Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 17-01-2013, 17:19
|
|
|
RavenV, jeżeli mogą być komedie, to Sunabozu. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 17-01-2013, 20:40
|
|
|
RavenV napisał/a: | Otóż szukam anime o świecie post-apokalipytcznym. Świat po wielkiej wojnie, zarazie, etc.
(...)
EDIT: Jeszcze fajnie by było, gdyby bohater/bohaterka podróżowali z osobnikiem płci przeciwnej i rozwijała się między nimi przyjaźń/miłość. No i też przydałoby się jakby bohaterowie nie byli bardzo irytujący (zwłaszcza dziewczyna, bo to plaga w anime ;/ ) ;P |
Przede wszystkim klasyka, czyli Ima, Sokoni Iru Boku (tutaj jest przyjaźń zamiast watku romantycznego), a jako seans nadobowiązkowy - Green Legend Ran. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 17-01-2013, 22:30
|
|
|
Wiec tak dla LooQ Powiedzmy:
Blue Gender, chociaż ta ciapa później przestaje być ciapa ale za to
- Spoiler: pokaż / ukryj
- jego przyjaciółka też straci grunt pod nogami
Jigoku Shoujo dużo tego, generalnie każda postać traci wszystko i później się mści, ale są wyjątki oraz ukryty watek główny wiążący przynajmniej 3 postaci (plus laleczki) też związany ze stratą wszystkiego (z życiem włącznie).
Wisienka na torcie Pom Poko od studia Ghibli czyli o tym jak tanuki straciły wszystko. (i stały się kotatsu :P) Dobra metafora przesadzona.
RavenV, dla ciebie jest seria filmów Gall Force
Tutaj też pasuje idealnie Blue Gender z nowych produkcji nie pamiętam wielu apokalips.
Oreki
Twoja prosba jest mocno nieprecyzyjna, ale może coś ci się spodoba, z mojej strony:
Kurau Phantom Memory, Baccano! (co? też pasuje :P) Blood+ i na deser Kyoran Kazoku Nikki, chociaż to jest komedia. |
|
|
|
|
|
SzogunPL
|
Wysłany: 18-01-2013, 01:24
|
|
|
Witam.
Na wstęp powiem,że jestem amatorem w Anime i Mandze. Mam za sobą z Anime, to będzie tak: Bleach, Full Metal Alchemist Brotherhoord , Code:Breaker i Death Note.
Mangę natomiast, zacząłem czytać od niedawna, obecnie skończyłem szósty tom Bleach.
Najpierw chcę skończyć jedną Mangę, a potem jak coś mnie zainteresuje, zacznę nową. Dlatego Mangi w tym przypadku odpadają. Szukam Anime, które ma świetną fabułę, oprawę graficzną (kreska?) , ciekawe dla oka postacie, a przede wszystkim musi mieć chwile dramaturgi. Coś podobne do Death Note czy FMB, ewentualnie Code:Breaker. Obecnie oglądam Btooom!, planuję też zacząć Zettai Karen Children The Unlimited – Hyoubu Kyous, gdy skończę Btooom!. Długość? Nie patrzę na to. Oczywiście wolę, gdy seria ma 20-60 odcinków. Dlatego serie poniżej 14 odcinków moim zdaniem nie są godne uwagi, ale jak Anime dobre, to i pokuszę się na te 14 odcinków. Byłbym wdzięczny za propozycję. Czekam. Pozdrawiam,
SzogunPL |
|
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 18-01-2013, 02:25
|
|
|
RavenV napisał/a: | Po pierwsze pragnę podkreślić, że do anime wraca po chyba 2 latach. Stąd mogą być moje braki. Otóż szukam anime o świecie post-apokalipytcznym. Świat po wielkiej wojnie, zarazie, etc.
(...)
Z góry dziękuję za wszelkie propozycje ;)
EDIT: Jeszcze fajnie by było, gdyby bohater/bohaterka podróżowali z osobnikiem płci przeciwnej i rozwijała się między nimi przyjaźń/miłość. No i też przydałoby się jakby bohaterowie nie byli bardzo irytujący (zwłaszcza dziewczyna, bo to plaga w anime ;/ ) ;P |
Freedom Seven. Zawiera powyższe wszystko i dokłada rakiety.
Z bierzących, Psycho Pass wpisuje się w motyw miasta. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 18-01-2013, 10:15
|
|
|
SzogunPL, Nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc o dramaturgii, przynajmniej nie do Deth Note, ale wnioskując po Bleachu i FMA widowiskowy shounen podchodzi. Tak więc idąc tym tropem bierzemy dobre 50-ki od Bones: Eureka Seven i Suol Eater, póżniej coś od Gonzo Last Exile i Solty Rei, po drodze można jeszcze zahaczyć o Blood+
Dla efektu psychologicznej nagonki polecam Monster Możesz też zobaczyć Baccano (+3 odcinki special tworzące zakończenie) no i a wisienkę Katanagatari (odcinki po 45 minut)
Mógł bym jeszcze poleć Figure 17, ale nie podejrzewam, abyś był zainteresowany dramatyzmem 10-ciolatki (tu też ep 45min) |
|
|
|
|
|
SzogunPL
|
Wysłany: 18-01-2013, 10:29
|
|
|
Pisząc o dramaturgii, miałem na myśli chwile wzruszenia,strachu. Ból, który odczuwa bohater z jakiegoś istotnego powodu, co nadaje serii kolorystyki. Na pewno za chwilę zobaczę w google, o czym dokładnie są te wyżej wymienione tytuły, które napisałeś/napisałaś. Arigato. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 20-01-2013, 16:28
|
|
|
SzogunPL napisał/a: | Szukam Anime, które ma świetną fabułę, oprawę graficzną (kreska?) , ciekawe dla oka postacie, a przede wszystkim musi mieć chwile dramaturgi |
Futakoi Alternative. Właśnie zbliżam się do końca i jestem zachwycony.
I to
SzogunPL napisał/a: | miałem na myśli chwile wzruszenia,strachu. Ból, który odczuwa bohater z jakiegoś istotnego powodu, co nadaje serii kolorystyki. |
Do tej serii pasuje idealnie. |
|
|
|
|
|
SzogunPL
|
Wysłany: 20-01-2013, 22:53
|
|
|
Slova napisał/a: | SzogunPL napisał/a: | Szukam Anime, które ma świetną fabułę, oprawę graficzną (kreska?) , ciekawe dla oka postacie, a przede wszystkim musi mieć chwile dramaturgi |
Futakoi Alternative. Właśnie zbliżam się do końca i jestem zachwycony.
I to
SzogunPL napisał/a: | miałem na myśli chwile wzruszenia,strachu. Ból, który odczuwa bohater z jakiegoś istotnego powodu, co nadaje serii kolorystyki. |
Do tej serii pasuje idealnie. |
Arigato. Jak skończę obecnie oglądać Monstera, zobaczę ten tytuł.
Monster - Ciekawe Anime, tak myślę. Skończyłem oglądać jedenasty odcinek, muszę przyznać, zapowiada się interesująco. Słyszałem,że studio, które stworzyło Monstera, również miało swój wkład w produkcji Death Note. Jednak, mogę się mylić. Cóż, siedemdziesiąt odcinków, ciekawa fabuła, zapowiada się obiecująco.
Teraz pytanie.
Ogląda ktoś systematycznie Anime pt. Zetsuen no Tempest ?. Czytałem kawałek recenzji i muszę przyznać,że to wygląda nawet nie najgorzej. Chciałbym być pewny czy tytuł jest godny polecenia, nie chcę tracić czasu na słaby tytuł. Interesują mnie tylko "ciężkie" tytuły, jak wspomniałem, w klimatach dramatu, bólu. Nie chcę znać dokładniejszych szczegółów fabularnych, ale byłbym wdzięczny, jakby ktoś napisał czy wyżej wymieniony tytuł jest godny polecenia.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
bushi
Gość
|
Wysłany: 24-01-2013, 23:03
|
|
|
Witam. Poszukuję anime tego typu do "Air", "Kannon" czy "Clannad" ( w tych tytułach za najwieksze zalety uważam świetną kreakę (choć projekty niektórych postaci są za bardzo przesłodzone), klimat i całkiem znośnych jak na adaptację visual novel protagonistów). Od razu stwierdzam, że wszystkie dzieła KyoAni już widziałem. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 25-01-2013, 01:27
|
|
|
Ano Hi Mita Hana no Namae o Boku-tachi wa Mada Shiranai.
Z tego co po listingach można wywnioskować. (to jest jeden tytuł :P) |
|
|
|
|
|
dzak
|
Wysłany: 25-01-2013, 02:52
|
|
|
Troche anime już obbejrzałem (nie wliczając tych najpolpularniejszych typu blech to możan za przykład dać mirai nikki albo ao no exorisct) ale szczerze od dawna szukam jakiegoś w który bohater jest podobny do Leloucha z Cede Geass'a. Mam na myśli to żeby nie było jakimś wyidealizowany dobrym lelum polelum. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 25-01-2013, 11:20
|
|
|
Death Note? |
|
|
|
|
|
Haramaki
|
Wysłany: 25-01-2013, 20:46
|
|
|
dzak napisał/a: | Troche anime już obbejrzałem (nie wliczając tych najpolpularniejszych typu blech to możan za przykład dać mirai nikki albo ao no exorisct) ale szczerze od dawna szukam jakiegoś w który bohater jest podobny do Leloucha z Cede Geass'a. Mam na myśli to żeby nie było jakimś wyidealizowany dobrym lelum polelum. | Darker then Bleck? |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 25-01-2013, 22:30
|
|
|
Uwielbiam kiedy ktoś poszukuje czegoś a za przykład daje coś czego nie znoszę :]
Z całą pewnością Deth Note ale więcej klonów raczej niema, znaczy wyidealizowanych przez widownię idiotów.
Nie wiem jakich cech tego bubka poszukujesz ale clampowska kreska i inny setting z całą pewnością były dominującymi plusami.
Jeżeli szukasz czegoś z fajnymi bohaterami ciemnej strony mocy obejrzyj Baccano, Darker Than Black lub Ergo Proxy, chociaż w dwóch ostatnich klimat bywa bardziej ponury. można zobaczyć Black Lagoon, Monstera, Blood+ albo Witch Hunter Robin, Ale wszystko będzie już różne od szkolnej maskarady z robotami.
Może jakiś Gundam? Gamer co pan na to? Jest jakiś z czarnymi typami w obsadzie? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|