Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 23-04-2009, 20:17
|
|
|
Ja raczej w mangach nie siedzę, ale sądzę, że jeśli nauczycielka mówiła o książce to książkę powinieneś przeczytać, a nie na siłę przekonywać ją do mangi. Polecałbym zakup jakiegoś opowiadanka Edgara Allana Poego na Allegro. Klasyka, ciekawe i przy okazji nie wykosztujesz się dużo (jak trafisz na dobrą aukcję to możesz zamknąć się w 10 - 15 zł z wysyłką). |
|
|
Lena100
Pani Cogito
Dołączyła: 15 Gru 2006 Skąd: Ze wsi, z dżungli, z lasu Status: offline
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 28-04-2009, 18:10
|
|
|
Cóż, dopiero ostatnio zaczęłam powoli smakować mangi. Nie mam jeszcze rozeznania, chciałabym przeczytać coś, co nie zostało jeszcze zekranizowane. Do tej pory przeczytałam jedynie dostępne chaptery Amatsuki i Hourou Muskou. Obydwa tytuły bardzo mi się podobają. Znaczącą rolę odgrywa dla mnie kreska. Zarówno ładny projekt postaci, jak i jej czytelność. Zależy mi, żeby była estetyczna, raczej nie przeładowana szczegółami, bo takie rzeczy zaczynają mnie męczyć. Chciałabym uniknąć też gatunków typu shoujo i shonen, bo te dwa gatunki i wiążące się z nimi schematy doprowadzają mnie do szału. Za to mile widziane są kategorie seinen / josei oraz rozbudowane psychologicznie postaci (bądź po prostu sympatyczne). Chciałabym raczej uniknąć machania mieczami, bo jestem zdania, że na zarysowanym papierze ciężko jest oddać dynamikę postaci (do tego lepiej nadaje się film, bądź książka), za to można subtelnie i czytelnie przedstawić ich uczucia, postawy itp. Przyjemnie by było zobaczyć jakieś elementy komediowe, ale czysta komedia będzie raczej działać mi na nerwy. Dodatkowo przepadam za fantasy. Proszę bardzo o poradę i z góry dziękuję za odpowiedzi. |
_________________ ようやく君は気がついたのさ。。。
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 29-04-2009, 22:05
|
|
|
Fantasy w mandze zazwyczaj kończy się źle (mam na myśli to, że jest słabo wykonane).
Jedynym oryginalnym tytułem z minimalna ilością mieczy to Dorohodoro - tyle, ze jest to manga przepełniona brutalnością połączoną z czarnym humorem. A warstwa fabularna za każdym razem, gdy zaczynamy coś rozumieć robi zwrot, po którym czytelnik czuje się zagubiony jak małe dziecko. Taka uroda tego tytułu. Tyle o fantasy.
Lena100 napisał/a: | Chciałabym raczej uniknąć machania mieczami, bo jestem zdania, że na zarysowanym papierze ciężko jest oddać dynamikę postaci (do tego lepiej nadaje się film, bądź książka), za to można subtelnie i czytelnie przedstawić ich uczucia, postawy itp. Przyjemnie by było zobaczyć jakieś elementy komediowe, ale czysta komedia będzie raczej działać mi na nerwy. |
Co prawda nie zgodzę się z tym, ze w mangach dynamika jest źle oddana, ale niech będzie... Z fajnych tytułów jest to zdecydowanie Parasite. Niby ktoś tam z kimś walczy, ale najistotniejsze są wewnętrzne przemyślenia bohaterów.
Warto zerknąć również na inną mangę tego autora - Historie. To dla odmiany jest manga historyczna o Eumenesie z Kardii, sekretarzu Aleksandra Wielkiego.
Kolejnym ciekawym tytułem tym razem mającym miejsce w średniowieczu jest Vinland Saga. Tym razem akcja rozgrywa się w pogrążonej w wojnie Anglii. A głównym bohaterem jest młody najemnik, który nie pragnie niczego więcej poza zamordowaniem swojego dowódcy w honorowym pojedynku. Nie jest to jednak takie proste...
Idąc trochę innym tropem, bardzo ciekawym autorem jest Toyoda Tetsuya. On z kolei tworzy slice of life. Można znaleźć zbiór shortów jego autorstwa związanych z kawą - Coffe Time, historię właścicielki basenu - Under Current i shorta Goggle (polecam czytanie w odwrotnej kolejności niż podałem). |
|
|
|
|
|
Virgil
|
Wysłany: 03-05-2009, 01:16
|
|
|
Nikt się nie znalazł kto znałby coś podobnego do wcześniej wymienionych przeze mnie tytułów, więc zmieniam temat poszukiwań :) pare stron wcześniej padło pytanie
evin napisał/a: | Jaką mange polecacie do przeczytania. rodzaj dowolny tylko zeby był ciekawy z dobrą fabułą |
i jedna z odpowiedzi to
vries napisał/a: | Fei Wang Reed napisał/a: |
Hmm... Może coś Naokiego Urasawy? Monster, 20th Century Boys, Pluto...? Na pewno spełniają kryterium. |
Zdecydowanie tak. Nawet mangi sportowe tego autora są całkiem niezłe fabularnie.
Kolejnym świetnym autorem jest Hitoshi Iwaaki. Ma doskonałe tytuły takie jak Parasyte, czy Historie (jeszcze wychodzi).
Bardzo fajna jest Vinland Saga, Homunkulus, Hour of the mice, Domu, czy Akira (która jest bardziej rozbudowana niż anime).
Z mang wydawanych w Polsce zdecydowanie na plus wyróżnia się Eden.
|
Dokładnie wszystko z wyżej wymienionych tytułów mi się podobało (poza Domu - nie znalazłem tego tytułu nigdzie :) ), każda pozycja miała w sobie to coś co potrafiło przykuć uwagę. Szkoda że tłumaczenie Homunculusa i Hour of the Mice utknęło, Vinland Saga czy Historie natomiast wychodzą strasznie rzadko. Dlatego ponawiam zadane wcześniej pytanie - znacie jakąś dobrą mangę, z ciekawą i wciągającą fabułą, coś w stylu tego co zostało wymienione?
I drugie pytanie, tym razem konkretniejsze - Monstera znam tylko z anime - są jakieś znaczące różnice w stosunku do mangi? Opłaca się to czytać jeśli wcześniej się oglądało wersję ruchomą? |
|
|
|
|
|
gentle_monster
|
Wysłany: 03-05-2009, 07:53
|
|
|
Virgil napisał/a: | Dlatego ponawiam zadane wcześniej pytanie - znacie jakąś dobrą mangę, z ciekawą i wciągającą fabułą, coś w stylu tego co zostało wymienione? |
Nie wiem czy do końca w podobnym stylu, ale mangą którą poleciłbym głównie za scenariusz jest bez wątpienia Sanctuary od Buronsona. Pod względem fabularnym to według mnie podobna klasa co mangi Urasawy (przy czym gatunek inny). Kreska też niczego sobie. Myślę, że możesz spróbować.
Szkoda, że nie szukasz dobrej fabuły w "Jakie anime obejrzeć?"... Wtedy z miejsca mógłbym Ci polecić wiadomą, galaktyczną serię ;) |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 03-05-2009, 12:30
|
|
|
Cytat: | I drugie pytanie, tym razem konkretniejsze - Monstera znam tylko z anime - są jakieś znaczące różnice w stosunku do mangi? Opłaca się to czytać jeśli wcześniej się oglądało wersję ruchomą? | Manga i anime są kropka w kropkę takie same.
Możesz spróbować mangi Toyody Tetsuya (post nad twoim). Najlepsi twórcy się wyczerpali, teraz będzie trochę gorzej... King of Thorns - kreska jest trochę dziwna, ale manga się rozkręca i jest dość fajna. Shamo - bardzo brutalna manga z całkiem przyzwoitą fabułą i dobrymi (złymi) bohaterami. Wspomniane pare postów wyżej Dorohodoro. Tyle, że tu fabuła jest dziwna i enigmatyczna, wiec nie każdemu może przypaść do gustu.
Nowa manga Urusawy Billy Bat właśnie zaczyna się rozkręcać (wydawana co 2 tygodnie).
gentle_monster napisał/a: | Sanctuary od Buronsona. Pod względem fabularnym to według mnie podobna klasa co mangi Urasawy |
Jak dla mnie klasę niżej, ale może być.
Co do terminów wydań... cóż dobre mangi wydawane są w okresach miesięcznych (rzadziej dwutygodniowych). Do tego trzeba się przyzwyczaić. O ile tłumaczenie Hour of the Mice faktycznie jakby zmarło, to Homunculus ma się chyba całkiem nieźle. Tyle, że ta manga tłumaczona jest z tomików, więc na kolejne wydania trzeba czekać cały rok (tak samo jest obecnie z shamo). |
|
|
|
|
|
bubu
Gość
|
Wysłany: 06-05-2009, 20:01
|
|
|
Byłbym wdzięczny za doradzenie 2 typów mang:
typ nr 1 to zakręcona komedia, coś na kształt Cromartie High School, School rumble, czy Hatsukoi Limited (nie sugerujcie się tym, że to komedie szkolne, chodzi o samo pokręcenie postaci ;)
typ nr 2 to takie coś pomiędzy shounenem a seinenem, gdzie bohater jest pewny siebie i silny, ale przy tym nie jest idiotą i problemy woli załatwiać intelektem. Trochę krwi nie zaszkodzi, ale bez przesady. Dodam, że cyberpunk odpada :) Jako przedstawiciela podam tu Historie :D
Będę wdzięczny za pomoc ^^ |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 06-05-2009, 20:24
|
|
|
Gość napisał/a: | typ nr 1 to zakręcona komedia, coś na kształt Cromartie High School, School rumble, czy Hatsukoi Limited (nie sugerujcie się tym, że to komedie szkolne, chodzi o samo pokręcenie postaci ;) |
National Game - o tym, co by było gdyby Japonia była rządzona poprzez quiz telewizyjny. Genialna manga.
Dance! Kremlin Palace - UWAGA! musisz umieć trawić czarny humor (w tym sex, seksizm, brutalność itd.). Czyli komunizm na wesoło okiem Japończyka + masa seksu. Dla takiego spaczonego przez mangę człowieka jak ja idealne, nie koniecznie dla ciebie...
Detroid Metal City - czyli hardcorowe ujęcie death metalu.
Gość napisał/a: | typ nr 2 to takie coś pomiędzy shounenem a seinenem, gdzie bohater jest pewny siebie i silny, ale przy tym nie jest idiotą i problemy woli załatwiać intelektem. Trochę krwi nie zaszkodzi, ale bez przesady. Dodam, że cyberpunk odpada :) Jako przedstawiciela podam tu Historie :D |
Parasite, King of Thorns, Vinland Saga, Eden... hmm tym czasem tyle. Wszystkie były jako tako opisane w tym temacie. Dobre opisy powinny być na angielskiej wikipedii.
btw. Historie to jest seinen wydawany w Afternoon. |
|
|
|
|
|
Cebulmistrz
Gość
|
Wysłany: 07-05-2009, 21:21
|
|
|
Ostatnio przeczytałem boys next door, bardzo prosił bym, znacie może jakieś yaoi podobne do tego? tylko z kreską, taką bardziej subtelniejszą od kwadratowych szczęk, albo "starej". |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 12-05-2009, 10:22
|
|
|
Hmmm, oczywiście zdajesz sobie sprawę, że w Boys Next Door elementów stricte yaoi, nie ma za dużo? Na MALu, mangi polecane osobom, którym podobało się BND to Cut, Togari i Banana Fish (cudny tytuł), żadnej z nich nie czytałam. Ewentualnie spróbuj poczytać inne prace pani Kaori Yuki. |
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
Dołączył: 20 Gru 2008 Skąd: ? Z otchłani Kosmosu!!! Status: offline
|
Wysłany: 14-05-2009, 11:29
|
|
|
BTW Z tego co wiem to mangę Tu detektyw Jeż wydano w Polsce tylko kilka tomików. Pytanie czy została ona wydana na zachodzie? W zrozumiałym języku, znaczy po angielsku? Jeśli tak to chciałbym wiedzieć pod jakim tytułem.
Dzięki.
PS Vinland saga jest świetna. Jedna z najlepszych opowieści jakie widziałem. |
_________________ Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Nadgorliwy urzędas zasługuje tylko na jedno:
Totalną Anihilację.
http://myanimelist.net/signature/OverLordZenon.png
http://www.youtube.com/watch?v=KsTgWCZNk-0 |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-05-2009, 11:35
|
|
|
ANN podaje, że wyszło tylko w Polsce. |
|
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
Dołączył: 20 Gru 2008 Skąd: ? Z otchłani Kosmosu!!! Status: offline
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 14-05-2009, 12:21
|
|
|
Z mang które wyszły w Polsce - Kobiety, może jeszcze Heat. |
|
|
|
|
|
Skarpeta
Gość
|
Wysłany: 24-05-2009, 22:10
|
|
|
Czy mógłby mi podać, polecić tytuły dobrych mang Yuri/Yaoi? Koniecznie nie komediowe, bardziej mroczne, czasem nawet przesadzone |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|