Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Manga |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 31-05-2005, 09:06
|
|
|
Dobrze, poflejmuję sobie:
Podsumowanie
1. Recenzje mang:
Tabelka do serii: jak przy Animkach
* Tytuł: (Przy czym tu powinien byc polski tytuł)
* Autor:
* Tyt. alternatywny: (tytuł oryginalny+ innych obcojęzycznych wydań)
* Tyt. powiązane: (zarówno inne magi, jak i serie anime)
* L. tomów
* Data powstania:
* Gatunek:
* Ocena recenzenta
* Ocena Redakcji:
* Autor recenzji
+ obrazek okładki po prawej
[ciało recenzji]
+ 4 przykładowe strony z logiem w rogu/znakiem wodnym "Tanuki.pl"
TOMIK:
* Tytuł - w nagłówku
* Tytuł serii:
* Autor:
* Tyt. alternatywny
* Tyt powiązane
* Gatunek:
* Wyd oyginalne:
- wydawca
- rok
- cena
* Wyd Polskie:
- wydawca
- rok
- cena
* liczba stron
* Ocena
* Autor
+ okładka po prawej
[ciało recenzji]
+ przykładowe strony (?)
2) Numer ISBN - zwykle występuje przy mangach, przynajmniej w większości serwisów
ISBN (całość) czyli seria
ISBN (tom X)
Pytanie, Gdzie go wetknąć?
3) Sprawa ocen:
- ocena ogólna - czyli suma "miodności" produktu
- oceny cząstkowe: grafika, fabuła, tłumaczenie (wydanie)
4) Sprawa skanów:
- jakiej wielkości - będe w pionie , więc w jednej lini zmieści się np 3 miniaturki, po których kliknięciu wejdzie się na powiekszone. Najlepiej, gdyby się otwierało w oknie typu mini pokaz slajdów;
- ilość skanów
- dodawanie loga "Tanuki.pl" w rogu, bądź jasnoszarego idącego przez całośc skanu skosem;
- podwójne strony - są to czasem perwłki i grzechem byłoby ich nie pokazać :P - wtedy czy dzielimy na pół, czy dajemy jeden duży i reszte małych
5) Sprawa Encyklopedii:
Mimo, iż wiekszośc haseł się pokrywa, to jednak do mangi brakuje kilku - ot chociażby nieśmiertelnego "Manga/manhwa"
6) Co z komiksami, które mangą nie są, ale jako manga sa traktowane? - przykład koreańska Manhwa, amerykańskie Dirty Pair, czy Witch? Tudzież antologie komiksu wydawane przez Kasen. Zgodnie z niezmodyfikowaną i starsządefinicją, Mangą są tylko i jedynie komiksy rysowane przez Japończyków w Japoni - inne, nawet jeśli rysuje je Japończyk, urodzony w Polsce mangą nie są...
7) Kolorystyka strony:
Ja ze swoje strony proponuję pomarańczowo-żółtą..., choc równie dobrze może być niebieskawa, albo szara, |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 31-05-2005, 09:38, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 31-05-2005, 09:11
|
|
|
hmm, ja bym powiedziala strony przewalic do tomikow (zeby nie bylo ze skad ta skanslacja)
do tego data - mangi wychodza dluuuuuuugo (taki X sie kiedy zaczal a jeszcze nie skonczyl), wiec jak to rozegrac?
do tomiku moze zrobic jeszcze "tytul serii" - bo bedzie chyba na osobnej stronie (chyba ze nie)
nie wiem, czy nie zrobic (skoro juz beda) crossoverow w powiazaniach (powiazana manga/anime) |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 31-05-2005, 09:30
|
|
|
przy seriach nieskończnonych, jak chociazby ten nieszczęsny X, najlepiej dać coś takiego jak:
* data powstania: od 1998 (albo "(nadal) wydawany od 1998")
* tytul serii: fakt, moja wina przy przepisywaniu z kartki... ominęło się
* crossovery do tytułów powiąznych można, z notką "crossover",
Przykład:
SERIA:
* Tytuł: Cowboy Bebop
* Autor: Yutaka Nanten, Hajime Yatate, Shin'ichiro Watanabe
* Tyt. alternatywny: <krzaczki japońskie???>
* Tyt. powiązane: Cowboy Bebop - TV, Knockin'on Heaven's Door - Mov
* Gatunek: kryminał, S-F
* Wyd oryginalne:
-> wydawca:
-> rok
-> liczba tomów
* Wyd w Polsce:
-> wydawca
-> rok
-> l.tomów
* Ocena recenzenta: 7
* Ocena Redakcji: 5
* Autor recenzji: IKa
+ obrazek okładki po prawej
[3 częściowa manga opowiadająca o ...]
+ 4 przykładowe strony z logiem w rogu/znakiem wodnym "Tanuki.pl"
TOMIK:
* Tytuł: Cowboy Bebop t.1
* Tytuł serii: Cowboy Bebop
* Autor: Yutaka Nanten, Hajime Yatate, Shin'ichiro Watanabe
* Tyt. alternatywny: Cowboy Bebop volume 1
* Tyt powiązane: Cowboy Bebopp t.2, Cowboy Bebop t.3, Cowboy Bebop TV, Knockin'on Heaven's Door - Mov
* Gatunek: kryminał, S-F
* Wyd oyginalne:
- wydawca: KADOKAWA SHOTEN PUBLISHING CO., LTD, Tokyo
- rok: 1999
- cena: <jeny>
* Wyd Polskie:
- wydawca: Publishing House "J.P.Fantastica"
- rok: czerwiec 2003
- cena: 16,00 zł
- ISBN (całość): 83-89505-00-2
- ISBN (tom 1): 83-59505-01-0
* liczba stron: 176
* Ocena: 7
* Autor: IKa
+ okładka po prawej
[4 rozdziały zawierające 4 historie.... <słowotok>]
*wzdech*
i tu widac problem przy Autorze...
mangę narysował Yutaka Nanten (po serii TV), ale autorem oryginału jest Hajime Yatate przy współpracy Shin'ichiro Watanabe... |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 22-06-2005, 14:22, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 22-06-2005, 08:43
|
|
|
No dobrze, ja chciałam tylko zameldować, że mam przygotowane testowe nadzienie do bazy mang, w postaci 1 recenzji ogólnej, 5 recenzji tomików do tej serii oraz 5 skanów okładek. Myślę, że Tilk może się tym zająć jak już wyprowadzi na prostą Anime z tymi wszystkimi nowościami, przecież się nie pali.
Natomiast widzę problem w technikaliach. Liczba tomików - ogólna, czy w Polsce? W sumie 14, w Polsce wydano 8... Przy skończonych to może jest niewielki problem, ale przy otwartych... Na świecie 28+, a w Polsce 12+... Wychodzi, że są potrzebne dwa parametry i tak samo z datą wydania. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 22-06-2005, 14:28
|
|
|
do "tabelki serii" dodałam 2 dodatkowe pozycje, zatępujące ogólną liczbę tomów...
Wyd.oryginalne, wyd polskie -> imho, to powinno załatwić sprawę... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-07-2005, 10:48
|
|
|
Przydałoby się wprowadzić jeszcze dwa gatunki:
- Mangha - dla produkcji koreańskich, wydawanych czasem jako mangi (także u nas)
- Komiks Zachodni - dla produkcji z pogranicza, w rodzaju Usagi Yoimbo lub Megatokyo powstałych na zachodzie.
Ja bym się zastanawiał jeszcze nad:
- NIE-Manga - dla rzeczy okołotematycznych, o których warto by wspomnieć (np. Legenda 5 Kręgów, Crystalicum).
PS. Czy ktoś prócz mnie pisze te recki? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 06-07-2005, 12:15
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Przydałoby się wprowadzić jeszcze dwa gatunki:
- Mangha - dla produkcji koreańskich, wydawanych czasem jako mangi (także u nas) |
Chyba Manhwa? (czy Manwha, jak to się czasem też zapisuje) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-07-2005, 10:36
|
|
|
Racja. I jest jeszcze bodajże manha, chińska:P
Cytat: |
- Komiks Zachodni - dla produkcji z pogranicza, w rodzaju Usagi Yoimbo lub Megatokyo powstałych na zachodzie. |
Usagi to komiks zachodni, tyle, że o Japonii i tworzony przez Japończyka. Zaś Megatokyo to manga tworzona przez Hamerykanina. Przynajmniej pod względem stylistyki;). Jeśli zaś oprzemy definicje na miejscu powstania - to oba będą zachodnie. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 15-07-2005, 09:35
|
|
|
Obecnie mam zrecenzowane OMG do 20 tomu. Skończe je pisać do przyszłej niedzieli, następnie zrobie 2 tomy Megatokyo i skończą mi się rezerwacje...
Wiecie, że to znaczy, że jeśli się nie pośpieszycie wleze Wam w rezerwacje?
PS. To by się przydało zrobić. Da nam to solidne podstawy do rozmów z wydawnictwami. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 16-07-2005, 14:25
|
|
|
Niniejszym zaczynam prace nad Tanuki Manga. Pierwsze rzeczy do zrobienia:
- Wydzielenie z Tanuki Anime kodu, który może być dzielony przez oba serwisy;
- Opracowanie projektu bazy danych
Drugi punkt wymaga waszej współpracy. Pytania wstępne:
- Czy potrzebne są recenzje alternatywne? (domyślam się, że prędzej czy później będą, więc warto mieć je od razu w projekcie)
- Czy potrzebne są oceny redakcji/czytelników dla każdego tomiku?
- Czy potrzebne są oceny cząstkowe? Jeśli tak, to jakie? Czy tomik też może mieć oceny cząstkowe?
- Czy dla oznaczania autorów czy wydawnictw schemat analogiczny do technikaliów z anime jest odpowiedni?
- Czy w bazie będzie mogło się znajdować więcej niż jedno wydanie tego samego tomiku?
|
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 16-07-2005, 16:24
|
|
|
Właściwie to bardziej Zeg się powinien wypowiadać... Ale moja opinia jest taka:
- alternatywne, jak już jest mechanizm, można uwzględniać, ale raczej dla "całościówek", nie widzę sensu w alternatywnych recenzjach tomików
- oceny dla poszczególnych tomików - tak, ale pojedyncze, na pewno bez żadnych bajerów i podkategorii. I nie wiem, czy nie w skali 1-5, czy trzymamy się konsekwentnie 1-10?
- oceny dla całości - niech się wypowiedzą ci, co mangi czytają, czy warto je jakoś dzielić (rysunek, fabuła?)
- technikalia podobne, z tym, że trzeba pamiętać o specyfice. Na szczęście z ogólnych zostaje tylko autor i wydawnictwo (polskie, japońskie nikogo nie obchodzą). Uwaga: wydawnictwo może się pojawić przy recenzji serii, pod warunkiem, że będzie można wybrać więcej niż jedno - to taka informacja na szybko. A przy tomikach info, jakie wydawnictwo akurat ten tomik wydało.
Daty muszą być w razie potrzeby otwarte. Czyli pola: data I tomu, data ostatniego tomu, np. 1992 i 1998, co będzie się wyświetlać jako 1992-1998. W przypadku pojedynczego tomiku (bywa) zapisze się 1992-1992. A dla serii trwających tylko 1992, a drugie puste i wyświetla się 1992-
Uwaga: potrzebne są dwa komplety dat: wydań oryginalnych i wydań w Polsce. To spora różnica, jeśli coś, co właśnie zaczęto w Polsce wydawać, w Japonii publikowano w latach 70.
Analogicznie liczba tomów (woluminów? zeszytów?). Nie wiem, jak to rozwiązać, bo potrzebne zapisy to: "Tomów: 12", ale "Tomów: 12+" dla serii otwartych. I też wydanych w ogóle i wydanych w Polsce. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 16-07-2005, 18:20
|
|
|
Większość tego, co trzeba było powiedzieć, powiedziała już Ave. Dodam tylko tak:
- Oceny Tomów: róznice między poszzególnymi tomami jednej serii mogą być duże, nie mniej jednak chyba nie ma sensu dorzucać setki nowych ocen. Proponowałbym więc jedną ocenę zbiorczą do tomu.
- Oceny dla całości... Ja postulowałbym tak: Ogólna, Fabuła, Bohaterowie, Kreska, Jakość Wydania. Zastanawiam się, czy nie wypadałoby Ogólnej liczyć ze średniej ocen wystawionych poszczególnym tomom. Skala 1-10. Jak już taką stosujemy, to trzeba się jej trzymać.
tilk napisał/a: | Czy w bazie będzie mogło się znajdować więcej niż jedno wydanie tego samego tomiku? |
Problemy (jak zwykle) nazywają się Evangelion i GitS (zaczynam nienawidzić tych serii wiecie?). Oba wydano dwa razy (Evangelion skrajnie tandetnie wydał TM-Semic i potem - lepiej - JPF, GitS JPF raz normalnie, raz luksusowo)... Chyba każde wydanie powinno mieć własną recenzje. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 16-07-2005, 20:49
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | - Oceny dla całości... Ja postulowałbym tak: Ogólna, Fabuła, Bohaterowie, Kreska, Jakość Wydania. Zastanawiam się, czy nie wypadałoby Ogólnej liczyć ze średniej ocen wystawionych poszczególnym tomom. Skala 1-10. Jak już taką stosujemy, to trzeba się jej trzymać. |
Ogólna, Fabuła, Bohaterowie i Kreska. Jakość Wydania zależy od konkretnego wydania, więc raczej powinno wpaść do ocen poszczególnych tomików.
Możliwe osobne recenzje dla poszczególnych wydań w recenzjach tomików, ale recenzja główna nie powinna zależeć od wydania (pierwsze recenzje będą na podstawie mang wydanych u nas, ale kiedyś wejdą też recenzje ze skanlacji) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 17-07-2005, 19:04
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | (Evangelion skrajnie tandetnie wydał TM-Semic i potem - lepiej - JPF, GitS JPF raz normalnie, raz luksusowo)... |
Oba wydania Evy sa JPFu, tylko ze pierwsze wydanie, cienkie zeszyty, nie przyjelo sie zbyt dobrze, dlatego zaczeli wydawac od nowa w formie tomikow.
Obie edycje GitS sa luksusowe, druga to zwyczajny dodruk i chyba rozni sie od pierwszej brakiem numeracji :) |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 18-07-2005, 12:02
|
|
|
Co z linkami? Uwspólnić między tanime a tmanga, zbudować osobne, a może zostawić do wydzielenia do strony zbiorczej? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|