Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Fuzja? |
Wersja do druku |
Ryuzoku
|
Wysłany: 17-05-2005, 11:54
|
|
|
ja mam pytanie jak widzicie obecność dwuch forów, jako dwa osobne?=totalny bezsens i chaos(wiem że z tego słyniemy tutaj ale bez przesady), dwa fora na jednej stronie to niezbyt dobry pomysł, a scalenie...zależy, nie jestem pewien czy nie było by najlepiej stworzyć nowego...ale to napewno stworzy problemy typu:zniknęły posty i ciekawe topici" z czego jak chcemy mieć jedno ofrum to będzie zawsze przy jednej i drugiej stronie, ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić?bo wg mnie zcalenie forów może wypaść średnio...
(tak wiem że wychodzi na to że jestem hermetyczny tutaj i nie zbyt o to mi chodzi) |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-05-2005, 11:58
|
|
|
Ze -> na razie mowimy o RSSie i niczym innym. Newsy do nas, recenzje na Kasumi. Do tego podanie zrodla/linku. Tyle. W tym momencie kazda ze stron ma wlasne forum i nie ma problemu.
Nie rozwazamy dalekiej przyszlosci bo na razie nie ma po co, a walniemy lbem w to ze sobie nie dosc ufamy - bo sie nie znamy.
ja jeszcze proponuje "uwspolnic" encyklopedie - co prawda to akurat bedzie wymagac troche technicznego zachodu, by podpiac ja do 2 stron na raz (uklad/grafika), ale na ten temat najpierw powinien sie wypowiedziec Raul |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 17-05-2005, 12:15
|
|
|
Bianca napisał/a: | Ano zgadza sie, z dokladnoscia do ciasteczka. Tu mowie o calosci jako anime/mangach/newsach/encyklopedii/calej reszczie ktora mozna by zrobic. W tej chwili ane WA ani Kasumi tego nie ugryzie. Razem natomiast bedziemy troche blizej tego niz osobno........ |
Wspomnialas cos o wspolnej stronie nawet - ja nie mowie nie, ale sadze ze wiele osob na "WA" powie zdecydowane nie bojac sie ze ja probuje przejac wasza strone. W sumie jedno z tego byloby bardzo dobre - moznaby stworzyc strone która od razu zawiera to co potrzebne aby przeniesc zawartosc Kasumi i "WA".
Bianca napisał/a: | Raul -> i jeszcze jedno pytanie, jaka u Ciebie jest procedura z tymi newsami? bo sa zglaszane przez uzytkownikow i co dalej? (long live Q&A) |
No ja jestem jednoosobowa Redacja. Poprawiam jesli sa bledy, ewentualnie jakies drobne korekty w tresci. To sie zmieni - musze propracowac nad newsami gdzie zglaszajacy bedzie mial uprawnienia do edycji wlasnego newsa, niektorzy do akceptacji, jeszcze inni byliby Redaktorami i mieli mozliwosc i edycji i akceptacji newsow.
Bianca napisał/a: | I pytanie 2: czy oprocz newsow wchodzilaby w gre rowniez encyklopedia? Bo jak pewnie zauwazyles, hasel troche mamy (chociazby w zbiorku na forum), natomiast Ty masz pieknie zrobiony modul techniczny. wiec na polaczeniu jednego i drugiego wszyscy by dobrze wyszli. |
Ja bym sie ucieszyl gdyby w Encyklopedii bylo jak najwiecej hasel. Kwestia jest jak to podpiac. To moze byc troche trudne acz nie niemozliwe. (Mam nadzieje ze dobrze zrozumialem pytanie). |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-05-2005, 12:21
|
|
|
Tego wyżej jeszcze nie było, gdy pisałem te słowa...
Jeśli dobrze rozumuje, co z różnych, niezależnych odemnie przyczyn jest bardzo trudne (dzisiaj znowu spałem 3 godziny, dodatkowo dowiedziałem się, że moja promotorka znalazła już w pierwszym rozdziale błąd, który kwalifikuje mój licencjat do pisania od nowa i powiedziała mi o tym, w momencie, gdy oddawałem ostatni rozdział... Niestety błąd dotyczył samej struktóry pracy i kwalifikuje ją do pisania od nowa, więc prosze o tolerancje... Uczciwie mówiąc nie mam ochoty z nikim gadać, ani nikogo widzieć na oczy, chyba, że a) będę mógł patrzyć jak kona b) będzie mówił coś w rodzaju "już dobrze, nie płacz") to chodzi o coś takiego, co ma Inkluz z Poltergeistem.
Tzn. Raz w miesiącu wyznaczeni członkowie redakcji obydwu spotykają się i wybierają materiały, które chcieliby u siebie, na zasadach, których nie znam do końca. Nie mniej jednak podobno są one sprawiedliwe.
Naturalnie pod każdym materiałem są odsyłacze do jego miejsca pochodzenia.
Tego u nas w dokładnie taki sam sposób nie da się przeprowadzić, bowiem rzadna ze stron nie jest miesięcznikiem, a raczej nieregularnikiem...
Wydaje mi się, że przepisywanie w całości Newsów albo Recenzji byłoby samobójstwem... Albo zwyczajnie mnożeniem bytów ponad miarę - powstałyby dwie strony o identycznej zawartości, różniące się redakcją. Lepiej byłoby wówczas scalić je w jedną całość.
Z różnych przyczyn wolałbym od tego kroku nie dopuścić... Wyobrażam sobie ponadto ten burdel, któryby zapanował.
Jeśli więc chodzi o to, co opisuje, to należałoby ustalić zasady wymiany, na przykład coś w rodzaju cennika - 1 recka = 10 newsów (przykład, nie proponowana stawka), ludzi odpowiedzialnych za oba działania itd.
Niegłupim pomysłem mogłoby być też coś w tym stylu: na WA pojawia się news typu "Dragonbal AF - jednak prawda, czytaj dalej na - i tu odsyłacz do was..." (jeśli dobrze rozumiem, to wy głównie na newsach opieracie swoje działanie) w zamian za co wy np. dawalibyście newsy o naszych reckach... Choć nie wiem, czy nie byłoby to nadmiernym rozdrabnianiem się. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-05-2005, 12:33
|
|
|
Zegarmistrz, faktycznie jesteś mocno niewyspany. Umówmy się, że ja Ci tę sprawę doklaruję prywatnie... W każdym razie nie o to chodzi, żeby się wymieniać materiałami. Raczej o to, żeby pomału budować różne nowe rzeczy. A na początek na przykład wykorzystać to, że Raul ma ładnie zrobiony moduł "encyklopedia" do umieszczenia tam naszych haseł, których nie mamy w co wsadzić, bo nam poza podstawowy słowniczek wychodzą. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-05-2005, 12:35
|
|
|
Zeg -> no nie, nie o to. to by bylo bez sensu i wymagalo za duzo nakladow. rzeczywiste rozwiazanie jest blizsze twojej wersji.
po prostu dziala sobie automat, ktory z bazy kasumi przygotowuje i wyswietla nam newsy, a z naszej bazy przygotowuje i wyswietla recenzje do pokazania na kasumi. do calosci dolaczona jest odpowiednia informacja o "pochodzi z". takie cos ma u siebie np. anime.com.pl (oni udostepniaja liste newsow i pare innych rzeczy)
Raul -> wiem, i dlatego rozpoczecie od RSSa wydaje sie byc nieglupim pomyslem, i tak zeby dostac wspolna strone trzeba pewne rzeczy polaczyc. wiec rownie dobrze mozemy robic scalanie pewnych informacji tak jak sa (czyli encyklopedia, linki, itp), a potem zobaczyc co sie stanie jak sie lepiej poznamy. przynajmniej w ten sposob nie porzebiemy sie w rocznym projekcie celem ktorego jest strona-gigant.
Co do encyklopedii, chyba powinna sie dawac podpiac z 1 bazy do 2 modulow.... moze dla uproszczenia tak, by edycja by wtedy na razie byla tylko u ciebie, a my robilibysmy tylko wyswietlanie - i gdzies w naglowkach disclaimer ze to twor wspolny (dla naszych paranoikow, i nie, nie mam nikogo konkretnego na mysli, wiec prosze sie nie obrazac). |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-05-2005, 12:43
|
|
|
Po rozmowie na GG z Ave.
1) Nie zwracajcie na mnie uwagi zbyt dużej uwagi, ja naprawdę nie nadaje się dzisiaj do niczego, nawet nie mam sił, żeby znów wpaść w Berserk. Doprawdy, nie chce niczego sabotować, ani utrudniać...
2) To co mówi Ave ma sens. Nawet sporo... Jak narazie jestem za... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 17-05-2005, 12:56
|
|
|
Moim zdaniem plan z RSS-em ma bardzo dużo sensu. Nic nie tracimy, możemy dużo zyskać - i to obie strony. Jeśli to ma w ten sposób wyglądać, to jak najbardziej jestem za. A potem najwyżej się pokombinuje albo nie.
PS. *ściiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisk Zega* |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-05-2005, 13:04
|
|
|
Dla mnie jak na razie ma sens (posty pojawiały się tak szybko, że nie zdązyłam zapytać się o cokolwiek, co nie zostało już wyjasnione.) Potem sie zobaczy, zwłaszcza gdy ruszą pozostałe moduły WA. Ale powinni sie wypowiedzieć wszyscy z redakcji.
PS. <Zeg, zostaniesz obściskany przez kobiety> :} *ściiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisk* Będzie dobrze :) |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-05-2005, 14:37
|
|
|
Jak dla mnie, wszelkie rodzaje współpracy na zasadach równoprawnych partnerów tylko wyjdą wszystkim na zdrowie. Wstępnie jestem za. |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-05-2005, 15:51
|
|
|
RSS, spokojnie rozmawiać i zastanawiać się, co dalej. Bo nikt nie oczekuje od nas decyzji ze środy na piątek :)
A swoją drogą, Bianca miała założyć temat i nie założyła... Więc nie będę tego teraz rozmazywać, ale prawdę mówiąc, chętnie bym od Tilka, Xenipha i Cracka usłyszała, co myślą o współpracy od strony technicznej. W ogóle, ze sobą także. Chodzi o to, czy koniecznie trzeba integrować całą stronę w jedną bazę, czy może lepiej (przynajmniej ja jestem tego zdania) mieć kilka baz, byle logicznie rozdzielonych (np. nie ma sensu oddzielać bazy manga od anime, ale fanfice spokojnie mogą stać osobno).
Niemniej to nie temat na to. Czekam na opinie reszty redakcji. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 17-05-2005, 15:59
|
|
|
Bianca napisał/a: | wiec rownie dobrze mozemy robic scalanie pewnych informacji tak jak sa (czyli encyklopedia, linki, itp), a potem zobaczyc co sie stanie jak sie lepiej poznamy. przynajmniej w ten sposob nie porzebiemy sie w rocznym projekcie celem ktorego jest strona-gigant. |
Mysle, ze jakis plan "scalania" trzeba narzucic. Pozniej wyjdzie ze po roku nie ma nawet wymiany newsow/recenzji :)
Bianca napisał/a: | Co do encyklopedii, chyba powinna sie dawac podpiac z 1 bazy do 2 modulow.... moze dla uproszczenia tak, by edycja by wtedy na razie byla tylko u ciebie, a my robilibysmy tylko wyswietlanie - i gdzies w naglowkach disclaimer ze to twor wspolny (dla naszych paranoikow, i nie, nie mam nikogo konkretnego na mysli, wiec prosze sie nie obrazac). |
Ja jestem oczywiscie za. Z mila chcecia napisze ze Encyklopedia powstaje dzieki wspolpracy z WA. :)
Jest jedna kwestia - praktycznie tylko administrator ma prawo aprobaty wpisow do Encyklopedii. Wobec tego stalbym sie tak jakby Redaktorem "WA". Proponowalbym wobec tego nadanie uprawnien Redaktora newsow na Kasumi komus z Was. (to oczywiscie kwestia zmiany modulu do newsow - mam wobec tego wieksza motywacje aby sie tym zajac jak najszybciej).
Moje propozycje:
1. Teraz zdecydujcie czy chcecie wymiane zawartosci przez RSS'a.
2. W ciagu miesiaca od decyzji wprowadzamy ja w zycie (ew. nie wprowadzamy jej w zycie i reszta oczywiscie nie zostaje wprowadzona w zycie).
3. Jesli wspolpraca bedzie sie ukladala poprawnie, zadecydujecie co z Encyklopedia (czy chcecie ja wspoltworzyc na wyzej wymienionych zasadach).
4. Tak - dajecie mi dwa miesiace wakacji na odpowiedni modulik (jesli bedzie ktos chetny do pomocy to sie bardzo uciesze) i na zmiane modulu newsow - po to bym mogl nadac uprawnienia Redaktorom. Nie - poprzestajemy na tym.
Mozna by takze przedstawic jakas rame czasowa dla dalszych ewentualnosci ale zobaczmy na razie jak to wyjdzie w praniu :) |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 17-05-2005, 16:17
|
|
|
Pomysł współpracy na takich zasadach wydaje mi się całkiem ciekawy, jestem za.
Jeśli chodzi o pobieranie newsów, to RSS jest naprawdę wygodnym rozwiązaniem i Tilk nie będzie miał żadnych problemów z implementacją tego. Mimo wszystko pewnie wolałby żeby newsy były od razu w UTF8, ale konwersja tylko dla jednego języka jest prosta do zrobienia.
Ktoś w tym temacie (nie chce mi się cofać i szukać ^^") wspominał o łączeniu for. Z tym nie ma żadnych problemów i przenieść można wszystko, ale nie sądzę żeby coś takiego było dobrym pomysłem - powstało by tylko zbyt duże zamieszanie.
Co do rozdziału baz, to jeśli w ogóle mamy coś rozdzielać to najrozsądniejszym wyjściem jest oddzielenie tabel użytkowników i uprawnień, ponieważ w każdym z naszych projektów najwygodniej byłoby te elementy pozostawić wspólne.
Ogólnie jestem przeciwnikiem takich operacji ponieważ wymagają dłuższego czasu dostępu do danych (inna baza/serwer) albo sprawnego mechanizmu cache'owania (tu za to są opóźnienia, ale jeśli konta ma mieć tylko Redakcja to się nadaje). |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 17-05-2005, 16:28
|
|
|
ad. 4
Jeśli piszesz to w PHP to mogę służyć pomocą |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 17-05-2005, 16:32
|
|
|
Moim zdaniem, ma ręce i nogi. Zacznijmy po kawałku, zaproponowane tempo jest realistyczne. Jak pójdzie dobrze, za rok czy dwa zaczniemy wydawać MaNgazyn II, a co ^_^
頑張って 皆!!! |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|