FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Jedzonko

Jakie dania lubisz:
Słone
10%
 10%  [ 3 ]
Słodkie
6%
 6%  [ 2 ]
Kwaśne
3%
 3%  [ 1 ]
Pikantne
40%
 40%  [ 12 ]
Łagodne
10%
 10%  [ 3 ]
Z mięsa
23%
 23%  [ 7 ]
Wegetariańskie
6%
 6%  [ 2 ]
Głosowań: 30
Wszystkich Głosów: 30

Wersja do druku
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 21-10-2005, 21:42   

wa-totem napisał/a:
Ziemniaki dla ozdoby - podstawa to ryż i kasza gryczana (obowiązkowo z kefirem).


Ciekawostka. W czasach, gdy ziemniaki sadzono w ogradach z uwagi na piękne kwiaty (!!!) Kasza Gryczana była podstawą wyżywienia, z którą kojarzono nasz kraj.

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
IT. Płeć:Kobieta
Ukochana żona orka


Dołączyła: 15 Lip 2005
Skąd: Czeremcha
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-10-2005, 11:40   

Orientalnie się żywi forum...

Niecierpię kasz. Moze tylko ta taka drobniutka biała i tylko z sosem kiedy jest dużo mięcha w nim. Bo mnie kiedyś w przedszkolu nie tak dawno temu sprycowano takim czymś z ale bez sosiku a z syropem... Bluechechechech!!!

Wie ktoś co to jest tatar? Takie mielone mięcho wołowe podawane z cebulką i kiszonym ogórkiem? Jak nie to wasza strata. To jest wspaniałe a im więcej jajek i im drobniej zmielone tym lepiej. Sama nie przepadam za cebulką i ogóreczkiem bo nie lubię takich udziwnień ale mięcho mogę wpylać i wpylać.

_________________
Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono

Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.

Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
 
Numer Gadu-Gadu
9838391
LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ


Dołączył: 30 Maj 2005
Skąd: Hellzone
Status: offline

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 22-10-2005, 11:53   

Zegarmistrz napisał/a:
Kolejny punkt, w którym się nie zgadzamy. Ja się kiedyś tym dość poważnie zatrułem i od tego czasu nawet patrzyć nie mogę.

Potrafię jeść takie dziwactwa że ty z całą pewnością przez 24 godziny nie wychodziłbyś po tym z wychodka (i nic mi się nie dzieje) więc na trucizny jestem raczej odporny ;P

Przykład? Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem cebuli i musztardy? :P A to najmniej dziwaczna opcja :P Kanapki często przypominają te ze scoobiego... tylko większe i dziwniejsze... :P A że ostatnio mam stypendium ze stażu więc można wreszcie dobrze zjeść... :P

_________________
Cytat:
- Mulder... To jest... to chyba żółć...
- Powiesz mi jak to z siebie zdjąć zanim stracę kamienną twarz?
"The X-Files", #4 "Squeeze"


Autor posta: rip LunarBird CLH
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
 
Numer Gadu-Gadu
5146592
 
Numer ICQ
IT. Płeć:Kobieta
Ukochana żona orka


Dołączyła: 15 Lip 2005
Skąd: Czeremcha
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-10-2005, 13:53   

Ja unikam wszelkiego zarcia które może utrzymać w wychodku dłużej niż dziesięć minut. Życie jest za krótkie zeby je... wszyscy wiedzą co chcę powiedzieć.


Lody śmietankowe... Śmietana w praktycznie każdej postaci która nie zawiera soli... Sery wszelkiej płci i maści. Mleko. Śmierć maślance! Kefir to jest to.
Świat bez nabiału byłby taki zły, niegościnny i pełen mięsa... Ach.

Uwazana jestem przez niektórych za mutanta kanapkowego bo niekiedy jak się nudzę potrafię zrobić sobie kilka i pokroić je w takie małe kawałeczki... Co prawda wtedy trochę trudno nałożyć majonez ze słoika ale za to można jeść trzy kanapki pół godziny.

Musztardę uwazam za niejadalną do bodajże pierwszy raz spróbowałam jej na salcesonie... Tak mi już został wstrę bo smak musztardy kojaży mi się z podrobami w pęcheżu... Bryyy! Ułechłechłech!

Jest na forum jaki amator wątrupki? Takiej podsmażanej z cebulką i zasmażką? Dobrze zrobiona jest wspaniała a źle zrobiona albo stara... Może nie mówny o tym.

_________________
Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono

Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.

Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
 
Numer Gadu-Gadu
9838391
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-10-2005, 14:54   

Cytat:
Potrafię jeść takie dziwactwa że ty z całą pewnością przez 24 godziny nie wychodziłbyś po tym z wychodka (i nic mi się nie dzieje) więc na trucizny jestem raczej odporny ;P


A na szczepy gronkowca złocistego obecne w Prawdziwej Wiejskiej Śmietanie, którą zabielono barszcz?

Propozycja: weź czosnek, koleandrę, kurkume, biały pieprz, rodzynki, ocet, papryke chili, kminek, cynamon i zmieszaj. Prawdziwe, indyjskie curry... Przeczyszczenie gratis.

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Irian Płeć:Kobieta


Dołączyła: 30 Lip 2002
Status: offline

Grupy:
WIP
PostWysłany: 22-10-2005, 22:44   

Wątróbka jest pycha... Taka podsmażona, a potem uduszona z cieniutko pokrojonymi jabłkami. Mniam! I koniecznie świeży chlebek z masłem do tego.

Albo gulasz z serc. Jak jadłam po raz pierwszy, to nie wiedziałam, z jakiego to mięsa, bo pewnie bym nie tknęła - a tak, uwielbiam. Świetne mięso, czyściutkie, sprężyste, pyszne. Polecam! (ale przepisu nie mam, to moja babcia robi :D)

_________________
Every little girl flies.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 23-10-2005, 09:51   

Dla osób, które wierzą, że potrafie gotować...

Wczoraj przypaliłem jajka na twardo... Wiedzieliście, że one wybuchają?

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Irin Płeć:Kobieta

Dołączyła: 09 Kwi 2005
Status: offline

Grupy:
House of Joy
WIP
PostWysłany: 23-10-2005, 12:13   

ka_tka napisał/a:
A tak to jestem jednym wielkim francuskim pieskiem - to tak, ale tego to nie. A że niby to prawie takie samo? Ale ja tego nie zjem, o!


Mam podobnie... Tyle, że ja sprawiam jeszcze taki problem, że jestem wegetarianką, więc tym gorzej ^^". Mimo wszystko od pewnego czasu staram się nie wybrzydzać (za bardzo...) i jeść co dają, byle bez mięsa było.

Nienawidzę ostrego. (do Avellany, pamiętając rozmowę na bh) A jak dostanę suche ziemniaki do jedzenia to nie będę robić miny męczennika :> (no chyba, że będą surowe...)

wa-totem napisał/a:
Wszystko żółte _^_


O! A zżółkniesz i zaczniesz pikać *_*? (jakaś... faza na pikanie? "a ja się przekręcę i zacznę pikać"... "to ty coś zrób i zacznij pikać"... Hmmm... Pikajmy wszyscy!)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora
Varda Płeć:Kobieta
ko-tek!


Dołączyła: 23 Paź 2005
Status: offline

Grupy:
WIP
PostWysłany: 23-10-2005, 13:13   

Zegarmistrz napisał/a:
Japońszczyzna to inna rzecz - składniki są badzo egzotyczne i dostepne tylko w necie. W niektórych supermarketach pojawia się kilka pozycji z oferty Blue Dragona, ale mają strasznie snobistyczne ceny.

A nieprawda. Bardzo lubie japonskie jedzonko i wszystkie skladniki kupuje w sklepach - a nie mieszkam w zadnej Warszawie czy innej metropolii. Trzeba jednak przyznac, ze dostepne w Polsce skladniki takiego np. sushi to w wiekszosci podroby, ktore do produktow japonskich nawet sie nie umywaja, co najwyzej staly obok nich w jakiejs hurtowni ;)
Blue Dragon wlasnie sprzedaje takowe rzeczy. Ale coz poradzic. Jak sie nie ma, co sie lubi...

Moje ulubione jedzonko to... hm, musze sie zastanowic.
- sushi na pewno. Bardzo lubie przygotowywac sushi i eksperymentowac sobie z dodatkami. Jesc tez lubie, ale raczej w gronie znajomych. Gdy przygotowuje sushi dla siebie samej w domku, jakos juz mi nie smakuje.
- chinszczyzna - drob z cytryna, orzechami, mandarynkami, na pikantnie, w ciescie kokosowym etc. Wszystko, byle nie robaki i owoce morza.
- rybki: losos, pstrag, ryba maslana, makrela, tunczyk, karp
- miesko roznego rodzaju, smazone, duszone, cokolwiek ;)
- ryz i kasza [nie lubie makaronu, a ziemniaki jem w bardzo malych ilosciach]
- wszelakie sosy, ze szczegolnym upodobaniem do sosu dunskiego, barbecue i grzybowego
- z zup krupnik i rosol, a ostatnio zupe z dyni
- tradycyjne polskie potrawy jak schabowy czy bigos tez lubie
- ser zolty, winogrona i czerwone wino ;)
- tofu
- gotowany kalafior i brokuly
- jogurty, serki homogenizowane
- lody mleczne
- czekolade
- nalesniki z sosem klonowym
- choc to nie potrawa, uwielbiam sok grejpfrutowy oraz wszelkiego rodzaju biale, zielone i czarne herbaty lisciaste [nazw nie podaje, samych ulubionych mam z 15 gatunkow], z czerwonych tylko "Kalahari"

Do pieskow francuskich jednak nie naleze, ogolnie jadam wszystko, nawet rzeczy, ktorych mi nie wolno.
Trash food w bardzo ograniczonych ilosciach, czasem skusze sie na pizze.

_________________
A good witch harms none, a better witch laughs at the good witch.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Dida Płeć:Kobieta
Ostoja zdrowego rozsądku


Dołączyła: 03 Cze 2005
Skąd: Granvania
Status: offline

Grupy:
House of Joy
PostWysłany: 23-10-2005, 14:05   

IT. napisał/a:
Jest na forum jaki amator wątrupki? Takiej podsmażanej z cebulką i zasmażką?

Wczoraj jadłam taką na obiad.
W ankiecie zagłosowałam na 'z mięsa'. Bo bez tego ani rusz. Z zup lubię żurek i szczawiową. Z jarzyn mizerię, ale nie na słodko (fuj), gotowane fasolę, kalafior, brokuły z bułką tartą (ogólnie wolę gotowane od surowych). Z niezdrowych i tuczących: pizzę i frytki.

_________________
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
 
Numer Gadu-Gadu
4707314
Taur Płeć:Kobieta
... To nie ta bajka...?


Dołączyła: 30 Cze 2005
Skąd: Warszawa
Status: offline
PostWysłany: 23-10-2005, 15:53   

Klimaty wątróbkowe - mniami jednak ja toleruję wyłącznie z cebulką, bez dodatków szczególnie owocowych. I też jadłam wczoraj na obiad, jak dodatek zapychacz - świeże pieczywo.
Uwielbiam zupy, generalnie czyste, z kawałkami warzyw i koniecznie mięsem najlepiej wołowinka rzadziej drób i jak już to indyk.
Uwielbiam barszcz ukraiński chyba jedyna zupa "śmietnik" jaką lubię, koniecznie z dużą ilością fasoli "Jaś" ziemniakami i nieodłączny kawałek mięsa.
Bardzo lubię i często jadam podroby:
płucka (wieprzowe) zupa lub krokiety,
ozór - w galarecie (tu wyłącznie wołowy lub cielęcy - wieprzowy z reguły daje duże kule tłuszczu po zastygnięciu), ewentualnie duszony w sosie (tu może być wieprzowy jest delikatniejszy)
cynaderki koniecznie gulasz z sosem z nacią pietruszki, preferowany dodatek kasza gryczana
żołądki duszone dodatek kasza gryczana.
flaki - najlepiej mieszane wołowo wieprzowe z warzywami.
Mięsa preferuję pieczone, rzadziej smażone - nie toleruję panierki (za tłusta) lub gotowane najlepsza jest gotowana wołowina mielona z sosem chrzanowym.
Ryba gotowana, uwielbiam rybę na słodko z sosem wiśniowym lub rybę z rodzynkami.
Warzywa wszystkie bez wyjątku głównie gotowane lub surowe.
Owoce rzadko, raczej surowe, do dań na ciepło jako dodatek.
Wędliny jadam rzadko - parówki i parówkowe nie włożę do ust.
Mleczne - kefir, maślanka koniecznie z płatkami owsianymi, ponadto sery.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 23-10-2005, 19:06   

Cytat:
A nieprawda. Bardzo lubie japonskie jedzonko i wszystkie skladniki kupuje w sklepach - a nie mieszkam w zadnej Warszawie czy innej metropolii.


Pytanie roku - z czego w takim razie robisz Dashi i Miso? Zwłaszcza to pierwsze jest bardzo podstawowym składnikiem.

Podrobów nie lubie... Znaczy się - nie lubie wątróbki, od nerek odpycha mnie sam zapach, choć nigdy ich nie jadłem. Innych w życiu nie spotkałem. Moja rodzina nie ma tradycji jedzenia tego typu dań.

Parówki... Sam je lubie. Nie mniej jednak nie dziwię się osobą, które ich nie tolerują. Raz, że trzeba dobrze trafić, dwa, że trzeba usilnie starać się nie myśleć, co się własciwie je.

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Irian Płeć:Kobieta


Dołączyła: 30 Lip 2002
Status: offline

Grupy:
WIP
PostWysłany: 23-10-2005, 19:37   

Parówki drobiowe są bardzo dobre. Najlepiej tylko troszkę podgrzane, takie prawie surowe... Ale ja dziwna jestem. :D

_________________
Every little girl flies.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ka_tka Płeć:Kobieta


Dołączyła: 12 Lip 2002
Skąd: Warszawa
Status: offline
PostWysłany: 23-10-2005, 20:35   

Irian Baratai napisał/a:
Parówki drobiowe są bardzo dobre. Najlepiej tylko troszkę podgrzane, takie prawie surowe... Ale ja dziwna jestem. :D


Parówki drobiowe z indykpola bodajże, z serem w środku - tylko i wyłącznie na zimno - ^______^


A czy jestem tu jedyną osobą, która lubi szpinak? Znaczy taki porządny, domowy, nie jakieś byle co nieumiejętnie zrobione? XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
 
Numer Gadu-Gadu
2203707
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 24-11-2005, 14:19   

Czy ktoś mi może przypomnieć przepis na Zupe Ogorkową, jaka była robiona na zeździe?

Dawno nie jadłem zupy ogórkowej i chętnie bym sobie zrobił (zwłaszcza, że wygląda na dość niedrogą, a u mnie z kasą ostatnio krucho).

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 2 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group