Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
To co wzrusza i porusza |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-10-2010, 16:25
|
|
|
Cytat: | Kiedy przeglądałem ten temat, zdziwiła mnie mała ilość polskich piosenek wymienionych przez użytkowników. A przecież tekst, który w pełni rozumiemy nawet jako dziecko (w sensie czysto językowym) powinien na nas lepiej oddziaływać, tak przynajmniej mi się do tej pory wydawało. |
Ciekawe stwierdzenie.
Primo, polska muzyka jest dość biedna. Choć to dość subiektywne stwierdzenie, prawdą pozostaje, że jeśli chodzi o pop/rock, a z tych nurtów piosenki wymieniamy tu najczęściej, Polska nie miała zbyt wielu wybitnych artystów.
Secundo, język - wielu z nas uczyło się angielskiego niemal od małości. Teksty Pink Floyd, Genesis czy The Doors były dla mnie jedną z pierwszych ostróg do faktycznej nauki tego języka. To też pewnie miało swój wpływ.
Wreszcie, głos w połączeniu z dźwiękiem potrafią wywołać emocje, nawet gdy tekst pozostaje terra incognita. W moim przypadku pozostaje przykładem "Le monde est stone" Fabbien Thibeault z musicalu "Starmania". Poza tytułem nie rozumiem ani słowa. Ale piosenka przeszywa na wylot, choćby nawet tekst było o obróbce skrawaniem. |
|
|
|
|
|
Art.
Techno komputer
|
Wysłany: 01-11-2010, 09:46
|
|
|
Przebywajac ostatnio w centrum Warszawy, wpadlam do Empiku kupic nowa plytke Serja Tankiana "Imperfect Harmonies" - swietna plyta, polecam, zwlaszcza (nawiazujac do tematu) kawalek "Gate 21". Ta piosenka jest... po prostu piekna, dla mnie to chyba najbardziej wzruszajacy utwor ze wszystkich, jakie znam. |
|
|
|
|
|
Akai
Mad world
|
Wysłany: 04-11-2010, 19:35
|
|
|
Nic dodać, nic ująć. Arcydzieło ~! |
_________________ Pamiętaj: Co komu do tego, skoro i tak mniejsza o to? - Kłapouchy
|
|
|
|
|
gość
Gość
|
Wysłany: 09-11-2010, 21:38
|
|
|
A może podpowiecie zarąbista ballada z fortepianem i ostrą gitarą i ochrypłym wokalem pamiętam tylko że jakiś krótki utwór a i posiada słowo angel. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 15-11-2010, 21:32
|
|
|
gość napisał/a: | A może podpowiecie zarąbista ballada z fortepianem i ostrą gitarą i ochrypłym wokalem pamiętam tylko że jakiś krótki utwór a i posiada słowo angel. |
Może Meat Loaf - "Bat Out of Hell" ? Tak, to ma prawie 10 minut, ale miało radiową wersję skróconą do niespełna 4. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
baZ
Narcissus Narcosis
|
Wysłany: 25-12-2010, 00:27
|
|
|
Co porusza? Ten utwór nie ma sobie równych:
Katatonia "In The White (Urban Dub)"
W pierwotnej wersji również świetny, polecam! W sam raz na zimową nostalgię. |
|
|
|
|
|
s3shir0
Dobrze wychowany
|
|
|
|
|
wukuwu
|
Wysłany: 20-05-2011, 07:31
|
|
|
pozwolicie, ze się dopiszę:
Nightwish z Tarja nie wiem czemu ale przy wersjach koncertowych poprostu lepiej mnie to bawi
także całe Once upon a tour jak również wcześniejszy wydany na dvd From wishes to eternity
reszta nie bede zanudzać poprostu ostatnio odkryłem Najtfisha na nowo
"this fishes belongs to me !" |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|