FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 27, 28, 29
  Pewna Złowroga Instytucja:

Czy lubisz szkołę?
NIE!!!!!
50%
 50%  [ 35 ]
Tak, jestem wrogiem Ludu!
50%
 50%  [ 35 ]
Głosowań: 70
Wszystkich Głosów: 70

Wersja do druku
Arashino Shiro Płeć:Kobieta
władająca czasem...

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Lisia Federacja
PostWysłany: 29-06-2008, 18:37   

szkoła...budzi mieszane uczucia.
Z jednej strony jej nie lubię, bo muszę się uczyć całej masy do niczego mi nie przydatnch rzeczy, z drugiej strony lubię do niej chodzić bo niektóre zajęcia są ciekawe, bo poszerzam zakres swojej wiedzy i się rozwijam.

Od tego czy ktoś lubi szkołę zależy też jego podejście do tematu, jak i otoczka: środowisko, przekonania, nauczyciele i sposób prowadzenia zajęć.

e.g. gdyby nie moje historyczki z podstawówki i gimnazjum to znienawidziłym historię w technikum, wszystko dzięki siostrze która uczyła tego przedmiotu. Do czasu aż siostrę gdzieś wysłano i dano nam nauczycielkę która jest genialna, która lubi historię, co ważniejsze- umie historię, i wymaga historii. I znów o wiele więcej radości sprawia mi zagłębianie się w historyczne niuanse, niż jeszcze rok temu.

Numer Gadu-Gadu
następne+pytanie...
Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 05-01-2011, 17:25   

http://img5.imageshack.us/i/calki.jpg/ - nie wiem, jak dziś, ale ja (klasa humanistyczna z ograniczoną ilością matematyki) w czwartej klasie liceum zahaczyłem o całki, a ci, którzy zdawali maturę z matmy, mieli je w pełnym wymiarze... Czy to kolejny "sukces" nowej matury?

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 05-01-2011, 18:00   

Nie kolejny - problem ten zaczął być widoczny już w ostatnich latach starej matury. Normalny program mat-fiz zawierał całki (choć już nie różniczki). W innych profilach też podobno były, ale nawet w ogólnym (nie mówiąc o humanistycznym czy biochemie) w praktyce często zdarzało się je pomijać. Niestety, obecnie jest to już nagminna praktyka (choć z tego co wiem całki nadal są w programie).

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Daerian Płeć:Mężczyzna
Wędrowiec Astralny

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-01-2011, 18:05   

Bezimienny napisał/a:
choć z tego co wiem całki nadal są w programie

Od kiedy... całek nie ma nawet w programie rozszerzonym od dawna. A niedawno poleciała znaczna część analizy funkcji i cotangens (co zabawne, tangens został).
Nie jest to do końca osiągnięcie nowej matury, ale ta znacznie pogłębiła problem.

PS: Co to robi w humorze Urawa? To tragedia biednych ludzi i edukacji polskiej, a nie komedia ;P

Numer Gadu-Gadu
3291361
Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 05-01-2011, 18:16   

Daerian napisał/a:

PS: Co to robi w humorze Urawa? To tragedia biednych ludzi i edukacji polskiej, a nie komedia ;P

Założyłem, że skoro nawet ja otarłem się w liceum o całki (przy ograniczonej do minimum liczbie godzin matematyki), to ktoś o bardziej ścisłym ukierunkowaniu winien pod koniec liceum mieć o nich pojęcie. Dla mnie to pytanie brzmiało, jakby ktoś powiedział "Profesor na pierwszym roku mówił o powstaniu listopadowym, a przecież XIX wiek będziemy mieć dopiero pod koniec drugiego roku".

I tak nie przebije to jednak sytuacji, kiedy profesor, mówiąc na wykładzie o "Judaszowych Srebrnikach" spytał mimochodem studentów, z czym im się to pojęcie kojarzy. Zapanowała krępująca cisza, po czym ktoś z końca sali nieśmiało stwierdził, że to chyba z "Kodu Leonarda DaVinci"... Nie uwierzyłbym w to, gdyby nie fakt, że kiedyś na dziennikarstwie na pytanie, czyim królem był Dawid (ten od gwiazdy, żeby było łatwiej), padła odpowiedź, że rzymskim.

Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 05-01-2011, 18:23   

Hyh, ja mam całki i różniczkowanie, nic z tego nie rozumiem (ha, w średniej nawet o to się nie otarłem), ale za to nadrabiam dobrą miną i udawaniem, że to rozumiem (działa!). A na sesji... Jakoś to będzie : E

Sehtal Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-01-2011, 18:25   

To i tak nieźle miałeś. Ja w swojej średniej która miała matmę w ponoć normalnej ilości ani o całkach ani różniczkach nic nie miałem. Nawet o tym, że istnieją nie wspomnieli.
A było to nim zaczęto zabawy w profilu nauczania (jak widać i wtedy różnie bywało)
Niezły szok miałem na polibudzie jak zaczęli od "ale o tym państwo już przecież wiecie".

Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 05-01-2011, 18:31   

Sehtal napisał/a:
ale o tym państwo już przecież wiecie

No, właśnie. Ja to "jestem z dobrej szkoły, więc to umiem", a przy tablicy "ty Kuba to rozumiesz, siadaj" zanim skończę dane wypisywać : W
Fakt jest taki, że teraz, nawet gdybym chciał, to się tego nie nauczę. Zadania robię ze schematów, bo na myślenie i logikę rzeczy, które tam występują, nie mieszczą się mi w głowie (dopiero po kilku godzinach ćwiczeń zrozumiałem, czemu n/x gdy x->nieskończoności jest równe zero...).
A w zeszycie to rysuję strzałki, gdzie co podstawić, bo inaczej nie ogarniam : D a jakoś nigdy nie czułem się słaby z matematyki.

No, ale i tak gorsza jest fizyka...

Sehtal Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-01-2011, 18:33   

Trochę z humorzastego wątku zbaczamy.
Ale tak na zamknięcie całkowania.
Teraz nie używam to zdążyłem zapomnieć.
Ale wtedy w parę minut podstawy całek/różniczek złapałem.
Aż tak trudne nie są.

Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 05-01-2011, 18:38   

Chyba jest gdzieś temat o szkolnictwie. Kofane jemody, można by te posty tam przenieść?

korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 05-01-2011, 19:27   

Urawa napisał/a:
skoro nawet ja otarłem się w liceum o całki (przy ograniczonej do minimum liczbie godzin matematyki)

Ja tam o całkach dowiedziałem się dopiero na studiach, jak się uczyłem na egzamin z chemii fizycznej. I to tylko tyle, że istnieje coś takiego... A przynajmniej tyle udało się zapamiętać.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 05-01-2011, 20:00   

Niby pisałam starą maturę, ale o całkach nawet nie wspomnieliśmy na matematyce. Inna sprawa, że akurat w liceum plastycznym nie był to przedmiot prowadzony na najwyższym poziomie, chociaż z tego co wiem, sporo osób poradziło sobie potem studiując architekturę na polibudzie. Wszystko da się nadrobić.

A co do króla Dawida, w czasie moich praktyk (liceum i gimnazjum) dowiedziałam się, że dzieciaczki w ogóle kogoś takiego nie kojarzą, bo niby skąd. W sumie im się nie dziwię, skoro na religii mają pogadanki o wszystkim, tylko nie o Biblii. A w podstawówce uczy się ich klepania modlitw na pamięć, nie dbając nawet o to, żeby wiedziały o czym mówią. Przerażające, ale niestety prawdziwe.

Offtop
Cytat:
Kofane jemody...

Aww, urocze określenie, aż poproszę Amarth o ilustrację. ;D

Jeż płci żeńskiej

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 05-01-2011, 20:35   

Piano tu o funkcjach trygonometrycznych- skoro i to poleciało to ja nie wiem czym ma się posługiwać fizyka.

Jeśli chodzi o Biblię to jako dzieło literackie była w gimnazjum i liceum omawiana na polskim jeszcze niedawno- zawarte w niej formy literackie i jej wpływ na kulturę. Z tego, ze "klasa" nie wiedziała nie wysnuwałabym wniosków- u mnie na studiach są "zdolni" co nie wiedzą co to Pan Tadeusz, a pytani o Kościuszkę robią urażoną minę, bo oni nie historycy. Tym śmieszniejsze, że re osoby zazwyczaj do orłów nie należą.

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
Daerian Płeć:Mężczyzna
Wędrowiec Astralny

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-01-2011, 20:46   

Eire napisał/a:

Piano tu o funkcjach trygonometrycznych- skoro i to poleciało to ja nie wiem czym ma się posługiwać fizyka.

Nie, funkcje trygonometryczne są - poleciał tylko cotanges (czemu, to mnie nie pytajcie...)

Numer Gadu-Gadu
3291361
Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 05-01-2011, 22:13   

Eire napisał/a:
Jeśli chodzi o Biblię to jako dzieło literackie była w gimnazjum i liceum omawiana na polskim jeszcze niedawno- zawarte w niej formy literackie i jej wpływ na kulturę.

Tak, ale głównie skupia się na charakterystyce tekstu Biblii i kilku kanonicznych z punktu widzenia literatury punktach, głównie na historii Hioba.

A fakt faktem, wielu powołanych do nauczania religii nie umie jej nauczyć dzieci. A to sprytne bestie, umieją wyrolować nie jednego gorącymi tematami...
A ja to wspominam jakoś inaczej. Bo w podstawówce mieliśmy taką katechetkę, która uczyła dzieci nie tylko modlitw, ale również detali, jak wyposażenie cerkwi i odpowiedniego zachowania podczas sakramentów. Jakieś głębsze rozmowy zaczęły się dopiero w gimnazjum, ale w sumie to bardziej dlatego, że dociekaliśmy dlaczego tak a nie inaczej jest w Cerkwi. W sumie kształtowanie światopoglądu poniekąd. Sprawy bardziej teologiczne to już w średniej, acz mój kolega z klasy zajął drugie miejsce w Polsce w tegorocznej Olimpiadzie Wiedzy Religijnej i w sumie to on wiele rzeczy na lekcjach wykładał. Ale jakoś nie narzekam.

Strona 29 z 29 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 27, 28, 29
Odpowiedz do tematu