Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Dlaczego To oglądacie? |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-05-2006, 19:12
|
|
|
Cytat: | przede wszytkim dobra rozrywka a nawet przygotowanie do życia (bo tak to traktuja japończycy i dlatego dają oglądać takie rzeczy dzieciom). |
Wypluj te słowa! Jeśli ktoś chciałby uczyć swoje dziecko życia na podstawie anime należy go wykastrować toporem jeszcze zanim je pocznie. Najlepiej cięciem szyi do krocza... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Rogas
Lewa !!!!
|
Wysłany: 08-05-2006, 14:17
|
|
|
TFU TFU TFU może być :P... nie ale tak serio to gdzieś to czytałem... jak poczukam to wam podam linka :P choć teraz zbytnio czasu nie mam heh |
_________________ Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus- najwięcej dokonamy w tym, do czego będziemy najbardziej uzdolnieni |
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 08-05-2006, 14:31
|
|
|
Krótko mówiąc - uwielbiam kreskówki, a anime to kreskówka... a że dodatkowo anime jest zazwyczaj bardziej poważne niż np. kresków amerykańskiej, to tym bardziej mi się podoba ^^.
Jak zacząłem oglądać anime... cóż pierwsze to zapewne widziałem w TV, ale dowiedziałem się jak to się nazywa i z czym to się je... hmm... w sumei zupełnie przypadkowo, przeglądając net ^^. A bardziej się w to zaangażowałem po znalezieniu pewnej strony z skanlacjami mangi (swoją drogą, z tej strony powstał projekt nad którego stroną techniczną w chwili obecnej trzymam piuecze ^^) |
|
|
|
|
|
Rogas
Lewa !!!!
|
Wysłany: 08-05-2006, 15:34
|
|
|
a jest jeszcze jeden powód dlaczego ogladam anime ... dla MUUUUZYYYYYYYYYYYYYYYY bo w większości przypadków jest po prostu Excellent a jeszcze jak jest rockowa to już wogóle :P |
_________________ Ad quas res aptissimi erimus, in iis potissimum elaborabimus- najwięcej dokonamy w tym, do czego będziemy najbardziej uzdolnieni |
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 08-05-2006, 15:38
|
|
|
A mnie się podobają soundtracki typu GITS (chórki na openingu rządzą), czy Mononoke Hime ;-) a z serii bezkonkurencyjnie "Haibane Renmei", "Cowboy Bebop" i "Hellsing" ;) |
Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 08-05-2006, 16:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 08-05-2006, 15:54
|
|
|
Rogas - fakt, OSTy z Anime są zazwyczaj genialne (nie mówię, że z innych filmów nie ^_-), np. u mnie dłuższy już czas gości na liście w inampie kilkanaście kawałków z OSTa z .hack//SIGN i .hack//LIMINALITY.
Ponadto opening do Wolf's Rain też IMO boski ^^.
I jak najbardziej się zgadzam, muzyka również ciągnie ^^. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 08-05-2006, 16:02
|
|
|
Wiecie... To "zazwyczaj" jest baaaaardzo mocno przesadzone. Powiedziałabym raczej, że lwia większość ostów do anime to niczym nie wyróżniające się j-popowe kawałki... A to że zdarzają się perły w stylu Kenji'ego Kawai czy boskiej Yoko Kanno - well, w produkcjach "światowych" też się zdarzają... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 08-05-2006, 17:05
|
|
|
Mai_chan, nie wiem czy słyszałaś OST z hacków... ale jak dla mnie to ma to z j-popem nie wiele wspólnego (przynajmniej większość kawałków), zaś OP do WR hmm... jeżeli ktoś to nazwie j-popem to się zdziwię ^^.
Ale masz niewątpliwie racje, dlatego napisałem, że w produkcjach innych również są dobre motywy muzyczne, co nie zmienia faktu, że może to być powód dla którego ciągnie do anime ^^. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
|
Wysłany: 08-05-2006, 17:14
|
|
|
A kto robił osta z Hacków? Yuki Kaijura, "one of chosen". Kto tworzył muzykę do Wolfs Rain? Boska Yoko Kanno. Gits? Kenji Kawai, kolejny "one of chosen". Ktoś tu nie odrobił pracy domowej i nie czyta uważnie postów... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 08-05-2006, 18:36
|
|
|
Hmmm Mai, ale mi nie chodziło o postacie które uczestniczyły w tworzeniu danych ścieżek, a o styl muzyki... i chyba nim nie jest, chociaż tak naprawdę nigdy nie byłem w Japonii, nie wiem dokładnie czego tam ludzie słuchają, zresztą muzyka filmowa rządzi się trochę innymi prawami z tego co zaobserwowałem (ludzie rzadko klasyfikują ją wedle gatunków ^_-).
Ponadto w przypadku Wolf's Rain OPa (i nie tylko) wykonawcą jest Steve Conte ^_-.
Tak, tak wiem co to j-pop i zaraz mi ktoś będzie wypominał, że to o czym pisze to włąśnie jest j-pop... ale cóż, człowiek czasem nie umie się pogodzić z faktem (no i nadal się upieram, że muzyki filmowej nie powinno się klasyfikować pod względem gatunków ^^'). W każdym bądź razie... OP do WR nie jest j-popem... przynajmniej tyle xP. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 08-05-2006, 18:43
|
|
|
Mai chodziło chyba raczej o to, że wymienione tytuły tworzyli bardzo dobrzy twórcy, a nie, że to jest J-Pop. Po prostu nie można ich podawać jako przykład reguły, bo są wyjątkami. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
|
Wysłany: 08-05-2006, 18:49
|
|
|
Ano, ano, Ysen mądrze prawi. Co do wykonawcy - owszem, to też ważne, ale zawsze pierwszy jest kompozytor. W przypadku Wolf's rain boska Yoko Kanno, niech jej muzy łaskawe będą. Poza tym ja nigdzie nie powiedziałam, że ci twórcy tworzą j-pop... Ba, ja ich podałam jako wyjątki od reguły właśnie.
Tylko że to trochę tak, jakby za "wzorcowy przykład anime" dawać np. "Fantastic Children" - z najlepiej skonstruowaną fabułą jaką kiedykolwiek widziałam ja i jeszcze kilka osób. Za przykłady "wzorcowe" nie daje się rzeczy wybitnych, tylko klasyczną średnią. A klasyczna średnia to z reguły jednak mocno przeciętny j-pop ;P Nie wiem czemu po głowie mi chodzi Love Hina - anime przeciętne zarówno pod względem scenariusza jak i muzyki. |
O męcę twórczej:
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 08-05-2006, 20:29
|
|
|
Hmmm... ale wedle definicji którą znam, to oni tworzą j-pop... <czuje się mocno skołowaciały i zagubiony>, mógłby ktoś tak pokrótce zdefiniować j-pop, albo podać stronkę z definicją, bo moja jest najwidoczniej nie poprawna xD.
Love Hina... heh o ile mange czytało mi się nawet przyjemnie, to szczerze powiem, że na Anime się zawiodłe i to pod każdym względem, niestety.
Ale nie o tym temat ^^, ja tylko prosiłbym o definicje tego j-popu O_o xD. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 08-05-2006, 20:32
|
|
|
A co to ma do dyskusji na Boga? |
|
|
|
|
|
Rogas
Lewa !!!!
|
Wysłany: 09-05-2006, 12:16
|
|
|
wiecie tak naprawde to możemy duskutować o muzyce z anime z inymi ale jak wiecie każdy ma swój gust...np w Full metalu muzyka nie jest oceniona zbyt wysoko (no 8/10) a mnie bardzo się muzyka z niego podoba... można jedynie przekonywać do swojego zdania ale nie można nikogo do niego zmusić ( no byli ludzie w histori którzy jednak tak robili :P)
@Mai-chan- o co Ci chodziło z tym ze Cytat: | Za przykłady "wzorcowe" nie daje się rzeczy wybitnych, tylko klasyczną średnią | ?? Moim zdaniem właśnie za wzorzecz powinny slużyć dzieła wybitne a nie jakieś średniaki hmm |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|