Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Pewna Złowroga Instytucja: |
Czy lubisz szkołę? |
NIE!!!!! |
|
50% |
[ 35 ] |
Tak, jestem wrogiem Ludu! |
|
50% |
[ 35 ] |
|
Głosowań: 70 |
Wszystkich Głosów: 70 |
|
|
|
Wersja do druku |
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 29-06-2008, 18:37
|
|
|
szkoła...budzi mieszane uczucia.
Z jednej strony jej nie lubię, bo muszę się uczyć całej masy do niczego mi nie przydatnch rzeczy, z drugiej strony lubię do niej chodzić bo niektóre zajęcia są ciekawe, bo poszerzam zakres swojej wiedzy i się rozwijam.
Od tego czy ktoś lubi szkołę zależy też jego podejście do tematu, jak i otoczka: środowisko, przekonania, nauczyciele i sposób prowadzenia zajęć.
e.g. gdyby nie moje historyczki z podstawówki i gimnazjum to znienawidziłym historię w technikum, wszystko dzięki siostrze która uczyła tego przedmiotu. Do czasu aż siostrę gdzieś wysłano i dano nam nauczycielkę która jest genialna, która lubi historię, co ważniejsze- umie historię, i wymaga historii. I znów o wiele więcej radości sprawia mi zagłębianie się w historyczne niuanse, niż jeszcze rok temu. |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:00
|
|
|
Nie kolejny - problem ten zaczął być widoczny już w ostatnich latach starej matury. Normalny program mat-fiz zawierał całki (choć już nie różniczki). W innych profilach też podobno były, ale nawet w ogólnym (nie mówiąc o humanistycznym czy biochemie) w praktyce często zdarzało się je pomijać. Niestety, obecnie jest to już nagminna praktyka (choć z tego co wiem całki nadal są w programie). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:05
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | choć z tego co wiem całki nadal są w programie |
Od kiedy... całek nie ma nawet w programie rozszerzonym od dawna. A niedawno poleciała znaczna część analizy funkcji i cotangens (co zabawne, tangens został).
Nie jest to do końca osiągnięcie nowej matury, ale ta znacznie pogłębiła problem.
PS: Co to robi w humorze Urawa? To tragedia biednych ludzi i edukacji polskiej, a nie komedia ;P |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:16
|
|
|
Daerian napisał/a: |
PS: Co to robi w humorze Urawa? To tragedia biednych ludzi i edukacji polskiej, a nie komedia ;P |
Założyłem, że skoro nawet ja otarłem się w liceum o całki (przy ograniczonej do minimum liczbie godzin matematyki), to ktoś o bardziej ścisłym ukierunkowaniu winien pod koniec liceum mieć o nich pojęcie. Dla mnie to pytanie brzmiało, jakby ktoś powiedział "Profesor na pierwszym roku mówił o powstaniu listopadowym, a przecież XIX wiek będziemy mieć dopiero pod koniec drugiego roku".
I tak nie przebije to jednak sytuacji, kiedy profesor, mówiąc na wykładzie o "Judaszowych Srebrnikach" spytał mimochodem studentów, z czym im się to pojęcie kojarzy. Zapanowała krępująca cisza, po czym ktoś z końca sali nieśmiało stwierdził, że to chyba z "Kodu Leonarda DaVinci"... Nie uwierzyłbym w to, gdyby nie fakt, że kiedyś na dziennikarstwie na pytanie, czyim królem był Dawid (ten od gwiazdy, żeby było łatwiej), padła odpowiedź, że rzymskim. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:23
|
|
|
Hyh, ja mam całki i różniczkowanie, nic z tego nie rozumiem (ha, w średniej nawet o to się nie otarłem), ale za to nadrabiam dobrą miną i udawaniem, że to rozumiem (działa!). A na sesji... Jakoś to będzie : E |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Sehtal
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:25
|
|
|
To i tak nieźle miałeś. Ja w swojej średniej która miała matmę w ponoć normalnej ilości ani o całkach ani różniczkach nic nie miałem. Nawet o tym, że istnieją nie wspomnieli.
A było to nim zaczęto zabawy w profilu nauczania (jak widać i wtedy różnie bywało)
Niezły szok miałem na polibudzie jak zaczęli od "ale o tym państwo już przecież wiecie". |
_________________ There is no such thing as an 'inhuman act', for there is no act so vile that one cannot find a human willing, or even eager, to commit it. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:31
|
|
|
Sehtal napisał/a: | ale o tym państwo już przecież wiecie |
No, właśnie. Ja to "jestem z dobrej szkoły, więc to umiem", a przy tablicy "ty Kuba to rozumiesz, siadaj" zanim skończę dane wypisywać : W
Fakt jest taki, że teraz, nawet gdybym chciał, to się tego nie nauczę. Zadania robię ze schematów, bo na myślenie i logikę rzeczy, które tam występują, nie mieszczą się mi w głowie (dopiero po kilku godzinach ćwiczeń zrozumiałem, czemu n/x gdy x->nieskończoności jest równe zero...).
A w zeszycie to rysuję strzałki, gdzie co podstawić, bo inaczej nie ogarniam : D a jakoś nigdy nie czułem się słaby z matematyki.
No, ale i tak gorsza jest fizyka... |
|
|
|
|
|
Sehtal
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:33
|
|
|
Trochę z humorzastego wątku zbaczamy.
Ale tak na zamknięcie całkowania.
Teraz nie używam to zdążyłem zapomnieć.
Ale wtedy w parę minut podstawy całek/różniczek złapałem.
Aż tak trudne nie są. |
_________________ There is no such thing as an 'inhuman act', for there is no act so vile that one cannot find a human willing, or even eager, to commit it. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:38
|
|
|
Chyba jest gdzieś temat o szkolnictwie. Kofane jemody, można by te posty tam przenieść? |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 05-01-2011, 19:27
|
|
|
Urawa napisał/a: | skoro nawet ja otarłem się w liceum o całki (przy ograniczonej do minimum liczbie godzin matematyki) |
Ja tam o całkach dowiedziałem się dopiero na studiach, jak się uczyłem na egzamin z chemii fizycznej. I to tylko tyle, że istnieje coś takiego... A przynajmniej tyle udało się zapamiętać. |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 05-01-2011, 20:00
|
|
|
Niby pisałam starą maturę, ale o całkach nawet nie wspomnieliśmy na matematyce. Inna sprawa, że akurat w liceum plastycznym nie był to przedmiot prowadzony na najwyższym poziomie, chociaż z tego co wiem, sporo osób poradziło sobie potem studiując architekturę na polibudzie. Wszystko da się nadrobić.
A co do króla Dawida, w czasie moich praktyk (liceum i gimnazjum) dowiedziałam się, że dzieciaczki w ogóle kogoś takiego nie kojarzą, bo niby skąd. W sumie im się nie dziwię, skoro na religii mają pogadanki o wszystkim, tylko nie o Biblii. A w podstawówce uczy się ich klepania modlitw na pamięć, nie dbając nawet o to, żeby wiedziały o czym mówią. Przerażające, ale niestety prawdziwe.
Offtop
Aww, urocze określenie, aż poproszę Amarth o ilustrację. ;D |
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-01-2011, 20:35
|
|
|
Piano tu o funkcjach trygonometrycznych- skoro i to poleciało to ja nie wiem czym ma się posługiwać fizyka.
Jeśli chodzi o Biblię to jako dzieło literackie była w gimnazjum i liceum omawiana na polskim jeszcze niedawno- zawarte w niej formy literackie i jej wpływ na kulturę. Z tego, ze "klasa" nie wiedziała nie wysnuwałabym wniosków- u mnie na studiach są "zdolni" co nie wiedzą co to Pan Tadeusz, a pytani o Kościuszkę robią urażoną minę, bo oni nie historycy. Tym śmieszniejsze, że re osoby zazwyczaj do orłów nie należą. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 05-01-2011, 20:46
|
|
|
Eire napisał/a: |
Piano tu o funkcjach trygonometrycznych- skoro i to poleciało to ja nie wiem czym ma się posługiwać fizyka. |
Nie, funkcje trygonometryczne są - poleciał tylko cotanges (czemu, to mnie nie pytajcie...) |
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 05-01-2011, 22:13
|
|
|
Eire napisał/a: | Jeśli chodzi o Biblię to jako dzieło literackie była w gimnazjum i liceum omawiana na polskim jeszcze niedawno- zawarte w niej formy literackie i jej wpływ na kulturę. |
Tak, ale głównie skupia się na charakterystyce tekstu Biblii i kilku kanonicznych z punktu widzenia literatury punktach, głównie na historii Hioba.
A fakt faktem, wielu powołanych do nauczania religii nie umie jej nauczyć dzieci. A to sprytne bestie, umieją wyrolować nie jednego gorącymi tematami...
A ja to wspominam jakoś inaczej. Bo w podstawówce mieliśmy taką katechetkę, która uczyła dzieci nie tylko modlitw, ale również detali, jak wyposażenie cerkwi i odpowiedniego zachowania podczas sakramentów. Jakieś głębsze rozmowy zaczęły się dopiero w gimnazjum, ale w sumie to bardziej dlatego, że dociekaliśmy dlaczego tak a nie inaczej jest w Cerkwi. W sumie kształtowanie światopoglądu poniekąd. Sprawy bardziej teologiczne to już w średniej, acz mój kolega z klasy zajął drugie miejsce w Polsce w tegorocznej Olimpiadzie Wiedzy Religijnej i w sumie to on wiele rzeczy na lekcjach wykładał. Ale jakoś nie narzekam. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|