Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Pewna Złowroga Instytucja: |
Czy lubisz szkołę? |
NIE!!!!! |
|
50% |
[ 35 ] |
Tak, jestem wrogiem Ludu! |
|
50% |
[ 35 ] |
|
Głosowań: 70 |
Wszystkich Głosów: 70 |
|
|
|
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-10-2006, 11:32
|
|
|
hmm......... dosyc prawdziwa, co by nie mowic |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 11-04-2008, 08:53
|
|
|
Możnaby przerzucić to do tematu szkolnego, bo to istotne dla dyskusji o lekturach.
Cytat: |
W tej chwili wielu uczniów udaje, że czyta, a wielu nauczycieli akceptuje ten stan. Widoczna jest gołym okiem hipokryzja. Wolimy, by uczeń przeczytał fragmenty, niż utrzymywać fikcję dydaktyczną" - wyjaśnia prof. Sławomir Jacek Żurek, który na zlecenie ministerstwa opracował nowy spis lektur. |
No, really?
Pomysł trochę sensu ma - przynajmniej część lektur wypadałoby przerobić w całości, ale przeczytanie w całości wszystkich knig w programie jest mało realne - zwłaszcza, że na rynku jest dziś mrowie ściąg, bryków i opracowań. Poza tym nie czarujmy się - do zapoznania z "Pamiętnikiem z powstania" Białoszewskiego czy "Beniowskim" Słowackiego fragmenty spokojnie wystarczą. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Myorek
|
Wysłany: 11-04-2008, 11:15
|
|
|
Hmm Potop ma zniknac? Jedna z niewielu lektur ktore przeczytalem za moich czasow :). Wiekszosc pozycji wymaganych w szkole sredniej jest chybiona moim zdaniem, to moze i sa wielcy pisarze tylko nie do kazdego musi docierac "glebia" ich tworczosci. Sadze ze duzo predzej dotrze do nastolatka cos wspolczesnego niz powiesc napisana 100 lat wczesniej, niestety w dalszym ciagu w programie sa obowiazkowe wszelkie archaiczne (z braku lepszego okreslenia w tym momencie) pozycje. |
_________________ Pozdrawiam,
Myorek |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 11-04-2008, 11:30
|
|
|
Cytat: | Sadze ze duzo predzej dotrze do nastolatka cos wspolczesnego |
Nie zgodzę się. Współczesna literatura jest często bardzo trudna w odbiorze, zarówno pod względem formy jak i treści. Dominują utwory autobiograficzne, zawierające elementy reportażu; klasyczna powieść poza fantastyką nie istnieje. Marne szanse, aby komuś chciało się to czytać. |
|
|
|
|
|
Myorek
|
Wysłany: 11-04-2008, 11:42
|
|
|
Hmm masz racje, nie mniej jednak tego co jest teraz tez nie bardzo komukolwiek chce sie czytac. Dochodzi do tego jeszcze interpretacja wierszy na zajeciach. Jedyna sluszna, nie wiem moze to tylko ja mam takie doswiadczenia, ale tak naprawde nie mozna bylo miec wlasnego zdania na temat danego utworu, nie mozna bylo go odbierac na swoj sposob bo to bylo zle, liczylo sie to co nauczyciel uwazal za sluszne. Nie wiem czy w dalszym ciagu to tak wyglada. |
_________________ Pozdrawiam,
Myorek |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 18-04-2008, 11:22
|
|
|
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,5112314.html
Z jednej strony ciekawy artykuł o istotnych dla dyskusji, choć nieoryginalnych wnioskach. Szkoła specjalna podchodzi do uczniów "ze zrozumieniem" i pozwala się w ogóle nie uczyć, a jej uczniowie robią ze swego wykluczenia powód do chluby (znamy to, znaaamy).
Z drugiej - czy w tym kraju ludzie potrafią tylko zestawiać ekstrema? Przecież wypadałoby chyba zainteresować się też "normalnymi" szkołami - w których ani nie przechowuje się wykolejonych, ani nie hoduje narybku burżuazji. Obawiam się, że dość znacznie wpłynęłoby to na jednoznaczność obrazu, w obecnej formie raczej hamerykańskiego niż polskiego... |
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 18-04-2008, 23:57
|
|
|
W sumie ludzie robią aferę, a nawet nie wiedzą o czym mówią. Na lekcjach JUŻ czyta się we fragmentach i ta propozycja nie jest niczym nowym. Głupotą jest wymagać od uczniów znajomości lektur, bo nawet jeśli postawi się im 3 pały to oni i tak tego nieszczęsnego Potopu nie przeczytają. Ja go czytałam, przyznam się nawet, że na początku z pewnym zainteresowaniem, ale potem już niestety jest coraz gorzej. I żadnych znaczących i odkrywczych wartości w tej książce nie znalazłam. To dzieło Sienkiewicza uznaję za takiego Harrego Pottera naszych czasów. Cele rozrywkowe to i owszem, ale tylko dla nielicznych z mojego pokolenia. Bo wałkowanie ideii patryiotyzmu i odkupienia chyba nie jest, aż tak potrzebne. A nawet jeśli to mało kto w ogóle to przeczyta, więc wracamy do punktu wyjścia. Odświeżenie listy lektur i zaproponowanie takich książek, przez które można "przebrnąć" nawet jeśli nie lubi się czytać, to naprawdę dobry pomysł. I ja tam do współczesnej literatury nic nie mam, czyta mi się ja ral lepiej raz gorzej, ale z reguły dobrze. |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 19-04-2008, 12:02
|
|
|
Cytat: | Bo wałkowanie ideii patryiotyzmu i odkupienia chyba nie jest, aż tak potrzebne. |
Jest. Tyle, że wersja patriotyzmu z Potopu nie tylko zupełnie nie przystaje do naszych czasów, ale wręcz jest niebezpieczna. Żyjemy w czasach, gdy zajęciem patriotów powinno być uczciwe płacenie podatków, a nie prześladowanie innowierców i obcokrajowców. |
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Pure Angel
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-04-2008, 13:52
|
|
|
Może nie tyle skreślać autorów czy czytać we fragmentach, ale dać uczniom jakąś możliwość wyboru. Jeśli w programie jest Sienkiewicz czy Mickiewicz, przedstawić spis dzieł popełnionych przez tychże i niech sami zadecydują, co chcą przeczytać. Do dzisiaj mam awersję do Mickiewicza po "Panu Tadeuszu", a chyba nie o to chodzi. |
_________________ To add colour to your boring today
To put magic into your melancholic tomorrow
I have come to change those nonchalant times you spent
Into precious memories
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 19-04-2008, 15:45
|
|
|
Wtedy na 99.9% wybiorą to co najkrótsze |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Sakura_chan
Pure Angel
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-04-2008, 19:47
|
|
|
Może, ale jeśli tym sposobem przekonaliby się do kogoś, to z czasem sięgnęliby do innych pozycji, także tych dłuższych. |
_________________ To add colour to your boring today
To put magic into your melancholic tomorrow
I have come to change those nonchalant times you spent
Into precious memories
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 22-04-2008, 15:14
|
|
|
A niby w liceum jest inaczej?
Większość żółci wylałam w temacie o maturach, ale powtórzę- kompletny zanik myślenia, zero rozwijania zainteresowań, wszystko pod hasłem "trafić w klucz" |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Irin
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 22-04-2008, 15:23
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Kolejna łyżka dziegciu do beczki... Dziegciu. |
Just true... I to nie występuje tylko w gimnazjach i podstawówkach, lekcje w liceach też często robione są li tylko pod maturę. O dziwo, z tego co pamiętam, właśnie w liceum zaczęli się bardziej tym przejmować, w gimnazjum było tylko zwyczajne przygotowanie, kilka przykładowych testów i jeden test próbny.
I dziękuję losowi za taką nauczycielkę matematyki, a nie inną. Stwierdziła, że zrobi z nami cały materiał, a nie tylko ten okrojony do matury.
Prawdę mówiąc obecny system szkolnictwa i jego reformy coraz bardziej mnie przerażają. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|