Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 18-02-2010, 11:41
|
|
|
Karel napisał/a: | Ja z kolei byłby wdzięczny za jakiegoś mało znanego, a przede wszystkim mało znanego shouena. |
Ekhm... mogę się domyślić, że się po prostu walnąłeś w tekście, ale ciężko coś wskazać mając jedynie "mało znany" za drogowskaz - bo i zapewne nie tylko o taką cechę ci chodziło. Tak więc skonkretyzuj ;p |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Góral
Firefly/Serenity fanatic
|
Wysłany: 18-02-2010, 17:38
|
|
|
Karel napisał/a: | Ja z kolei byłby wdzięczny za jakiegoś mało znanego, a przede wszystkim mało znanego shouena. |
Desert Punk (niestety przetłumaczono tylko 2 tomy, ale jest jeszcze anime), Ninku (czyli manga, z której zrzynał Kishimoto - autor Naruto, również niewiele tomów przetłumaczono), Change 123 (bardzo fajna manga ecchi, a niewiele jest tytułów z tego gatunku wartych zainteresowania), Superior (widziałem tylko pierwszy rozdział, ale polecana mi była przez kilka osób) i przede wszystkim Get Backers. Jest to jeden z najlepszych shounenów (shounen to prawidłowy zapis romanji dla wyrazu oznaczającego chłopców, ew. shōnen, shonen oznacza pierwszy rok/wczesne lata/żółtodzioba) jakie czytałem, pod wieloma względami podobny do Bleacha i gdyby jego fani to wiedzieli od razu zaczęliby go czytać. Przetłumaczono już prawie 29 tomów (anime obejmuje może 12 czy nawet mniej) i zdecydowanie polecam. To samo tyczy się Triguna, manga jest kompletnie inna od anime, a do tego znacznie lepsza (z początku kreska jest wyjątkowo paskudna, ale w Maximum to się zmienia). Polecane mi było również Zero in (Zeroin), ale pojęcia nie mam co to dokładnie i czy rzeczywiście warto.
@ghoast
Sam nie za bardzo znam tytuły z tego gatunku, ale możesz zerknąć na listę powiązanych tytułów z klubem Stempunka na MAL-u. |
_________________ 9 na 10 otaku zaleca oglądanie Kemono no Souja Erin |
|
|
|
|
Vatelema
|
Wysłany: 18-02-2010, 19:54
|
|
|
Ja mogę jeszcze polecić mangi Defense Devil - dopiero się zaczyna, ale zapowiada się ciekawie, choć ostrzegam, że jest tam sporo ecchi, oraz Nurarihyon no Mago - jeśli lubisz mangi o japońskich demonach. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-02-2010, 20:31
|
|
|
The World God Only Knows - głównym bohaterem jest maniak haremówek, który musi podrywać prawdziwe dziewczyny. Jakkolwiek głupio brzmi, jest dość zabawne i nie kojarzę, żeby było jakoś strasznie popularne. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Talantea
Seksowna laleczka
|
Wysłany: 29-03-2010, 19:04
|
|
|
Szukam jakiejs mangii z rodzaju dramatu, moze byc z romansem , o zyciu, cos podobnego do "Deep Love", nie chce mangii, z ktorej powstalo anime. |
|
|
vries
|
Wysłany: 29-03-2010, 20:19
|
|
|
Nie wiem o czym jest Deep Love, ale ciekawe jest Under Current. |
|
|
|
|
|
Reijia_
|
Wysłany: 30-03-2010, 19:06
|
|
|
Odnośnie pytania zawartego w temacie...Kto jeszcze nie czytał Beautiful People, radzę się pośpieszyć. Pozycja o wiele lepsza od Balsamisty tej samej autorki, którego również miałam okazję nie dawno przeczytać ^^ |
|
|
|
|
|
Shizuka
|
Wysłany: 31-03-2010, 14:29
|
|
|
Talantea: może Bitter Virgin? Szczerze mówiąc, to tego nie czytałam (podobnie zresztą jak Deep Love), ale czytałam opis i może akurat ci się spodoba. Mogę jeszcze zaproponować After School Nightmare, tę mangę akurat czytałam (czy raczej zaczęłam), ale mi się nie podobała - wiem, kiepska rekomendacja :) |
|
|
|
|
|
Talantea
Seksowna laleczka
|
Wysłany: 03-04-2010, 15:20
|
|
|
Dziekuje za tutuly, nie wszystkie znalazlam online , a jak juz mam to tylko po angielsku, zaden problem dla mnie, ale idzie na to ile energii hehe. moze jakas mange ktora znajde po polsku? |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-04-2010, 15:40
|
|
|
Talantea napisał/a: | moze jakas mange ktora znajde po polsku? |
Proszę przeczytać uważnie Regulamin Forum, zwłaszcza paragraf "III. Linki zewnętrzne".
IKa - Zua Biurokratka |
|
|
|
|
|
Talantea
Seksowna laleczka
|
Wysłany: 04-04-2010, 10:14
|
|
|
Nie chodzilo mi o linki . |
|
|
Davion
|
Wysłany: 01-05-2010, 19:25
|
|
|
Witam. Szukam mangi (ew. anime) podobnej do Love Hina. Ecchi, komedia, nacisk fabuły na relację i życie dwojga głównych bohaterów. Nie przekombinowane, nie jak telenowela (wszystko się zaczyna układać, ale nagle zdarza się jakieś nieporozumienie z naciskiem na inną dziewczynę, że przez 50 chapterów ten ją przeprasza czy nie może być z nią, blablabla. Tego nienawidzę).
Taka manga ze szczęśliwym zakończeniem też:) Relacja może być na komediowo, ale iść w dobrym kierunku.
To wszystko uznając że Love Hina bardzo mi się podobało i jest odnośnikiem do propozycji innych manga/anime |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 01-05-2010, 20:05
|
|
|
Love Hina nie czytałam, ale możesz spróbować Mahou Sensei Negima tego samego autora. Fabuła-chan ma się dobrze, a relacje bohaterów są całkiem ciekawe. Tylko manga wciąż wychodzi i na razie nie zapowiada się, by miała się w najbliższym czasie kończyć. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Davion
|
Wysłany: 01-05-2010, 20:20
|
|
|
Hmm.. Spróbuję:) A Love Hina polecam. Nie dla każdego ale w gatunku ulubiona.
Na inne propozycje nadal jestem otwarty:) |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 01-05-2010, 20:31
|
|
|
Znaczy problem zasadniczo polega na tym, że to nie mój gatunek ;p. Romanse mnie nie pociągają.
Jakby co to masz tutaj jeszcze MALową listę tytułów podobnych, może będzie pomocna. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|