FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Żarcie studenckie - czyli potrawy smaczne i tanie
Wersja do druku
Loko Płeć:Mężczyzna
Aspect of Insanity

Status: offline

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 25-07-2011, 22:02   

Cytat:
(Panie i Panowie! A co Wy na pomysł zrobienia listy dobrych i tanich przepisów? :D)

Ja, jako na tyle ambitny licealista, by mieć w planach studia i wyprowadzkę z domu jestem w pełni za ;p

I am and I are all we.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 25-07-2011, 22:08   

Ja ta myślę, że tanie gotowanie świetnie się nadaje do tego tematu! ;)

Snowflake

PostWysłany: 25-07-2011, 22:17   

Serika napisał/a:
A co Wy na pomysł zrobienia listy dobrych i tanich przepisów?

Ja tam nie wiem czy są jakieś dobre, tanie przepisy(może takich nie widziałem). Świeże produkty zawsze trochę kosztują. Rozumiem, że rozmawiamy teraz o tym jak się najtaniej wyżywić w akademiku...
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Serika Płeć:Kobieta

Grupy:
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 25-07-2011, 23:58   

Wiesz co... Jak pewna moja grupa znajomych dowiedziała się, za ile się będę utrzymywać, proponowała mi potrawy w rodzaju naleśnika z kajzerką oraz kajzerki z naleśnikiem. Zapewniam, że za niewielkie pieniądze można skomponować naprawdę fajne żarcie (zwłaszcza latem, kiedy warzywa są tanie). Nie chodzi mi o ekstrema, ale bardzo porządny obiad da się zrobić za 4-5 złotych :P

Numer Gadu-Gadu
1051667
Dembol Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-07-2011, 16:27   

Na obiad polecam zestaw młodego chemika: zupka chińska + Tiger.

Numer Gadu-Gadu
666666
Potwór Latacz Płeć:Mężczyzna
Czajnik w Mroku

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 26-07-2011, 18:08   

A ja polecam wycieczkę do antykwariatu w poszukiwaniu białego kruka o tytule
"Książka kucharska dla samotnych i zakochanych".

Świetna rzecz, przepisy na coś z niczego (zupa z suchego chleba na przykład). Poza tym małe porcje więc nie trzeba nawet przeliczać ilości składników. Przepisów naprawdę jest sporo, od podstawowych naleśników do mięsa. A wszystko aby było jak najtaniej i zdrowo.

Na dodatek znajduje się tam też poradnik jak zacząć dla kuchennych noobów z podstawową wiedzą o gotowaniu ogólnie kuchni.

Dembol, zupki są dość drogie. Podobnie jak tigery. Nie wspominając że to chyba zabija na miejscu. : )

"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora

Numer Gadu-Gadu
25993346
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 26-07-2011, 20:25   

Potwór Latacz napisał/a:
zupa z suchego chleba na przykład

Wodzionka?

Potwór Latacz Płeć:Mężczyzna
Czajnik w Mroku

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 26-07-2011, 20:29   

A nie. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przygotowanie obejmowało obwinięcie chleba szmatką i pokruszenie go trzonkiem noża na proszek. xD

VVV
Nie no to podobno zjadliwe. Poza tym sam żyję na przepisach z tej książki. Większość nie jest tak nowatorska.

"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "

Ostatnio zmieniony przez Potwór Latacz dnia 26-07-2011, 20:45, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora

Numer Gadu-Gadu
25993346
Loko Płeć:Mężczyzna
Aspect of Insanity

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 26-07-2011, 20:38   

...

Zastanawia mnie kiedy dojdziemy do przepisów z książki o potrawach z trawy, autorstwa (o ile dobrze pamiętam) Breżniewa.

I am and I are all we.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Tabris Płeć:Mężczyzna
Snowflake

PostWysłany: 26-07-2011, 21:27   

Cytat:
Wiesz co... Jak pewna moja grupa znajomych dowiedziała się, za ile się będę utrzymywać, proponowała mi potrawy w rodzaju naleśnika z kajzerką oraz kajzerki z naleśnikiem.

Ja nie wątpię, że za 5 zł można zrobić coś ciekawego. Tylko pytanie jest, czy tym się najesz? Może naleśnik z kajzerką dziewczynie warzącej góra 68 kilogramów wystarczy. Mi natomiast nie bardzo... Choć san pomysł jest ciekawy, ja osobiście nigdy nie łączyłem naleśników z pieczywem.

Serika napisał/a:
Zapewniam, że za niewielkie pieniądze można skomponować naprawdę fajne żarcie (zwłaszcza latem, kiedy warzywa są tanie). Nie chodzi mi o ekstrema, ale bardzo porządny obiad da się zrobić za 4-5 złotych :P

Tu się zgodze, sam zawsze eksperymentuje z rożnymi sałatkami warzywnymi. Zawsze po ich zrobieniu odstawiam je na noc do lodówki, rano smakują wybornie. No, ale szkoda tylko, że ostatnio nawet i warzywa podrażały. Przez co teraz mniej eksperymentuje z cukinią...

Dembol napisał/a:
Na obiad polecam zestaw młodego chemika: zupka chińska + Tiger.
Może i jest to kaloryczne, ale także jest niezdrowe. Już lepiej sobie kupić tabliczkę gorzkiej czekolady. Tak samo pomaga przy nauce.
Salva Płeć:Kobieta
Prince Charming

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 26-07-2011, 21:36   

Ziemniaki, kawałek mięska drobiowego plus sałata ze śmietaną. I jest obiad, który kosztuje mniej niż 5 zł. Licząc, że śmietana, ziemniaki, mięsko i sałata można zużyć na 3-4 razy. Przyprawy starczają na nieco dłużej...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 26-07-2011, 21:48   

Tabris napisał/a:
Ja nie wątpię, że za 5 zł można zrobić coś ciekawego. Tylko pytanie jest, czy tym się najesz?

Ależ oczywiście. Gotowanie samemu jest dość ekonomiczne. Gotowany w domu obiad wychodzi w cenie właśnie jakichś 3-5 złotych na osobodzień jedzenia, o ile specjalnie się nie burżuisz.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 26-07-2011, 23:22   

Za pięć złotych to można nasmażyć schabowych dla pięcioosobowej rodziny. A że schabowy + ser + chleb = cheesburger, to można za owego piątaka ucztować przez trzy dni samemu.

fm Płeć:Mężczyzna
Okularnik

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 27-07-2011, 12:25   

Takie schabowe czy mielone mogą (nie do końca słusznie) odstraszyć nowicjusza rzemiosła kuchennego, ale jest sporo rzeczy, które trudno schrzanić np. ryż w torebkach, najlepiej w wersji parboiled (o ile nie wyjmie się go z garnka zanim torebka spuchnie i nie dopuści się do tego, by cała woda na ogniu się wygotowała). Do tego podsmażyć na oleju pokrojony kawałek jakiejś kiełbasy czy innego mięsiwa z sosem ze słoika (taki 500-gramowy słoik starczy na 3 posiłki). Jeśli kupiło się tanio substraty w jakimś hipermarkecie, to takie danie wychodzi spokojnie poniżej 3 złotych.

Poza tym warto się polubić z żółtym serem, bo można go użyć na zapiekankach, ale również zasmażyć z ryżem albo makaronem i przy odpowiednich przyprawach i dodatkach wychodzą całkiem fajne (i też tanie) potrawy. Ew. ryż albo makaron podsmażyć z wbitymi 2 surowymi jajkami i też odpowiednio przyprawić.

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 27-07-2011, 12:39   

fm napisał/a:
warto się polubić z żółtym serem
Średnio warto. W tym sensie, że przede wszystkim, należy sobie zakodować że poniżej jakichś 30 zł za kilogram NIE ISTNIEJE ser żółty - wszystko co kosztuje mniej, jest de facto mieszanką sera i margaryny (funkcjonalnie - w sensie, olej/tłuszcz roślinny plus utwardzacze), i im taniej tym więcej owej margaryny. Marketowe okazje za poniżej 10 zł to w zasadzie margaryna z aromatem serowym, można spokojnie dać plasterek na patelnię, roztopić, i usmażyć na tym jajecznicę.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu