Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Fuzja? |
Wersja do druku |
Raul
|
Wysłany: 17-05-2005, 16:48
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Moim zdaniem, ma ręce i nogi. Zacznijmy po kawałku, zaproponowane tempo jest realistyczne. Jak pójdzie dobrze, za rok czy dwa zaczniemy wydawać MaNgazyn II, a co ^_^
頑張って 皆!!! |
Mysle ze nie ma co sie pchac w wersje drukowana - w internecie jest duze pole do popisu a sama publikacja niewiele kosztuje (jak juz sie raz wpisze dane :).
Crack napisał/a: | Ktoś w tym temacie (nie chce mi się cofać i szukać ^^") wspominał o łączeniu for. Z tym nie ma żadnych problemów i przenieść można wszystko, ale nie sądzę żeby coś takiego było dobrym pomysłem - powstało by tylko zbyt duże zamieszanie. |
Mysle ze laczenie forow to spiewka dalekiej przyszlosci. Tak samo jak uzytkownikow wogole.
Sadze ze jesli takie cos mialoby miec miejsce to na tej jednej, polaczonej stronie (jesli taka powstanie).
Jesli macie jeszcze jakies pytania czy watpliwosci to prosze smialo :) |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 17-05-2005, 19:03
|
|
|
Szczerze mówiąc, (prawdopodobnie z racji laictwa totalnego) zupełnie nie rozumiem o czym mówicie i w jaki sposób miałoby to zaistnieć. Ale ja się dostosuję, pomysł wydaje się niegłupi... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-05-2005, 20:08
|
|
|
Raul, nie odwiedziesz Wa-totema od wersji drukowanej...ach ta sejmowa restauracja ;-) |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 18-05-2005, 11:11
|
|
|
Eltanin napisał/a: | Raul, nie odwiedziesz Wa-totema od wersji drukowanej...ach ta sejmowa restauracja ;-) |
A co, wygral 6 milionow w lotka i nie ma ich na co stracic? :) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 18-05-2005, 11:43
|
|
|
Nie, skąd... Jemu się tylko marzy dziennikarska akredytacja. Ale wystarczy mu odpowiednio często przypominać, że nie wszyscy umieją czytać kanji i że pieniądze nie rosną na drzewach, a do tego zapewnić mu odpowiedni dopływ anime z mechami i pokojówkami, a będzie łagodny jak baranek.
Natomiast streszczając wczorajszą rozmowę redakcyjną: na początek pokombinujemy nad wstawieniem RSS z newsami w nasz layout, zresztą i tak zamierzaliśmy nieco przeorganizować pierwszą stronę. Głównie teraz to kwestia organizacyjna do Dark Raela i Tilka, kiedy znajdą czas, żeby to zaprojektować i powstawiać.
Jak już wszystko ruszy, nie widzę przeszkód, żeby nie dorzucić Raula do naszej redakcji - i tak jest spora. Co mi zresztą przypomina, że tam trzeba parę rzeczy będzie przeorganizować. Zrobię nowy temat.
Co do newsów na Kasumi - trzeba się będzie porozumieć, co i w jakiej formie od nas by się przydało. Wa-totem proszony o wypowiedzenie się, jak ma być z tym dodawaniem info o nowych seriach w Japonii? Jesteś w stanie to robić? I czy w trybie 1 news = 1 seria, czy może "nowości maja"? Przymierz się do tematu.
Encyklopedię i parę innych rzeczy zostawiam do przemyślenia na jeszcze jakiś czas - znaczy, wydaje mi się, że pomysł jest dobry, ale najpierw doszlifujmy jedno, a potem martwmy się drugim. Ewentualnie, jeśli Xeniph się zgodzi, po zaimplementowaniu RSS i oficjalnym uruchomieniu współpracy można wrzucić do encyklopedii te przygotowane hasła, które już wiszą na forum. Pytanie do Raula, zanim zada je wa-totem: w tej chwili, jak rozumiem, nie ma możliwości wstawiania w encyklopedii znaków kanji?
Kwestie techniczne - kto gdzie zostanie oddelegowany i jakie będą uprawnienia - zostawiam też na za chwilę. Pokombinujemy, jaki układ będzie działał najsprawniej. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 18-05-2005, 12:25
|
|
|
Avellana napisał/a: | Nie, skąd... Jemu się tylko marzy dziennikarska akredytacja. Ale wystarczy mu odpowiednio często przypominać, że nie wszyscy umieją czytać kanji i że pieniądze nie rosną na drzewach, a do tego zapewnić mu odpowiedni dopływ anime z mechami i pokojówkami, a będzie łagodny jak baranek. | ^v^ nie da się ukryć... zostałem rozszyfrowany...
Avellana napisał/a: | Wa-totem proszony o wypowiedzenie się, jak ma być z tym dodawaniem info o nowych seriach w Japonii? Jesteś w stanie to robić? I czy w trybie 1 news = 1 seria, czy może "nowości maja"? Przymierz się do tematu. | Prędzej od okazji do okazji. Ja będę posiłkował się rosterem fansuberów na którym staramy się określać rozmiary przyszłego oversubingu. Tak można było ustalić, że Tsubasę bedzie robić 6+ grup, a izumo 2, w tym jedna nowa... itd itd. Ale zacznę nie super-prędko, bo idzie mi sesja. Początek czerwca najwcześniej, jak przewalą się zerówki i zaliczenia.
Avellana napisał/a: | Pytanie do Raula, zanim zada je wa-totem: w tej chwili, jak rozumiem, nie ma możliwości wstawiania w encyklopedii znaków kanji? | Co de facto sprowadza się do kwestii czy Raul już przeszedł na UTF-8 czy jeszcze nie. Unicode oznacza automatycznie wszelkie możliwe znaczki... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 18-05-2005, 22:00
|
|
|
Mozna wstawic znaczki jako obrazki. Kodowanie jest ISO-8859-2. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 20-05-2005, 14:35
|
|
|
Zamiast obrazków lepiej już robić tak jak był podpis wa-totema: używać encji HTML. Zajmuje to twedy o wiele mniej miejsca. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 20-05-2005, 15:41
|
|
|
Crack napisał/a: | Zamiast obrazków lepiej już robić tak jak był podpis wa-totema: używać encji HTML. Zajmuje to twedy o wiele mniej miejsca. |
I nie dziala wszystkim :) W przeciwienstwie do obrazkow. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 23-05-2005, 11:20
|
|
|
Prośba do Tilka - spróbuj może, jak będziesz miał chwilę (bo piosenki chyba prawie wykończone) włączyć to RSS z Kasumi na naszą stronę główną. Proponowałabym sprawdzić taki układ:
Newsy Kasumi
Wstępniak
Nasze newsy w tabelce. Przyszło mi do głowy, że jeśli mamy te zakładki, to każdy rodzaj newsów ma dla siebie pełną szerokość strony. Więc może po prostu wsadzić ostatnio dodane recenzje w nową zakładkę, która domyślnie będzie na wierzchu?
Względnie nasze newsy wyżej, Kasumi niżej. Czy mógłbyś zrobić próbę, jak to będzie wyglądało? |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-05-2005, 11:45
|
|
|
Avellana napisał/a: | Nasze newsy w tabelce. Przyszło mi do głowy, że jeśli mamy te zakładki, to każdy rodzaj newsów ma dla siebie pełną szerokość strony. Więc może po prostu wsadzić ostatnio dodane recenzje w nową zakładkę, która domyślnie będzie na wierzchu? |
Tak, tak, ale ostatnio dodane różnią się mocno długością od innych informacji w tabeli. Możemy albo pozbyć się dwóch zdań wstępu i wrzucić wszystko w tabelę, albo włączyć pod zakładki jak jest i obserwować ogromne zmiany wysokości strony przy przełączaniu zakładek.
Avellana napisał/a: | Newsy Kasumi |
W RSS Kasumi są tylko tytuły i daty dodania - czyli tyle, żeby umieścić w tabelce, ale nic więcej. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 23-05-2005, 12:19
|
|
|
Dlatego na newsy Kasumi wystarczy osobna, pojedyncza tabelka - będzie miała stałe wymiary.
Co do wysokości - no tak, o tym nie pomyślałam... A raczej pomyślałam, ale źle kombinowałam, uznałam, że poszczególne zakładki mogą mieć różny wygląd/liczbę kolumn. Nieważne. W takim razie możliwe układy:
- Tabelka Kasumi (można ją zrzucić na dół, ale wtedy będzie całkiem niewidoczna)
- Nasza tabelka (ograniczyć do 10 ostatnich komentarzy etc.)
- Ostatnio dodane recenzje
(czyli coś takiego, jak mamy teraz na testowym, tylko z dodaniem drugiej tabelki - Kasumi)
albo:
- Nasza tabelka (do 10 ostatnich)
- Ostatnie recenzje
- Newsy Kasumi w wąskiej tabelce z boku ostatnio dodanych recenzji (tak, jak w tej chwili są np. Komentarze)
wiem, że w ten sposób oddalamy się od miniaturek obrazków przy ostatnich recenzjach, ale może jako etap przejściowy się nada? |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 23-05-2005, 12:54
|
|
|
Raul napisał/a: | Crack napisał/a: | Zamiast obrazków lepiej już robić tak jak był podpis wa-totema: używać encji HTML. Zajmuje to twedy o wiele mniej miejsca. |
I nie dziala wszystkim :) W przeciwienstwie do obrazkow. |
moot discussion.
Dla tych paru znaczków które ewentualnie mogłyby trafić do encyklopedii, nie warto się męczyć. Jak kiedyś będzie utf8, to się doda, i tyle.
W sytuacji wyjątkowej zawsze można wstawić obrazki, ale ich robienie to uciążliwość, zwłaszcza że nie bardzo wiem co i czemu nie potrafiłoby wyświetlić unikodu? Nawet moja antyczna w98 z IE5 nie ma problemu, o firefoksie którego używam nie wspominając. A opera u kumpla też potrafi, sprawdziłem. Fakt, Firefox czasem wymaga ręcznego przełączenia kodowania, ale i Internet Exploder też... no chyba że nie ma się w systemie żadnej czcionki unikodowej, ale np. unikodowego ariala (jest w każdym MS Office od 2000 wzwyż) można legalnie zassać za darmo tutaj: http://tc.versiontracker.com/product/redir/lid/69177/Aruniupd.exe |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-05-2005, 23:23
|
|
|
Avellana napisał/a: | Co do wysokości - no tak, o tym nie pomyślałam... A raczej pomyślałam, ale źle kombinowałam, uznałam, że poszczególne zakładki mogą mieć różny wygląd/liczbę kolumn. |
Technicznie mogą mieć. Mogą wręcz zawierać cokolwiek. Pytanie tylko, jak to będzie wyglądać.
Oba pomysły nie podobają mi się. Skoro newsy mają mieć formę tabelaryczną, to czemu nie wprowadzić ich pod osobną zakładkę? Muszą być zawsze na wierzchu? Ponadto... kompletnie nie podoba mi się to, że nie doszliśmy do sensownego stanowiska w sprawie wyglądu strony głównej. To blokuje mi możliwość przeniesienia zmian wystroju na główny i utrudnia przenoszenie nowych funkcji. Może ktoś się wreszcie tym zainteresuje?
W kwestii synchronizacji RSS, to powinno być zrobione w zadaniu crona, aby odczyt strony głównej nie był zależny od funkcjonowania serwisu Kasumi. Będę musiał się rozejrzeć, jak to zrobić najlepiej. Interpreter PHP niezależny od serwera WWW chyba jest obecny na serwerze...
Edit: Kasumi publikuje RSS w ISO-8859-2, zamiast standardowego dla XML UTF-8. Parser XML w PHP nie rozumie tego kodowania. Grr, trzeba dopisać rozpoznawanie kodowania i zmieniać kodowanie przez iconv. |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 24-05-2005, 05:09
|
|
|
Moze ja przyjde jak juz uzgodnicie co do strony? Po za tym wolalbym uzgodnic kwestie techniczne zanim pojawia sie na forum. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|