Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-06-2015, 00:42
|
|
|
Akurat takie rzeczy trudno czasem przypasować, bo nie zawsze każdego porusza ta sama śmierć. XD Ale coś się powinno znaleźć.
Fate Stay/Night: Unlimited Blade Works seria telewizyjna, która dopiero co się zakończyła. Praktycznie gwarantowane, że któraś ze śmierci cię poruszy (statystyka nie kłamie). Ga-Rei Zero, które jest niejako niesławne z powodu śmierci pewnych postaci... Katanagatari też powinno pasować. Kino no Tabi: The Beautiful World też powinno pasować jeśli chodzi o niektóre historie.
Poza tym jeśli jesteś BARDZO zdesperowany to jest Genei wo Kakeru Taiyou które jest strasznym gniotem, ale spełnia podane przez ciebie wymaganie. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 26-06-2015, 14:55
|
|
|
Anginsan napisał/a: | Anime po 2004r, żeby kreska mnie nie zabiła ;) |
AGHHHHHHHHHHHH-
mordowałbym za takie stwierdzenia na miejscu, jak NKWD jeńców.
Poleciłbym dobre anime, spełniające Twoje wymagania, ale BOJE SIĘ O TWOJE ŻYCIE, BO MAJĄ ZA DOBRĄ KRESKĘ. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
fleischman
|
Wysłany: 26-06-2015, 15:53
|
|
|
Na przykład filmową końcówkę Ideona? :D |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 26-06-2015, 20:31
|
|
|
Na przykład. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 26-06-2015, 20:58
|
|
|
Tatakau Shisho - o dziwo całkiem sporo osób ginie przez pokręconą fabułę tej serii i niektórym się nie należy. |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 29-06-2015, 11:10
|
|
|
Zabrałbym się za coś nasuverse'owego. Przegrałem FSN i Tsukihime, obejrzałem obytrzy (jak liczyć pototypa to obycztery) adaptacje pierwszego i widziałem animowane Zero (nie czytałem, może warto?). Większą sympatią darzę czarodziejów niż wampióry (ale to tylko delikatna preferencja). Nie znoszę Illyi, więc darujmy sobie pryzmę kompostu.
Co oglądać/czytać/grać/przyswajać? |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 29-06-2015, 12:29
|
|
|
Cytat: | Nie znoszę Illyi, więc darujmy sobie pryzmę kompostu. |
Akurat Ilyia ma inny charakter w kaleid liner niż w oryginalnej serii, ale jak nie chcesz to nie zamierzam namawiać.
Osobiście poleciłabym obejrzeć Kara no Kyoukai które też jest częścią Nasuverse i też było robione przez ufotable. Gdybyś chciał odświeżyć Tsukihime to anime nie warto oglądać jeśli grałeś w grę, ale podobno manga jest dobrze zrobiona. Fate Zero jest zdecydowanie warte przeczytania głównie dlatego, że wątek Kireia został boleśnie pocięty, żeby zmieścić rozszerzoną wersję backstory Kiritsugu (co jest cokolwiek śmieszne biorąc pod uwagę, że w nowelkach te proporcje były kompletnie odwrócone i Urobuchi wyraźnie fanił Kireia, a backstory Kiritsugu było skrócone do potrzebnego minimum). Nie wspomnę o nieszczęsnym wątku Berserkera wrzuconym w speciale.... W każdym razie zdecydowanie zachęcam do zapoznania się z nowelką, bo jest całkiem niezła.
Poza tym też sama nie grałam, ale niedawno dokończono tłumaczyć Fate/Hollow Ataraxia, które dzieje się po wydarzeniach w F/SN i w które z tego co słyszałam zdecydowanie warto zagrać.
Nie wspomnę o obowiązkowej dawce humoru, czyli Carnival Phantasm (EX:Season też jest decydowanie wart obejrzenia). |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 29-06-2015, 18:12
|
|
|
Inny nie koniecznie znaczy lepszy. Magical girls to nie jest mój ulubiony gatunek, a lolit mam dosyć po Nabokowie. Nie mówiąc już o tym, że nudzą mnie fabuły oparte na samych żeńskich postaciach (dotyczy wszystkiego od Madoki po K-ONa). Ale dość o kaleidzie...
Kara no Kyoukai chętnie obejrzę, choć bliżej temu do Tsukihime niż Fate'a. Rozejrzę się też za Ataraxią. Phantasmy wolę zostawić na później, kiedy zrozumiem już większość gagów (choć samo "berserCar" w odcinku wyścigowym zabija mnie gdy tylko sobie przypomnę ^^). Dzięki za radę. |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 30-06-2015, 11:22
|
|
|
Akurat większość dowcipów w Carnival Phantasm dotyczących Fate'a jest właśnie oparta na Hollow Ataraxi (np. BerserCar jest właśnie wzięty z mini-gierki Ilya's Castle). |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 30-06-2015, 17:49
|
|
|
No właśnie dlatego zabiorę się za nie po HA. |
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 10-08-2015, 13:07
|
|
|
Mam pytanie: czy jeśli podobało mi się NGE, to spodoba mi się Death Note i Ergo Proxy? |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 10-08-2015, 13:11
|
|
|
To zależy który aspekt nge bierzesz pod uwagę.
To że coś jest ciężkie i ponure nie oznacza od razu ze jest podobne do siebie.
Poczytaj recki na tanukach, pooglądaj screeny lub zapuść pierwsze 3 odcinki i sam zdecyduj.
W każdym razie jednoznacznej odpowiedzi w stylu tak lub nie w tym przypadku nie da się postawić. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 10-08-2015, 15:04
|
|
|
Jeśli szukasz przehajpowanego anime, w którym grupa osób doszukuje się nieistniejącej głębi przekazu tylko po to, by pokazać, że anime to jest rozrywka dla dorosłego człowieka, to tak, Death Note pasuje idealnie. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 10-08-2015, 16:28
|
|
|
Akurat te trzy tytuły mają tak różną fabułę, że nie bardzo widzę na jakiej podstawie mielibyśmy odpowiedzieć na twoje pytanie. |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 10-08-2015, 18:02
|
|
|
Slova napisał/a: | Jeśli szukasz przehajpowanego anime, w którym grupa osób doszukuje się nieistniejącej głębi przekazu tylko po to, by pokazać, że anime to jest rozrywka dla dorosłego człowieka, to tak, Death Note pasuje idealnie. |
Wat?
Chyba nawet najzagorzalsze fanostwo DN nie próbuje udawać, że to coś więcej niż lekka sensacyjno-kryminalna bajka. Prawda? Tam nawet się nie ma gdzie doszukiwać głębi. Co innej NGE, gdzie w pokręconych religijno-mistycznych miazmatach dopatrzysz się argumentów na poparcie i obalenia dowolnego przekazu. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|