Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
LeeBailong
|
Wysłany: 11-04-2009, 12:08
|
|
|
Witam.
Jaka mange byscie mi polecili z: ratowaniem swiata, supermocami, fajnie jak by byl tez jakis romans. Czytam Psyren-a, Naruto, Bleach i Flame of Recca. I wszystkie mi sie bardzo podobaja, ale szczegolnie Flame of Recca(dla mnie jest genialne). Priorytetm jest to zeby mozna bylo zdobyc polecana mange po polsku. Dzieki.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Góral
Firefly/Serenity fanatic
|
Wysłany: 11-04-2009, 12:42
|
|
|
@LeeBailong
Heh, prosta sprawa: Fullmetal Alchemist wydany w Polsce przez JPF (pierwsze 15 tomów). Przebija (ba, miażdży) wspomniane przez Ciebie shouneny. Spełnia wszystkie Twoje kryteria (choć tego romansu tu jak na lekarstwo), a do tego zawiera sporo humoru no i ma niegłupią fabułę, świat jest przemyślany, bohaterowie pełnokrwiści, a co bardziej inteligentni i uważniejsi czytelnicy dostrzegą wskazówki autorki dotyczące przyszłych wydarzeń (a jaka to przyjemność wydedukować co stanie się później!). Jednym słowem idealna pozycja dla Ciebie.
Poza tym polecam Yuu Yuu Hakusho, choć romansu tam nie uświadczysz (raczej szczenięcą miłość) to ogólnie jest to jeden z najlepszych shounenów jakie istnieją IMO.
Poza tym Claymore (choć tutaj mamy miłość dorosłej kobiety do dziecka) i to chyba tyle z mojej strony. Polecić mógłbym jeszcze kilka shounenów, ale w nich jest zero romansu więc... |
_________________ 9 na 10 otaku zaleca oglądanie Kemono no Souja Erin |
|
|
|
|
LeeBailong
|
Wysłany: 11-04-2009, 13:56
|
|
|
Pisalem ze fajnie jak by byl romans, ale to nie jest jakis wyznacznik :) Bez romansu tez moze byc ;) |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 11-04-2009, 18:44
|
|
|
Eureke 7 jest fajnie poczytać bo jest kompletnie inna niż anime. Poza tym nie wiem o jakie ratowanie świata ci chodzi. Czy o takie że osobnik/grupka "bohaterów" ratuje obecną teraźniejszą ziemię czy ogólnie ktoś ratuje jakiś świat w dowolnie zdeformowanej konwencji? |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
LeeBailong
|
Wysłany: 13-04-2009, 08:33
|
|
|
"ogólnie ktoś ratuje jakiś świat w dowolnie zdeformowanej konwencji" o takie cos mi baerdziej chodzi. Za wszelkie porady bede bardzo wdzieczny :) |
|
|
|
|
|
123
Gość
|
Wysłany: 13-04-2009, 20:35
|
|
|
Nie znalazłem działu podobnego do "co to za anime" tyle że w odniesieniu do mangi dlatego piszę tutaj.Czytałem kiedyś taką mange gdzie licealista chyba uwalnia demona w postaci seksownej dziewczyny która wysysa siły w nocy przez pocałunek.Czy ktoś moze mnie naprowadzić jak ta manga się zwała.Z góry dziękuje i przepraszam ze piszę w nienajlepszym miejscu. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
|
|
|
|
cehijow
Sługa Miecza i Korony
|
Wysłany: 13-04-2009, 20:56
|
|
|
Tak, Wielkie dzięki |
_________________ Lecz biedny jestem: me skarby – w marzeniach,
Więc ci rzuciłem marzenia pod stopy,
Stąpaj ostrożnie, stąpasz po marzeniach.
William Butler Yeats. |
|
|
|
|
cehijow
Sługa Miecza i Korony
|
Wysłany: 18-04-2009, 12:21
|
|
|
Witam.
Dostałem na angielskim takie o to zadanie,muszę przeczytać książkę w języku Szekspira.Jako że jest to nużące dostałem pozwolenie od nauczycielki na zdanie mangi zamiast zwykłej książki. I teraz właśnie przechodzę do mojej prośby.Potrzebuje żeby ktoś mógł polecić mi mangę która będzie spełniała następujące warunki:
-Jest skończona.
-Nie może być ani za długa ani za krótka(do 100 rozdziałów).
-Słownictwo w tej mandze powinno być w miarę możliwości na wysokim a przynajmniej nie na niskim poziomie trudności.
-Nie może być to manga którą wcześniej przeczytałem(Gdyby się taka trafiła w odpowiedziach to poinformuje).
-I najważniejsze Moja nauczycielka nie należy do wielbicielek tego gatunku i ma że to tak ujmę z góry wyrobione zdanie na to co Japońskie dlatego potrzebowałbym tytuł który ją mile zaskoczy swoją "porządnością"
Z góry dziękuje:) |
_________________ Lecz biedny jestem: me skarby – w marzeniach,
Więc ci rzuciłem marzenia pod stopy,
Stąpaj ostrożnie, stąpasz po marzeniach.
William Butler Yeats. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-04-2009, 12:49
|
|
|
Welcome to the NHK? |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
cehijow
Sługa Miecza i Korony
|
Wysłany: 18-04-2009, 13:01
|
|
|
Jeśli anime jest wiernie robione na podstawie mangi to ta manga odpada bo znam fabułę. Jeśli nie to ten tytuł byłby idealny do zdawania:) |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-04-2009, 13:02
|
|
|
Anime i manga powstały na podstawie powieści i różnią się, w niektórych momentach dość znacznie. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
cehijow
Sługa Miecza i Korony
|
Wysłany: 18-04-2009, 13:14
|
|
|
Ok, Dzięki. Pozostaje mi tylko zabrać się do lektury.:)
Edit:
Jeśli ktoś by miał też coś fajnego do zaproponowania to będę wdzięczny bo raczej na jednej lekturze się nie skończy. |
|
|
|
|
|
Dante666
|
Wysłany: 23-04-2009, 12:43
|
|
|
Cóż ja polecam:
666 Satan-jedna z moich pierwszych przeczytanych mang i powiem krótko jak zacząłem to nie chciałem przestać :)
Hatsukoi Limited- Boże! nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę: Ale te anime przebił u mnie School Rumble, a to jest wyczyn nie lada... Gatunek romansidła w realiach szkolnych, czasami i zabawnych gagów:)
Odnośnie drugiej mangi co wymieniłem, czy ktoś może mi na priva napisać coś więcej na jej temat: czy coś wiadomo o następnej części/sezonie/kontynuacji (niepotrzebne skreślić :) ) |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-04-2009, 16:12
|
|
|
Wprawdzie niestety nie mam nic do polecenia, niemniej uważam, ze jeśli nauczycielka nie należy do wielbicielek tego gatunku i ma że to tak ujmę z góry wyrobione zdanie (...) tytuł który ją mile zaskoczy swoją "porządnością" , to manga o takim tytule, jak "666 Satan" raczej powinna odpaść w przedbiegach. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
|