Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaka jest wasza ulubiona piosenka z anime i dlaczego? |
Wersja do druku |
aliaren
yadda yadda~
|
Wysłany: 01-04-2009, 22:21
|
|
|
Gdybym faktycznie miała zrobić pełną listę ulubionych piosenek z anime, wyliczanka miałaby gdzieś tak ze 100 pozycji wypisanych na szybko, a i tak nikt by tego nie przeczytał, więc ograniczę się do kilku...nastu. Nie twierdzę, że są szczególnie wybitne, większość jest po prostu chwytliwa, a części nie byłabym w stanie słuchać w jakimkolwiek innym języku niż japoński. Ale goszczą stale na mojej playliście.
Utwory, które puściłabym rodzinie/ niemangowym znajomym, bez obawy o dziwne spojrzenia [swoją drogą mój ojciec faktycznie zna i lubi niektóre z nich...] ;)
- Uninstall, Ishikawa Chiaki [Bokurano] - wysoki głos wokalistki nie musi przypaść do gustu każdemu, ja zakochałam się w tym utworze od pierwszego przesłuchania; bardzo klimatyczny, świetnie oddaje klimat serii
- Higurashi no Naku Koro Ni, Shimamiya Eiko [Higurashi no Naku Koro ni] - jw
- Tsuki no Uta, Gackt [Texhnolyze] - tak jak zazwyczaj nie lubię głosu Gackta w balladach, tak w tym utworze wyjątkowo mi nie przeszkadza
- Kiri, Monoral [Ergo Proxy] - i piosenka i angielski na poziomie ;)
- Guns&Roses, Paradise Lunch [Baccano!] - jedna z niewielu czołówek, których nigdy nie przewinęłam, a wprost przeciwnie, potrafiłam obejrzeć/posłuchać kilka razy zanim przeszłam do samego odcinka
- Calling, Oda Kaori [Baccano!] - jw
- One more time, one more chance, Yamazaki Masayoshi [Byousoku 5 cm] - mogę słuchać w kółko i nigdy mi się nie nudzi, paradoksalnie poprawia mi humor
- Friends, Yonekura Chihiro [Gundam 00]
- Allegro Cantabile Sound, Suemitsu & the Suemith [Nodame Cantabile] - niesamowicie pozytywna piosenka, również na poprawę humoru, chętnie nauczyłabym się partii fortepianu, gdyby nuty były gdzieś do zdobycia...
- Gekidou, UVERworld [D.Gray-man] - przez długi czas moje ulubione z tych mało wyjątkowych, a mimo to wpadających w ucho, więc przez sentyment dodaję do pierwszej kategorii
- Sakana, Spitz [Honey & Clover]
- 19sai, Suga Shikao [xxxHolic]
- Tatta Hitotsu no Omoi, Kokia [Gunslinger Girl] - no proszę, z listy wychodzi mi słabość do ballad xD inny wniosek, Japończykom w openingach lepiej wychodzą spokojniejsze utwory, niż pseudo-rock/pop z domieszką techno
Z rodzaju 'szybkie i dynamiczne':
- Hikari Sasuhou, Back-on [Murder Princess] - wyłapane przypadkiem na playliście współlokatorki, męczyła to w pewnym momencie przez kilka dni z rzędu bez przerwy i w rezultacie piosenka do dzisiaj nie chce odpuścić
- Howling, Abignon Boys School [Darker than Black] - kolejny przykład openingu, którego ani raz nie ominęłam i zdaje się pierwszy, którego tekstu nauczyłam się niechcący na pamięć
- Shut up and explode, Boom Boom Satellites [Xam'd] - do tej serii zachęciła mnie dyskusja na forum i właśnie opening, zarówno pod względem muzycznym, jak i przez obiecująco wyglądające proporcje dorosłych postaci do nastolatków xD
- Donten, Does [Gintama]
- PSI-Missing, Kawada Mami [Toaru Majutsu no Index] - bardzo dobry początek, dalej nieco gorzej, ale i tak uważam tę czołówkę za udaną
Z rodzaju 'nie byłabym w stanie słuchać tego w języku innym niż japoński':
- Motteke! Sailor Fuku, Hirano Aya & spółka [Lucky Star]
- Boys&Girls, LM.C [Katekyo Hitman Reborn]
- Dango Daikazoku, Chata [Clannad] xD
[więcej nie wymienię, żeby się nie pogrążać ;D]
Do listy dodałabym jeszcze kilka utworów z tasiemców, do tego z Wolf's Rain, Witch Hunter Robin, Death Note, Code Geass, Melancholy of Haruhi Suzumiya, Nany, i kilku innych, ale już i tak wyszło mi z tego posta wypracowanie. Więc na tym chwilowo koniec. |
_________________ see without looking
hear without listening
breathe without asking
|
|
|
|
|
Andrzej80
go!Tsubasa
|
Wysłany: 18-04-2009, 22:52
|
|
|
ostatnio wpadła mi piosenka z anime chobits.
Jednakże najbardziej lubię piosenki z Captain Tsubasa:
Moete Hero by Hiroyuki Okita
Fuyu no Lion by Hiroyuki Okita
Otokodaro by Yamazaki Ayako
Feel So Right by MAX
Keep On Going by Enomoto Atsuko
oraz piosenkę Isao Sasaki z openingu Generała Daimosa |
_________________ "Gra w piłkę to cel mojego życia. To moje marzenie"
Tsubasa Ozora
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Katsuko
Inna.. niż myślisz..
|
Wysłany: 21-04-2009, 08:01
|
|
|
Mi się podobają piosenki z Bleach.. szczególnie "Opening Bleach 1st" i "Opening Blech 6st"..
Z Naruto, polecam "Wind".. wzruszająca piosenka.. Polecam Wam te kawałki :) |
_________________ "Póki walczę, jestem zwycięzcom" |
|
|
|
|
sickNess
Metal Militia
|
Wysłany: 21-04-2009, 10:52
|
|
|
Opening i ending z Kaiji i kawałek z OSTu "Despair", opening i drugi ending z Akagi i kawałki "Kinpaku Fuwan" i "Gouwan", opening z nowej Basary (WHOO WHOO :D), opening z Casshern Sins, opening z Bebopa. |
_________________ Oh Lord, I must be crazy,
I'm settled down and I find nothing new...
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 21-04-2009, 14:27
|
|
|
Katsuko napisał/a: | Mi się podobają piosenki z Bleach.. szczególnie "Opening Bleach 1st" i "Opening Blech 6st"..
Z Naruto, polecam "Wind".. wzruszająca piosenka.. Polecam Wam te kawałki :) |
Naucz się tylko proszę pisać :P albo przynajmniej czytać co piszesz po tym jak to piszesz zanim jeszcze zamieszczasz post, to przydatna umiejętność. Polecam też nie zastępować kropek/przecinków czy jakiśkolwiek innych znaków interpunkcyjnych wielokropkiem bo tekst staje się lekko nieczytelny a po jakimś czasie wkurza, bo to źle wygląda ( OMG, i kto to mówi? Wiem z doświadczenia, też używam dużo, ale staram się z tym walczyć. ) Nie miej mi tego za złe, to tylko dobra rada - w końcu masz dopiero 13 lat.
Ostatnio spodobały mi się wszystkie piosenki z Gundama 00 ;> Naj-Naj-Najbardziej "I trust you" z drugiej serii poświęcona Anew ( ah, biedny Lyle... ).
No i w końcu obejrzałam Code Geass - Również podobały mi się wszystkie Openingi. Endingów nie oglądałam, nie było czasu - tylko przełączanie na następny odcinek :P |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Agita
|
Wysłany: 27-04-2009, 17:17
|
|
|
A jeśli chodzi o mnie to Lilium z Elfen Lied ;D . ^^ |
|
|
|
|
|
Sakura239000
|
Wysłany: 27-04-2009, 19:09
|
|
|
Synchronicity Yui Makino oraz Ending z Tsubasa Tokyo Revelations w wykonaniu Maayi Sakamoto - uwielbiam *_* :):) Lubie tez pierwszy ending ("Life is like a boat") z "Bleach" ;D |
|
|
|
|
|
Naraku_no_Hana
Chyba normalna. Chyba.
|
Wysłany: 19-05-2009, 17:06
|
|
|
"Naraku no Hana" (Kwiat Piekieł) z Higurashi na Naku Koro ni Kai. Cudowna muzyka, cudowny tekst. O tym, jak bardzo chcemy uciec przed przeznaczeniem, i jak nie bardzo nam to wychodzi... Taka jest przynajmniej moja interpretacja.
"God Knows" z The Melancholy of Haruhi Suzumiya. To samo co wyżej - melodia i tekst. Dowód na to, że piosenka o miłości nie musi być rzewnym zawodzeniem.
"Motteke! Sera Fuku" z Lucky Star. Jest to piosenka przede wszystkim... oryginalna. No bo do jakiego gaunku zaliczyć coś takiego? Nie mniej jednak "Motteke!..." jest wspaniałe, wesolutkie i wyśmienicie poprawia humorek w deszczowy dzień :) |
_________________ Nukedashitette Nukedashitette
Kanashisugiru unmei kara
Anata wa NARAKU NO HANA ja nai
Sonna basho de
Sakanaide sakanaide
Karametorarete ikanaide |
|
|
|
|
Kaioken
|
Wysłany: 20-05-2009, 13:40
|
|
|
Code Geass Continued Story i If I were a bird. |
|
|
|
|
|
gambitemma
|
Wysłany: 20-05-2009, 18:01
|
|
|
Mi najbardziej podoba się piosenka z openingu MSG Wing , piosenki i melodie występujące w Sailor Moon, piosenka z openingu Eureka 7 i Shakugan No Shana |
|
|
Ponury
Grim Greetings
Dołączył: 27 Lip 2006 Skąd: ....diabli wiedzą Status: offline
|
Wysłany: 20-05-2009, 18:17
|
|
|
OST z Mononoke Hime to najlepsza ścieżka dźwiękowa jaką słyszałem, choć nie było tego za wiele.
Utwór "The Legend of Ashitaka" to mistrzostwo świata |
_________________ Live fast, die young,
make a pretty corpses |
|
|
|
|
R2D2
|
Wysłany: 21-05-2009, 23:32
|
|
|
Ulubiona piosenka? Hmm... Mam pięć ulubionych:
- "Ride on shooting star" - Czyli ending Furi Kuri :)
- "Lilium" - Piosenka (a może lepiej pasuje, pieśń?) występująca w openingu Elfen Lieda
- "Chowa Oto-with reflection" (przynajmniej tak pisało na youtube :P) - Badzo fajny kawałek pochodzący z filmu "Origin: spirits of the past"
- Tabi no Tochuu - pochodząca ze "Spice and Wolf" niby nic specjalnego, a czlowiekowi robi się ciepło w sercu gdy słucha :).
- No i może jeszcze The "Wolf Whistling Song" - Ot, prosta pioseneczka, której nie mogę przestać nucić (stan ten trwa jakies 2 tyg. ;))
Zasadniczo jeszcze wszystkie openingi Fullmetal Alchemist stały na wysokim poziomie pod względem muzyki, ale nie chce mi się teraz szukać ich tytułów na necie :).
Choć jak pomyślę nad tematem jeszze trochę, to dochodze do wniosku że muzyka z openingu NGE też wymiatała :). No i "Sakura Saku" pochodząca z "Love Hina".
Dobra, kończę bo znowu sobie coś przypomnę ;). |
_________________ Knights Who Say Ni!
|
|
|
|
|
mug -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-06-2009, 21:14
|
|
|
Ach, ten pierwszy opening w Darker Than Black... to jest coś! |
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 11-06-2009, 21:46
|
|
|
Cytat: | Ach, ten pierwszy opening w Darker Than Black... to jest coś! |
O tak, ''Howling'' ma klimat.
A ja ostatnio ''ochy i achy'' kieruję w kierunku tego cudeńka (Pandora Hearts opening theme). Dopiero po usłyszeniu pełnej wersji doceniłam urok tej piosenki. Teraz tylko dorwać w jakimś sklepie internetowym OST z PH :3 |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|