Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 23-05-2015, 22:48
|
|
|
Jestem pod wrażeniem. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 26-05-2015, 09:48
|
|
|
Ostatnio jestem na etapie nadrabiania ogólnie pojętych klasyków i obiecałem sobie, że po obejrzeniu Ideona i wyczyszczeniu mojej listy serii do obejrzenia wezmę się za Legend of Galactic Heroes. Takie pytanie do znawców tego uniwersum. Co tutaj warto obejrzeć i w jakiej kolejności? Po prostu serię od deski do deski i tyle, czy coś jeszcze jest tam warte sprawdzenia?
Jeszcze jedno pytanie. Które Gundamy są najbardziej warte obejrzenia? :D Do tej pory oglądałem tyko Unicorna i 0080. Nie zależy mi na wszystkich seriach, bo jest tego zbyt dużo i nie jestem aż takim fanem mechów, ale jednak z najlepszymi/najważniejszymi seriami bym się z chęcią zapoznał... |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 26-05-2015, 16:40
|
|
|
fleischman napisał/a: | Które Gundamy są najbardziej warte obejrzenia? |
G Fighter i Build Fighters. |
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 28-05-2015, 18:51
|
|
|
Witam, szukam anime fantasy w klimacie Dungeons and Dragons, tudzież Warhammera, które powinno zawierać:
- elfy, krasnoludy, niziołki i inne rasy
- Rycerzy i potężnych Magów
- klimat magii i miecza
- Smoki i inne bestie
- stylizacje na średniowieczną Europę
- magiczne artefakty
- (ewentualnie) nieumarłych i demony
Pomożecie? |
|
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 28-05-2015, 19:04
|
|
|
Gość napisał/a: | Witam, szukam anime fantasy w klimacie Dungeons and Dragons, tudzież Warhammera, które powinno zawierać:
- elfy, krasnoludy, niziołki i inne rasy
- Rycerzy i potężnych Magów
- klimat magii i miecza
- Smoki i inne bestie
- stylizacje na średniowieczną Europę
- magiczne artefakty
- (ewentualnie) nieumarłych i demony
Pomożecie? |
1. Nie ten temat: Link Scalone. T
2. Szukasz kilku różnych serii.
3. Przykłady: Slayers, Log Horizon, Bastard!!, Shingeki no Bahamut, Record of Lodoss War, być może też Hitsugi no Chaika
4. Najbliżej tego co szukasz - Lodoss i Slayers. |
_________________ http://myanimelist.net/animelist/Nikodemsky |
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 28-05-2015, 23:11
|
|
|
fleischman napisał/a: | Ostatnio jestem na etapie nadrabiania ogólnie pojętych klasyków i obiecałem sobie, że po obejrzeniu Ideona i wyczyszczeniu mojej listy serii do obejrzenia wezmę się za Legend of Galactic Heroes. Takie pytanie do znawców tego uniwersum. Co tutaj warto obejrzeć i w jakiej kolejności? Po prostu serię od deski do deski i tyle, czy coś jeszcze jest tam warte sprawdzenia? |
OAVki prequelowe może nie mają takiego rozmachu (w końcu nie od razu dowodzi się całymi flotami), ale są całkiem zacne. W przypadku Golden Wings bolą tylko trochę projekty postaci.
Cytat: | Jeszcze jedno pytanie. Które Gundamy są najbardziej warte obejrzenia? :D Do tej pory oglądałem tyko Unicorna i 0080. Nie zależy mi na wszystkich seriach, bo jest tego zbyt dużo i nie jestem aż takim fanem mechów, ale jednak z najlepszymi/najważniejszymi seriami bym się z chęcią zapoznał... |
Z U.C. najlepsze za Tobą, ale warto jeszcze zobaczyć The 8th MS Team - wyróżnia się ta seria dorosłym protagonistą i brakiem supermocy. Fani U.C. wskazują zwykle jeszcze na Zeta Gundam, ale jak dla mnie jest on trochę przereklamowany (a przynajmniej zbyt często na pierwszy plan wysuwają się nastolatki w fazie buntu).
Z innych linii czasowych - Gundam Seed (osobiscie mi się podobał, ale ma sporo zagorzałych przeciwników - głównie wśród ortodoksyjnych fanów U.C.) i balansujący na granicy pastiszu i powagi Gundam 00. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 28-05-2015, 23:53
|
|
|
Cytat: | Jeszcze jedno pytanie. Które Gundamy są najbardziej warte obejrzenia? :D Do tej pory oglądałem tyko Unicorna i 0080. Nie zależy mi na wszystkich seriach, bo jest tego zbyt dużo i nie jestem aż takim fanem mechów, ale jednak z najlepszymi/najważniejszymi seriami bym się z chęcią zapoznał... |
Mobile Suit Gundam, filmowa trylogia. Znać trzeba, choć teraz wychodzi poniekąd remake w postaci Origina.
Jeżeli zależy ci na tym by stać się hardcorowym fanem Gundama i pojąć do czego wszystkiego Unicorn silnie nawiązuje, to Oryginalna Saga Gundama: MSG -> Zeta -> ZZ -> CCA.
G Fighter i Build Fighters podoba się nawet takim malkontentom jak Slova. Są to serie niezależne, pierwsza świadomie stawia idea Gundama na głowie, druga to turniejówka dla dzieci i młodzieży.
Osobiście poleciłbym Turn A. Ludzie zarzucają że seria jest powolna, ja tego nie odczułem. Po prostu jest skupiona na świecie i postaciach. Jest to odległa przyszłość świata UC, choć także i odległa przyszłość każdego innego świata Gundama. |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
Anginsan
Doryjczyk
|
Wysłany: 02-06-2015, 22:50
|
|
|
Czy istnieje anime, które głównie skupia się na walce wręcz, ale wedle sztuk walki typu karate itd oprócz kenshiego i coś w miarę młodszego tak po 2005 ?
Może to być komedia |
_________________ Celuj w Księżyc ,bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami.
Nigdy nie pozbawiaj nikogo nadziei, może to wszystko, co mu pozostało. |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 03-06-2015, 07:56
|
|
|
Przemóż się i obejrzyj coś 15 lat starszego jak np Ranma 1/2. O walkach wręcz w uber. Czyli "sztuki walki co się nawinie". Komedia i z całą pewnością nie trzyma się to zasad karate, ale choreografia tych idiotycznie skonstruowanych sportów jest ciekawa, plus bardzo fajny border line gender główny bohater.
Ale to tylko taka moja preferencja.
A tak z tej innej beczki, może Sumomomomomomo? Chociaż tam chyba był ktoś z mieczem. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 03-06-2015, 13:27
|
|
|
Obawiam się, że w ciągu ostatniego dziesięciolecia tego typu serii raczej brakuje. Jest Kenishi, jest Tenjou Tenge, są jeszcze odgrzewane kotlety w stylu Ikkitousena czy Fist of the North Star, ale tak naprawdę po tego typu treści trzeba sięgnąć do mang. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 03-06-2015, 13:42
|
|
|
A może Seirei no Moribito? |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 03-06-2015, 20:31
|
|
|
Anginsan napisał/a: | Czy istnieje anime, które głównie skupia się na walce wręcz, ale wedle sztuk walki typu karate itd oprócz kenshiego i coś w miarę młodszego tak po 2005 ?
Może to być komedia |
Katanagatari |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 15-06-2015, 21:06
|
|
|
Głupie i nurtujące mnie od dawna pytanie.
Czy istnieje jeszcze jakiś klon Yumeiro Patissiere , którego nie widziałem?
Przydała by mi sie teraz porcja rozrywki z tą szczyptą autoironii. Chocola miała widelec!!! (brutal)
Czyli reasumując seria shoujou-kodomo z pokraką nawiedzaną przez jakieś stworki. Wiek dowolny byle dało się zrozumieć. Mile widziany bezużyteczny pomocnik i cała masa sztampowania. (i dużo odcinków) |
|
|
|
|
|
Anginsan
Doryjczyk
|
Wysłany: 25-06-2015, 21:31
|
|
|
Potrzebuję:
Anime po 2004r, żeby kreska mnie nie zabiła ;)
Fabuła nie ma znaczenia
Główny wątek w serii ginie postać, lub kilka postaci, których śmierć jest zaskakująca dla widza smutna, wkurzająca, że akurat ta postać zginęła.
Np. Tengen Toppa Gurren-Lagann, lub full metal alchemist (wersja 1) (luźne porównania)
Śmierć postaci nie musi być głównym wątkiem.
Aha i prosiłbym bez żadnych szpitalnych wyciskaczy łez itd (choroby) bo już to się przejadło.
Z góry dziękuje
http://myanimelist.net/animelist/Anginsan |
_________________ Celuj w Księżyc ,bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami.
Nigdy nie pozbawiaj nikogo nadziei, może to wszystko, co mu pozostało. |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 26-06-2015, 00:23
|
|
|
Człowiecze, przecież przy ak postawionym pytaniu rujnuje ci się cła zabawa z faktu istnienia takiego triku fabularnego. Spoiler factor.
Tak więc nie podając postaci ani momentu
Kaiba, Katanagatari, byćmoże nawet Lolek z jego Code Geass, Mahou Sensei Negima! wersja pierwsza, Mahou Shoujo Madoka Magica ale to akurat trochę nagina wytyczne, Panty & Stocking with Garterbelt o dziwo oraz pewnie któraś część Vandread-a Ale raczej tak spektakularnej śmierci jak Kamina nigdzie niema. Poza tym odczucia subiektywne mogą się różnić, nie mówiąc o odbiorze serii.
Edit,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sorki wydaje mi się że z pośpiechu kilka serii może się pokrywać z twoją listą. Ale sam jesteś sobie winny bo link otwiera się na krótką listę obecnie oglądanych serii a nie na całość. Widzę, że nawet Tren się na tym złapała. |
Ostatnio zmieniony przez kokodin dnia 26-06-2015, 05:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|