Żarcie studenckie - czyli potrawy smaczne i tanie |
Wersja do druku |
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 25-07-2011, 22:02
|
|
|
Cytat: | (Panie i Panowie! A co Wy na pomysł zrobienia listy dobrych i tanich przepisów? :D) |
Ja, jako na tyle ambitny licealista, by mieć w planach studia i wyprowadzkę z domu jestem w pełni za ;p |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 25-07-2011, 22:08
|
|
|
Ja ta myślę, że tanie gotowanie świetnie się nadaje do tego tematu! ;) |
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 25-07-2011, 22:17
|
|
|
Serika napisał/a: | A co Wy na pomysł zrobienia listy dobrych i tanich przepisów? |
Ja tam nie wiem czy są jakieś dobre, tanie przepisy(może takich nie widziałem). Świeże produkty zawsze trochę kosztują. Rozumiem, że rozmawiamy teraz o tym jak się najtaniej wyżywić w akademiku... |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 25-07-2011, 23:58
|
|
|
Wiesz co... Jak pewna moja grupa znajomych dowiedziała się, za ile się będę utrzymywać, proponowała mi potrawy w rodzaju naleśnika z kajzerką oraz kajzerki z naleśnikiem. Zapewniam, że za niewielkie pieniądze można skomponować naprawdę fajne żarcie (zwłaszcza latem, kiedy warzywa są tanie). Nie chodzi mi o ekstrema, ale bardzo porządny obiad da się zrobić za 4-5 złotych :P |
|
|
Dembol
|
Wysłany: 26-07-2011, 16:27
|
|
|
Na obiad polecam zestaw młodego chemika: zupka chińska + Tiger. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 26-07-2011, 18:08
|
|
|
A ja polecam wycieczkę do antykwariatu w poszukiwaniu białego kruka o tytule
"Książka kucharska dla samotnych i zakochanych".
Świetna rzecz, przepisy na coś z niczego (zupa z suchego chleba na przykład). Poza tym małe porcje więc nie trzeba nawet przeliczać ilości składników. Przepisów naprawdę jest sporo, od podstawowych naleśników do mięsa. A wszystko aby było jak najtaniej i zdrowo.
Na dodatek znajduje się tam też poradnik jak zacząć dla kuchennych noobów z podstawową wiedzą o gotowaniu ogólnie kuchni.
Dembol, zupki są dość drogie. Podobnie jak tigery. Nie wspominając że to chyba zabija na miejscu. : ) |
_________________ Jestem wielkim Potworem Lataczem!!! <Ö>
"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 26-07-2011, 20:25
|
|
|
Potwór Latacz napisał/a: | zupa z suchego chleba na przykład |
Wodzionka? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 26-07-2011, 20:29
|
|
|
A nie. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przygotowanie obejmowało obwinięcie chleba szmatką i pokruszenie go trzonkiem noża na proszek. xD
VVV
Nie no to podobno zjadliwe. Poza tym sam żyję na przepisach z tej książki. Większość nie jest tak nowatorska. |
_________________ Jestem wielkim Potworem Lataczem!!! <Ö>
"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
Ostatnio zmieniony przez Potwór Latacz dnia 26-07-2011, 20:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 26-07-2011, 20:38
|
|
|
...
Zastanawia mnie kiedy dojdziemy do przepisów z książki o potrawach z trawy, autorstwa (o ile dobrze pamiętam) Breżniewa. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 26-07-2011, 21:27
|
|
|
Cytat: | Wiesz co... Jak pewna moja grupa znajomych dowiedziała się, za ile się będę utrzymywać, proponowała mi potrawy w rodzaju naleśnika z kajzerką oraz kajzerki z naleśnikiem. |
Ja nie wątpię, że za 5 zł można zrobić coś ciekawego. Tylko pytanie jest, czy tym się najesz? Może naleśnik z kajzerką dziewczynie warzącej góra 68 kilogramów wystarczy. Mi natomiast nie bardzo... Choć san pomysł jest ciekawy, ja osobiście nigdy nie łączyłem naleśników z pieczywem.
Serika napisał/a: | Zapewniam, że za niewielkie pieniądze można skomponować naprawdę fajne żarcie (zwłaszcza latem, kiedy warzywa są tanie). Nie chodzi mi o ekstrema, ale bardzo porządny obiad da się zrobić za 4-5 złotych :P |
Tu się zgodze, sam zawsze eksperymentuje z rożnymi sałatkami warzywnymi. Zawsze po ich zrobieniu odstawiam je na noc do lodówki, rano smakują wybornie. No, ale szkoda tylko, że ostatnio nawet i warzywa podrażały. Przez co teraz mniej eksperymentuje z cukinią...
Dembol napisał/a: | Na obiad polecam zestaw młodego chemika: zupka chińska + Tiger. | Może i jest to kaloryczne, ale także jest niezdrowe. Już lepiej sobie kupić tabliczkę gorzkiej czekolady. Tak samo pomaga przy nauce. |
|
|
|
|
|
Salva
Prince Charming
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 26-07-2011, 21:36
|
|
|
Ziemniaki, kawałek mięska drobiowego plus sałata ze śmietaną. I jest obiad, który kosztuje mniej niż 5 zł. Licząc, że śmietana, ziemniaki, mięsko i sałata można zużyć na 3-4 razy. Przyprawy starczają na nieco dłużej... |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-07-2011, 21:48
|
|
|
Tabris napisał/a: | Ja nie wątpię, że za 5 zł można zrobić coś ciekawego. Tylko pytanie jest, czy tym się najesz? |
Ależ oczywiście. Gotowanie samemu jest dość ekonomiczne. Gotowany w domu obiad wychodzi w cenie właśnie jakichś 3-5 złotych na osobodzień jedzenia, o ile specjalnie się nie burżuisz. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 26-07-2011, 23:22
|
|
|
Za pięć złotych to można nasmażyć schabowych dla pięcioosobowej rodziny. A że schabowy + ser + chleb = cheesburger, to można za owego piątaka ucztować przez trzy dni samemu. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 27-07-2011, 12:25
|
|
|
Takie schabowe czy mielone mogą (nie do końca słusznie) odstraszyć nowicjusza rzemiosła kuchennego, ale jest sporo rzeczy, które trudno schrzanić np. ryż w torebkach, najlepiej w wersji parboiled (o ile nie wyjmie się go z garnka zanim torebka spuchnie i nie dopuści się do tego, by cała woda na ogniu się wygotowała). Do tego podsmażyć na oleju pokrojony kawałek jakiejś kiełbasy czy innego mięsiwa z sosem ze słoika (taki 500-gramowy słoik starczy na 3 posiłki). Jeśli kupiło się tanio substraty w jakimś hipermarkecie, to takie danie wychodzi spokojnie poniżej 3 złotych.
Poza tym warto się polubić z żółtym serem, bo można go użyć na zapiekankach, ale również zasmażyć z ryżem albo makaronem i przy odpowiednich przyprawach i dodatkach wychodzą całkiem fajne (i też tanie) potrawy. Ew. ryż albo makaron podsmażyć z wbitymi 2 surowymi jajkami i też odpowiednio przyprawić. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 27-07-2011, 12:39
|
|
|
fm napisał/a: | warto się polubić z żółtym serem | Średnio warto. W tym sensie, że przede wszystkim, należy sobie zakodować że poniżej jakichś 30 zł za kilogram NIE ISTNIEJE ser żółty - wszystko co kosztuje mniej, jest de facto mieszanką sera i margaryny (funkcjonalnie - w sensie, olej/tłuszcz roślinny plus utwardzacze), i im taniej tym więcej owej margaryny. Marketowe okazje za poniżej 10 zł to w zasadzie margaryna z aromatem serowym, można spokojnie dać plasterek na patelnię, roztopić, i usmażyć na tym jajecznicę. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
|