FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
  Fuzja?
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 24-05-2005, 06:58   

Tilk, co do spraw technicznych, to faktycznie pisz wprost do Raula... Bo my Ci tu wiele niestety nie pomożemy.

Co do wyglądu strony głównej - albo mi się zdaje, albo chwilowo tylko ja się w tej sprawie wypowiadam... No i Ty. Ale reszta siedzi cicho. W każdym razie ze mną problem polega na tym, że "na niewidziane" nie umiem sobie tego wyobrazić i dlatego prosiłam, żebyś spróbował coś pokombinować na testowym. Bo uczciwie mówię, że ja "nie widzę" tych układów i możliwe, że one by faktycznie źle wyglądały.

Co do RSS z Kasumi - jest jeden dobry powód, żeby to dawać w tabelce osobnej - to jest (być może na razie, ale jednak) osobna strona. Więc to logiczne, że jest osobno... Ale jak mówię, ja naprawdę nie umiem tego ocenić, dopóki nie zobaczę... Dlatego musiałabym najpierw obejrzeć te trzy wersje - dwie, o których pisałam wyżej i trzecią z newsami Kasumi we wspólnej tabelce - a potem mogę się wypowiedzieć :(

tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 24-05-2005, 18:28   

No, mam chyba gotowy automatyczny ściągacz RSS. Automatycznie konwertuje z dowolnego kodowania obsługiwanego przez iconv do UTF-8, rozumie też kompresję w locie i lokalne cachowanie, aby ograniczyć przesył (Kasumi akurat nie wspiera cachowania, ale kompresję tak). Zostało już tylko wyciągnąć dane ze ściągniętego RSS i wyświetlić na stronie głównej, co powinno być trywialne.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 24-05-2005, 18:40   

Było trywialne. Moduł XML_RSS z PEAR załatwił resztę.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 24-05-2005, 19:10   

Jak napiszę, że podziwiam (obejrzałam już testową), to będę się po raz n-ty powtarzać... Ale podziwiam.

Jeśli chodzi o wyświetlanie przy przenoszeniu na główną: można zostawić taki układ (tylko w naszej tabelce będą dwie zakładki, bo "piosenek" jeszcze nie ma... Można też spróbować tego, o czym pisałam - dać "zakładkową" tabelkę na górę, na całą szerokość strony, a pod spodem ostatnio dodane recenzje, a newsy z Kasumi w wąskiej tabelce z boku (takiej, w jakiej teraz są ostatnie komentarze). Chodzi mi o to, że one trochę za dużo miejsca zabierają w tej chwili - moim zdaniem godzina dodania nie jest taka istotna, mogłoby jej nie być, albo ona i data mogłyby być w jednej komórce (linii?), mniejszą czcionką. Dlatego te newsy w tej formie, w jakiej są, pasowałyby raczej do "wąskiej" tabeli, takiej, jaką mamy w tej chwili.

A może faktycznie dać je do wspólnej tabeli z naszymi "ostatnimi"? Tak czy inaczej powinny mieć wyraźny nagłówek "Kasumi News", czy jakikolwiek inny tego typu... Wolałabym zastąpić "news" polskim słowem, ale żadne dobre i krótkie mi nie przychodzi do głowy.

Lady of Autumn

PostWysłany: 24-05-2005, 19:23   

Mam jeszcze jeden pomysł:

U góry:
Po lewej stronie "wstępniak" BEZ akapitu o komentarzach (będzie wyraźnie krótszy) ;
Po prawej stronie: Kasumi News, ostatnie 10, w tabelce od komentarzy.

Niżej:
Tabelka z zakładkami - komentarze i forum - ostatnie 10 (spróbować zmniejszyć czcionkę)

Niżej:
Ostatnio dodane recenzje

(na samym dole, wyrównany do prawej - licznik recenzji)

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 24-05-2005, 19:26   

Ok, widziałem tekstową... Troche mi się to kompozycyjnie nie podoba... Wygląda nieco, jakby zamiast Głównej otworzyła się jakaś podstrona... Dałbym nad tabelkami jakiś krótki tekst, w rodzaju "Padnijcie na kolana przed naszym geniuszem niższe istoty, to co podziwiacie to najgenialniejsza strona we wszechświecie" albo coś innego, niekoniecznie w tym stylu... Warto by też nazwać pierwszą tabele, bo jest troche wyrwana z kontekstu.

Prócz tego moim zdaniem wszystko OK jest.

Numer Gadu-Gadu
1271088
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 24-05-2005, 20:17   

- nazwa dla tabeli z Newsami i zaokroaglenie górnych krawędzi
- jakis tekst, wstepniak itp, bo to sucho wygląda - i tu włąsnie pojawia sie ten problem, że brak jest obraków/miniscreenów, sam tekst jest na głównej, co wygląda tak bardzo... hmm, jakby to ująć, sterylnie.

A teraz moja koncepcja głownej (czy to tu, nie wiem, ale niech tam...)
- na głownej znajdują się newsy po jednej stronie-prawej, po lewej tekst wstępniaka,
- niżej zakładki nasze
- ostanio dodane ze obu serwisów (założenie, że są juz co najmniej dwie, Anime i Fanfice) - wtedy główna jest wejściem na pozostałe serwisy, i łatwo można dodawać różne duperelki , guziki do serwisów na belce górnej)

(czyli jak Avellanowy koncept)
I wywalić Martina z Redakcji =='

Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 25-05-2005, 09:33, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 25-05-2005, 00:34   

Może trochę off-topic... W RSS Kasumi jest subtelny błąd. Jest tam deklaracja arkusza stylów do wyświetlania w przeglądarce, lecz wskazany przez deklarację arkusz nie znajduje się na serwerze.

Chodzi oczywiście o linijkę:
<?xml-stylesheet href="xmltest/common.css" type="text/css"?>

Numer Gadu-Gadu
1543661
Raul Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-05-2005, 15:19   

Zacytuje Avellane : "Tilk, co do spraw technicznych, to faktycznie pisz wprost do Raula".
Moglbym tez o to poprosic? Byloby mi bardzo milo gdybym mogl pomoc.

Lady of Autumn

PostWysłany: 27-05-2005, 07:22   

Chciałam zameldować, że chyba z naszej strony wszystko jest gotowe. RSS stoi na testowym, domena zabezpieczona (zapłacę na dniach). Panowie informatycy, jak tylko zdecydujecie, można jechać z tym koksem.

Jedna rzecz, która by się na szybko przydała, to jakiś choćby tymczasowy banner na forum. Jeśli nie z tanukimi, to z jakąś all-anime mieszanką, cokolwiek. I napisem Forum Tanuki (dawniej Wszechbiblia).

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 27-05-2005, 10:05   

a kolorystyka jaka?
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 27-05-2005, 10:12   

Wszystko jedno - chodzi o to, żeby ten banner, który jest w tej chwili wymienić. Więc dopasowane do białego tła.

Lady of Autumn

PostWysłany: 27-05-2005, 11:34   

hm, jedna sprawa do Tilka - czy mi się zdaje, czy newsy z Kasumi na testowym się nie aktualizują? Tkwią nadal na 25 maja. Tak ma być?

Strona 4 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi