Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
moe-kawaii eufemizmy, ciąg dalszy... |
Czy znasz pojęcie "Eufemizm"? |
tak |
|
68% |
[ 11 ] |
nie |
|
0% |
[ 0 ] |
coś mi się kojarzy |
|
0% |
[ 0 ] |
zonk486 ma fioła na punkcie słowa kawaii!! |
|
31% |
[ 5 ] |
|
Głosowań: 16 |
Wszystkich Głosów: 16 |
|
|
|
Wersja do druku |
zonk486
Głupek na wynajem!!
Dołączył: 16 Kwi 2009 Skąd: Piotrków Trybunalski Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:12 moe-kawaii eufemizmy, ciąg dalszy...
|
|
|
zainspirowany użytkowniczką GoNik postanowiłem założyć ten temat, bo uważam że trzeba w ogóle forum m.in. wyjaśnić pojęcie pokazane w temacie, A także poruszyć problem jakim może być niezrozumienie wypowiedzianych, czy napisanych słów. Szczególnie jeśli chodzi o pokazane pojęcie, którego nikt nie zrozumiał, a wszyscy na jego temat mówią. Mimo wszystko proszę o odpowiedni ton postów, bo inaczej sam wskażę ten temat do usunięcia! |
Ostatnio zmieniony przez zonk486 dnia 06-11-2009, 23:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:16
|
|
|
zonk486 napisał/a: | zainspirowany użytkowniczką GoNik |
A czy GoNik wie, że została Twoją muzą? |
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:17
|
|
|
On jeszcze żyje, więc pewnie nie wie. Choć to kwestia czasu, Velg. |
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:20
|
|
|
oczekuję na nią w każdej porze dnia i nocy... <czeka na strzał w tył głowy> |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:21
|
|
|
A to od dzisiaj wobec Gonika stosujemy wyłącznie eufemizmy?
Cytat: | oczekuję na nią w każdej porze dnia i nocy.. |
TOŻ TO EUFEMIZM |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
Ostatnio zmieniony przez Slova dnia 06-11-2009, 22:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:22
|
|
|
Slova, eufemizmy eufemizmami, ale nie bądź dziad i pisz nicka poprawnie :D
I w ogóle. Nie rozumiem was. Zonk wyraźnie szuka kogoś, kogo mógłby podziwiać, a wy mu, biednemu żuczkowi, zabraniacie? Wstyd. |
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:25
|
|
|
GoNik napisał/a: | ale nie bądź dziad i pisz nicka poprawnie :D |
Aż tak się postarzałem od ostatnich urodzin?
GoNik napisał/a: | a wy mu, biednemu żuczkowi, zabraniacie? Wstyd. |
Teraz pytanie, czy bardziej z zazdrości, czy może jednak z troski (o niego). |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:26 Re: moe-kawaii eufemizmy, ciąg dalszy...
|
|
|
zonk486 napisał/a: | zainspirowany użytkowniczką GoNik postanowiłem założyć ten temat, bo uważam że trzeba w ogóle forum m.in. wyjaśnić pojęcie pokazane w temacie, a także, co z tego pojęcia wynika.
Myśląc o tym, że większość zna pojęcia tych trzech słów z osobna, uda nam się rozwiązać sprawę, którą niechcący wywołałem w jednym z moich poprzednich postów... (temat "x czy y") Zachęcam do dyskusju na ten temat... | Uważam to za dosyć ciekawe, że, zamiast przyznać się do używania słów bez zastanowienia, próbujesz na drodze dyskusji znaleźć znaczenie słów, które sam wprowadziłeś, i o które to znaczenie byłeś kilkukrotnie pytany.
Skoro zdecydowałeś się założyć ten temat, może, jako początek do dyskusji, wyjaśnisz nam co TY rozumiesz pod tym pojęciem?
Czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój wydarzeń. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:30
|
|
|
zonk486 napisał/a: | oczekuję na nią w każdej porze dnia i nocy... |
Jaki znowu strzał, mogę pomóc i pożyczyć Gonika. To znaczy, przyprowadzić, wyposażyć w odpowiednie tępe/ostre narzędzia (do wyboru) i patrzeć z boku jak dokonuje się... coś. A na koniec zmyjemy krew ze ścian i zatrzemy ślady. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:34
|
|
|
Cytat: | Jaki znowu strzał, mogę pomóc i pożyczyć Gonika. To znaczy, przyprowadzić, wyposażyć w odpowiednie tępe/ostre narzędzia (do wyboru) i patrzeć z boku jak dokonuje się... coś. A na koniec zmyjemy krew ze ścian i zatrzemy ślady. |
Niewdzięcznicy! Miłość będą mordować! Bez serca! |
|
|
|
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:40
|
|
|
dla mnie pojęcie moe-kawaii eufemizmy, to taki rodzaj eufemizmu, który zazwyczaj niest niepotrzebnie nadużywany tylko po to, by np. nazwać "złodziejstwo oprogramowania komputerowego" piractwem, mimo tego, że te dwa pojęcia z samego założenia nie mają nic ze sobą wspólnego...
Poza tym są to przesadzone w stronę "słodziutkowości" <czuka lepszych słów> eufemizmy, które i tak do niczego nie prowadzą...
A temat założyłem dlatego, żeby na forum w tanuku dogadać się o jakiej definicji mówimy, żeby np. napisać o tym pojęciu na łamach wikipedii... |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:41
|
|
|
To ja pozwolę sobie bez eufemizmów:
Koniec zabawy żuczki, temat zamykam, bo prowokacja. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 07-11-2009, 00:34
|
|
|
zonk486 napisał/a: | A temat założyłem dlatego, żeby na forum w tanuku dogadać się o jakiej definicji mówimy, żeby np. napisać o tym pojęciu na łamach wikipedii... |
Nie mogłem się powstrzymać, wyśmiejcie jeśli chcecie.
Cytat: | Eufemizm, rodzaje:
* zwykły: <tu wstawić wyjaśnienie pojęcia>
* moe-kawaii: tajemniczy rodzaj eufemizmu stworzony przez użytkownika jednego z polskich portali dot. Mangi i Anime, Tanuki.pl. Tak naprawdę nikt do końca nie wie czym ten odłam się charakteryzuje, poza jego twórcą kryjącym się pod nickiem "zonk486". Niestety, wszystko co ujawnia na temat tego pojęcia wydaję się nie do końca jasne i niepewne, co za tym idzie - nie można opracować definicji dla tego zwrotu. Do internetu wyciekają coraz to nowe wyjaśnienia opisywanego pojęcia, jednak wszystkie są dementowane przez "zonka".
Jedną z wielu teorii próbujących wyjaśnić termin jest tzw. Teoria Rydzykowska, traktująca przede wszystkim o znaczeniu słów "moe" i "kawaii". Jak powszechnie wiadomo słowami tymi naszpikowane są japońskie kreskówki (anime) i komiksy (mangi), które mają negatywny wpływ na zdrowie psychiczne młodzieży i dzieci. Słowo "moe" posiada także swój biblijny rodowód, jak możemy się zorientować jest to przeinaczone imię Noego, zaś słowo "kawaii" jest określeniem obraźliwym, a jego używanie jest w Japonii uznawane za objaw braku kultury, stąd jest często zastępowane licznymi eufemizmami. Na podstawie tej teorii można stwierdzić że pod nickiem "zonk486" kryje się jeden z przywódców Kościoła Satanistycznego, starający wprowadzić zamęt w umysłach polaków poprzez tworzenie niezrozumiałych dla nich pojęć, naszpikowanych treściami niezgodnymi z wiarą kościoła katolickiego. Ryszard Nowak (przewodniczący Ogólnopolskiego Komitetu Obrony przed Sektami) w listopadzie 2009r. zadeklarował, że podejmie działania w tej sprawie.[Potrzebne źródło] |
|
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 07-11-2009, 01:17
|
|
|
A ja myślę, że wiem o co chodzi. Moe-kawaii eufemizm - dawno, dawno temu, w anime Code Geass była księżniczka Euphemia. Spolszczmy na Eufemia. I była słodką idiotką, różową na dodatek. I tak powstały moe-kawaii eufemizmy. |
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
|
Wysłany: 07-11-2009, 09:10
|
|
|
nie słyszałem, że jestem założycielem i przywódcą Kościoła Satanistycznego. A jeśli chodzi o Code Geass, to nie oglądałem tego tytułu, więc nie wiem, dlaczego według przedpiszcy kojarzy mu się to z jedną z bohaterek tegoż anime. Wyjaśnienie to jest niezbyt jasne, a poza tym zawiera nieprawdziwe informacje na temat użytkownika zonk486. to że nie jestem zgodny z Wiarą kościoła Katolickiego, a w szczególności Radia Maryja (MHOK). to jest dla mnie zachowanie normalne. Czekam na jakieś inne odpowiedzi... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|