Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Sebaar
Dołączył: 12 Lip 2012 Skąd: Somewhere in time... Status: offline
|
Wysłany: 19-12-2013, 20:12
|
|
|
Slova napisał/a: | Sebaar napisał/a: | nawet epicka seria z mechami |
Gasaraki, Patlabor, Blue Gender (to mniej), Break Blade, Kidou Senkan Nadesico. |
Dzięki, z tej listy tylko Blue Gender jeszcze nie widziałem. |
_________________ ...a poza tym uważam że Toaru Majutsu no Index powinno dostać kolejny sezon.
The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield |
|
|
|
|
Mitka
|
Wysłany: 21-12-2013, 17:38
|
|
|
Pomocy! Szukam dobrej komedii na przerwę świąteczną, coś typu Tonari no kaibutsu-kun jak da radę.
Ewentualnie może być coś o baseballu, widziałam już Ookiku furikabutte, major (chyba wszystkie sezony) i jestem w trakcie Diamond no Ace.
Z góry dzięki. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-12-2013, 20:35
|
|
|
Ot, w ciemno i na pewniaka School Rumble. Choć sugeruję się bardziej ogólnym charakterem wymienionych anime, a nie wskazanymi ich cechami, to i tak w ciemno twierdzę, że się sprawdzi idealnie :] |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Piotrek
Nikt niezwykły
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 21-12-2013, 22:25
|
|
|
Dodałbym Kimagure Orange Road, Toradora, Beck, Full Metal Panic!, Futakoi Alternative, Hatsukoi Limited. Oczywiście, tego jest znacznie więcej, mniej lub bardziej wpadających w komedię czy też dramat. |
|
|
|
|
|
Mitka
|
Wysłany: 22-12-2013, 11:37
|
|
|
Ok, dzięki. Teraz na pewno się nie zanudzę :) |
|
|
|
|
|
Lares
Palladyn
|
Wysłany: 23-12-2013, 22:33
|
|
|
Wracając do mojego poprzedniego posta, seria OAV jednoodcinkowa lub kinówka. Właśni jak macross, swoją drogą seria nie była jakoś przesadnie drastyczna, więc i podobała się. |
|
|
|
|
|
Mitka
|
Wysłany: 27-12-2013, 19:54
|
|
|
Znajdzie się coś typu Hiyokoi? Tylko nie mówcie że Kimi Ni Todoke bo już oglądałam ;) |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 28-12-2013, 00:54
|
|
|
Mitka napisał/a: | Znajdzie się coś typu Hiyokoi? Tylko nie mówcie że Kimi Ni Todoke bo już oglądałam ;) |
Szczerze mówiąc, to tytuł który sugerujesz tutaj jako punkt odniesienia jest na tyle nijaki, aby zabić większość sensownych propozycji, ale wyglądając na to ciut... ee... szerzej (powiedzmy) polecam spróbować z Fruits Basket, Tonari no Kaibutsu-kun, a także trochę na przekór. na pozór w innym klimacie, ale wedle mojego instynktu również z dużymi szansami na powodzenie: Aoi Hana. |
|
|
|
|
Mitka
|
Wysłany: 28-12-2013, 18:40
|
|
|
Toanri no Kaibutsu-kun już widziałam 4 razy bo mi się tak podobało, ale reszta propozycji jest dla mnie nowa więc chętnie zobaczę. Dzięki. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 28-12-2013, 22:43
|
|
|
O, to sugerując się tym rzucę więc jeszcze kilka rzeczy od razu na zapas, bo i trochę wartych polecenia teraz mogę z całkowitą pewnością dodać: w wariancie luźnym i śmiechowym: Toradora, Midori no Hibi i Kareshi Kanojo no Jijou, w wariancie "ciut poważniej": Aishiteruze Baby, Nodame Cantabile czy Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora, wariant "z historią w tle": Saiunkoku Monogatari, Hatenkou Yuugi, no i dla uzupełnienia "po trochu z każdej kategorii: Skip Beat! i Sora no Manimani. Tak więc jak poprzednie się przyjmą, to śmiało wal potem w to ;) |
|
|
|
|
Mitka
|
Wysłany: 29-12-2013, 00:04
|
|
|
Fiu... Sporo tego ale jestem niezmiernie wdzięczna :) Z tym że Toradora już widziałam i Saiunkoku Monogatari też więc jest tego troche mniej.
Ale wracając do Hiyokoi i Kimi Ni Todoke to właściwie szukam czegoś tego typu "nieśmiała dziewczyna spotyka fajowego kolesia i jest z tego dobra komedia" jesli wiecie o co mi chodzi, bo nie wiem jak to inaczej określić ^^' |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 29-12-2013, 01:17
|
|
|
U, przyjmę tą paskudną rolę i uprzedzę Cię z góry - ten motyw fabularny nie towarzyszył zbyt wielu udanym anime. Te dotychczas przez Ciebie wymienione w dużej części wypełniają zakres co bardziej udanych przypadków użycia takowego schematu. Uzupełnić ten biegun mogę o Ai Yori Aoshi lub nawet bardziej Code-E, ale w obu wypadkach to coś tylko mniej więcej w ten deseń. Jeżeli jednak uprzeć się na schemat stricte w tej postaci, to z miejsca do głowy przychodzi mi Suki-tte Ii na yo, Itazura na Kiss czy też z nowszych Amnesia lub Brothers Conflict, ale tak między Bogiem a prawdą nijak nie mogę nazwać tych tytułów "wartymi polecenia", co podkreślam - to jedynie przychodzące mi do głowy tytuły z wskazanym motywem fabularnym.
Dużo łatwiej będzie Ci odnaleźć coś dobrego bardziej w kierunku wspomnianego Tonari no Kaibutsu-kun, gdzie żeńska protagonistka jest przede wszystkim trudno dostępna i/lub introwertyczna dla otoczenia, a dopiero ewentualnie dalej, z punktu widzenia rozwoju fabularnego historii. klasycznie i po prostu nieśmiała. Co zresztą dobrze świadczy o generalnie postrzeganej samoocenie kobiet, bo z kolei tytułów z wymoczkowatym bohaterem w centrum wydarzeń jest legion wielki absurdalnie... ;p
*edit*
O, afterthou, można ew. spróbować Ef – a tale of memories, gdzie historia opisuje 3 pary, z czego jedna (tylko lub aż) pasuje do szukanego schematu (a co jak dla mnie dużo ważniejsze - tytuł jako całość jest jak najbardziej wart polecenia) i Iriya no Sora, UFO no Natsu, gdzie szukany schemat i owszem, występuje, ale intensywnie podlany. lub może nawet "zalany", sosem SF. Więcej grzechów nie pamiętam. |
|
|
|
|
Mitka
|
Wysłany: 29-12-2013, 13:13
|
|
|
Dzięki za informacje, tak myślałam że będzie o to ciężko ale wolałam zapytać :) Zobaczę co wyjdzie z oglądania tytułów wyżej podanych i może zacznę szukać innego schematu. I jeszcze raz dzięki :) |
|
|
|
|
|
Bagietka
Gość
|
Wysłany: 04-01-2014, 18:30
|
|
|
Poszukuje ciekawego i w miarę oryginalnego anime.
Chodzi mi głównie o to, że ostatnio cały czas zauważam same powtarzające się schematy i chciałbym zobaczyć coś nowego.
Najprościej będzie powiedzieć czego bym nie chciał.
Wszelkie serie szkolne, a najlepiej w ogóle wszelkie opowiadające o nastolatkach.
Co za tym idzie, wszelkie rzeczy w stylu mamy zespół/klub, wszyscy przeciwko nam, rodzice mnie nie kochają, nie poddamy się itd.
Komedie bawiące pięcioma gagami na krzyż i krwią z nosa...
Badziewne romanse i haremy z rodzaju, ja ją kocham, mam przyjaciółkę z dzieciństwa, która mnie kocha, kiedyś uratowałem jej życie, jestem spadkobiercą rodziny muszę wybrać żonę, muszę mieszkać z trylionem pięknych dziewczyn ale jestem nieśmiały albo niedorozwinięty.
Shouneny w stylu, poznałem tajemniczą postać, okazało się że mam moc, dostaję wpierdziel, (lvl up) przeciwnicy dostają wpierdziel, ktoś się poświęca, zakochałem się w tajemniczej dziewczynie.
I podpinam pod to każdą serię bazującą na mechach, power rangersach, mahou shojou itd.
Oraz oczywiście wszelkiej maści true dramaty/okruchy życia opowiadające o bolączkach doczesnego świata, głodzie , wojnie utracie bliskich itd.
Ja na prawdę nie mam nic przeciwko serią dramatycznym które wykazują się jakimś innym gatunkiem, w stylu akcja thriller, komedia czy coś. Ale takie true ciężkie dramaty, to naprawdę zbyt wiele, po prostu dla mnie są zwykle zbyt patetyczne, lub bohaterowie całą serię ryczą i użalają się nad sobą, i jeszcze retrospekcje co chwila, jakie to życie nie jest złe.
Czy w takim razie, pomoże mi ktoś znaleźć ciekawą serię, nie zawierającą jak najwięcej z tych rzeczy? |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 04-01-2014, 18:46
|
|
|
FLCL, Futakoi Alternative, Kino no Tabi, Revolutionary Girl Utena, Kyousougiga, Uchouten Kazoku, Baccano!, Fate/Zero, Hatenkou Yuugi, Katanagatari, Mononoke.
Wszystko to zdecydowanie nieprzeciętne i świetnie wykonane anime. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|