Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Plagiaty |
Wersja do druku |
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 22-12-2009, 21:19
|
|
|
Ależ oczywiście, nie ma bata. Po co robić wielkie szumy i skandale. O ile takiemu Eminemowi szły w parze (obrażanie wszystkich, łącznie z żoną i matką), to niestety fakt plagiatu nie jest czymś wielce chlubnym. A swoją drogą, co do będzie obchodziło Panią Jadzię Spod Piątki, której wszystko jedno?
Swoją drogą ten gangsta rapa (a nie, on nie jest gangsta, bo biały), ma parę kradzieży na koncie, choćby zrzynka bodajże z kawałka Enyi. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
VioletMeh
Problematyczne dziecię.
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 05-04-2010, 14:15
|
|
|
...A to się nazywa cover, i było wydane, o ile pamiętam na cele dobroczynne na płycie z innymi coverami znanych autorów... |
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 05-04-2010, 14:16
|
|
|
To nie jest plagiat, a polska wersja tej samej piosenki, która została umieszczona na krążku bodajże RMF FM. Płytka ta zawierała wiele znanych piosenek w polsich aranżacjach i takie też było jej przeznaczenie. |
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
|
|
|
|
Alex Ashtray.
*Androgyne Emo*
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 06-05-2010, 17:31
|
|
|
A ja mam takie pytanie. Plagiat plagiatem, ale chyba nie ma jednego, konkretnego prawa które decyduje, co jest plagiatem a co nie, prawda? Chyba się tym oddzielne organizacje zajmują, i każdy przypadek rozpatrują inaczej. Cienka granica, pomiędzy plagiatem a oryginałem... A, no i kto pierwszy zatwierdzi i zastrzeże prawami autorskimi ten lepszy :D |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-05-2010, 18:41
|
|
|
W przypadku muzyki jest to zdefiniowane. Z plagiatem mamy do czynienia w przypadku zaistnienia ciągu ośmiu lub więcej identycznych nut. Dopiero po zaistnieniu takiego stanu rzeczy można myśleć o sądzie. |
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 06-05-2010, 19:04
|
|
|
Ciąg ośmiu nut... no cóż, co głupsi moli by to zrobić. Ale czego to się tyczy, osiem tych samych dźwięków? Osiem tych samych interwałów? A jak napiszą w innych kluczach, jak napiszą innym systemem, jak rozdrobnią wartości? Da się to sprawnie ominąć, więc osiem nut takich samych jest mało precyzyjne, bo nuta to tylko znak graficzny, który zawsze można zastąpić podobnym... Wykonanie to już inna bajka, o przecież to tez można pokombinować.
Kurcze, to ciekawe. Nie to, żeby szukała dziury w prawie, ale to jest na prawdę mało sprecyzowane. podobne z legalnością nut. |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-05-2010, 19:14
|
|
|
Grisznak napisał/a: | W przypadku muzyki jest to zdefiniowane. |
Ale gdzie konkretnie? Można prosić link do odpowiedniego aktu prawnego? |
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-05-2010, 20:31
|
|
|
W tej chwili nie dam (bom nie prawnik i nie mam na półce kodeksów), ale pamiętam, że przy okazji jakieś sprawy, którą kiedyś śledziłem, sąd wykorzystał taki właśnie argument jako dowód, że dany utwór nie jest plagiatem (bo liczył siedem zerżniętych nut) i że ponoć tak właśnie definiuje plagiat polskie prawo.. |
|
|
|
|
|
kapplakk
|
Wysłany: 06-05-2010, 21:53
|
|
|
Koranona napisał/a: | A jak napiszą w innych kluczach, jak napiszą innym systemem, jak rozdrobnią wartości? Da się to sprawnie ominąć, więc osiem nut takich samych jest mało precyzyjne, bo nuta to tylko znak graficzny, który zawsze można zastąpić podobnym... Wykonanie to już inna bajka, o przecież to tez można pokombinować. |
W pewnym sensie to jest odpowiedź. Zapisana melodia w różnych kluczach brzmi tak samo (tonacja nie gra tu roli) więc trzeba ułożyć inną.
Grisznak napisał/a: | Z plagiatem mamy do czynienia w przypadku zaistnienia ciągu ośmiu lub więcej identycznych nut. |
Dodatkowo tyczy się to samplowania fragmentów cudzych utworów. Też pamiętam taką sprawę w sądzie, ale niestety bez żadnych szczegółów. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|