.pl, a następnie poprosić admina Hostbanku, żeby dodał obsługę nowego vhosta. Czy jest to do zrealizowania, zależy od tego dziwnego interfejsu, którym Martin zarządza domeną - nie ma on bowiem własnych serwerów DNS i używa serwerów providera (chyba Godaddy.com). |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-03-2005, 13:29
|
|
|
No dobrze... Zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy faktycznie nie przydałaby się nam własna domena. Na Hostbank.pl (http://hostbank.pl) oferują dziedziny .pl za 79 zł rocznie, ale .info - tylko za 15 zł (i przedłużanie 39 zł). A może by tak zaszaleć i zafundować sobie www.wszechbiblia.info? Albo www.wanime.info? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 05-03-2005, 13:38
|
|
|
Jeśli już, to ja bym obstawała jednak za "wszechbiblia.xyz" A czy info czy pl, to nie mam zdania, obydwa brzmią dobrze. A info tańsze, więc ma przewagę. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-03-2005, 14:23
|
|
|
zalezy czy chcemy w koncu dac te opowiadania czy nie ;) bo jak tak, to wszechbiblia moze byc znacznie lepsza od wanime.... a .info jak najbardziej moze byc ;) |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 05-03-2005, 19:59
|
|
|
Tylko nie dajcie się zrobić w bambuko. Domagać się rejestracji na właściciela konta, a nie dostawcę. Jeśli domena będzie zarejestrowana na nich, może się okazać, że w przypadku zmiany dostawcy (może się kiedyś zdarzyć) nie będzie można przenieść domeny. |
|
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 08-03-2005, 18:59
|
|
|
Jakby zapadła jakaś decyzja, to mam panel rejestracyjny na az.pl (ceny te same co hostbank). Rejestracja jest przeprowadzana automatycznie po wypełnieniu formularza, jeśli to tak mogę ująć, bez pośredników którzy mogliby stanowić ewentualne trudności.
Co do domen info: jak dla mnie to adres wszechbiblia.info sprawia wrażenie naprawdę długiego, już lepiej wanime.info. Ogólnie do tej domeny mam jakieś dziwne nastawienie :/
Zresztą sami sprawdźcie, co wolicie wpisać w przeglądarce: wanime.pl(info), czy wszechbiblia.info? |
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 08-03-2005, 20:31
|
|
|
chyba wanime.pl (info) jest jednak krótsze, z drugiej strony wopowiadania.pl brzmi dziwnie, jeśli projekt wszedłby w życie. wszechbiblia.pl(info) daje chyba większa mozliwość. |
|
|
|
|
|
|