FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Wady i zalety dzielenia długich tekstów.
Wersja do druku
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-07-2009, 13:35   

Od pewnego czasu zastanawia mnie tendencja, którą prezentują szczególnie różne internetowe wersje czasopism - chodzi mi o dzielenie artykułu na 3-5 podstron. Rozumiem, że wall of text może przerażać, ale często jest tak (chociażby w artykułach podlinkowanych przez IKę w temacie o Potterze), że czas poświęcony na czytanie jest krótszy od tego, który zabiera wczytanie kolejnego "kawałka".
Wyświetlanie większej ilości reklam? Sprawienie, by statystyczny młody człowiek mający problemy ze skupieniem na czymś uwagi na czas dłuższy niż parę sekund nie uciekł widząc parędziesiąt linii tekstu/zainteresowanie zapracowanego biznesmena, by w przerwie na kawę jednak zapoznał się z artykułem, gdyż sprawia wrażenie krótkiego?
Jak to jest?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 25-07-2009, 13:38   

Cytat:
Wyświetlanie większej ilości reklam?

Najprawdopodobniej tak. Pytanie jak na to patrzą reklamodawcy.

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-07-2009, 13:43   

Prawdę pisząc, myślałem aby to wprowadzić na Tanuki, z czysto praktycznych względów. Niektóre nasze teksty są naprawdę długie, i chyba lepiej by się je czytało, gdyby zostały podzielone.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-07-2009, 14:27   

Przeciw samemu dzieleniu nic nie mam, na przykład recenzje na Eurogamerze zazwyczaj mają 2 strony (czasem więcej), ale tu faktycznie powodem jest długość. Czytanie krótkiego tekstu podzielonego na 3-5 części jest co najmniej niewygodne.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-07-2009, 14:29   

Owszem, ale podzielony tekst wygląda psychologicznie lepiej. Gdy czytelnik widzi mur tekstu to od razu się zniechęca, gdy zaś widzi ów tekst podzielony, czyta mu się łatwiej.
Powrót do góry
Salva Płeć:Kobieta
Prince Charming

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 25-07-2009, 14:39   

Ja się od razu pozytywniej nastawiam jak tekst jest długi, zazwyczaj to znaczy, że nie będzie zrobiony po łebkach tylko się w jakiś problem zagłębi.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 25-07-2009, 14:49   

Grisznak napisał/a:
Owszem, ale podzielony tekst wygląda psychologicznie lepiej. Gdy czytelnik widzi mur tekstu to od razu się zniechęca, gdy zaś widzi ów tekst podzielony, czyta mu się łatwiej.
Mów co chcesz, ja mogę powiedzieć tylko tyle że ja reaguję dokładnie odwrotnie.

Dla mnie takie przedziałki to synonim komercyjnego nastawienia i bylejakości. W dodatku oznaczające, że żeby czytać dalej muszę kliknąć. A to przecież tak wysiłek, jak ryzyko...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-07-2009, 15:23   

Cytat:
synonim komercyjnego nastawienia

Fuj, brzydkie słowo "komercja"! Ja zawsze moje fiki dziele na mniejsze odcinki i wrzucam je w tej formie, zamiast jako jeden, wielgachny tekst. Owszem, chciałbym, żeby były czytelne. Paskudnie komercyjny jestem, wiem. Nie mówię już nawet o pisanych przeze mnie opisach przejścia do gier - ostatnio napisana solucja do Dragon Quest III - 21 stron. Na pewno wygodniej będzie z niej korzystać, gdy zostanie podzielona na trzy części, po 7 stron każda.

A tak serio - vox populi, vox dei. Skoro większości ta forma odpowiada...
Powrót do góry
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-07-2009, 15:37   

Grisz, ale tu chodzi o stosunkowo krótki tekst i to wrzucony nie 'w odcinkach', tylko 'w kawałkach' na parę podstron. To raz.
Dwa, solucja podzielona na części mija się moim zdaniem z celem. Grunt to spis treści i jakieś oznaczenia rozdziałów, co jest praktykowane na gamefaqs. Szatkowanie ma tą wadę, że w opisach często szuka się czegoś przez ctrl+f, a tak, zamiast szukać w jednym, trzeba sprawdzać wszystkie 3 (zgodnie z prawami Murphy'ego).

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 25-07-2009, 15:48   

Jeżeli tylko przeprowadzono by to z umiarem to czemu nie. Podział na strony staje się problemem dopiero gdy doprowadzi się go do absurdu i podzieli tekst na króciutkie fragmenciki. Szczytem głupoty są "fotoreportaże" na wp, składające się z kilkunastu stron zawierających po jednym zdjęciu i zdaniu tekstu i żeby przeczytać całość trzeba się naklikać jak głupi.

Cytat:

Owszem, potemu stosuje się akapity.

Cytat:
Ja zawsze moje fiki

A co mają do tego fiki? Rozdziały w beletrystyce pełnią zupełnie inne funkcje, przede wszystkim każdy musi być jakąś zamkniętą częścią historii. Tu mówimy tylko o funkcjonalnym podziale dłuższego tekstu na kilka stron.

Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 25-07-2009, 15:54   

Cóż, na pewno dla mnie oznaczać to będzie, że lektura wiele tekstów skończy się na owej pierwszej stronie. Jestem zbyt leniwy aby klikać.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 25-07-2009, 15:56   

Grisznak napisał/a:

Ja się zniechęcam, gdy widzę, że muszę się przeklikiwać nie wiadomo ile razy przez stronę, żeby przeczytać całość. Dla mnie lepiej wygląda tzw. ściana tekstu, bardziej profesjonalnie i estetycznie. O wiele łatwiej czyta mi się, gdy widzę całość, a nie muszę się zastanawiać, ile razy jeszcze będę musiała kliknąć i czy w ogóle warto.

G.F.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 25-07-2009, 16:12   

Ja powiem tyle - jakiś podział tekstu ma sens, gdy mamy do czynienia nie z czymś rozmiaru artykułu, ale książki - wtedy megabajty tekstu są kłopotliwe i dla użytownika (trudność trafienia w odpowiednie miejsce suwaczkiem czy kółkiem od myszki), i dla komputera (przeglądarki często z trudnością przełykają tak wielkie pliki). Długie teksty są z reguły i tak podzielone logicznie przez autora na rozdziały, według których można podzielić tekst na fragmenty. Dzielenie artykułu nie ma żadnego sensu, bo to zwyczajnie niewygodne dla użytkownika. Wspomniane wyżej mechanizmy przewijania pozwalają dużo łatwiej znaleźć żądany fragment tekstu, niż jakieś strony.

Internet to nie papier, nie ma sensu powielać ograniczeń starych mediów "bo tak".
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
aliaren Płeć:Kobieta
yadda yadda~

PostWysłany: 25-07-2009, 17:05   

Tym, którzy nie lubią klikać w linki [i używają Firefoxa], polecam Autopagera ;) Nie twierdzę, że jest idealny [czasami się zacina, no i oczywiście nie wszystkie strony ma w bazie] ale bardzo się przydaje, zarówno przy tekstach, jak i przy mangach online czy różnego rodzaju galeriach screenshotów, skanów i zdjęć. W momencie, kiedy użytkownik dociera do końca strony, Autopager automatycznie ładuje następną. Albo 3, 5, 10 następnych, jeśli zmienić ustawienia. Można też w kilku kliknięciach dodać nowy adres do kolekcji stron otwieranych przez dodatek. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo to wygodne. Zamiast czekać, aż wczyta mi się kolejny kawałek artykułu/kolejna strona rozdziału, każę otworzyć sobie całość, zanim jeszcze zacznę czytać. W sumie trwa to o wiele krócej i człowiek się nie denerwuje :P

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
5376666
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 26-07-2009, 08:40   

Ysengrinn napisał/a:
Owszem, potemu stosuje się akapity.

Święte słowa.

tilk napisał/a:
Internet to nie papier, nie ma sensu powielać ograniczeń starych mediów "bo tak".

Ditto, święte słowa.

A jest jeszcze wspomniana przez Keii'ego sprawa wyszukiwania...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu