Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 27-10-2012, 15:15
|
|
|
Last Exile jak znalazł. Poza tym troszki inaczej Hokkaido w Figure 17, też chwilami krajobraz zimowy i zupełnie inny niż tradycyjne miasto w anime ogółem. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 27-10-2012, 15:23
|
|
|
Możnaby chyba jeszcze dorzucić Kanon (2006), który dzieje się w całości w trakcie zimy.
Ewentualnie jeśli nie przeszkadzają ci też inne pory roku to Natsume Yuujinchou ma sporo ładnych widoków z całego roku, a przy okazji także zimy (ending drugiego sezonu dowodem). |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Ravel
|
Wysłany: 27-10-2012, 17:26
|
|
|
Mushishi – pełno pięknych krajobrazów, autorzy nie szczędzili na nie budżetu. Jest i też kilka odcinków dziejących się w trakcie zimy. |
|
|
bushi
Gość
|
Wysłany: 28-10-2012, 14:12
|
|
|
Niedawno miałem okazję obejrzeć anime Showa Monogatari i film
Kokuriko Saka Kara i w związku z tym chciałbym spytać, czy istnieje podobne anime obyczajowe ukazujące nieodległą Japonii? Szczególnie chętnie obejrzałbym coś rozgrywającego się w latach osiemdziesiątych, które były ostatnią dekadą japońskiego cudu gospodarczego i czasem gdy powstawały takie kultowe tytuły jak "Touch", "Dragon Ball", "Kimagure Orange Road" czy "Ranma 1/2". |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 28-10-2012, 14:15
|
|
|
Maison Ikkoku |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
Kon Art Ichiwa
J-rock fanboy
|
Wysłany: 28-10-2012, 16:43
|
|
|
Witam:) Szukam anime z podobnym rodzajem humoru co w Seitokai Yakuindomo:) Istnieje takie ??:)Z góry dziękuję za pomoc:) |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 28-10-2012, 17:35
|
|
|
Gość napisał/a: | Niedawno miałem okazję obejrzeć anime Showa Monogatari i film
Kokuriko Saka Kara i w związku z tym chciałbym spytać, czy istnieje podobne anime obyczajowe ukazujące nieodległą Japonii? Szczególnie chętnie obejrzałbym coś rozgrywającego się w latach osiemdziesiątych, które były ostatnią dekadą japońskiego cudu gospodarczego i czasem gdy powstawały takie kultowe tytuły jak "Touch", "Dragon Ball", "Kimagure Orange Road" czy "Ranma 1/2". |
Pytanie rzeczywiście trudne. Maison Ikkoku rzeczywiście pasuje, choć komediowe aspekty mogą irytować poszukiwacza obyczajówek, niemniej realia świata są dosyć specyficzne i ciekawe.(poza tym jest dosyć długie i spójne fabularnie a czas tam w środku płynie) Można by podać jeszcze kilka tytułów dziejących się w tym okresie, ale raczej obyczajowe one nie są (przynajmniej te o których myślę). Myślę że trzeba by przejrzeć gdzieś na malu, tanukach czy gdzieś po rocznikach i ocenach, oraz sugerować się gatunkiem. Wątpię by nawet u nas było wielu amatorów starych anime ogółem, nie mówiąc o obyczajówkach. Tamte anime po prostu były inne i trzeba je na nowo odkrywać (lub nie) |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 28-10-2012, 19:44
|
|
|
Z ciekawych nowych anime polecam Kokoro Connect. Zaskakujace na kazdym kroku. Swietnie sie oglada. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 28-10-2012, 20:07
|
|
|
Raul, temat ten nie służy ślepemu polecaniu, a jedynie odpowiadaniom na konkretne prośby w tym zakresie. Proszę, czytaj na przyszłość pierwszy post tematu. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Gucia
|
Wysłany: 02-11-2012, 14:10
|
|
|
Kon Art Ichiwa, może Mitsudomoe ci się spodoba.
Ja poszukuje anime, przy którym można naprawdę sie pośmiać, nie musi być szczególnie głębokie i z sensem, żeby tylko miało zakręcony humor. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 02-11-2012, 14:37
|
|
|
Cytat: | Ja poszukuje anime, przy którym można naprawdę sie pośmiać, nie musi być szczególnie głębokie i z sensem, żeby tylko miało zakręcony humor. |
Dragon Half, Kizuna Ichigeki, Irresponsible Captain Taylor, Potemayo i Kore wa zombie desu ka? |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 02-11-2012, 15:21
|
|
|
Mnie zawsze śmieszyły produkcje dla dzieci i śmieszą coraz bardziej :P Zabawne są też zupełnie skopane produkcje (chociaż nie pamiętam na ten moment). Na krótki seans Może być Ichigo Mashimaro, Ika Musume lub Potemayo :P Poza tym rozrabiające czarownice z Ojamajo DoReMi. Jeżeli to cie nie zamęczy to polecam (śmiech i faceplamy na zmianę) Jeżeli natomiast drażnią cię pastele i dziwna kreska to o czarownicach zapomnij. |
|
|
|
|
|
Gucia
|
Wysłany: 02-11-2012, 16:29
|
|
|
Właśnie oglądałam pierwszy odcinek Ichigo mashimaro i jakoś do mnie nie trafia. Nie dałam rady przebrnąć przez Nishijo czy jakoś tak (dzieciak robot, jakaś w kucykach z niebieskimi włosami), Azumanga daioh, Lycky star itp. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi, bo ciężko mi sprecyzować. To takie cukierkowe, że aż mdłe. Nie mam urazy do moe, ale tutaj każdy charakter jest maksymalnie przesłodzony, że aż ocieka tą słodyczą. |
|
|
|
|
|
Ravel
|
Wysłany: 02-11-2012, 17:30
|
|
|
Możesz też spróbować Level E, Trava, Dororon Enma-kun Meeramera z tych dziwniejszych. Jest jeszcze taki Kyoukai Senjou no Horizon, którego sam setting jest już mocno pokręcony, a nóż ci się spodoba. |
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 02-11-2012, 17:37
|
|
|
Gucia napisał/a: | Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi, bo ciężko mi sprecyzować. |
Weź Taylora, tak jak sugerowałam w pierwszym poście, to stara seria, więc moe tam nie uświadczysz. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|