Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 22-08-2013, 21:03
|
|
|
No ode mnie chyba więcej nic nie będzie, bo z pozostałych seriali które widziałem Jubei-chan nie jest feudalna a Carried By The Wind: Tsukikage Ran praktycznie nie posiada fabuły.
Ale dla reguły warto podać swój listing lub wszystkie tytuły już widziane pod dany gatunek jakie się pamięta, ułatwia to w odnajdywaniu tytułów niewidzianych. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
CuteHell
IceQueen
|
Wysłany: 23-08-2013, 00:01
|
|
|
Hey Chcialbym sie dowiedziec czy znacie jakies anime jak "Medaka Box"?
Co byscie polecili? :)
Dzieki z gory pozdrawiam |
_________________ Train Hard To Win Easy! :>
Moja Lista :
http://myanimelist.net/animelist/CuteHell |
|
|
|
|
Animator
|
Wysłany: 24-08-2013, 16:10
|
|
|
@up
Sket Dance ? |
|
|
|
|
|
Seller
|
Wysłany: 24-08-2013, 17:56
|
|
|
Szukam czegoś bardzo poruszającego, wzruszającego o młodych ludziach i miłości
Coś jak Clannad, 5 centymetrów na sekundę, Garden of Word.
Tylko nie Joseie, bo one mnie jakoś nie poruszają.
I nie Ecchie (jakieś drobne elementy mi nie peszkadzają, ale chce by fabuła nie skupiała się na tym przesadnie).
http://myanimelist.net/animelist/MistrzSeller |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 24-08-2013, 19:03
|
|
|
Slova już ci polecał Futakoi Alternative i ja się podepnę pod to. Poza tym Shoujo Kakumei Utena, Katanagatari i Kara no Kyoukai. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Seller
|
Wysłany: 25-08-2013, 10:47
|
|
|
to co podał Slova to nie były anime o miłości (a przynajmniej nie pełniła głównej roli). Tak samo jak anime podane przez ciebie. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 25-08-2013, 11:47
|
|
|
Seller napisał/a: | to co podał Slova to nie były anime o miłości (a przynajmniej nie pełniła głównej roli). Tak samo jak anime podane przez ciebie. |
Oglądałam te anime i wiem o czym ty były. Futakoi Alternative był w 100% o miłości, tylko w nietypowej oprawie. Cała reszta to tylko dodatki. Utena bardzo podobnie jest o bardzo różnych obliczach miłości. Oba te anime nie są łatwe i nie opowiadają o prostych uczuciach. Chyba, że nie chciałeś anime o miłości tylko o wyidealizowanych zauroczeniach. Wtedy przepraszam, rzeczywiście nie trafiłam.
Kara no Kyoukai i Katanagatari owszem, nie są w 100% o miłości, ale zawierają bardzo dobrze poprowadzone pierwszoplanowe wątki romantyczne, które są integralną częścią fabuły i gwarantuję, że można się przy nich wzruszyć. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 25-08-2013, 12:24
|
|
|
Baby Blue - z antologii Genius Party. Krótkie, treściwe i świetne.
Hachimitsu to Clover (bardzo dobre babskie anime)
Nodame Cantabile (ale akurat to jest komedia romantyczna z dużą dawką muzyki i nie będzie tu dużo wyciskania łez)
Więcej nie znam, bo nie oglądam. |
|
|
|
|
|
fancy
|
Wysłany: 25-08-2013, 12:46
|
|
|
Macie w zanadrzu jakieś anime, które jest pouczające, ale nie smutne i gdzie głównym motywem nie jest przemoc? |
_________________ Graj w Rycerze-Zodiaku.pl
|
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 25-08-2013, 13:04
|
|
|
Bardzo ogólne stwierdzenia, ale spróbuję:
Mushishi
Kino no Tabi
Kokoro Connect
Każda z tych serii jest w pewnym sensie pouczająca, ale dotyka innych tematów i w inny sposób. |
|
|
|
|
|
Seller
|
Wysłany: 25-08-2013, 13:24
|
|
|
Mi chodziło typowe anime romans (jak 5 centymetrów na sekundę), nie jakieś satyry, horrory, przygodowe czy Shoujo. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
|
Wysłany: 25-08-2013, 16:39
|
|
|
Seller napisał/a: |
Mi chodziło typowe anime romans (jak 5 centymetrów na sekundę), nie jakieś satyry, horrory, przygodowe czy Shoujo. |
Przy Twoich ograniczeniach to nawet książki Jane Austen nie zakwalifikują się jako "typowe romanse"... |
|
|
vries
|
Wysłany: 25-08-2013, 17:12
|
|
|
Seller napisał/a: | Mi chodziło typowe anime romans (jak 5 centymetrów na sekundę), nie jakieś satyry, horrory, przygodowe czy Shoujo. |
Takich anime jak robi Makoto Shinkai, nie robi nikt inny (bo nie ma zapotrzebowania na więcej smętów najwidoczniej*. Shinkai sobie radzi dobrze w tym temacie, więc nikt go roboty pozbawiać nie będzie. Wyjątkiem jest Baby Blue, które zostało zrobione do antologii shortów.
Typowe romanse są zazwyczaj połączone z komedią. Tak więc jak podobało ci się Kids on the slope, to spodoba ci się pewnie Nodame (mimo, że jest bardziej komediowe). Jeśli spodoba ci się Nodame, spodoba ci się Hachimitsu to Clover. Jak nie to z komedii romantycznych jest jeszcze świetna Toradora (która nie powstała jako ekranizacja babskiej mangi, tylko mangi dla facetów**).
Nie jestem ekspertem na tym polu, ale dalej jest według mnie czarna dziura miernoty.
* są realizowane jako Live Action.
** w pewnym sensie to się czuje. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-08-2013, 17:35
|
|
|
Seller napisał/a: | Mi chodziło typowe anime romans (jak 5 centymetrów na sekundę), nie jakieś satyry, horrory, przygodowe czy Shoujo. |
Szczerze powiedziawszy jestem zbyt przemęczony, aby myśleć nad koligacjami wyżej wymienionego do czegokolwiek, brzmi to zbyt abstrakcyjne by mogło być prawdą. Mam nieco ograniczone horyzonty ponieważ 5 centymetrów czy tego drugiego tytułu nie widziałem, niemniej rozumiem, że chodzi o filmy anime z głównym motywem miłości w jak najbardziej sztampowym wydaniu. Czyli na inne sprawy zabrakło miejsca :P
Dlatego lubię swoją listę z rekomendacjami :] http://www.anime-planet.com/anime/5-centimeters-per-second oraz http://www.anime-planet.com/anime/kotonoha-no-niwa gdzie na dole są tytuły wytypowane na podobne przez innych użytkowników.+
Niestety w inny sposób nie pomogę gdyż harlequinów nie oglądam.
Co do Moralistycznego tytułu dla fancy,
rozumując po staremu, powiedział bym, że każde anime ma jakiś sens... oczywiście po kilku latach odkryłem, że to nie prawda. Więc ja polecił bym mój ulubiony tytuł Haibane Renmei. Cytując za główną bohaterką ~ "Zawsze myślałam, że miasto Guri jest jak wielki plac zabaw, jednak przykre rzeczy się zdarzają." Może nie jest to idealny cytat, ale myślę, że przedstawia charakter serii. Bardzo ciepłej , ale zmiennej jak pory roku. Czy jest smutna? zależy, czy zrozumie się ostatni odcinek, bo jeśli tak to robi się tak lekko i fajnie. Nie jest to tytuł tak ciężki jak Lain, sporo filozofii i nalogii, ale przede wszystkim miasto Guri które jest jak wielka misa :] Pierwszy odcinek to największy szoker. Takie gwałtowne wprowadzenie w świat więc nie pękać . |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|