Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Fikcja jako źródło wiedzy |
Wersja do druku |
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 15-01-2011, 14:26 Fikcja jako źródło wiedzy
|
|
|
Tak się ostatnio zastanawiałam nad postrzeganiem fikcji jako źródła informacji.
Praktycznie od czasu narodzin kultury obficie czerpano z realnych wydarzeń- czasem lepiej, czasem gorzej, ale praktycznie każde wielkie wydarzenie jest przez ludzi kojarzone z jakimś dziełem.
Wojna secesyjna? Przeminęło z Wiatrem. I Wojna? CK Dezerterzy. Pożar Rzymu? Quo Vadis. Chmielnicki, Potop Szwedzki, Wojny Tureckie? Trylogia. Ostatni Kapetyngowie? Królowie Przeklęci. Wojna w Korei? M.A.S.H. II Wojna- nawet nie mam siły wymieniać.
Mądry człowiek wie co to licentia poetica. Jeśli go coś zainteresuje zrobi mały research i dowie się więcej, czasem film czy książka może wciągnąć i dać początek zainteresowaniom- na Encyclopedia-Titanica czy Alexander Palace Time Machine większość ludzi przydreptało filmową ścieżką.
Z drugiej strony ludzie są głupie i czasem myśleć im się nie chce. To co na ekranie przyjmują bezkrytycznie. "Bo Jack i Rose istnieli naprawdę" to przykład łagodny. Ekstremalny- pacjentki, co wypisują się z cytologii, bo serialową Majkę przy badaniu zapłodnili. I skąd to się bierze? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 15-01-2011, 17:44
|
|
|
Eire napisał/a: | I skąd to się bierze? |
Eire napisał/a: | ludzie są głupie |
Sama sobie odpowiedziałaś.
Większość fikcji jednak miewa pewne przekłamania czy zbyt daleko idące uproszczenia, a to może być szkodliwe jeśli się za bardzo utrwali w głowie. Wg mnie lepiej znaleźć książkę naukową przystępną dla przeciętnego czytelnika. Wśród polskich opracowań niestety króluje faszerowanie datami, nazwami, miejscami i faktami, ale pojawia się coraz więcej dobrych lektur. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|