Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jedzonko |
Jakie dania lubisz: |
Słone |
|
10% |
[ 3 ] |
Słodkie |
|
6% |
[ 2 ] |
Kwaśne |
|
3% |
[ 1 ] |
Pikantne |
|
40% |
[ 12 ] |
Łagodne |
|
10% |
[ 3 ] |
Z mięsa |
|
23% |
[ 7 ] |
Wegetariańskie |
|
6% |
[ 2 ] |
|
Głosowań: 30 |
Wszystkich Głosów: 30 |
|
|
|
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
Dołączyła: 22 Kwi 2003 Status: offline
|
Wysłany: 24-11-2005, 14:31
|
|
|
Pewnie IKa będzie wiedziała, bo to chyba ona robiła... Zwykle zupy była robiona w myśl przepisu "wrzucić do gara wszystko, co na drzewo nie ucieka" - w tym przypadku plus ogórki. Niewskazane było tylko wrzucanie Tamy, która zżarłaby wszystko (także ogórki).
A poważnie: o ile pamiętam, robi się coś w stylu zupy jarzynowej, tylko pakujesz do tego kwaszone ogórki, pokrojone w drobną kostkę albo starte na tarce, no i zabiela trochę śmietaną. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Varda
ko-tek!
Dołączyła: 23 Paź 2005 Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 24-11-2005, 16:26
|
|
|
Hm, podpatrzylam, ze moj tato je zawsze troche zasmaza na patelni wczesniej. |
_________________ A good witch harms none, a better witch laughs at the good witch. |
|
|
|
|
Serika
Dołączyła: 22 Sie 2002 Skąd: Warszawa Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 24-11-2005, 20:10
|
|
|
Zasmaża? Ogórki?
Ja zawsze tobię tak, że po prostu załatwiam jakiś wywar (może być rosołek, ale fajnie wychodzi na skrzydełkach kurczaka i ze startymi warzywami. Plus ziemniaczki, oczywiście), a na końcu po prostu wrzucam starte ogórki i jeszcze chwilę gotuję. Plus śmietana. Chyba jedna z łatwiejszych zup (i moja ulubiona przy okazji ^^). |
_________________
|
|
|
|
|
IKa
Dołączyła: 02 Sty 2004 Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 24-11-2005, 21:55
|
|
|
1. duzy gar
2. tyle kostek rosołowych ile jest osób
3. włoszczyzna czyli: marchewka, pietruszka, seler, por
4. ogórki kwaszone (nie w occie!!!)
5. tarka jarzynowa (duże oczka) do ogórków i warzyw
6. zagotować wodę z kostką rosołową
7 zetrzec warzywa i wrzucić do wywaru
8. pokroić ziemniaki w kosteczke i tez dodać
9. zetrzeć ogórki
10. przysmażyć na tłuszczu ogórki
11. dodać do wywaru z miekkimi warzywami
12. pogotować
13. dodac zasmażkę (mąka przysmazona na tłuszczu i rozbełtana w wywarze na patelni - uwaga- bełtac szybko, dawac dużo wywaru i ZDJĄC z ognia, inaczej zrobią sie kluchy)
14. zabielić śmietaną jesli ktoś lubi (np. ja) - gesta śmietana+ troche mąki + troche wywaru dla zahartownia smietany, żeby sie nie zważyła=> zamieszać, wlać.
Jeść! |
|
|
|
|
|
besmirch
Ariok Animaniak
Dołączył: 28 Paź 2005 Skąd: Falkenberg/Wroclaw Status: offline
|
Wysłany: 25-11-2005, 00:19
|
|
|
Slone ^^
Frytki w kazdej ilosci z dodatkiem sztucznej krwi (czytaj keczup) w kazdej ilosci i o kazdej poze. |
_________________ "It's like I'll disappear as soon as I close my eyes
I feel like I've turned into someone that even I don't recognize" |
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-11-2005, 08:38
|
|
|
hmm...
Leczo lub lasania od teściowej jest genialne. Obiadki mojej kobiety, mamy, no i własne kuchcenie:p
Kebaba w cieście lubie, a zarazem żurek śląski:D dużo rzeczy lubie ciężko powiedzieć, co najbardziej. |
|
|
|
|
|
Varda
ko-tek!
Dołączyła: 23 Paź 2005 Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 25-11-2005, 10:28
|
|
|
Ostatnio zupa z dyni oraz jogurty z owocow lesnych. |
_________________ A good witch harms none, a better witch laughs at the good witch. |
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Dołączyła: 03 Cze 2005 Skąd: Granvania Status: offline
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 25-11-2005, 16:28
|
|
|
ka_tka napisał/a: | A czy jestem tu jedyną osobą, która lubi szpinak? Znaczy taki porządny, domowy, nie jakieś byle co nieumiejętnie zrobione? XD |
Na pewno nie jedyną. Też lubię szpinak, na wędzonce. Najlepszy świeży, ale mrożony też może być.
besmirch napisał/a: | Frytki w kazdej ilosci z dodatkiem sztucznej krwi (czytaj keczup) w kazdej ilosci i o kazdej poze. |
Tak. Tylko bez sztucznej krwi, za to z białą śmiercią, znaczy się z solą. |
_________________
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
Dołączyła: 15 Lip 2005 Skąd: Czeremcha Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-11-2005, 17:26
|
|
|
Sól... Nienawidzę soli we frytkach. Wogule nie używam soli prawie. Odrobinka tu, odrobina tam ale zeby jeszcze frytki solić...
Kechupu nie trawię. Nie lubię i nie polubię. ale za to majonez...
A znam taką co jak nie poleje kechupem to jej czegoś brak. A jak jeszcze nawali chżanu... Ciężko mi patrzeć jak je a ze względu na zapach pewnie bym nie mogła sama jeść w jej toważystwie...
Ale z drugiej strony fakt ze praferuje intensywne smaki dużo o nije mówi. Wogule preferuje intensywność...
A co wasze żarcie mówi o was? |
_________________ Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.
Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Dołączył: 11 Maj 2003 Skąd: дикая охота Status: offline
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 25-11-2005, 17:58
|
|
|
Moje mówi, że jak przystało na gens polonicus nie uczę sie na błędach, bo dalej jem same niezdrowe rzeczy;P. Choć ostatnio odstawiłem chociaż kawę. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Kielon
Dołączył: 24 Lis 2005 Skąd: Warszawa/Kielce Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-11-2005, 21:15
|
|
|
Generalnie najbardziej lubie łagodne potrawy, najlepiej miesne:) Własciwie nie ma znaczenia co to jest, wystarczy żeby było smaczne. |
_________________ To co kochamy mówi nam jakimi jestesmy. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-12-2005, 11:38
|
|
|
Ok, robiłem tą zupkę, wyszła pysznie. Zastanawiam się, jak ją doprawić, żeby była lepsza, ale chyba się za bardzo nie da, ona ma własny, intensywny smak.
Mam też porzyczoną z biblioteki książkę o kuchni polskiej. Książka pochodzi z przed 10 lat, ma prawie 800 stron i łyżkę przebraną w strój łowicki na okładce. Że też mnie to nie ostrzegło - co ma szlachetna sztuka kulinarna wspólnego z jakimiś babiszczami ze wsi ubranymi w kiczowate spódnice? Przez wieki główny nurt kuchenny wyznaczały dwory, a nie chłopskie zagrody.
Książka ta - prócz setki sposobów przyrządzania ważyw i kasz (gotowana kasza gryczana, gotowana kasza jęczmienna, gotowana kasza perłowa... albo - ziemniaki z wody, marchewka z wody, kalafior z wody i inne, równie odkrywcze) zawiera w sobie to, co w naszym gotowaniu mnie wkurza, a co niewątpliwie jest zasługą owych łowickich czy łękowskich wsiór. 1001 nudnych, pozbawionych pomysłu i smaku zup i innych potraw rodem z baru mlecznego lub kiepskiej sołówki, pozbawionych estetyki i wartości odżywczej.
Nie chce wyjść na antypolaka, lubie naszą kuchnie - grzyby, zioła, zaczerpnięte od Turków przyprawy, zdecydowane smaki... Ale moim zdaniem to ma niewiele z tym wspólnego. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IKa
Dołączyła: 02 Sty 2004 Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 02-12-2005, 12:02
|
|
|
Zeg, jesli jest to ta pozycja o jakiej mysle, to zwaz, iz pochodzi ona z okresu, gdy kasze i warzywa byly najtanszym produktem na rynku, a o miesie mozna bylo pomarzyc - no chyba, ze miales wtyki w partii albo krewnych na wsi, tudziez wlasnego swiniaka w komorce.
co do braku estetyki - to sie czesciowo zgadzam - zwaz jednak, ze to mialy byc potrawy tanie i sycace, z produktow ktore byly pod reka - ze nie wspomne o tym, ze jednak wiekszosci ludzi wtedy i nawet duzo osob teraz jedynie na te produkty bylo stac bo sa relatywnie tanie. Kuchnia Polska nie jest pozycja, ktora promuje jakikolwiek region, byla swego czasu odpowiedzia na listy gospodyn domowych, ktore skarzyly sie w listach do Przyjaciolki i Kobiety i Zycia, ze nie maja jak urozmaicic posilkow dla domownikow, bo juz im sie koncza pomysly, a rodzina sie krzywi na monotonie spowodowana brakiem szerszego asortymentu produktow spozywczych. Nie te czasy Zeg, nie te czasy. Moja mama ma jeszcze zeszyty do ktorych wklejala przepisy. i wiez mi, nie są to fajerwerki, tylko sposoby, jak z prawie niczego zrobic cos i za przeproszeniem dac zryc calej familii. A to byla trudna sztuka.
PS. przepraszam za czesciowy brak ogonkowPL, ale nowa klawiature kupie dopiero po poludniu ==' |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-01-2006, 15:02
|
|
|
Borgacgyliash spełnienie gróźb czyli trutka na Xenipha rodem z Węgier w wersji prawidłowej
(porcja dla 4 osób)
30 dag wołowiny
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 czerwone papryki
2-4 ziemniaków
pół słoiczka przecieru pomidorowego lub 2 sparzone pomidory
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1-2 papryczki czereśniowe
2 łyżeczki kminku
makaron lub (chyba lepiej) lane kluski
2 łyżki smalcu.
kilka suszonych grzybów leśnych lub 2 pieczarki
Bierzemy ten smalec i rzucamy na dno patelni (najlepiej, by była to głęboka patelnia) i topimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i rzucamy na smalec. Podobnie czynimy z czosnokiem i wołowiną. Gdy wołowina jest już usmażona zalewamy to 1/2l wody (ja mam bardzo głębokom patelnie: prawie wok, zupy w niej gotować mi się zdarza... Jeśli ktoś nie ma, to niech podsmarzone rzeczy przełoży do innego naczynia) .
Dodajemy pocięte w drobną kostkę paprykę, ziemniaki, pomidory (lub przecier) oraz grzyby i przyprawy. Dusimy pod przykryciem jakieś 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
W końcowej fazie dodajemy jeszcze makaron i trzymamy na ogniu jeszcze jakieś 5 minut.
Danie powinno mieć postać gęstej zupy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ichigo
<-eva->
Dołączyła: 03 Sty 2006 Skąd: Kraków Status: offline
|
Wysłany: 04-01-2006, 21:46
|
|
|
Ja kocham czekolade pod wszystkimi postaciami.Począwszy od wielkich czekoladowych wielkanocnych króliczków aż do Kakauecka i gorzkiej czekolady posypywanej pieprzem.Lubie też wielkie kolorowe lizaki w kształcie serca ,nie lubię szpinaku ani wątróbki |
_________________ www.taostudio.fora.pl
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|