Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 15-01-2013, 21:17
|
|
|
Witam.
Zastanawia mnie czy istnieje jakieś godne uwagi anime w którym główny bohater stracił wszystko i nie widzi dalszego celu w życiu? Może to być też anime w którym, ktoś za wszelką cenę stara się kogoś odzyskać i nie przejmuje się tym w jaki sposób to zrobi, albo co się z nim stanie. Chodzi mi o postać, która porzuciła własne życie. |
|
|
|
|
|
peregrinus
wol(no/ny) myśliciel
|
Wysłany: 15-01-2013, 22:14
|
|
|
LooQ napisał/a: | Zastanawia mnie czy istnieje jakieś godne uwagi anime w którym główny bohater stracił wszystko i nie widzi dalszego celu w życiu? |
Czyli taki z wielkim dołem, tak? To najlepiej Casshern Sins - on ma wielkiego, nie jest nagi, ale poza tym nie ma nic, nawet wspomnienia zgubił i prawie wszyscy go nienawidzą.
LooQ napisał/a: | Może to być też anime w którym, ktoś za wszelką cenę stara się kogoś odzyskać i nie przejmuje się tym w jaki sposób to zrobi, albo co się z nim stanie. Chodzi mi o postać, która porzuciła własne życie. |
Co prawda bez utraty życia, ale z ryzykiem - The Place Promised in Our Early Days. To z tych lepszych, bo motyw walki o odzyskanie kogoś, nawet za cenę życia jest częsty, szczególnie w shounenach (ryzykuje a czasem nawet umiera, co prawda często go wskrzeszają, by ratować kogoś itd.). |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 15-01-2013, 22:18
|
|
|
Cytat: | Zastanawia mnie czy istnieje jakieś godne uwagi anime w którym główny bohater stracił wszystko i nie widzi dalszego celu w życiu? Może to być też anime w którym, ktoś za wszelką cenę stara się kogoś odzyskać i nie przejmuje się tym w jaki sposób to zrobi, albo co się z nim stanie. |
Manga Pandora Hearts to i jeszcze więcej traum. Stężenie obu tych elementów jest silne w serii, a anime niestety ledwie liznęło czubek tego wszystkiego.
Z anime. Sayonara Zetsubou Sensei ma głównego bohatera, który nie widzi sensu w życiu, ale mam wrażenie, że nie o to ci chodzi. Jeśli chodzi o odzyskiwanie kogoś za wszelką cenę to jest Princess Tutu, choć to raczej podpada pod "ratowanie za wszelką cenę". Poza tym jest też oczywiście Utena. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 15-01-2013, 23:07
|
|
|
Aby trochę rozjaśnić o co mi chodzi, to podam przykład anime, które spowodowało u mnie chęć obejrzenia właśnie takiego a nie innego anime, a mówię o Katanagatari(Jak ktoś nie widział to nie czytać spoilera.)
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Jak ginie Togame i nasz główny bohater atakuje szogunat, to odrzuca własne życie, bo tak naprawdę straciło ono dla niego sens.
O coś takiego mi chodzi, a póki co to Casshern Sins przykuł moją uwagę i możliwe, że za to anime się niedługo zabiorę, dzięki za propozycje. |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 15-01-2013, 23:20
|
|
|
Przepraszam za offtop, ale ciężko się powstrzymać...
Cytat: |
- Jak ginie Togame i nasz główny bohater atakuje szogunat, to odrzuca własne życie, bo tak naprawdę straciło ono dla niego sens.
|
- Chciałeś powiedzieć zyskuje życie. Przecież dopiero w finale historii Shichika objawia się jako człowiek, a nie miecz, czego najlepszym dowodem jest fakt, iż po wykończeniu szogunatu idzie spokojnie żyć własnym życiem.
A w poszukiwaniu postaci przepełnionych "pustką" Kozure Okami spełnia część wymagań, ale nie wiem czy jest jakaś ekranizacja mangi (wszak to temat o anime). |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 15-01-2013, 23:51
|
|
|
Jak dla mnie to brzmi jak Terra e. Może nie do końca ale bardzo to podobne do losu Soldiera Blue, Soldiera Shina i dalej Toniego właśnie stąd. Poza tym pomyślałem o Code Geas ale ugryzłem się w mózg, Bo ten jest masochistą dla idei. |
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 16-01-2013, 00:55
|
|
|
Od groma spolierów Katanagatari, nie czytać jak się nie oglądało.
shugohakke napisał/a: | Przepraszam za offtop, ale ciężko się powstrzymać...
Cytat: |
|
- Chciałeś powiedzieć zyskuje życie. Przecież dopiero w finale historii Shichika objawia się jako człowiek, a nie miecz, czego najlepszym dowodem jest fakt, iż po wykończeniu szogunatu idzie spokojnie żyć własnym życiem.
|
- W pewnym sensie się zgadzam, ale to dzieje się już po wykończeniu Shogunatu, a ja mówiłem już bardziej o samej walce, w której nie obchodzi go własne życie, bo jak sam mówił, przyszedł zginąć.
|
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 16-01-2013, 09:33
|
|
|
Powiedz tylko czy chodzi o motyw przewodni, o którym wiadomo od początku (jak w Terra e czy Cassernie) czy może właśnie o wątek , który rozwija się w taką walkę finałową bez hamulców?
Ps
Jak się nie oglądało, to imiona i twarze nie pasują. Innymi słowy przeczyta się i się zapomni. Gorzej jak ktoś już ogląda i jest w połowie. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 16-01-2013, 15:30
|
|
|
@kokodin.
Oba pasują, nie jestem jakoś wyjątkowo restrykcyjny jeżeli o to chodzi. |
|
|
|
|
|
RavenV
Power is Back...
Dołączył: 20 Kwi 2010 Skąd: się biorą dzieci? Status: offline
|
Wysłany: 16-01-2013, 19:38
|
|
|
Po pierwsze pragnę podkreślić, że do anime wraca po chyba 2 latach. Stąd mogą być moje braki. Otóż szukam anime o świecie post-apokalipytcznym. Świat po wielkiej wojnie, zarazie, etc. Dla przykładu mogę podać film Jestem legendą albo grę Enslaved (http://gry.wp.pl/videoSD/nieczyste-zagrywki-kontra-najbardziej-niedoceniane-gry-tej-generacji-odcinek-1-enslaved,4796.html - videorecenzja gry dla tych, którzy jej nie znają). Mile widziane zagadki, gdzie z czasem poznajemy np. co się działo.
Ewentualnie może być motyw jak w Ergo Proxy, gdzie mamy miasto, które jest ocięte od reszty zniszczonego świata. Władza kontroluje i zaślepia obywateli.
Z góry dziękuję za wszelkie propozycje ;)
EDIT: Jeszcze fajnie by było, gdyby bohater/bohaterka podróżowali z osobnikiem płci przeciwnej i rozwijała się między nimi przyjaźń/miłość. No i też przydałoby się jakby bohaterowie nie byli bardzo irytujący (zwłaszcza dziewczyna, bo to plaga w anime ;/ ) ;P |
|
|
|
|
|
Oreki
Gość
|
Wysłany: 16-01-2013, 20:35
|
|
|
Chętnie obejrzałbym jakieś anime z supermocami. Ostatnio ukazało się kilka ciekawych poozycji tego typu ("The Unlimited - Hyoubu Kyousuke", "Zetsuen no Tempest", "Kotoura-san" czy "Mondaiji-tachi ga Isekai kara Kuru Sou Desu yo?") jednak tytuły te nadal sie ukazują lub wręcz dopiero zaczynają, a ja nie lubię oglądac anime w trakcie emisji (wyjątkiem są tasiemce do nadrabiania, ale tych już nie ma). Czy możecie polecić mi jakiś godny uwagi tytuł (ogladałem z tego gatunku tylko "Darken than black")? |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-01-2013, 21:10
|
|
|
Toaru Majutsu no Index, Code Geass, Ga Rei:Zero, K, Kara no Kyoukai, Sengoku Basara, Tengen Toppa Gurren Lagann, Tiger & Bunny. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 16-01-2013, 21:28
|
|
|
Fate/Zero, Katanagatari, Soul Eater, Kore wa zombie desu ka?, Ichiban Ushiro No Daimaou, Densetsu no yuusha no densetsu, Shigurui(Chociaż nie wiem czy to można nazwać super mocami). |
|
|
|
|
|
MaDeR Levap
|
Wysłany: 17-01-2013, 01:29
|
|
|
RavenV napisał/a: | Otóż szukam anime o świecie post-apokalipytcznym. Świat po wielkiej wojnie, zarazie, etc. |
Casshern Sins. |
_________________ Sanity is overrated. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|