Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Manga |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 18-07-2005, 12:05
|
|
|
Wydaje mi się, że chyba najlepiej byłoby kiedyś je wydzielić jako stronę zbiorczą... A na razie jakoś połączyć z linkami anime. Zawsze łatwiej będzie zarządzać jednym zbiorem linków, niż dwoma. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 18-07-2005, 18:22
|
|
|
Czy recenzje tomików również potrzebują "trzy zdania o"? Inaczej - czy na stronie głównej lista ostatnio dodanych recenzji tomików ma być duża (jak lista recenzji anime), czy uproszczona (jak lista piosenek)? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 18-07-2005, 19:11
|
|
|
Uproszczona. Wystarczy tytuł i nr tomu. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-07-2005, 11:38
|
|
|
Czy dla tomików wystarczy numer tomu, czy też konieczny jest osobny tytuł?
Czy potrzebujemy komentarzy dla poszczególnych tomików? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-07-2005, 12:17
|
|
|
Proszę, niech się ktoś wypowie: czy tomiki mają własne tytuły? Wydaje mi się, że w niektórych seriach mogą mieć (przynajmniej tak wygląda na przykład na Anime News Network), a w innych jest tylko numerek. Jak jest u nas? W każdym razie chyba bezpieczniej założyć, że tomiki mogą (ale nie muszą obligatoryjnie) mieć tytuł.
Komentarze do tomików wydają mi się grubą przesadą. I tak wszyscy będą przy tomikach komentować całą serię i nie upilnujemy tego. Wystarczą komentarze do recenzji serii. |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-07-2005, 13:00
|
|
|
tomiki maja tytuly.
co do linkow, to raczej wydzielic zbiorczo, bo troche tego jest, pewnie fanfiki tez beda jakies mialy....... Raul mial do tego jakis koncept, wiec moze jeszcze z nim uzgodnic. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 19-07-2005, 14:22
|
|
|
Wszytko co miało być powiedziane, zostało juz powiedziane wcześniej, ja tylko dodam, że tomiki maja tytuły, nie wszystkie co prawda, ale mają.
Komentarze sie przydadzą do całości |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-07-2005, 14:47
|
|
|
Ale w większości przypadków, które znam, tytuł tomiku to tytuł serii plus numer tomiku. Wpisywanie w kółko tego samego tytułu do każdego tomu nie wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Może coś takiego byłoby dobre: jeśli dla danego tomiku zdefiniowano tytuł, to użyć go, w przeciwnym wypadku utworzyć tytuł poprzez połączenie tytułu głównego serii i numeru tomu. |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 19-07-2005, 14:51
|
|
|
Bianca napisał/a: | co do linkow, to raczej wydzielic zbiorczo, bo troche tego jest, pewnie fanfiki tez beda jakies mialy....... Raul mial do tego jakis koncept, wiec moze jeszcze z nim uzgodnic. |
Szczerze mówiąc to zastanawiam się jaka jest Wasza koncepcja linkowania. Ja mysle cały czas o linkowni sensu stricte (ala http://strony.kasumi.pl ale w module na Kasumi). |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-07-2005, 15:02
|
|
|
Tilk - tak, dokładnie o czymś takim myślałam. Zgadzam się, że nie ma po co wpisywać za każdym razem czegoś typu "OMG vol. 1119", tylko po prostu zostawić przy tomiku dwa pola - vol. i tytuł. Jeśli tytuł nie zostanie wypełniony, wyświetlać się będzie tylko nr tomiku. Czyli będzie coś w rodzaju: "OMG t. 1119: Niespodziewane rozstanie" albo "OMG t. 1119", zależnie od tego, czy wypełni się tytuł, czy nie. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-07-2005, 16:29
|
|
|
Gatunki: te same, co na Tanuki Anime, czy inne? Jeśli inne, to jakie? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-07-2005, 16:30
|
|
|
Wydaje mi się, że chyba te same... Na początek na pewno wystarczą, ewentualnie potem się doda, jeśli coś nietypowego się trafi. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-07-2005, 17:01
|
|
|
Ja bym do gatunków dodał jeszcze Komiks Zachodni i Mangha.
Niektóre (wybrane) pozycje tego pierwszego wypadałoby mieć, tak samo jak te głupie komiksy koreańskie, bo albo są bardzo blisko spokrewnione (Megatokyo, Usagi Yoimbo) albo wręcz wydawane jako Mangi. (Są też te polskie mangi Kasen bodajrze...). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-07-2005, 17:14
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Ja bym do gatunków dodał jeszcze Komiks Zachodni i Mangha. |
To nie będzie jako gatunek, a jako typ - tak, jak w anime jest TV, OAV, MOV i SP, tak w mandze będzie manga, manhwa, komiks zachodni i co tam jeszcze. Określenie "manga" można uznać za domyślne i nie wyświetlać go. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-07-2005, 18:14
|
|
|
Jakie kolumny umieścić w indeksie poza tytułem? Możliwości jest całkiem sporo: rok rozpoczęcia i zakończenia wydania oryginalnego i polskiego, ilość tomów wydania oryginalnego i polskiego... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|