Naruto - temat ogólny o serii i filmach (pl/eng/jp) |
Wersja do druku |
Auka
|
Wysłany: 30-01-2012, 19:57
|
|
|
Ja przyjąłem sprytną taktykę: czekam aż uzbiera się co najmniej 20 odcinków i oglądam jednym ciągiem, omijając przy tym fillery. W ten sposób dłużyzny aż tak nie irytują. |
_________________ Heaven has abandoned us! |
|
|
|
|
Karel
Latveria Ruler
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 30-01-2012, 20:02
|
|
|
Fillery fillerami ale patrząc na ostatnie rozdziały mangi Naruciak wygrywa z Wybielaczem przez nokaut. Wprawdzie nie wiem jaka jest wina tłumaczenia pod tym względem ale dialogi z opowieści o ninja biją te od shinigami na głowę.
Problemem zarówno Blecha i Naruto jest jak i wszytskich shonenów jest to ze się ciąąąąąągnie i ciąąąąąągnie i ciąąąąąąągnie.
Dobry shonen to skończony shonen, z takich "nowszych" dzieł wskażę choćby Psyren. Lubie je czytać ale w większych dawkach...czytanie po rozdzialiku co tydzień na jakiś czas obrzydziło mi Bleacha czy Fairy Tail.
Zazwyczaj dobre konkretne serie powinny zamykać się w liczbie do 50 odcinków. Oczywiście wychodzi tutaj problem czy seria jest dziełem kompletnym czy też jest ekranizacją noweli czy gry. Przykładem pierwszego niech będzie Guin Saga (choć snonenem to bym go nie nazwał). Anime stanowi wręcz śmieszny wycinek z epopei liczącej ponad sto tomów!
Przykładem drugiego niech będzie Fate/Stay night. Produkt prawie kompletny na podstawie visual novel tak więc nie ma co pluć. Prawie bo kilka zakończeń doprowadziło do popełnienia kinówki ukazującej inną ścieżkę wydarzeń.
O ile fillery mogą boleć to zazwyczaj filmy pełnometrażowe z shonenowej serii mogą się podobać. Zazwyczaj nie udają ze są czymś więcej a jeśli są do kitu to można pocieszyć się tym ze szybko się kończą. Serią mającą dobre kinówki jest chociażby One Piece czy Dragon Ball (Bo przecież nie o myślenie czy fabułę tutaj chodzi prawda? Choć są niespodzianki jak historia Future Trunksa czy Cooler's revange). |
_________________ "So come forth, Avenger. It is time to put our lingering dispute... to an end!"
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 30-01-2012, 20:10
|
|
|
Również wolę czytać/oglądać wielkie kawały historii niż ciupciać po chapterku co tydzień (dlatego Naruto i Bleacha czytam już zupełnie mimochodem, raczej bez ekscytacji). Jak sobie przypomnę te nieprzespane noce z Eureką czy pięcioma tomami MSN na raz... ech to jest właśnie to.
Naruto było dla mnie najlepsze właśnie wówczas, gdy wróciłem doń po chyba roku... 200 chapterów przeczytanych podczas ubiegłorocznych wakacji - solidna porcja ninja.
A tak a propo. Bleach po zakończeniu pierwszego głównego wątku powinien się chyba honorowo skończyć. To co teraz serwuje nam Kubo jest nie tylko znacznie gorsze od Naruto (o co nie tak trudno, bo ostatnie chaptery są naprawdę niezłe), ale w ogóle nie nadaje się do czytania... |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 31-01-2012, 20:24
|
|
|
Auka napisał/a: | Ja przyjąłem sprytną taktykę: czekam aż uzbiera się co najmniej 20 odcinków i oglądam jednym ciągiem, omijając przy tym fillery. W ten sposób dłużyzny aż tak nie irytują. | ...w Naruto fillery to chyba ze 120 odcinków końcowych w 200-odcinkowej serii, więc to nie bardzo działa. Nie przypadkiem, by wrócić do mangi musieli zacząć nową serię. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 01-02-2012, 02:15
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Trzyma fason przez cały czas. |
Proszę, mniej więcej od roku zrobiło się tak kiepsko, że coraz więcej fanów odpada... |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 01-02-2012, 10:01
|
|
|
Mange mi się czytało dobrze, ale chyba już najzwyczajniej w świecie jestem za stary na to.
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Nie mniej nie sądziłem, że da się z itachiego zrobić tego dobrego ;d...
|
|
|
Natiko
|
Wysłany: 23-03-2012, 16:02
|
|
|
Witam chciałam się spytać co to jest za epizod:
http://www.youtube.com/watch?v=W07_OzuYfA4&feature=related
chodzi mi o 3:15
jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć byłam bym wdzięczna ;) |
_________________ "Myślisz o sobie jako o kimś wyjątkowym? Przy okazji, to nieprawda. Wszyscy są tacy sami." |
|
|
|
|
Lord87
|
Wysłany: 23-03-2012, 20:15
|
|
|
O ile dobrze pamiętam to są retrosy z walki Naruto vs Sasuke z pierwszej serii :)
Odcinki bodajże coś koło 129 chyba do końca walki tj odcinek 134.
Niestety nie posiadam tego obecnie na kompie więc nie mogę Ci powiedzieć dokładnie ;) |
_________________ http://myanimelist.net/profile/Lord87
|
|
|
|
|
Natiko
|
Wysłany: 23-03-2012, 20:51
|
|
|
Ok to poszukam tego odcinka ;)
Dziękuje za odpowiedź :D
Jakby ktoś był ciekaw jaki to dokładnie jest odcinek to jest to 132 ;) |
_________________ "Myślisz o sobie jako o kimś wyjątkowym? Przy okazji, to nieprawda. Wszyscy są tacy sami." |
|
|
|
|
kaziuxx96
Gość
|
Wysłany: 30-12-2012, 12:21
|
|
|
ile seri naruto sihpuuden bendzie powiecie mi prosze czy jakaś nowa naruto bendzie |
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 30-12-2012, 12:54
|
|
|
Gość napisał/a: | ile seri naruto sihpuuden bendzie powiecie mi prosze czy jakaś nowa naruto bendzie |
Ty się lepiej naucz polska mowa, a zwłaszcza literków... |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 30-12-2012, 20:01
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | ..w Naruto fillery to chyba ze 120 odcinków końcowych w 200-odcinkowej serii, więc to nie bardzo działa. Nie przypadkiem, by wrócić do mangi musieli zacząć nową serię.
|
Ale te filery jak dla mnie były bardziej klimatyczne, niż te w shippuuden. Oglądałem je na raz, i byłem bardzo zaskoczony, że to nie pojawiło się w mandze
Ja osobiście w tej serii pomijam chyba każdy arc związany z Sasuke. Nudzą mnie po 2-3 rozdziałach.
Anime zaś porzuciłem na filerze, bodaj zaraz po tym, jak Naruto nauczył się Rasen Shurikena. I nie żałuje.
I choć ostatni rozdział naprawdę kopie tyłki <złapanie Hinaty za rękę... W KOŃCU!!. Aż biedny Neji sie musiał poświęcić.> to musze powiedzieć to wprost- Mimo sentymentu do 1 serii, z całej piątki shonen jumpa u mnie Naruto ląduje pod wybielaczem, czyli na 5 miejscu. Bleach stracił klimat po uratowaniu Ruki, ale czasem miewał dobre momenty. Osobiście do kontynuacji akcji wybielacza bylem nastawiony na nie, ale szczerze, jego rozdziały ciekawią mnie bardziej, niż rozdziały mangi tu omawianej. |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
seoninja
|
Wysłany: 08-05-2013, 09:23
|
|
|
Filery w Naruto są straszne !!! Anime jest tyle do tyłu w stosunku do mangi ze szok !! a Ci jeszcze filery wciskają :( już chyba 10 odcinek :( ehhh...a tyle się dzieje, tyle fajnych walk !! AAAAA już się doczekać nie mogę aż to ruszy do przodu ! :D:D
Jeśli chodzi o Bleacha to tak ma swietny klimat i historie, jest to jedno z najlepszych anime ostatnich czasów jakie oglądałem ale straciło dla mnie smak jak schrzanili końcowe epizody :( Zamiast tak fajnie skończyć jak w mandze ze po walce stracił moc i żegnał się z Rukia itd to on jeszcze filera wcisnęli itd eh.... zepsuli wszystko:( przestałem czytać nawet już mange bo nie podoba mi się motyw jak Ichigo znowu odzyskał moc. Pewnie będzie tak ze znowu się poświeci i straci moc i potem znowu będzie sposób na jej odzyskanie i tak będą to ciągli.
Ale to nie zmienia faktu ze polecam i Naruto i Bleacha. |
|
|
|
|
|
silver989
|
Wysłany: 23-09-2013, 09:47
|
|
|
Fillery to zmora Naruto, szczerze mówiąc to już bym wolała poczekać dłużej na nowy odcinek niż lawirować między tymi zgodnymi z mangą a tymi wziętymi znikąd. |
_________________ Obecnie twórcy stron internetowych www.bestnetsolution.pl mają do wyboru naprawdę szereg różnorodnych technologii, umożliwiających stworzenie w pełni profesjonalnej witryny. |
|
|
|
|
jardin70
|
Wysłany: 08-10-2013, 21:57
|
|
|
Filmy z serii Naruto średnio mi się podobały. Zawsze miałam wrażenie, że są robione "na szybko" |
|
|
|
|
|
|