Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
M&A a sprawa polska |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 08-06-2005, 10:17
|
|
|
Avellana napisał/a: | Ja myślałam raczej o takich demonach/potworach, co to przyjęły formę ludzi i trzymają wszystkich pod kontrolą |
Najlepiej, by były to kosmiczne potwory, uciskające ludzi (może nawet dosłownie) za pomocą mechów... Górale walczyliby blasterami i laserowymi ciupagami, a Maryna byłaby Magic Girls i przywódczynią ruchu oporu, która uwolniła potężnego mieszańca i ze znanych tylko sobie powodów zawarlaby z nim przymierze.
Początkowo niechętny ludzią Janosik z czasem, pod wpływem jej miłości zmieniłby postawę, ale to i tak nie ocaliłoby go od śmierci na haku...
Fabuła do anime jak znalazł...
(Janosik spotyka Inuyashe i Samuraj 7 - dop. Szept Rozsądku). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 08-06-2005, 11:24
|
|
|
Avellana napisał/a: | A idealne na "magical girl" byłyby opowieści o Karolci |
Jak to przeczytalam, to stiwerdzilam , ze chce kodomo Anime o PLASTUSIUUUUU |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 08-06-2005, 12:14
|
|
|
Ja tylko przypomnę, że hrabia et consertes byli raczej kolaborantami, gdyż działali razem z Austriakami, ale rodem byli miejscowi;). Tak czy siak - piękne techno-fantasy;P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 08-06-2005, 17:13
|
|
|
Hmm... osobiście chętnie zobaczyłym Sienkiewicza w roli anime, ale faktycznie raczej się nie nadaje... ale z podobnego tematu - świetne anime szlacheckie można by zrobić z "Przypadków Starościca Wolskiego" - czego tam nie ma... Można wsadzić bishonenów, piekne panie, tragizm... no i elementy komediowe i pojedynki...
Świetnie nadają sie tez opowiadania Komudy - mroczny posępny nastrój, wykolejeńcy, magia i upiory, postacie szlachetne, bishioneni :>... w sumie wszystko co w anime wystepuję można tam znaleść :>
Z poważniejszych rzeczy - cykl Bunsha, pierwsze tomy... intryga dworska, postacie o nadludzkich możliwościach (Dzik, Zbrozło), świat pogański... tez świetne do zanimowania :-D
No i nie mogę się zgodzić Ave... z wierszy romantycznych można zrobic coś w stylu "She and her cat" bez trudu :-) |
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 08-06-2005, 17:29
|
|
|
Janosik to nawet w oryginale miał jakiś magiczny sprzęt od czasownic, prawda? Pas, ciupagę, jakoś tak.
Ja bym chętnie zobaczyła jako anime Makuszyńskiego. "Bishonen senshi"? Proszę bardzo, "Przyjaciel wesołego diabła", "O dwóch takich, co ukradli księżyc". Dla miłośników Conana - Szatan z siódmej klasy, dla yaoistek Złamany miecz ( jakże sugestywny tytuł w dodatku^^). Musierowiczkę jako klasyczne shojo. Sienkiewicz - nic,że bez wąsów, widziałam już ekranizację Ogniem i mieczem, w której mało co białe niedźwiedzie po stepach nie latały. Jak w Trzech Muszkieterach animowanych Aramis mógł być babeczką, to i śliczny Kmicic może nie mieć ani wąsików ani podgolonych włosów.
I Akademię Pana Kleksa koniecznie.
A, i Czarne Stopy, tego starczyłoby na cały serial.
I miło wiedzieć, że ktoś poza mną też w konradowej celi widzi Kamuja. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 09-06-2005, 07:29
|
|
|
Cytat: | Sienkiewicz - nic,że bez wąsów, widziałam już ekranizację Ogniem i mieczem, w której mało co białe niedźwiedzie po stepach nie latały. |
Tia, a husaria miała skrzydełka na hełmach i ruską flagę:]. Ale to nie znaczy, że to była UDANA wizja(Podbipięta przeżył, a zginął Zagłoba; niech mór i trąd spadną na żabojadów...).
Cytat: | I miło wiedzieć, że ktoś poza mną też w konradowej celi widzi Kamuja. |
Nie tylko Konrad. Gdy czytałem Zbrodnię i Karę "obsadziłem" pół składu Smoka Nieba:D. Sorata jako Razumichin i Arashi jako Dunia:>. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Totalizator
I Think I Can
|
Wysłany: 11-06-2005, 23:25
|
|
|
Hmm. A wiedźmin? Ma wszystko co potrzebne żeby zrobić dobre anime. |
_________________ Podążaj za białym kurwikiem... |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 12-06-2005, 09:27
|
|
|
cykl o Tomku Wilmowskim Szklarskiego jako shounen-anime - choć jak mi mignęło kiedyś na CN/Fox już amerykanie wpadli na coś podobnego, =='
"Czarne Chmury" podciągnięte pod przygodowo-historyczny film o polskich samurajach - i tu problemów z wąsami być nie powinno, wystarczyłoby, że by zbiszonieli ^^ tak, samo jak Krzyżacy, z tym, że chyba ogólnie problemem byłyby sceny bitewne.
"Królowa Niewidzialnych Jeźdźców" Tomaszewskiej - porzucone dziecko, Przeznaczenie, nadprzyrodzone moce, Wędrówka w Celu odnalezienia Dziedzictwa...
I popieram Avellanę, chetnie bym zobaczyła ekranizację serii o Alicji, "Dziewczynce, Której Nic się nie stanie" Bułyczowa (choć to nie polski autor)
Aha, a ekranizacja książki Wieniamina Kawierina "Werlioka" byłaby gratką dla fanów mistycyzmu XD (oraz dla pań, jeśliby poszerzyć wątek romansowy i diabelski w stronę zbiszonienia) |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-06-2005, 10:17
|
|
|
Wiedźmin doczekał się już swojej wersji na dalekim wschodzie, Grandia II to w końcu w sporych częściach wręcz zrzynka w Sapkowskiego.
Fajną Oavkę w klimacie Cresta można by zrobić operając się na operacji Bismarck w polskim Piorunem i jego załogą w rolach głownych. ( tak słucham sobie właśnie ost z Star Trek i niemal widzę całą kocepcję takiego anime ).
Zaś co do seriali - Plastuś faktycznie jak najbardziej. |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 12-06-2005, 10:41
|
|
|
wg mnie to i na podstawie drógiej wojny światowej by sie dało, a najlepiej to jakby zaczęli robić anime na podstawach lektór (w miare odkładnie)-chociaz nie trzeba by było tego syfu tyle czytać...
a jakby to rozszerzyć nie tylko do polski, mogli by zrobić anime na podstawie diuny, albo nawet gwiezdnych wojen-z tym że tutaj nei jestem pewien czy czegoś już nie było... |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 12-06-2005, 10:47
|
|
|
Ryuzoku napisał/a: | na podstawach lektór (w miare odkładnie)-chociaz nie trzeba by było tego syfu tyle czytać... |
Tak, ŻeczywiŹcie. LektÓry to syf. BÓda śmierdzi.
(a ponoć szkoła Óczy)... |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 12-06-2005, 10:57
|
|
|
Ja wczoraj porządkowałam książki na półce... Było tego od groma i kawałek, więc musiałam użyć jakiegoś systemu. No to dzielę... Wyglądało to mniej więcej tak:
"Perelowskie shounen, nowoczesne shoujo. znowu shounen, gekika, książka kucharska, kryminał, kodomo, shoujo..."
Cóż, pod shounen podpadałby wspominany wcześniej przez Ikę cykl o Tomku Szklarskiego. Pod shoujo oczywiście Musierowiczki wszelakie, tylko faktycznie trzeba by trochę odmądrzyć to wszystko... Bo przeciętne nastolatki raczej nie cytują Seneki przy obiadku :P Chociaż, gdyby się uprzeć można by też zrobić shoujo ambitne, a wtedy to by przeszło. Natomiast na kodomo - Plastuś na pewno, Kubuś Puchatek (w tym innym tłumaczeniu :>), Sceny z życia smoków (bo przecież wszyscy muszą wiedzieć, jak wygląda Smok Urodzinowy :D) i pare baśni.
Ryuzok - na podstawie Star Warsów na pewno wyszła manga (w którym Luke był typem bizona i miał pełne wargi...) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-06-2005, 11:06
|
|
|
To może by tak Kamienie na Szaniec jako hardcore jaoi z Zośką jako bizonem ( w końcu nie przez przypadek miał taką kswykę ). |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 12-06-2005, 11:10
|
|
|
Grisznak, NIE! Przepraszam uprzejmie, ale są granice wyśmiewania się ==' (tak Xen, JESTEM drażliwa...) Poza tym oni tam wszędzie byli hetero... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 12-06-2005, 11:12
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Wiedźmin doczekał się już swojej wersji na dalekim wschodzie, Grandia II to w końcu w sporych częściach wręcz zrzynka w Sapkowskiego. |
Eeeee.... Troche na początku pojawia sie podobnych motywów, ale doprawdy nie nazwałbym tego zżynką. Pomysł pariasa za pieniądze zabijającego potwory nie jest taki oryginalny, a reszta... Cóż, w Wiedźminie nie było ani demonów, ani statków kosmicznych, ani motywu bratobójstwa, ani cyborgów, ani wreszcie kapłanek w strojach a'la łowickie zespoły ludowe. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|