FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny
  Kontakty i polityka zagraniczna
Wersja do druku
Teukros Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 11-09-2007, 11:03   Kontakty i polityka zagraniczna

Przeglądając temat "Kontakty ze stronami" dowiedziałem się, że na przełomie 2006 i 2007 r. (głównie) pisane były listy do stron, wydawnictw itp. Niestety, temat zawiera niewiele informacji o tym, jaki był efekt prowadzonych negocjacji.

Jednym z obszarów, jakimi muszę się zająć jako redaktor Tanuki Manga, jest nawiązanie kontaktów z niepirackimi stronami, wydawnictwami, sklepami i czasopismami, a to celem ściągania gratisów, reklam, linków itp. Prowadząc te działania nie chciałbym dublować czynności innych osób, a tym bardziej zmieniać już zawartych ustaleń.

W związku z powyższym, czy mógłbym prosić o dostarczenie wykazu stron, wydawnictw, sklepów, itp. z którymi zostały nawiązane kontakty, wraz z opisami zawartych porozumień? Przy okazji, temat mógłby posłużyć jako podsumowanie polityki zagranicznej Tanuki.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 11-09-2007, 11:07   

Teukros, wszystkie listy, ktore kiedykolwiek poszly, spotkaly sie z pozytywnym odzewem. Do wydawnictw mangowych nikt nigdy nie pisal, do komikslanii takoz - tylko i wylacznie do wydawnitwa animowych i stron niekomercyjnych

Porozumienia sprowadzaja sie do "wy nam anime, my wam linki pod reckami i recki woluminow"
Powrót do góry
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 11-09-2007, 11:11   

To, co ja pamiętam:

Dość dawno temu został wysłany grzeczny mail do Anime-Gate z pytaniem o egzemplarze recenzenckie. Odpowiedź brzmiała, że jak najbardziej. Faktycznie dostałam od nich kilka rzeczy (jako ostatni - pierwszy wolumin Samurai Champloo), natomiast niestety przysyłają dość nieregularnie i dalece nie wszystko, co wydają. Nie naciskałam, bo uczciwie mówiąc, nie bardzo miałam pomysł, jak sformułować taki mail :)

Kilka miesięcy temu z podobnym pytaniem zwróciłam się do IDG. Odpowiedź była miła i twierdząca, że owszem, chętnie będą przysyłać egzemplarze recenzenckie. Dostałam wydanie specjalne Ghost in the Shell i na tym rzecz się urwała. Naciskanie - jak wyżej.

Do tej pory nie zwracaliśmy się zarówno do Anime-Virtual, jak i do wydawnictw mangowych. Powód był prosty: szczególnie w przypadku mang nie miałam szans zagwarantować, że ktoś naprawdę zrecenzuje te tomiki, które byśmy dostali. Brutalna prawda jest taka, że jeśli dostaje się egzemplarz, to recenzja powinna się pojawić sprawnie na stronie. To była też jedna z przyczyn omijania Anime-Virtual - drugą było to, że ich wcześniejsze wydania (nie wiem, jak teraz) miały koszmarnej jakości napisy i uznawaliśmy, że trudno będzie o tym coś takiego napisać, żeby po dwóch-trzech nie obraziło się na nas całkowicie.

Bianca nawiązała ostatnio kontakt z nowym wydawnictwem na rynku, Hanami.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 11-09-2007, 11:14   

Podobnie nikt nie pisał do sklepów za wyjątkiem Czempionów (to oni zaczęli) i Empiku oraz Telewizji Hyper (tym zajmowali się łowcy złodziei, którzy lepiej się orientują). Powodem było to, że tak naprawdę nikt nie wiedział, co zrobić w wypadku ewentualnego sukcesu.

Natomiast ważną instytucją, do której pisaliśmy była Nowa Fantastyka. List przeszedł bez echa - nie otrzymałem odpowiedzi.

Generalnie przez ostatni rok ograniczałem się głównie do odpisywania na listy. Muszę tą politykę zmienić.

Numer Gadu-Gadu
1271088

PostWysłany: 17-09-2007, 22:53   

Przeglądając strony w poszukiwaniu danych do bazy, zauważyłem że istnieje jeszcze jedna niewykorzystana możliwość promocji Tanuka - Wikipedia, a konkretnie polska jej część poświęcona mandze i anime. W skąpych najczęściej informacjach na temat danej mangi czy filmu, często pojawiają się odnośniki do polskich stron poświęconych tytułowi i recenzji - w tym także z Tanuki. Mój pomysł jest następujący - pójść z tym na całość. Objechać wszystkie strony polskiej Wikipedii dotyczące konkretnych tytułów (wbrew pozorom, nie ma tego tak wiele - 154 pozycje), powtykać odnośniki. Pytanie brzmi, czy jest to "opłacalne", tzn. czy nakład pracy zwróci się w zwiększeniu ilości odwiedzin?

Odnośnik do Tanuki znajduje się np. tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chobits

Czy jest możliwość sprawdzenia, ile mamy wejść z Wikipedii, np. właśnie do Chobitsów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 18-09-2007, 09:43   

Co sie tyczy wydawnictw - cienko to widzę z tej proste przyczyny, że nakłady u nas są śmieszne a więc wydawnictwom nie opłaca się wysyłać większej liczby egzemplarzy recenzenckich - kto był wczoraj na ircu, ten słyszał bajkę o Waneko i Yami no Matusei.

W oczach Fantastyki itp wciąż będziemy dziećmi oglądającymi Pokemony i szybko się to nie zmieni.
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 18-09-2007, 10:21   

Grisznak napisał/a:
Co sie tyczy wydawnictw - cienko to widzę z tej proste przyczyny, że nakłady u nas są śmieszne a więc wydawnictwom nie opłaca się wysyłać większej liczby egzemplarzy recenzenckich - kto był wczoraj na ircu, ten słyszał bajkę o Waneko i Yami no Matusei.

I stad teza zeby pojsc do sklepu a nie do wydawnictwa - bo do nich damy jeszcze link do kompletu

Cytat:
W oczach Fantastyki itp wciąż będziemy dziećmi oglądającymi Pokemony i szybko się to nie zmieni.

coz, redaktor "jednego poczytnego pisma fantastycznego" (wybor jest niewielki, ale kto wie o kogo chodzi, ten wie, reszta nie musi) robil ankiete, czy ma dodac do pisma pare stron o m&a - wynik byl rzedu 80% czytelnikow na "nie".
Powrót do góry
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 18-09-2007, 10:25   

I się nie dziwię. W końcu spora część czytelników tegoż prezentuje mentalność pokemonów, ślepo powtarzających to, co GURU ze swojego Parnasu im prawi.

Swoją drogą, więcej pożytku nam dałoby wychodzenie do mainstreamowych mediów niż do innej niszy.
Powrót do góry
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 07-10-2007, 21:49   

Nie dotyczy poprzedniego wątku, ale mieści się w temacie:

BAKA 2007

Zostały przeprowadzone dwie istotne rozmowy.

1. Joe - zaproponowaliśmy mu newsy na naszej głównej stronie (na tej zasadzie, na jakiej miało je Kasumi, tylko na Tanuki.pl, a nie na Tanuki-Anime). W zamian za to mamy dostać RSS na stronie ACP, gdzieś na dole. Realizacja z jego strony może trochę potrwać; zaoferowaliśmy, że raczej zrobimy pierwszy ruch, a on może swoją część uzupełnić, kiedy znajdzie czas (acz pewnie nie za długi). Po jego stronie RSS ma być próbnie - jeśli się okaże, że nie ma z niego wejść/jest niepotrzebny czytelnikom ACP, zostanie zdjęty.

2. Raul - został poinformowany o tym, że kończymy z nim współpracę, zdejmujemy jego newsy, a w przyszłości zastępujemy je acp-owymi. Przyjął to do wiadomości. Nie podnosił kwestii naszego RSS u niego, ale przypuszczalnie go zdejmie. Jeśli zdjąłby i link do nas, należy wykopać go z linków, jeśli nie - w linkach zostaje.

PostWysłany: 14-11-2007, 15:26   

Umieszczam tutaj, bo sprawa jest jednak szersza, niż po prostu umieszczenie dwóch linków. Rzecz w tym, że przez dosyć długi czas prowadziłem w necie poszukiwania stron, które zawierałyby recenzje mang, a to w celu nawiązania współpracy (podobnej do tej, jaka łączy nas z Azunime). Jak widać na Tanuki Manga, jedynym rezultatem tych poszukiwań było rozszerzenie współpracy z Anime Forever. To zdecydowanie za mało - AF ma 25 raczej kiepskich recenzji, jest stroną małą, rzadko aktualizowaną i chyba bez perspektyw.

Zawiedziony nikłym plonem na stronach m&a, zwróciłem się w kierunku stron "ogólnokomiksowych". I tu czekała mnie miła niespodzianka - znalazłem dwie strony, z którymi bardzo chętnie nawiązałbym współpracę.

Pierwsza z nich to Komiksowa Agencja Prasowa Wrak.pl - http://wrak.pl/
Strona o strukturze nieco zbliżonej do tanukowej (choć layout mają nico nieczytelny), opierająca się o newsy, zapowiedzi, recenzje i (w małej ilości) artykuły. Poziom recenzji jest zróżnicowany, i raczej dobry. Poza newsami nie przepisują informacji ze stron wydawnictw. Co mnie szczególnie interesuje, to 69 recenzji tomików mangowych (nie prowadzą recenzji serii jako całości), dobrze napisanych i co ważniejsze, w większości nie zrecenzowanych u nas. Wszystkie ich recenzje można zobaczyć tutaj: http://wrak.pl/index.php3?strona=recenzje

Druga to Magazyn Miłośników Komiksu "KZ" - http://kazet.prv.pl
Czasopismo internetowe, w postaci wydań online (jest też wersja do ściągnięcia). Lay ubogi, ale poziom zawartości merytorycznej wysoki. Bazują przede wszystkim na artykułach i recenzjach. Z naszego punktu widzenia interesujące jest 135 recenzji tomików mangowych (oni również nie prowadzą recenzji całości), niektóre powtórzone z Wraka (autor publikuje w dwóch miejscach). Spis recenzji tutaj: http://www.kazet.bial.pl/spis_rec/spis_rec_p/recenzje_0-9.php

Na wstępie chciałbym zaproponować im zwykłe linkowanie w repozytoriach, w przypadku Wraka także na głównych. Docelowo mam ogromną ochotę dobrać się do tych recenzji tomików, najpewniej przez podlinkowywanie. Co o tym sądzicie?
Powrót do góry

PostWysłany: 20-11-2007, 09:20   

Ok, brak komentarzy biorę za zgodę na dalsze działanie.
Powrót do góry
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 19-12-2007, 18:37   

Zgodnie z uzgodnieniami z Joem ACP umieściło rss-y z anime i mang na pierwszej stronie.

Dobrze by było w jakiś sposób sprawdzać, ile wygenerują nam wejść.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: 07-01-2008, 15:41   

Znalezione w necie, do ewentualnej wymiany linkowej:

http://www.jame-world.com/pl/ - polska sekcja dużej, międzynarodowej strony poświęconej japońskiej muzyce.

http://www.hoshi-no.prv.pl/index.html - tłumaczenia japońskich piosenek. Maleństwo, ale fajnie wygląda :)

http://www.avatarae.pl/ - zin netowy, sugeruję button i link.

http://www.wrota.com.pl/ - duża strona ogólnofantastyczna (także M&A), tu można nawet banner za banner

http://www.tenshu.pl/ - wygląd mocno taki sobie, ale bazują wyłącznie na artykułach, co się chwali. Button w rotacji?

http://www.animefan.kom.pl/ - recenzje anime i kina azjatyckiego. Nie mają linkowni, ale zamieszczają buttony.

Ostatnio zmieniony przez Teukros dnia 13-01-2008, 13:50, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry

PostWysłany: 11-01-2008, 22:45   

Posłane listy do Hoshi-no Uta i Avatarae (tej drugiej zaproponowałem link, bo oni tylko tym się mogą odwdzięczyć)

Edit: posłane listy do wrót, tenshu i animefan.
Hoshi-no Uta odpowiedziało, podlinkowane.

the renegades on wheels.

PostWysłany: 19-01-2008, 19:40   

AnimeFan odpowiedziało, podlinkowane

the renegades on wheels.

Strona 1 z 14 Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny
Odpowiedz do tematu