Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime was ostatnio zawiodło? |
Wersja do druku |
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 18-07-2012, 09:45
|
|
|
Fate Zero 2 - bo jak ktoś wyżej napisał, było tylko bardzo dobre.
Cowboy Bebop, co prawda jestem dopiero na 8 odcinku, ale słyszałem jaki to klasyk itp, natomiast nie powala na ziemie. Owszem to bardzo dobre anime, ale do legendy jaką w okół siebie wytworzyło, to jestem na NIE.
Ktoś tam wyżej ciśnie na CG w stylu Kaczyńskiego. Oczywiście mam na myśli tego z Kaczyńskiego z odcinka drugiego drugiej serii CG !
Wszyscy się zachwalają serią, wszyscy się zachwalają głównym bohaterem, wszyscy zachwalają się fabułą, wszyscy (większość) zachwala się grafiką clampową, jedną z najlepszych. A przyjdzie taki i powie:
*pisząc wszyscy miałem na myśli znaczną większość oglądających CG.
- Fabuła do bani
- Kreska do bani
- Lelouch do bani
- całokształt do bani.
For God Sake, jeśli tyle osób, również na kotatsu (które moim zdaniem momentami przesadza :D) uważa to anime za dobre, to chociaż wypadałoby, jeśli nie łagodniej, to bardziej konstruktywnie krytykowac by nie wyjść na ignoranta, jakim właśnie w moich oczach się stałeś. |
|
|
Zigur
Rias' Knight
|
Wysłany: 07-08-2012, 17:02
|
|
|
Zawiodłem się ostatnio nie tyle na anime co na filmie - Dragon Age: Dawn of the Seeker. Graficznie nie było źle chociaż osobiście nie przepadam za animacją 3D. Fabuła była tak nudna, że połowy faktów nie pamiętam. Główna bohaterka to zadufana w sobie choleryczka, której nawet bardzo chcąc nie byłem w stanie polubić... Nie polecam tego filmu nikomu chyba, że jest fanem uniwersum Dragon Age albo znudzonym masochistą... |
|
|
|
|
|
CuteHell
IceQueen
|
Wysłany: 20-04-2013, 08:39
|
|
|
Szczerze, troche was zdziwie bo Anime zaczelo sie i bylo jedno z najlepszych jakie ogladalem a mianowicie chodzi o Death Note.
Nie chcac robic spoilera po prostu koniec mnie zalamal, naprawde nie spodziewalem sie ze jak zawsze zrobia z tego taka pospolita ku**
Myslalem ze wkoncu bedzie to inne anime, naprawde az plakalem na koncu ze tak kijowo sie skonczylo... ;( |
_________________ Train Hard To Win Easy! :>
Moja Lista :
http://myanimelist.net/animelist/CuteHell |
|
|
|
|
Araragi
Void
|
Wysłany: 04-05-2013, 00:51
|
|
|
Evangelion 3.0 oczywiście, a może po prostu miałem za duże nadzieje i zdążyłem już zapomnieć jakiego rodzaju MC jest shinji. Mange przeczytałem to już sie przyzwyczaiłem że shinji jest emo. Tutaj jednak jeszcze dodali kilka innych upośledzen i tak oto MC jest naiwnym, bezmyślnym i egoistycznym dzieckiem. |
|
|
|
|
|
Tsukuru
Tsukuru
|
Wysłany: 15-07-2014, 16:49
|
|
|
Boku wa Imouto ni Koi wo Suru
Króciutkie OVA, które w zamyśle miało być o rzeczach ważnych, a w rzeczywistości jest stuprocentową klapą. -.- Nie wiem jaki czort mnie podkusił, aby to obejrzeć.
Aby docenić prawdziwe piękno, należy rozeznać się również w tym co złe... :)
Boku wa Imouto ni Koi wo Suru zajął zaszczytne miejsce obok CLANNAD Movie w kategorii "już nigdy więcej". |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
lichotka
|
Wysłany: 23-02-2015, 19:28
|
|
|
Psycho-Pass 2
To aż nie do wiary, jak można zepsuć tak świetną bazę, jaką reprezentował pierwszy sezon.
W pierwszym sezonie Psycho-Pass jest świetnie skonstruowany świat, jest konflikt pomiędzy wolnością jednostki a bezpieczeństwem społeczeństwa, jest umiejętnie poprowadzone rozważanie filozoficzne. Bohaterowie zupełnie przyzwoici, akcja ciekawa. Do tego otwarte zakończenie, które wystarczy pociągnąć.
Sequel zaprzepaścił zdecydowaną większość tego, co stanowiło o sile pierwszej serii. Bohaterów odmóżdżono, a zamiast inteligentnych rozważań otrzymujemy mętną i mało przekonującą papkę, składającą się z grubymi nićmi szytych stwierdzeń.
Szkoda. Wielka szkoda. |
_________________ RECENZJE ANIME
http://suzuri.blog4u.pl/
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-02-2015, 21:25
|
|
|
O ile całkowicie się zgodzę, że drugi sezon to dno i dwa metry mułu, o tyle nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem:
lichotka napisał/a: |
To aż nie do wiary, jak można zepsuć tak świetną bazę, jaką reprezentował pierwszy sezon. |
w sytuacji, gdy pierwszy sezon Psycho-Pass był stanowczo daleki od postawienia jakiegokolwiek nowatorskiego pytania, oraz większość swojej "głębi" opierał na cytatach z losowo wybranych filozofów.
Z drugiej strony, ja mam chyba zawyżone wymagania, gdy tylko pojawia się w serii filozofia ^^' |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 23-02-2015, 21:58
|
|
|
W pierwszym odcinku pierwszego sezonu dowiadujemy się jak zgrubsza działa ta Sybilla czy jak jej tam i już w tym miejscu widać, że jej twórcy albo zupełnie nie przewidzieli istnienia psychopatów, albo sami nimi byli i ustawiali normy pod siebie... Jest to poważny problem, bo nijak nie widzę jak system preferujący zimnych psycholi jest od czegokolwiek bezpieczniejszy. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 24-02-2015, 00:34
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Jest to poważny problem, bo nijak nie widzę jak system preferujący zimnych psycholi jest od czegokolwiek bezpieczniejszy. |
Jeśli eliminuje 99% przestępstw dokonywanych nie przez zimnych psycholi (czyli de facto większości przestępstw), to co tu rozkminiać? Dopóki system myli się rzadziej, niż statystyczny policjant, ma sens. |
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 24-02-2015, 11:28
|
|
|
JJ napisał/a: |
Jeśli eliminuje 99% przestępstw dokonywanych nie przez zimnych psycholi (czyli de facto większości przestępstw), to co tu rozkminiać? Dopóki system myli się rzadziej, niż statystyczny policjant, ma sens. |
System z założenia jest wybrakowany, ponieważ opiera się w swoim funkcjonowaniu na jednostkach przez niego wykluczonych, czyli w praktyce błędach systemu. Gwarantuję Ci, że to powinno go skreślić na długo przed momentem wprowadzenia. |
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 24-02-2015, 12:15
|
|
|
Daerian napisał/a: | opiera się |
Nope, utylizuje te jednostki. Co akurat jest bardzo sprytnym rozwiązaniem, bo samo występowanie błędów w każdym tego typu systemie jest praktycznie pewne. |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 24-02-2015, 17:03
|
|
|
No właśnie pierwszy odcinek pokazał, że nie eliminuje, a generuje, bo jeśli komuś trochę bardziej skoczy ciśnienie, to system natychmiast zaczyna dyszeć mu w kark i czekać aż się potknie. Jeśli w takiej sytuacji ktoś jest w stanie nie wpaść w spiralę coraz większego stresu to można założyć, że zupełnie zrelaksowany będzie również mordując sąsiadki i robiąc z ich kości żyrandol. |
|
|
|
|
|
lichotka
|
Wysłany: 24-02-2015, 17:44
|
|
|
Daerian napisał/a: | w sytuacji, gdy pierwszy sezon Psycho-Pass był stanowczo daleki od postawienia jakiegokolwiek nowatorskiego pytania, oraz większość swojej "głębi" opierał na cytatach z losowo wybranych filozofów.
Z drugiej strony, ja mam chyba zawyżone wymagania, gdy tylko pojawia się w serii filozofia ^^' |
Cóż, pytanie "wolność czy system" nie jest niczym oryginalnym, to jasne. Abstrahując jednak od filozofów, podobał mi się sposób prowadzenia rozważań: ile razy skłaniałam się ku jednej odpowiedzi, twórcy przedstawiali argument przeciwko. Anime pokazywało to jeden, to drugi punkt widzenia, nie pozwalało trzymać się uparcie jednej wersji. A czymże jest filozofia, jak nie nieustannym podważaniem pewników i poszukiwaniem własnych odpowiedzi?
Na temat konstrukcji systemu nie chciałabym się rozwodzić.
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Wydaje mi się to całkiem sensowne - system nie tyle opiera się na jednostkach "niewykrywalnych", co dodaje je do swojej bazy. Nie jest powiedziane, kto był podstawą systemu u jego początków.
Ale nie to mnie zastanawiało w Psycho-Pass. Bardziej zainteresował mnie obraz życia w państwie sterowanym przez system - ludzi niezdolnych do podjęcia inicjatywy, gdy coś wymyka się systemowi (brak instynktu "łapać złodzieja!" - w końcu system to rozwiaże). System mówił, gdzie mają pracować i jak żyć. I świat wirtualny, dużo bardziej kolorowy i żywy niż szara rzeczywistość. |
Ostatnio zmieniony przez lichotka dnia 25-02-2015, 18:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 24-02-2015, 18:13
|
|
|
lichotka napisał/a: | system nie tyle opiera się na jednostkach "niewykrywalnych" |
Mam tutaj na myśli osoby całkowicie wykrywalne, czyli "latent criminals" pracujących jako policja. Warto zwrócić uwagę, że przestępcy zatrudniani jako policjanci obecnie jest czymś koszmarnym i bardzo źle widzianym, jeśli wręcz nie niemożliwym (zależnie od miejsca).
Kwestia o której piszesz to akurat duży spoiler, dlatego jej nie poruszałem, ale owszem, jest ona jeszcze większym skreśleniem systemu. Dodatkowo, patrząc na to, co system piętnuje - praktycznie cała obecna władza oraz służby porządkowe (wojsko, milicja zwłaszcza) według tego systemu są elementami obcymi i szkodliwymi.
Ysengrinn napisał/a: | bo jeśli komuś trochę bardziej skoczy ciśnienie, to system natychmiast zaczyna dyszeć mu w kark i czekać aż się potknie |
Ba, drugi sezon potwierdza sugestie z pierwszego, że znaczna część populacji w zasadzie żyje na antydepresantach łykanych jak cukierki. |
|
|
lichotka
|
Wysłany: 25-02-2015, 18:35
|
|
|
Daerian napisał/a: |
Kwestia o której piszesz to akurat duży spoiler, dlatego jej nie poruszałem, ale owszem, jest ona jeszcze większym skreśleniem systemu. Dodatkowo, patrząc na to, co system piętnuje - praktycznie cała obecna władza oraz służby porządkowe (wojsko, milicja zwłaszcza) według tego systemu są elementami obcymi i szkodliwymi. |
Właściwie cała policja to elementy z pogranicza. Jak pokazała pamiętna scena, w której
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Akane celowała w Makishimę z regularnej broni
, jednostki żyjące wedle systemu nie są do końca w stanie go bronić. Dlatego że przestępczość jest pewnym nieuporządkowaniem, które nie wpisuje się w ramy systemu. Działania szablonowe nie zawsze dają pożądany skutek.
Cóż, system idealny nie jest, ale też Psycho-Pass te wady pokazuje. Natomiast sequel praktycznie wcale do systemu się nie odnosi, wciskając tylko jakąś mętną gadaninę o paradoksie omnipotencji.[/spoiler] |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|