Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Madt
|
Wysłany: 15-12-2013, 01:37
|
|
|
Sebaar napisał/a: | Chyba Ergo Proxy może tu pasować. |
W sumie to już dość dawno miałem zabrać się za Ergo Proxy, ale kompletnie zapomniałem o tym anime. Dzięki za przypomnienie. ;) Ktoś jeszcze coś poleci? |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 15-12-2013, 02:12
|
|
|
Madt, od razu powiem, że nie oglądałam Cassherna, więc moja sugestia może być nietrafiona bo nie mam pojęcia jaki toto miało klimat. W związku z tym podam dużo rzeczy, z nadzieją, że może któraś przypasuje do cokolwiek ogólnego opisu z twojego postu.
Z rzeczy ponuro-melancholijnych nasuwa mi się Fantastic Children, poza tym możesz spróbować Ghost in the Shell które jest trochę mniej melancholijne, ale za to ma wymagany setting.
Z rzeczy bez przyszłościowego świata, ale dobrym nastrojem jest jeszcze:
Princess Tutu, gdzie nie należy zniechęcać gołym opisem fabuły, bo całość jest naprawdę klimatyczna i nie brak w niej ponurości.
Kara no Kyoukai - seria która w zasadzie jedzie na nastrojowości i przepięknej grafice
Uchouten Kazoku - żywiołowa, ale momentami mocno melancholijna historia rodziny jenotów.
Noir - to anime akurat się cokolwiek postarzało, więc nie jestem pewna czy ci przypadnie do gustu. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Ar^t
Gość
|
Wysłany: 15-12-2013, 04:09
|
|
|
Madt: Kaiba ale uwaga na kreskę. |
|
|
|
|
|
Madt
|
Wysłany: 15-12-2013, 11:15
|
|
|
Dzięki, będzie co oglądać podczas zbliżającej się świątecznej przerwy. ;) |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 15-12-2013, 14:26
|
|
|
Tren, nawet nie jest blisko :P
Chocaż z Fantastic Children można by załapać się na mentalny charakter fnału. Ja bym powiedział Terra E.. Chociaż najwięcej osób na anime-planet typuje właśnie Ergo Proxy, Kiba, Kino i Triguna.
Ergo dostaje chyba niesamowity bust za ilość rdzi i brudu, podobny w obydwu seriach. Oraz wykorzystanie maszyn w miejscu ludzi, bez jakichkolwiek zmian fabularnych, fakt w casshernie proporcje są odwrócone ale...
Rozwijając drzewko z punktu Ergo Proxy wychwycimy jeszcze Darker Than Black, Witch Hunter Robin, Lain i Texhnolyze (to drugie znacznie ciemniejsze i mniej filozoficzne)
Now and Then, Here and There było by ciekawym "zapomninym" tytułem
No i do poczytania Gunm oryginal i zamiast ostatniego tomiku Last Odrder.
Jeżeli liczba tytułów przeraża, mogę podać więcej, było nie grzebać w moim ogródko :P |
|
|
|
|
|
K.R
ja też
|
Wysłany: 15-12-2013, 14:38
|
|
|
a dla kogoś na kim Durarara!! zrobiło duże wrażenie możecie coś polecić ? Baccano oglądałem |
|
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 15-12-2013, 15:14
|
|
|
K.R napisał/a: | a dla kogoś na kim Durarara!! zrobiło duże wrażenie możecie coś polecić ? Baccano oglądałem |
Ciężko bez uściślenia co dokładnie ci się podobało i czego oczekujesz. Jak już mam typować, to może Darker than Black, Higashi no Eden i (naciągane, bo naciągane) Fate/Zero. |
|
|
|
|
|
K.R
ja też
|
Wysłany: 15-12-2013, 16:09
|
|
|
fleischman napisał/a: | co dokładnie ci się podobało i czego oczekujesz. |
No ogólnie to szukam tytułu który nie stroni od akcji , ciekawej fabuły . Ogólnie Gatunek: Kryminały/zagadki/tajemnice raczej bez nadprzyrodzonych wątków bardziej wolałbym wątek miłosny niż kosmiczny :P . W każdym razie dzieki właśnie sprawdzam to co podałeś. |
|
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 15-12-2013, 20:20
|
|
|
No to dość trudne wymagania, bo przeważnie jeśli jest akcja i zagadki, to jest też motyw nadprzyrodzony. Już tak działa anime :D Wątku nadprzyrodzonego nie ma w Higashi no Eden, ale nie ma akcji w znaczeniu mordobicie, choć nie można narzekać na nudę, bo główny bohater i jego historia są bardzo przyjemnie zakręcone. Fate/Zero i Darker than Black mają dużo akcji i bardzo dobrą fabułę, ale też mocny wątek nadprzyrodzony, więc nic z tego nie trafia idealnie w potrzeby, ale jakoś nic innego mi nie przychodzi do głowy i mimo wszystko serie są warte obejrzenia. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 17-12-2013, 10:20
|
|
|
Wiele osób typuje Bakemonogatari do podobnych. Może coś w tym jest, poza myciem zębów. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 17-12-2013, 10:28
|
|
|
Ale mycie zębów dopiero w Nisemonogatari, wiec do tego daleka droga. A w obecnym sezonie ilość akcji sukcesywnie podąża do zera, wiec to jeszcze inna bestia. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 17-12-2013, 12:56
|
|
|
Madt, zdecydowanie polecałbym wspomniany przez kokodina Now and Then, Here and There, który wcześniej tak bez przekonania zasugerowano. Dodaję więc temu mocy: przebije Casshern Sins na głowę. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Madt
|
Wysłany: 18-12-2013, 13:16
|
|
|
Dzięki za sporą listę poleconych tytułów. Anime Now and Then, Here and There już obejrzałem kilka miesięcy temu. Faktycznie, pod względem klimatu, było w jakimś stopniu podobne do Cassherna, zapomniałem je wymienić w pierwszym poście. ;) Aktualnie jestem w trakcie seansu Terra e..., nie do końca o to mi chodziło. Jest to bardziej przygodowa space opera, a wolałbym coś spokojniejszego, o czym jednak nie wspomniałem... ale i tak mnie wciągnęło i już jestem przy końcówce serii. :D |
|
|
|
|
|
peregrinus
wol(no/ny) myśliciel
|
Wysłany: 18-12-2013, 23:31
|
|
|
Madt napisał/a: | Jest to bardziej przygodowa space opera, a wolałbym coś spokojniejszego, o czym jednak nie wspomniałem... |
Co prawda to też space opera, ale Crest of the Stars i dalszy ciąg, czyli Seikai no Senki spełniają wymóg spokojnej, miejscami lekko melancholijnej serii. A do tego też są bardzo dobre. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 19-12-2013, 10:01
|
|
|
Cytat: | Jest to bardziej przygodowa space opera, a wolałbym coś spokojniejszego, o czym jednak nie wspomniałem... ale i tak mnie wciągnęło i już jestem przy końcówce serii. :D |
W takim razie idealnym wyborem będzie film Galaxy Express 999. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|